Kenapa Aku tak Guna Sayat.Me tu?

Wednesday, January 31, 2018

Apa itu Sayat.me ?

Sayat.Me ialah sebuah aplikasi web yang menawarkan perkhidmatan percuma di mana ia membenarkan anda untuk memberi dan menerima feedback jujur secara anonymous. Menerusi aplikasi ini, anda dapat meluahkan perasaan dan berkongsi pandangan terhadap seseorang itu tanpa perlu bercakap ataupun menghadap mereka secara behadapan. - Sumber : http://says.com/my/seismik/apakah-sayat-me-ini

Kenapa Aku tak Guna Sayat.Me tu?
20 saat saja untuk signup, terus dapat guna


Apa yang best pasal Sayat.me?

01. Bebas memberi pendapat tentang orang lain tanpa perlu dedahkan identiti diri.

02. Boleh meluahkan perasaan kepada orang yang kita suka tanpa rasa segan.

03. Boleh tahu pendapat jujur orang tentang diri kita.


Kenapa Aku tak Guna Sayat.Me tu? 

Haa tudia tadi dia kata Sayat.me ni best, lepastu kenapa dia tak guna pulak? Hehehehe. Maklumlah kawan-kawan sekalian, setiap yang baik pasti ada buruknya.

Terutamalah pada insan berhati tisu macam aku ni, lebih baiknya untuk aku tak mendedahkan diri untuk dikecam beramai-ramai (overthinking nauuu), sebab aku tahu level penerimaan hati rapuh macam aku ni.

Bebas memberi pendapat tentang orang lain? 

Hello? Kita ni bagus sangat ke sampai layak nak kritik pasal diri orang lain. And kalau kita nak kritik pun, kenapa bersembunyi disebalik anonymous? Adakah kita ibarat cermin terhadap perkara yang kita kritik tu?

Boleh meluahkan perasaan kepada orang yang kita suka tanpa rasa segan.

Alaa kes ni pun sayang sekali, luah perasaan tu bagus dah, tapi luah disebalik watak anonymous. Korang rasa crush korang tu rasa apa dengan luahan tu? Paling tidak pun dia syak kawan dia prank je tau, aduh sedih lah, penat karang ayat luahan tu dua tiga malam kan?

Boleh tahu pendapat jujur orang tentang diri kita.

Pendapat jujur ni tak payah susah payah cari, best friend, adik beradik, parents, mereka semua tu sedia memberi khidmat kutukan padu menusuk jiwa dengan jujur bila-bila masa yang kita perlukan, hargailah mereka, hahaha. Tak perlu pun pendapat dari orang lain yang entah dari mana datangnya mereka ni, hahahahahaha. Kalau nak puaskan hati semua orang dengan jadi manusia yang mereka nak, memang tak daya, so jadi diri sendiri je.


Jadi bagi aku yang tak suka guna Sayat.me untuk menerima pendapat tentang diri aku, aku juga tidak akan mengkritik, mengutuk, menghentam, mengorat orang lain dalam aplikasi sejenis macam ni juga.

Kerana aku sayang diri aku, aku tak akan membuka peluang pada mana-mana orang tidak berkaitan dalam hidup aku untuk menyakiti hati aku.

Maklumlah segelintir orang kita ni memang pantang nampak peluang nak hentam, kang dari Sayat.me jadi Menyayat.me. Hahaha. 

Apapun bagi aku, kalau korang guna apps ni sekadar suka-suka tak ada masalah pun. Kalau hati kental, lagi takda problem, hahaha.

Bagi yang suka menyakitkan hati orang guna watak anonymous ni, berhentilah jadi pengecut. Jangan amalkan budaya cyberbully ni, buruk kesannya, dosa balasannya.

Bagi yang suka memberi nasihat dalam Sayat.me ni, janganlah sampai lupa adab menasihati dalam Islam. Sebaiknya berdepan antara 4 mata saja, tidak perlulah menyebut keaiban orang lain secara terbuka. Gunakan kata yang sopan sahaja,

Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik. Kerana itulah pantulannya hati kita. Apps tak salah, yang selalu buat salah tu kita yang suka menyalahgunakannya.


APA PENDAPAT KORANG TENTANG SAYAT.ME?


Follow

Movie Review | Barsaat (2005)

Tuesday, January 30, 2018

Movie Review | Barsaat (2005)


Sinopsis Filem Barsaat 2005

Arav (Bobby Deol) seorang pemuda yang bercita-cita tinggi untuk jadi designer kereta. Arav berhijrah ke US untuk mencari peluang mencapai impiannya dan bertemu dengan seorang perempuan cantik, Anna (Bipasha Basu). 

Anna jatuh cinta kepada Arav dan berusaha untuk memenangi hati lelaki pujaannya tu dengan macam-macam cara. Akhirnya Arav yang kononnya cuba fokus dengan kerjayanya pun terjatuh cinta dengan Anna.

Arav dan Anna akhirnya dilamun cinta. Pada masa yang sama Arav berjaya menggapai cita-citanya sebagai designer kereta apabila pengerusi syarikat BMW di US memberinya peluang disitu.

Arav sedar yang ada perkara masih tidak diselesaikannya. Dia menipu Anna bahawa bapanya sakit dan terus pulang ke India semula untuk menceraikan isterinya Kajal (Priyanka Chopra), yang sebelumnya mereka berkahwin kerana paksaan ibubapa Arav.

Kajal tidak menyerah kalah untuk diceraikan, dia berusaha bersungguh-sungguh untuk mencuri hati suaminya kembali. Akhirnya apabila mengetahui Arav sudah tidak mencintainya dan punya kekasih baru di US, Anna bersetuju untuk menandatangani surat cerai yang diberi Arav.

Kemudian Anna datang dari US untuk berkahwin dengan Arav. Pada hari perkahwinannya bersama Anna, Arav sedar dia sebenarnya mencintai isterinya Kajal.


Review Filem Barsaat 2005

Pertama sekali, aku suka gila dua-dua heroin filem Barsaat ni. Fuhh, tak pernah tengok lagi dua heroin sama gorgeous dalam satu movie, stunning ya amat Priyanka Chopra & Bipasha Basu ni. Body goal betul mehhh.

Mula-mula aku kesiankan dengan Bipasha Basu sebab dia tak tahu pakwe dia sebenarnya SUAMI orang. Aduhh sedih betul kalau jadi macam ni. Senang betul lelaki nak tipu kan.

Kemudian aku kesiankan pula si Priyanka Chopra sebab suami dia tak sayang dia, layan dia macam sampah sedangkan dengan girlfriend dia baik kemain.

Tersentuh betul hati aku dengan kedua-dua watak heroin ni. Dimana si isteri akhirnya sedar dia tak dicintai, tetap meraikan pasangan baru Arav sebelum majlis perkahwinan. Dia layan baik sangat walaupun hati terluka.

Dan kekasih Arav pun wataknya tak menyakitkan hati. Yelah takkan salahkan dia kejar-kejar si Arav tu mula-mula, sebab dia pun tak tahu Arav tu suami orang.

