Cara Aku Menghabiskan Duit BR1M 2018

Wednesday, February 28, 2018


Cara Aku Menghabiskan Duit BR1M | Alhamdulillah duit BR1M yang ditunggu-tunggu masuk juga pada 27 Februari ni walaupun lewat petang dah masa tu. Hahaha. Gigih tau check RHB Now nak tengok dah masuk ke belum :P


So terima kasih kepada rakyat Malaysia yang membayar cukai, hehehe. Tahun ini aku sekali lagi dapat memanfaatkan duit BR1M yang bernilai RM450. So agak-agak apa yang aku nak buat dengan duit ni?

Tukar Screen Huawei Honor 7 Enhance aku Yang Dah Retak

Phone aku ni ceritanya tergelincir dari beg aku masa aku pergi fitting baju kahwin haritu. Aku bersyukur jelah sebab retak je, buatnya masa jatuh tu aku tak perasan lagilah sedih kan phone hilang.

Jadi sementara tunggu BR1M masuk haritu, aku surveylah kedai-kedai yang boleh tukar screen ni dulu. Banyak je kat kedai tukar screen retak kat Kulim ni. Harga pun lebih kurang range RM280 (ada waranty) - RM240 je semua kedai.

Bajet : RM250.00
Baki  : RM200.00

Belanja Mama


Bukan selalu aku belanja Mama kan, kalau nak tunggu poket kembung baru nak menghulur mmg entah la bila dapat kucapai.

Doakan sis.

Bajet : RM50.00
Baki  : RM150.00

Beli LitterBox Udin

Susah betul nak train Udin berak kat toilet,sebab dia jenis takut kalau tak nampak batang hidung manusia ni. Nanti dia nangis-nangis, beraknya tidak. Bila aku masuk teman baru dia nak berak, sambil jeling-jeling aku pulak tu, haha.

Jadi aku rasa nak tukar cara lain pula, kena ajar dia berak dalam pasir kot. Maybe cara ni lebih berkesan untuk simanja debab aku tu, haha. Dah la nak bawak dia pindah duduk dengan husband nanti, kang husband rindu-rindu pulak aku kerap sangat masuk toilet teman Udin berak, kekekekekekeke. #sisgurauje.

Bajet : RM30.00
Baki  : RM120.00


Baki RM120 tu aku tak tau nak buat apa lagi. Rasanya banyak benda nak buat ni, hahaha, tapi belum difikir lagi lah nak settle mana dulu. Terutama bab perkahwinan nanti, banyak lagiiii wuuuuu. Tanak pikir lah!



Follow

How Do You Choose The Best Wig with Divatress ?

DISCLAIMER
This post is sponsored by Divatress and all opinions are my own.

How Do You Choose The Best Wig with Divatress ?

Do you ever feel sad and then you cut your hair short? Then you finally feel alive, as you are reborn. 

Or can you explained how a good hair day can make you feel good about yourself? And how your self-esteem will declines when you're uncomfortable with your own hair?

Now I believed that our hair can really affect our emotion, either in a good way and bad way.

But not everyone is lucky to have healthy manageable hair. And some of us may bound to conservative rules by the work or college rules with the limited hairstyle.

Worry no more, now we can achieve our #hairgoals in a blink of eyes. You can go with your choice, long and elegance, short and cute, and even look trendy and fun with colorful hair without having to break your boring workplace rules. Yay! 

Change Your Hair With DIVATRESS 

Divatress - is now leading in beauty e-commerce company. They offer thousands of wigs and hair care products. They are trusted by clients from professional stylists, beauticians, working mothers and even students.

And yes, when they said thousands of wigs, they really mean it. I was thrilled when I first entered Divatress website. Then you realize your only problem is 'Can I just buy all these wigs?!!' 

Some of these wigs are ideal for a romantic date, some look fancy to the party, and most of them are well-suited to highlight the fun side of you anytime, anywhere.

Many choices of wigs offered in Divatress allow us to choose the best wigs for us. They do understand that each person's choice varies according to the needs and taste in style.

How Do You Choose The Best Wig?