Salahnya siapa? ARAV lah! Ish geram betul dengan mamat ni, hahaha.

Aku bagi 4.5/5 bintang sebab aku suka cerita ni. Hahahaha, korang jangan percaya sangat rating movie aku bagi selama ni dalam setiap review-review aku k, asal aku suka je melambak la bintang aku nak bagi, LOL.

Nak tengok jugak? Play je video dibawah k. Sediakan tisu jangan lupa, haha.




Follow

Giveaway Novel #MengintaiAkuDiNeraka

Monday, January 29, 2018

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه




(klik banner kalau nak join)

Giveaway ini dianjurkan oleh www.mohdnoorshawals.com dengan kerjasama @jambukubest ...

Jangan lepaskan peluang ini!! Rebut peluang memenangi Novel dari Penulis Novel Islamik Thriller No 1 Malaysia!!! Ustaz Hadi Fayyadh...



Follow

Things to Consider as Property Landlord

Things to Consider as Property Landlord

Things to Consider as Property Landlord
Things to Consider as Property Landlord 

Being a house owner definitely gives you the bragging rights but do not judge a book by it’s cover. Not all property owners are glorious as it seems especially renting out your house as a landlord. If you’re lucky enough to secure a good tenant, life is easy for you. But, if you’re not, in many ways you will get frustrated with all the time, money and effort you have wasted being a landlord. Before draining all your time, money and effort, there are couple of things to consider, regardless if you are a property owner for a posh condo in Orchard or a 3-room HDB flat in Choa Chu Kang. Here are some thoughts for you to ponder.


What is your affordability?

Before deciding to be a landlord, one of the biggest consideration you will need to think through is your finances affordability. Although renting out may help you to lighten your finances burden but there are some costs you will need to pay, for example, refurbishment costs, furnishing costs, property agent fees and etc. So, you got to ask yourself if you’re ready to bear the costs after paying a hefty amount of downpayment for your house whether it is HDB flat and private condominium. Here are some of the essential expenses that landlords will be expected to cover:

Furnishing, repair and replacement

There are some fixtures and fittings required repair and maintenance especially if your unit is an old one. Tenants expect landlords to cough up the costs for wall paint, plumbing or door/gate repair. Although, some could be petty costs but adding it all up could cost a bomb. Hence, do not snowball the repair work, get it fix immediately before it becomes a bigger issue. Do furnish and touch up some of the furniture or electrical appliances to make it looking more appealing to your potential tenant. Nobody likes to deal with ‘vintage’ furniture and electrical appliances.

Property Agent Fees

If you are lack of marketing skills to market your property, do not skimp on agents’ commission. The fees that you’re paying are to help you making your transactions, dealings and negotiations smoothly. They are the professionals in the industry and they have all the information they need in their fingertips. For example, the laws and regulations of rental in Singapore, scanning your potential tenants and other matters. But with the professional service, be prepared to pay at least a month’s rental to agent.

Insurance

There are few insurances you will need to consider purchasing such as fire insurance, home insurance and rent protection insurance. Rent protection insurance is to protect you from nasty tenants that don’t pay or skip your rental payment but one thing for sure is that, expect to pay for yearly premiums of $500++. After all, paying for your insurance is to give peace of mind.

Tax

Rental income is part of income tax. Although, Inland Revenue Authority Singapore (IRAS) was kind enough to include tax deductions but do expect to pay your taxes up to 20% of rental incomes.


What do you know about the laws?

Are you familiar with the rental regulations in the industry? If no, please read up the HDB regulations easily available in their website. Before we go further, ask yourself if your property is still in the Minimum Occupation Period (MOP), where the owner must reside for at least five years. The regulations do not allow the property owner to rent out the unit in whole if they have not reached five years of occupancy. Unless, if you have extra room to rent, you may consider listing your room in PropertyGuru, online property listing platform. However, it is advisable to check HDB regulations before deciding to sublet, you wouldn’t be penalized by the HDB authorities.

Besides, you will need to prepare yourself tenancy agreement to protect yourself to avoid inevitable tenant dispute. It is vital that you draft your agreement with clarity and strong, that will help you if the tenants decided to take it against the court for petty matters or any violations. The basic ‘must-haves’ in any of the tenancy agreement is the 1-month security deposit, immigration status (if you’re renting to foreigners), maintenance, termination, notice period and etc. These basic conditions cover all type of property like HDB flat, private condo and even landed properties.

Can you handle the stress?

Dealing with property is already a headache, what more when you to deal with tenants. Imagine all the stress that tenants can give like not paying their rental, vandalizing the furnishings, not paying the utilities bill. Perhaps you may consider to engage professional tenancy management service to help you from A to Z even if you’re owner of HDB in Choa Chu Kang or landed property in Bukit Timah.

What are your future plans for your property?

Is there anything you would like to accomplish by renting out your property? In 10 to 15 years, do you still want to be landlord and gain some profit to fund your retirement or your kids education? Or do you want it to be your income stream during your retirement? What happened to your property when you have passed on? Are you going to pass down to your next generation? Or are you going to split the proceeds amongst your family members? If you decide to hold on to your property, make sure that there’s a will to protect your property’s interests.

These are some of the thoughts you would want to plan and think about because we will never predict the future. At least, for now you have a property to secure your future. However, before reaching there, do keep at least six months of mortgage payments as an emergency fund.


Perjalanan Lebih Selesa Semasa Bercuti dengan Penerbangan Air Asia

Friday, January 26, 2018

Haii korang!

Musim cuti sekolah dah nak tiba ni..Biasa lah kalau cuti sekolah jer. Wajib jalan akan jadi jem. Tak kisah la highway ke jalan lama ke, tetap akan jemm. Hmm nak pergi bercuti pon susah sebab memikirkan jalan yang jem tu kan. Habis hilang mood bercuti kalau asyik nak marah sepanjang perjalanan dengan kesesakan dan kepenatan memandu yang tak tertanggung.

Tapi korang, dengan menaiki penerbangan Air Asia, aku sure confirm percutian korang kali ni lebih selesa dan yang penting sampai ke destinasi yang dituju pada masa yang telah ditetapkan tanpa sebarang gangguan jem! Hehehehe tak nak ker u olls?? Tambah-tambah sekarang ni aku ada dengar yang Traveloka ada menawarkan harga tiket penerbangan Air Asia yang tak masuk akal ! Tudiaaa jangan lepaskan peluang guys..
Oleh sebab sekarang kan zaman teknologi, jadi korang tak perlu bersusah payah lagi nak pergi ke KLIA untuk pergi beli tiket, buat bazir masa, wang dan tenaga jer kan semua tu. Nak survey harga tiket flight pun dah boleh setakat dihujung jari jer okay. Mudah lagi memudahkan, gitchewww.



Dalam banyak-banyak website yang aku survey, Traveloka adalah satu website yang menawarkan harga penerbangan dengan harga yang sangat murah u ollss!! Semua orang mampu untuk naik flight dah lepas ni sebab harga tiket bermula dari RM50++ koranggg!! Of course harga tiket ikut destinasi penerbangan korang tauuu..Hihihihi.

Ok, sebenarnya senang rupanya cara nak book tiket online ni, follow jer tiga step yang ada terpapar di screen korang tu tau...


CARA BOOK TIKET ONLINE AIR ASIA?
Step yang pertama korang kena masukkan nama destinasi dari mana korang nak naik dan ke mana korang nak pergi.
Step yang kedua pula, korang pilih tarikh penerbangan korang tu, make sure pilih tarikh yang betul ye untuk mengelakkan sebarang masalah teknikal..hehehee. Oh ya, korang juga boleh pilih tau sama ada nak beli tiket sehala or pergi balik. 
Then, langkah yang terakhir ialah cari tiket dimana korang boleh pilih tiket yang korang nak book ni untuk berapa orang and pilih class seat yang korang nak then click la search! Mudah jerk an u olls! semudah A B C la katakan..hehhee. 


Cara untuk membayar lagi senang guys! Guna jer online banking or card kredit. Pilih jer bank yang korang nak bayar tu then klik bayar, senang jer kan..hehhee

Antara kemudahan and fasiliti kalau korang naik Air Asia ni banyak taw. Untuk pengetahuan korang, Air Asia mempunyai empat jenis class seat dimana setiap class seat mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan harga yang berbeza.

Yang pertama ialah standard ekonomi yang mempunyai keluasan tempat letak kaki dan tempat duduk yang dilitupi dengan kemasan kulit, yang mampu memberikan keselesaan yang lebih kepada penumpang di Kelas Ekonomi. Tetapi u olls, untuk penerbangan standard ekonomi ni, u olls x dapat makanan percuma. Akan tetapi, korang boleh menikmati pelbagai pilihan hidangan dengan membeli semasa dalam penerbangan ataupun melakukan pra-pesanan dalam talian di laman rasmi AirAsia. Makanan yang disediakan perghh sangat menyelerakan terutama sekali hidangan tradisional Malaysia, Nasi Lemak Pak Nasser! Nyummm-nyumm!

Kelas seat yang kedua ialah Hot Seat yang mana tersedia untuk semua pesawat dan airbus AirAsia. Tapi guys, Hot Seat ni limited okay sebab hanya terletak pada barisan pertama hingga barisan kelima sahaja serta bersebelahan pintu kecemasan iaitu baris dua bleas dhingga baris ke empat belas. Kelas seat ni sesuia la untuk korang yang nak penerbangan lebih selesa yang mana ruang tempat letak kaki lebih luas. Untuk pengetahuan korang penumpang Hot Seat juga akan diberi keutamaan semasa menaiki pesawat, macam vip la u olls..hehehe.

Lagi dua kelas seat yang ada dalam penerbangan Air Asia ialah zon senyap dan premium flatbed. Kalau korang nak tahu apa keistimewaan kedua-dua seat yang aku sebut ni korang boleh la survey di traveloka.com yer. Di situ, korang boleh cari apa yang korang nak semuanya ada. So jom la check AirAsia Airlines sekarang di apps Traveloka untuk survey tiket penerbangan korang!

Jangan lepaskan peluang yang ada ni u olls!


Follow

Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com

Thursday, January 25, 2018

Azam Baru 2018 

Aku berazam untuk berhenti berazam perkara yang diluar kebatasan diri. Azam perkara yang hebat tetapi realistik supaya tiada lagi azam tertunggak untuk dicapai tahun hadapan.

01 | Banyakkan Bersabar
Lately ni aku cepat betul naik darah walaupun dekat hal yang kecik-kecik je. Sampailah mama sendiri yang cakap "Marahlah selalu, jangan masuk 30 tahun nanti dah mula dapat penyakit darah tinggi pulak.". Pheww, betullah tu 'marah' ni sifat Syaitaan, banyak buruk dari baiknya. Baik tinggalkan tabiat buruk ini sebelum parah.

02 | Menabung RM1378.00!
Aku menggunakan sistem 52 minggu untuk menabung ini, dimana aku cuma perlu menyimpan setiap minggu sahaja. Minggu pertama, RM1, Minggu kedua RM2, Minggu ketiga RM3 dan begitulah seterusnya sehingga akhir 2018 dimana nilai terkumpul akan menjadi RM1378.00 kalau aku konsisten menyimpan, hehehe. InsyaAllah, fighting!

03 | Belajar memasak!
Hehehe aku bukan malas memasak, cuma aku masak tak berapa sedap. Jadi aku perlu polish lah skill yang terpendam ni kan. Hahaha, Lagipun dah nak kahwin ni kenalah belajar masak sedap-sedap untuk tambat hati dan perut suami. So target nak belajar masak dengan nenek dan mama la ni kan.

04 | Marrying my best friend!
Aku telah bersetuju untuk menjadi suri hati seseorang yang selalu ada bersamaku sejak tahun 2011 sebagai kawan baik yang paling best didunia! Patutlah orang cakap perempuan dan lelaki tak boleh bersahabat baik, either salah seorang kena friendzone, ataupun berakhir macam kami sebagai pasangan hidup, AHAHAHAH. Doakan majlis kami, insyaAllah pada pertengahan 2018 ini.

♡♡♡♡♡

Hihihi beginilah azam tahun 2018 aku, doakan semuanya tercapai ya. Aku harap azam korang semua pun dapat tunaikan azam-azam dan harapan korang. 

Jappp!

Kalau korang ada azam 2018 yang awesome, sharekan bersama Tuan Elih Japahar untuk ada peluang memenangi hadiah wang tunai yang lumayan tau..

Apa tak percaya? Jangan tak percaya, cepat klik banner dibawah ni untuk join tau. All the best!

Klik Banner Untuk Join


Follow

Review Movie | Gerald's Game

GERALD'S GAME

Review Movie | Gerald's Game
Gerald's Game

SINOPSIS GERALD'S GAME

Filem ini mengisahkan pasangan suami (Gerald) dan isterinya (Jessie) yang mengambil keputusan untuk berhoneymoon sebentar jauh dari kesibukan dunia luar demi menyelamatkan rumahtangga mereka yang semakin hambar dan tegang. Jadi mereka memutuskan untuk meluangkan masa seminggu dengan penuh romantis di 'lake house' yang terletak di  Fairhope, Alabama.

Gerald ni mempunyai fantasi yang liar (mahukan hubungan yang ganas). Dia telan menelan dua pil ubat kuat kot, haha, dan menggari isterinya Jessie di kepala katil. Jessie menjadi seram dengan perlakuan suaminya dan bertindak melawan.

Tiba-tiba Gerald terkena serangan jantung dan mati diatas badan Jessie sebelum sempat dia membuka gari yang mengikat tangan isterinya ke katil. Seekor anjing liar yang kelaparan menceroboh rumah mereka dan cuba memakan mayat Gerald didepan mata Jessie.

Jessie mula berhalusinasi dengan bayangan Gerald dan dirinya didepan mata sambil berusaha untuk meloloskan diri.