01// Cut Style 

There's a lot of styles that you may familiar with, but it's the time for you to consider the endless style flexibility wigs offered us. Let's be fun and choose something different. Embrace your inner self, to be cute or wild, it's your choices.

Short hair vs Long hair

02// Type of Hair Suitable For You

There are real human hair wigs, synthetic hair wigs, and the mix of both. Of course, the human hair and synthetic hair wigs have their own advantages and limitation. 

Left - Human Hair / Right - Synthetic Hair. Now can you tell the difference? Nah.

03// Rock the Colour!

The color range of wigs is incredibly awesome! You can either choose natural color or rock your look with some funky color. Little experiments with your wigs don't hurt, right? 

I love the blue/purple color, remind me a lot of 'Twilight Sparkle Pony', Goshhh I'm in Love!

Awesome! I bet you're a pretty excited choose your wigs right now so you can see yourself the wigs for sale in Divatress. 

For more information :




Follow

Hukum Memutuskan Pertunangan

Sunday, February 25, 2018


Bertunang adalah pilihan, jika rasa lebih elok dipercepatkan nikah pun bagus, kalau nak memulakan dengan adat bertunang pun bagus. Yang penting bila kita niat kita tu untuk menghalalkan perhubungan kerana Allah.

Kenapa perlu bertunang?

Bertunang bukan seronok-seronok untuk pakai cantik-cantik sambil tunggu bakal mak mertua sarungkan cincin lalu tersipu-sipu.

Bertunang adalah ruang masa untuk kita manfaatkan dengan mengajak keluarga kita saling berkenal-kenalan dengan keluarga pasangan.

Selain itu, bertunang juga adalah tempoh kita membuat persediaan untuk hari majlis perkahwinan. Maklumlah sebab dah dapat tarikh, jadi senanglah kita nak buat apa yang patut untuk menjamin kelancaran majlis kita nanti.

Dan pertunangan adalah perjanjian untuk mendirikan rumahtangga...dan setiap janji wajib ditunaikan kecualilah ada sebab-sebab yang kukuh untuk memutuskan pertunangan itu.

Hukum Memutuskan Pertunangan

Cara Mudah Rendahkan Bounce Rate Blogger | #solved

Saturday, February 24, 2018


Apa Itu Bounce Rate?

Salah satu cara untuk kita tahu kualiti blog kita adalah dengan nilai bounce rate. Kalau bounce rate tinggi, maknanya pelawat yang masuk dalam blog kita hanya singgah sekejap saja lepastu dia rasa tak menarik dan terus keluar balik.

Nilai bounce rate yang rendah pula bila kebanyakan pelawat yang masuk dalam blog kita untuk baca satu entry, kemudian dia tertarik untuk lepak lama-lama dalam blog kita baca entry lain-lain pula.

Cara Mudah Rendahkan Bounce Rate Blogger

Cara Besarkan Anak Kucing Tanpa Ibu

Friday, February 23, 2018


Besarkan seekor anak kucing tanpa ibu memang cabaran yang berat. Terutamanya sebab anak kucing tanpa susu ibu ni memang antibodinya lemah dan cepat dapat macam-macam penyakit.

Sebelum ni aku tak pernah lagi dapat besarkan anak kucing yang aku adopt dari baby. Selalunya dalam 3 bulan je bertahan, then anak kucing tu akan lemah dan mati. Sedih sangat.

Sampailah aku bertemu dengan Udin 27 Mei 2017 (pertama Ramadhan) yang dibuang dekat gerai kuih masa tu. Aku berjanji dengan diri sendiri akan jaga amanah Allah ini dengan sepenuh hati dan berikan yang terbaik untuknya.

Cara Besarkan Anak Kucing Tanpa Ibu
Mari baca kisah membesarkan Udin

Kenapa Jumlah Post di Home Page Blog Tak Boleh Ubah? | #solved

Thursday, February 22, 2018


Korang pernah jadi tak masalah dekat home page blog korang cuma naik satu atau dua post je walaupun kat dalam setting korang dah set untuk show 5,6 post. Pening kan?

Aku pun baru discover masalah ni bila blog salah seorang customer (Encik Raja) aku direview oleh kak Diana Rashid. 