Kehadiran 'Moonlight Man' yang berwajah hodoh dan menyeramkan diwaktu malam dipenjuru bilik Jessie menjadi tanda tanya adakah itu realiti atau mimpi. Tekanan perasaan Jessie diwaktu itu juga mengingatkan dia kembali dengan peristiwa pahit yang selama ini dia sorok dan cuba untuk lupakan.

Adakah nyawa Jessie akan diragut oleh makhluk tersebut? Atau menjadi makanan anjing yang kelaparan itu? Ataupun berjayakah Jessie melepaskan dirinya?


ULASAN GERALD'S GAME

Filem Gerald's Game ini telah ditayangkan pada September 2017 oleh Netflix, adaptasi dari novel karya Stephen King yang juga berjudul sama. Ini bukan adaptasi dari Stephen King yang pertama aku tengok dan suka, filem lain macam Misery & IT pun kategori thiller yang best. Ok tapi harini aku nak review pasal Gerald's Game lah, hahaha.

Rating filem Gerald's Game ini dalam 'Rotten Tomatoes' mencecah 91% approval, dan dalam IMDB Rating pun tinggi juga. 7.5/10. So kalau yang pentingkan rating movie tak perlu ragu-ragu lagi dengan filem ni.

Filem berdurasi 103 minit dan hanya fokus dalam bilik tidur je, haha. Yelah dah si Jessie tu duk terikat kat katil je nak pergi mana sangat kan. Tapi walaupun most of the time Jessie duk atas katil je, korang akan rasa berdebar dan tak mahu lajukan cerita ni.

Ada dua jenis penyakit mental seksual dalam cerita ni. Gerald yang sukakan hubungan yang 'violent' , manakala seseorang dari kisah silam Jessie yang pedofile (bernafsu dengan kanak-kanak) yang membuat Jessie trauma dalam diam. 

Jadi apakah kesudahan hidup Jessie dalam movie ini? Korang perlu tonton sendirilah untuk tahu ending sebab aku tak suka jadi spoiler, hahaha. Apapun aku rasa movie macam ni tak sesuailah untuk tontonan bebudak, so layan memalam je KAHKAHKAH.

Eh sampai sinilah ulasan aku kali ini, kang makin tulis makin melalut pula. Untuk menonton sendiri filem Gerald's Game online, free, dan ada substitle, copy link dibawah dan paste pada browser korang.

http://subsmovies.me/watch?movie=3748172 


Follow

Pencarian Bloglist 2018 by Azah


Selagi January belum berakhir, alhamdulillah masih ramai blog membuka peluang untuk kita join bloglist sempena tahun 2018 di blog mereka. So kalau ada peluang nak masuk bloglist apa salahnya kalau rajinkan diri untuk join kan.

Apa kelebihan masuk bloglist orang ni? Banyak tau, tapi yang paling best adalah dapat promote entry terkini kita free of charge je, hahaha. Lepastu kita pun akan dapat sumbangan trafic ke blog kita. Yippie!

Baik kalau korang nak tahu, Azah sekarang tengah mencari senarai blog yang nak masuk dalam bloglist Azah sepanjang tahun 2018 ni. SEPANJANG TAHUN tuhhhh, untungnya! 

Nak lagi best? Syarat mudah giler, korang just perlu FOLLOW & MASUKKAN BLOG AZAH kedalam bloglist korang. Haaa barulah adil dan saksama kan.

So jangan tunggu lagi, cepat masukkan blog www.zaza96.blogspot.my kedalam bloglist korang dan tinggalkan komen korang di SINI~!

KLIK UNTUK JOIN

Jangan cakap hakak tak payung 
Hahaha.


Follow

Persediaan Sebelum Kahwin dengan Tentera

Monday, January 22, 2018

Aidilfitri 2012 disambut bersama sebagai kawan rapat, Aidilfitri 2017 aku mendapat hadiah raya dengan rombongan meminang dari pihak sana, insyaAllah Aidilfitri 2018 kami akan disatukan sebagai suami isteri setelah lama kami berkawan. Alhamdulillah juga kami dapat bertahan selama ini walaupun hubungan sekadar jarak jauh. 

Baca Juga ↠ I'm Officially Engaged

Baiklah kalau dihitung-hitung, memang tinggal kurang lebih 5 bulan saja lagi untuk kita menyambut Aidilfitri 2018 ini. Hasrat hari pula nak siapkan persiapan sebelum bulan Ramadhan supaya dapat menunaikan ibadat puasa dan lain-lain dengan tenang, ahahaha. Jadi marilah kita fokus betul-betul untuk settlekan urusan kahwin ini. Memandangkan nak kahwin pun pula dengan abang tentera, kenalah siapkan cara tentera juga, rumit ke? Tak pun rasanya. 

Persediaan Sebelum Kahwin dengan Tentera
Persediaan Sebelum Kahwin dengan Tentera


PERSEDIAAN SEBELUM KAHWIN DENGAN TENTERA

- Persiapan Pihak Perempuan -


1 | Sertai Kursus Perkahwinan 
Kadang-kadang ada isu rumahtangga yang orang tua takkan kongsi dengan kita sebab faktor segan atau mereka rasa kita dah tahu. Hadirlah ke kursus perkahwinan (memang wajib pun kalau nak kahwin, kekeke), jadi macam-macam ilmu rumahtangga kita boleh gali dalam tu, dari perkara lahir hinggalah bab batin. InsyaAllah ilmu dari mereka yang berpengalaman luas dalam bab kahwin cerai ni, banyak-banyaklah ambik iktibar dari kesilapan pasangan-pasangan lain, bukan masuk telinga kanan keluar telinga kiri lepastu hidup tak bahagia salahkan orang lain.

Baca Juga ↠ Pengalaman Hadir Kursus Kahwin Kulim 2018

2 | Buat Ujian HIV 
Hukum berkahwin ni ada harus, sunat, wajib, makruh, dan HARAM. Bilamana jadi HARAM ni bila kita kahwin tapi kita akan menzalimi pasangan kita. Antara salah satu perbuatan zalim adalah bila kita sebarkan penyakit berjangkit seperti HIV, ataupun kita tak dapat menunaikan hak batin pasangan atas sebab penyakit ni. Jadi kenalah buat ujian HIV ni walaupun kita bukan jenis mengamalkan seks sebelum nikah or seks rambang, sebab syarat nak kahwin kat Malaysia kena buat, kehkehkeh. Buat di hospital kerajaan saja ye, dan ingat, keputusan ujian HIV hanya sah 6 bulan saja, tak payah buat awal-awal kalau tak tahu tarikh nikah lagi. 

3 | Siapkan dokumen : 
  • Salinan kad pengenalan perempuan
  • Sijil nikah ibu bapa perempuan
  • Salinan kad pengenalan ibu bapa perempuan
  • Sijil Kursus Kahwin
  • Salinan ujian HIV
  • Gambar passport

4 | Beri kepada pihak lelaki semua dokumen diatas.
Siapkan segala dokumen sokongan yang diperlukan oleh pasangan kita secepat mungkin sebab proses seterusnya mungkin memakan masa. Cepat siap cepatlah kawen, wehuuu.


- Persiapan Pihak Lelaki -

1 | KAGAT
Oleh kerana pasangan kita seorang tentera, beliau perlu merujuk hal ini dengan KAGAT (Kor Agama Angkatan Tentera) terlebih dulu. Jadi pastikan kita pihak perempuan ni dah siapkan dokumen sokongan yang aku sebut tadi tu untuk memudahkan pasangan kita nak buat urusan.

2 | Temuduga dengan individu tertentu
Lepas dah submit borang ni, pihak lelaki perlu siap sedia untuk ditemuduga oleh 4 individu:

  • Officer Company 
  • Pegawai KAGAT
  • Ajutan Batalion
  • Commanding Officer

3 | Memohon Kebenaran Bernikah
Bila dah siap semua urusan dengan KAGAT dan dapat greenlight, barulah pihak lelaki boleh buat permohonan bernikah dengan Jabatan Agama Islam Negeri pulak. Untuk negeri Kedah macam kami berdua boleh mohon dalam website SPPIM. Alhamdulillah mudah kerja kami. 

Jadi untuk geng Kedah macam kami berdua, adalah prosedur nak kahwin yang perlu kita tahu ok. Gigih catat masa kursus kahwin supaya tak lupa. Meh aku kongsi disini.


- Cara Memohon Kebenaran Nikah Negeri Kedah -


  1. Isi borang nikah online dalam website www.sppim.gov.my
  2. Lelaki boleh start isi 3 bulan sebelum kahwin, perempuan pula 2 minggu sebelum
  3. Hafal No. Benar Nikah (BN*****) untuk memudahkan urusan.
  4. Cetak 2 salinan borang nikah online tersebut
  5. Dapatkan cop imam
  6. Serah borang pada Pejabat Agama
  7. Proses semakan dan temuduga
  8. Bayaran jika lulus proses RM10.00
  9. Kebenaran dikeluarkan
  10. Akad Nikah                                             

- Dokumen Sokongan Yang Diperlukan oleh Pejabat Agama-

  1. Kad pengenalan kedua pasangan
  2. Kad pengenalan wali
  3. Sijil Kursus Kahwin (TOLONG JANGAN LAMINATE)
  4. Sijil Nikah ibubapa perempuan
  5. Ujian HIV
  6. Surat sokongan majikan bagi tentera
  7. Pengesahan qariah (kalau alamat dalam IC tak sama dengan tempat tinggal)
Nampak macam serabut, tapi kalau ikut flow satu-satu insyaAllah semua akan jadi mudah. Doa baik-baik supaya urusan kita dipermudahkan. Hihihi.
Lepas dah selesai urusan ni, barulah kita fikir pasal benda-benda lain pula. Banyak lagi ni, dewan (sebab rumah aku kawasan berbukit jadi tak dapat buat depan rumah), katering, hantaran, photographer, pelamin etc.
Mencabar tau bila 5 bulan lagi nak kahwin then kita hilang satu sumber rezeki, pheww. Pray for me. InsyaAllah aku percaya rezeki itu luas. Mudah-mudahkan rezeki kecil-kecil yang tinggal ni tak putus-putus. Aamiin.
Doakan urusan kami dipermudahkan ya :D
Rujukan :
1.http://azharalyani.blogspot.my/2015/01/prosedur-permohonan-perkahwinan-awam.html
2. http://sunsweetz-miszsunsweetz.blogspot.my/2014/10/permohonan-nikah-bakal-isteri-tentera.html
3. Pamplet Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia dari Jabatan Agama Islam Kedah


Follow

Tak Semestinya Template Berbayar Mesra SEO

Friday, January 19, 2018

Mulanya hajat hati nak guna template berbayar sebab nak tampak lebih exclusive, smart, gorgeous, dan paling penting lain dari yang lain la sebab berbayar kannnn. Hahahaha. Tapi kecewa betul sebab tak semestinya template berbayar ni bagus.

Apa yang tak bestnya template aku guna haritu?

Memang aku akui ya template berbayar yang aku pakai untuk www.noormaizan.com haritu memang gorgeous betul, tapi makin hari ke hari aku makin tak sedap hati tengok PV kat dashboard blogspot ni. 


Aduhhh serius akhirnya apa yang aku tak sedap hati memang jadi kenyataan bila pageview aku yang selama ni boleh la cecah 1K sehari tetiba nak capai 100 pun susah. Kalau macam ni rasa macam jatuh gila semangat nak maintain blog.

Sebelum pakai template berbayar VS selepas pakai ( pageview jatuh teruk)
Tengoklah sampai tinggal 96 pageview sehari, sedih betul tengok tau. Sayang template tu memang sayang tapi aku lagi sayang pageview blog ni.

Good bye template cantik~!

Phewww sedih.


Follow

Beli Novel Fixi dari FIXIOLEJEN Memang Murah

Tuesday, January 16, 2018

“Books are a uniquely portable magic.”
― Stephen King, On Writing: A Memoir of the Craft
Selepas bertukus lumus bekerja sampai lupa diri, aku rasa tak rugi reward diri sendiri dengan hasilnya. Macam bagi hadiah untuk diri sendiri dari diri sendiri, sweetnya aku. Lol. Aku pula bukan jenis suka shopping pakaian, makeup, beli pun setahun sekali tu pun untuk raya saja. So memang aku target nak beli buku lah kali ni.

Kalau nak membeli buku, first sekali aku akan pilih based on publisher. Kalau aku puas hati dengan dua tiga buah buku dari publisher tu, aku assumed semua buku yang dorang terbitkan mesti best lah. High expectation betul gaizz, kadang-kadang kuciwa jugak tapi tak dinafikan mostly memang betul best pun. 

Next, aku suka beli dari penulis kegemaran aku juga. Aku ada penulis favorite mengikut genre novel tu, misalnya buku cinta mestilah tulisan Siti Rosmizah, manakala novel thriller seram etc aku suka pada hasil Arif Adly dan Muhammad Fatrim.

Ketiga, kalau aku tak kenal penerbit or penulis tu barulah aku baca sinopsis belakang dan review tentang buku tu. Hahahaha aku tak suka baca review sangat takut terselit spoiler. Nanti buang masa je aku baca padahal ending semua dah tahu. Huhu. 

Beli Novel Fixi dari FIXIOLEJEN 

Selepas decide nak beli novel dari keluaran FIXI sebab buat masa ni aku takda mood nak berdondang sayang so aku nak cari cerita seram & thriller, kalau boleh nak level mindfu*** sekali, hahaha. So novel cinta tolak tepi dulu, kita grab FIXI. 

IG Shop Pilihan 
Lepas survey dari beberapa seller kat Instagram, akhirnya aku jumpa profile @fixiolejen sebab dorang ni ada banyak stok buku tak kiralah yang dah lama publish atau yang terbaru. Harga pulak memang murah habis. 


novel fixi online murah
Asrama, Asrama 2 dan IIusaniti yang menjadi pilihan aku


Novel FIXI Pilihan
Aku memilih tiga novel seram dari dua penulis. Asrama dan Asrama 2 hasil penulisan Muhammad Fatrim. Aku pernah meminjam novel Asrama dari kawan adik aku, hahaha, tapi tak puas sebab buku orang. So alang-alang aku nak grab Asrama 2, aku beli sekali buku Asrama sekali untuk koleksi peribadi. Ilusaniti pula karya Adib Zaini yang pertama aku beli. So mehlah kita tengok best ke tidak semua novel ni nanti, kihkihkih.

Harga Novel
Sebuah buku FIXI yang berharga RM19.90 kat kedai boleh dibeli dengan harga RM16.00 sahaja! Nak lagi best, beli 3 buah buku FIXI ni boleh dapat harga RM50 termasuk postage. Bagi area Sabah Sarawak pun still murah lagi, just tambah RM5 je, RM55 include postage. Aduh murah gila huiiii.

Cara Membeli
Whatsapp je dekat +601158338934 untuk urusan menempah buku Fixi ni. Hahahaha aku wasap pukul 12 malam gila tak reti tengok jam, nasib seller tak menyumpah aku, dia layankan je, :P. Aku tak expect pun balasan segera, just wasap siap-siap takut aku lupa je. Thank you seller, memang sempoi!



Kalau korang nak beli juga, boleh usha tajuk-tajuk yang masih available dalam stock dorang dalam gambar kuning ni, hihihi. Kalau berkenan cepatlah grab takut stock abis cepat nanti korang yang gigit jari.

Hubungi FIXIOLEJEN sendiri di instagram @fixiolejen (KLIK SINI), atau whatsapp terus ke +601158338934 untuk urusan tempahan.  



Follow

Belajar apa dalam Kursus Kahwin dengan Jom Kahwin Kulim Hi Tech ?

Sunday, January 14, 2018

Alhamdulillah selesai satu bab untuk urusan kahwin ni. Lepas tanya kawan & family yang pernah pergi kursus kahwin area Kulim ni, aku pilih untuk ikut program Kursus Kahwin yang dianjurkan oleh Jom Kahwin di Kulim Hi Tech.

Kenapa kita perlu join kursus kahwin ni ya? 2 hari pulak tu untuk dengar ceramah. Sebenarnya kan bila dah attend kursus kahwin ni rasa tak puas tau nak gali ilmu pasal rumah tangga ni. Baru terbuka sikit mata tu dengan realiti hidup selepas kahwin, of course bukan semata nak halalkan asmaradana je lol.

Jom aku cerita pengalaman join kursus kahwin dekat Kulim ni dan apa pengisian sepanjang 2 hari berkursus di situ. 

Kursus Kahwin Jom Kahwin Kulim Hi Tech
Team Jom Kahwin 4 U  memang awesome!

SEMINGGU SEBELUM KURSUS

Kursus kahwin ni memang available setiap minggu hari Sabtu & Ahad tapi terhad pada maksimum 100 orang saja setiap sesi. Bagus juga macam ni so tak lah ramai sangat, senang nak berinteraksi dengan penceramah nanti. Jadinya minta cuti siap-siap untuk Sabtu & Ahad, maklumlah mostly kerja kat Kedah ni Ahad hari kerja kan.

Ok bila dah dapat confirm free pada Sabtu & Ahad. Terus whatsapp Encik Saufi (013-5953444) untuk register nama. Encik Saufi akan daftarkan nama kita kedalam sistem dan berikan detail untuk kehadiran kita nanti. Yuran kursus kahwin Kulim pada tahun 2018 ini sebanyak RM80 untuk sijil yang sah seumur hidup dan boleh digunakan diseluruh Malaysia. Duit tu tak perlu bank in, cuma bawak cash pada hari pertama kursus nanti. 

HARI PERTAMA KURSUS - SABTU

Pastikan berpakaian sopan, menutup aurat dan kemas, bawa IC, dan cash RM80.00 pada hari pertama kursus ni. Selepas mendaftar dan menyerahkan IC, kita akan diberi sebuah file yang lengkap dengan buku 'Memasuki Gerbang Perkahwinan', dua helai kertas A4, Jadual Kursus, dan sebatang pen. So kalau datang melenggang kangkung pun dah ok dah, hihi.

Kursus Kahwin dengan Jom Kahwin Kulim Hi Tech
Fail yang menjadi peneman setia sepanjang 2 hari

Kursus bermula pada 8.30 pagi, eloklah datang awal sedikit untuk proses pendaftaran tu kan. Macam mana nak kahwin ni gaizz kalau masa pun tak boleh tepati. Hormatlah pada penceramah dengan masuk awal sebelum mereka. Huhuhu sis bebel dah ni hah. 

Ada tiga slot ceramah pada hari pertama ni. Semuanya dikelolakan oleh ustaz yang berbeza, tapi yang samanya memang tak kering gusi asyik ketawa je sepanjang ceramah. Ketawa memang ketawa, ilmu yang dapat tu seraplah ibarat sponge yang baru dibeli dari kedai RM2, kekeke.

Ceramah 1 | Perkahwinan dan Prosedur

Ceramah disampaikan oleh Ustaz Roslan bin Mat ini adalah tentang perkara paling penting sekali sebelum kahwin iaitu PROSEDUR nak kahwin. Kahwin ni bukan main slamber redah je, semua ada prosedur dia.

Setiap negeri ada prosedur memohon kebenaran berkahwin dengan cara sendiri. Jadi fokuslah betul-betul supaya tak huru hara semua dokumen kita nanti.

Ceramah 2 | Ibadah & Akhlak 

Syeikh Muhamad Suhaimi bin Hj Saleh pula kemudian menerangkan kepentingan memahami konsep ibadah dan akhlak dalam membentuk keluarga yang sakinah, warrahmah, dan mawaddah.

Kursus Kahwin dengan Jom Kahwin Kulim Hi Tech
Fokus kawan-kawan 


Ceramah 3 | Komunikasi Suami Isteri & Hubungan dalam Keluarga

Slot terakhir pada hari pertama ini kami bersama Ustaz Yahaya b Mat Lin yang bercerita tentang pentingnya komunikasi suami isteri & kepentingan memelihara hubungan dalam keluarga terutama dengan ibu bapa dan mentua. 


HARI KEDUA KURSUS - AHAD

Ceramah 4 | Akidah & Pengurusan Wang dan Masa

Ceramah pembukaan untuk hari kedua ini disampaikan oleh Ustaz Azmi bin Rejab. Beliau menerangkan betapa pentingnya akidah suami isteri dalam memupuk keluarga yang berjaya. Rosaknya akidah, pincanglah hidup, dan mana mungkin orang yang hidupnya pincang mampu menjadi nakhoda rumahtangga?

Ceramah 5 | Pengurusan Kesihatan

Comel je penceramah bab pengurusan kesihatan ni, Puan Maznah binti Din, selaku bekas ketua jururawat. Tentulah beliau arif tentang bab kesihatan ni, dari sebelum kahwin sehinggalah selepas beranak pinak (bab merancang anak) telah diterangkan oleh beliau.

Ceramah 6 | Pengurusan Stress & Konflik

Ustaz Saifullah bin Abd Rahman ni memang sempoi habis. Bertenaga ceramah beliau, sampai tercelik mata aku tak mengantuk walaupun baru lepas melantak macam-macam masa lunch, kekekeke.Stress ni perasaan, marah tu normal la, tapi kalau tak pandai urus stress memang gasaklah sebab boleh mengakibatkan timbulnya konflik. Jadi kalau marah buat apa? Beristighfarlah~

Ceramah 7 | Perkhidmatan Rundingcara & Pembubaran Perkahwinan

Maaf aku tak dapat kenalpasti ustaz yang menyampaikan ceramah terakhir ni. Tajuknya saja menggerunkan, tapi nak tak nak kena lah ada ilmu juga pasal cerai ni, takut hidup dalam dosa je sepanjang hayat nanti sebab tak tahu hukum. Nauzubillahiminzalik, semoga rumahtangga kita semua dibina bahagia sampai kesyurga sana.


Baiklah itulah kesimpulan 7 ceramah dalam Kursus Kahwin ni, kalau nak tahu dengan lebih detail dan best, joinlah cepat. Tak rugi pun join awal-awal walaupun tak ada calon lagi, sebab sijil ni tahan seumur hidup. Kalau rosak sebab banjir or anai-anai pun boleh ganti baru (dengan bayaran RM20 je) di pusat kursus kahwin ni balik. Bestkan?

Pssstt....Ada sedikit ujian bertulis pada hari terakhir tu, tapi nanti aku akan ulas pada entry lain ya. Hihihi. 

Lokasi dimana?


Jom Kahwin Caw. Kulim, NO. 22B, PERSIARAN 1, TAMAN KULIM AVENUE,
KULIM HI-TECH PARK, 09000 KULIM KEDAH 

(berada bersebelahan dengan Bank Islam Kulim, KWSP Kulim dan aL-ikhsaN Sport, berdekatan dan sebaris dengan UniKL MSI Kulim dan Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah Kulim)


Instagram : @jomkahwin4u

Email : jomkahwin4u@gmail.com

WhatsApp : 013-595 3444

Pejabat : 04-4080 715.

Follow

New Year Giveaway whoot whotttt

Klik Untuk Join

Hi,

Tak sangka dah hampir pertengahan bulan January 2018 dah. Memori-memory 2017 masih clear bermain dikepala. HIhihi.

Mana tidaknya 2017 lah tahun paling banyak benda bersejarah jadi dalam hidup aku, hahaha. 

1. Konvo

2. Bertunang

3. Hari lahir jatuh pada raya pertama

4. Jumpa Udin. 

Paling best? Tentulah jumpa Udin. Hahaha. Maaflah encik tunang yang selalu jeles dengan Udin, tapi hati tak dapat dipaksa. HAHAHAHAHA.

Ok so gambar favorite aku?


Udin Masa Baru Jumpa (27/05/2017)

Udin December 2017
Udin dah besar! Alhamdulillah!
Eh minta satu bagi 3, kehkehkeh. Maaflah kakak kalau cakap pasal Udin memang excited abis. 

So back to the topic. kalau korang belum join giveaway dengan hadiah yang lumayan ni, cepatlah join before 30 January 2018 ni.

KLIK BANNER DIATAS SEKALI okeh. Good luck to all of you! Muah!




Follow

Planner 2018 yang Viral

Saturday, January 13, 2018

Aku mula jatuh cinta dengan planner tahun lepas, selepas aku kenal planner dari Paper & Planner (baca review planner by Paper & Planner). Actually bila dah kenal dengan planner mula lah jadi #planneraddict sebab ketagih tau nak hias-hias planner ni.

Aku akui aku memang mudah terlupa semua benda, mungkin faktor hyperthyroid aku yang buat aku selalu kena brain fog, jadi planner memang teman paling setia aku untuk catat segala memo penting (supaya tak terlepas), tarikh lahir insan tersayang, job blogger, dan kenangan pahit manis untuk aku flashback setiap akhir tahun.

Planner 2018 yang Viral
Planner 2018 yang Viral Tempohari
Tahun ini aku memilih untuk menggunakan Planner 2018 yang viral kat facebook dan twitter. Memang ramai yang menjual planner ni kat media social, tu pun selalu sangat habis stock sebab planner ni menjadi kegilaan ramai orang terutama geng gegirls. Haha.

Apa yang aku paling suka dalam planner 2018 ni?

COVER PLANNER YANG CANTIK & BANYAK PILIHAN 

Memang rambang mata tau nak pilih planner ni sebab semua design memang gorgeous. Tapi aku tak berapa minat flora jadi aku pilih yang simple je. Sesimple aku sendiri, haha.

Antara design untuk Planner 2018
MONTLY PLANNER

Memang puas nak menulis kat ruangan monthly planner ni sebab ruang dia buat besar-besar. Hahaha. Aku menggunakan 3 warna pen untuk menulis ruangan ini. Pen merah untuk catatan kerja, pen biru untuk hal personal, dan pen hitam untuk kata-kata semangat untuk hari aku rasa down. Hihi.

Ruang menulis yang besar!

CHECKLIST AMALAN SEHARIAN & WAKTU SOLAT

Aku suka part ni, hahaha. Beramallah walau rasa terpaksa, lama-lama akan terbit rasa cinta tu. Mula-mula mungkin rasa nak buat semua amal walaupun sekadar beristigfar, lama-lama akan jadi tabiat yang kita rasa kosong kalau tinggalkan.

Thumbs up for this part! Paling penting, jangan tipu diri sendiri gaiz!

WEEKLY PLANNER

Weekly planner yang lengkap sekali goal kita untuk menghafaz al-Quran, daily checklist to-do, dan target kita nak capai setiap minggu. Bolehlah plan siap-siap untuk bulan yang produktif!

TARGET MENABUNG 52 MINGGU


Target menabung sebulan ni Insya-Allah tak membebankan sebab ikut minggu, tak perlu setiap hari. Ini adalah first time aku menabung (terukkan? tapi jujur ni), jadi aku takdelah strictly paksa diri aku patuh sangat time sesak untuk tabung ni. Hahaha. Aku sebenarnya lebih suka melabur dengan belanja kucing-kucing makan, hahaha. So nanti akhir tahun kita tengoklah berapa nilai terkumpul ni :P

Hihihi sebenarnya banyak part aku suka dengan Planner 2018 ni lagi, harga yang murah, banyak motivational quotes, ada part untuk conteng-conteng, banyak ruang untuk muhasabah perjalanan hidup dan lain-lain. Memang tabik spring pada team publisher planner ni, semoga hidup kalian dipermudahkan dunia akhirat!

APA YANG TAK BEST DENGAN PLANNER NI?

Ada kelebihan, ada juga kekurangan. Hihi. Apa yang aku rasa tak best pasal planner ni satu je. SOFT COVER! Aku bukan apa, risau tak sampai hujung tahun planner aku dah hancur walaupun aku dah balut rapi. Sayanggggg weh nak bukak pun kena 'pedo' bak kata orang Kedah sebab aku tak suka buku yang terlipat.

So aku cadangkan kalaulah next year ada lagi planner ni dengan hard cover pulak, confirm aku akan grab lagi even harga mahal sikit pun takpe, haha.

Sebabkan aku happy dengan planner ni, aku dah belanja dua adik aku planner 2018 ni juga, harap hidup depa lebih teratur la lepas ni wahai budak diploma part akhir dan budak form4 harapan keluarga, kekekeke.

KORANG ADA ENTRY PASAL PLANNER 2018 KORANG? TINGGALKAN LINK KAT KOMEN NAK USHA2 PLEASE, HIHI.

Follow

2018 yang Mencabar Aku

Aneh tahun 2018 ini, macam terkena sumpahan. Setiap azam yang aku catatkan pada buku nota aku, tiba-tiba seperti mencabar aku kembali.

Aku berazam tahun ini tidak lagi berazam perkara yang mustahil tercapai. Sudah-sudahlah penat membawa azam yang tak menjadi ke tahun baru. Aku mahu mulakan dari bawah, aku mahu mulakan dengan sekecil-kecil perkara.

1 | Azam untuk lebih sabar & bersangka baik dengan Allah

Inilah azam pertama yang aku percaya aku mampu buat, lalu ku catatkan dalam buku notaku. Tak sampai seminggu datang ujian berat seperti mengejek aku ' Hey mampukah kau kotakan azam yang kau kata mudah tadi?'

Bila aku kehilangan duit, malah kehilangan kerja. Aku menyesal kah? Tidak. Alhamdulillah 2018, try me harder. 

2 | Azam untuk Menyimpan Duit Kahwin

Hilang pekerjaan saat aku sedang bergelut menabung untuk kahwin memang gurauan kasar 2018. Hahaha. Tapi sumber rezekiku aku percaya akan sentiasa mengalir, kadangkala deras, kadangkala lambat, tapi takkan kering.

Aku percaya kepada rezeki kucing-kucingku, rezeki untuk mereka takkan habis. Selagi mereka ada denganku, aku percaya jalan untuk aku lalui pasti lebih mudah. 

3 | Azam untuk tambah duit belanja parents

Rasa malu pula bila terpaksa meminjam dari parents bila aku yang sepatutnya memberi sekarang. Why 2018? 

Bila segala belanja yang aku caturkan dalam otak tiba-tiba perlu dicatu. Sedih memang sedih, tapi aku percaya ada rezekiku dari arah yang lain. Sedangkan ulat dalam batu pun boleh survive, inikan aku yang besar gedabak.

2018 yang Mencabar Aku

KEEP MOVING MAIZAN. INI BARU TEASER 2018, TERLALU AWAL UNTUK MENGALAH!


Follow

Cara Jaga Hubungan Jarak Jauh

Friday, January 12, 2018

Cara Jaga Hubungan Jarak Jauh | Hubungan Jarak Jauh (long distance relationship) ni memang tak seronok tapi kadang-kadang kalau dah nasib terpaksa berjauhan kenalah tempuh juga. Tak semestinya orang yang jauh tidak dapat memberi kebahagiaan pada kita, kitalah yang kena pandai jaga hubungan kita.

Mai sendiri pun dalam LDR dari zaman belajar dulu, dari kekasih sampailah ke zaman tunang. Walaupun takdelah dipisah lautan pasific tapi still lah ada perasaan jeles tengok 'lovebirds' lain masa kat universiti dulu. Haha. 

Tapi kadang-kadang pujuk juga hati sendiri bila rasa sunyi, ujian cuma jarak. Dapat pasangan yang sangat memahami is a great blessing. So 7 tahun yang gembira ni apa rahsianya?

Harap lepas kahwin tak payah LDR lagi dah, ihiks

CARA JAGA HUBUNGAN JARAK JAUH

1 | Beri kebebasan dan percaya

Baguslah kalau pasangan tu ada hobi macam main motor ke, memancing ke, berblog ke (EH!), so kita tahu dia tak ada banyak masa untuk rasa sunyi, malah lebih produktif.

Mengapa kau bermenung
Oh adik berhati bingung
Janganlah engkau percaya dengan asmara
Sekarang bukan bermenung zaman bermenung
(Seroja - Jamal Abdillah)
Bermenung ni tak elok, nanti berpusu-pusu negative thought datang meledakkan fikiran  dan kepercayaan kita. Percaya pada dia, percaya pada jodoh, percaya pada diri. Jaga diri sendiri, dan percaya orang disana juga sedang menjaga dirinya.

2 | Setia

Setia ni senang je, kalau hati nak setia, setia lah. Tak payah cakap pasal anasir luar, anasir luar tu tak ada effect apa pun kat hati kita, melainkan kita yang izinkan dia masuk dalam hati. Haa tengok berfalsafah pulak aku petang-petang ni. Hahaha.

Nak berkawan boleh tak ada masalah, tapi bila ada yang tiba-tiba lain macam tu cepat-cepatlah faham dan segera jauhkan diri. BAHAYA.

3 | Terang dan Jelas dalam Berbicara

Aku tak suka merajuk dengan tunang ni, buang masa aku je bukan dia faham pun, nanti masalah tak settle sebab dia sendiri tak faham apa yang tak kena. Jadi bila ada sesuatu masalah aku jenis suka berterus terang

- Awak saya sedang marah ni...
- Saya marah sebab...
- Jadi lepas ni awak jangan...
- Kalau buat lagi saya akan...

Ya terus bagi macam tu je, so dia pun tahu apa yang aku tak puas hati so dapatlah diperbetulkan segera. Syukurlah dia pun jenis sama. 

Memang sentappp hati maknok bila kesalahan kita kena point out dengan lantang macam ni tapi effect dia positif abis. No drama. Hahaha.

Tanpa rajuk hiba,
tak bertemu makna,
Nikmatnya cintaaaa...
(Bukan Niatku - Iklim)
Eh alaa kena merajuk ke, hahahaha. Nantilah aku try, haha geli :P

4 | Tak membelakangi pasangan dalam membuat keputusan

Selalulah bercerita tentang apa yang kita hadapi setiap hari, minta pendapat dia, tunjukkan si dia yang walaupun berjauhan, dia tetap antara orang-orang yang terpenting dalam hidup kita (selepas parents of course, haha).

Berita baik, berita buruk, semua sharelah setiap malam before tidur. Luangkan sekurang-kurangnya 5 minit sebelum tidur lepas semua kerja beres untuk bersembang dalam telefon (or whatsapp).

Engkau ini seperti bulan,
Tiap kali malam aku cuma menunggumu. 

5 | Jangan cemburu buta

Cemburu ni kalau sekali dua normal lagi, tapi kalau level cemburu buta tu dah macam penyakit mental dah. Elakkan la obsession terhadap pasangan ni.

Cara nak elakkan cemburu buta adalah jangan stalk pasangan berlebih-lebihan. Kalau ada yang ragu-ragu, bertanya lebih baik dari buat kesimpulan sendiri.


Rasanya cukuplah setakat ni. Jangan lupa selitkan nama sidia dalam setiap doa kita supaya selalu dalam lindungan Allah. 

Life is short, make it sweet!

Follow

Latest Instagrams

© Noor Maizan. Design by FCD.