Sumber : Kak Diana


Dibahagian Home page nampak kosong je.Saya tak tahu kenapa Bro Raja cuma letak 2 post saja di homepage blog ni. Mungkin dia suka kan ketenangan..       krik krik krik.... - Kak Diana

No lah...of course not, hahaha.

Aku pun dihubungi Encik Raja untuk tolong tengokkan blog beliau sebab masa aku final set-up haritu aku set 6 post untuk home page, tiba-tiba tinggal 2 post saja.

Langkah pertama yang aku buat adalah cuba untuk tukar jumlah post show dalam home page blog beliau. 

Ada dua cara untuk tukar jumlah post kat home page ni.

Cara 1 : Setting > Post , Comments and Sharing > Show at Most (masukkan jumlah post korang nak, aku recommend untuk letak 5-6 gitu)

Cara 2 : Layout > Main Blog (klik butang edit) > Masukkan nilai di Number of posts on main page

Ok fine, walaupun aku cuba ubah guna kedua-dua cara tukar jumlah post di home page blog Encik Raja ni, tetap tak berjaya.

Jumlah Post di Home Page Blog Tak Boleh Ubah


Kenapa Jumlah Post di Home Page Blog Tak Boleh Ubah?

Jangan frust kalau korang pun tengah hadapi problem ni. Sebenarnya masalah ni namanya auto-pagination.

Maksudnya template korang takda apa problem pun, puncanya dari Google. Tapi adalah kesilapan kecik punca dari post kita, masih boleh fixed, don't worry.

Punca terjadi Auto-Pagination

  • 01 | Memasukkan gambar dalam entry guna teknik drag and drop
  • 02 | Entry yang terlalu panjang
  • 03 | Terlalu banyak gambar dalam satu entry
  • 04 | Copy paste gambar dari website lain directly

Cara Selesaikan Masalah Auto-Pagination

  1. Check entry terkini, ada tak buat kesalahan diatas, misalnya copy gambar directly dari website orang lain, atau entry terlalu panjang, dan lain-lain.
  2. Letak jumpbreak pada bawah gambar pertama dalam entry tersebut.
  3. Setiap kali nak masukkan gambar dalam blog, guna cara manual dengan klik button kat atas, jangan sesekali drag and drop atau copypaste terus dari website lain walaupun ada keizinan (dari website stockphoto etc). 

Ini butang Jumpbreak kalau ada yang tak tahu, ehehe.
Refresh blog korang beberapa kali, then insyaAllah jumlah entry yang terpapar dalam home page blog kita akan kembali normal seperti sediakala.

Harap entry ini membantu.

Gambar dibawah adalah hasil terkini di blog Encik Raja :)



Follow

Garisan Nipis di Antara Manja dan Gedik

Tuesday, February 20, 2018


“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”
“Saya kenal sayang saya” - Fynn Jamal
Teringat bait lirik lagu 150 juta nyanyian Fynn Jamal tiba-tiba. Mungkin penangan isu semasa yang tengah viral kat fesbuk pasal gadis cendol, then kemudian disambung tular dengan kena acah nak babap pun nak menangis. WTH? Kalau baby kena acah nangis aku boleh hadam lagi, hahaha.

Garisan Nipis di Antara Manja dan Gedik

Sebenarnya manja dan gedik mengada-ngada ni nampak je sama, tapi tak sama. Ada garis halus je yang bezakan orang manja dengan orang gedik.

PEREMPUAN MANJA


Manja ni memang sifat natural seorang perempuan. Even sesado mana perempuan tu, jauh disudut hati dia mesti ada sifat manja ni.

Ada perempuan memang manja sejak azali, ada juga sebab keluarga yang layan dia macam princess gittchew.

Perangai orang manja ni sama saja bila dia berhadapan dengan semua orang. Kalau dah jenis manja ni, bukan dengan parents dan pasangan dia saja dia manja, kawan-kawan perempuan boleh faham dah dengan kemanjaan dia.

Tapi disebabkan sifat manja tu natural dan bukan dibuat-buat. Tak adalah orang rasa menjengkelkan atau tak selesa. 

Perempuan manja ni selalunya romantis. Paling penting bukan setiap masa jadi manja, tengok keadaan sekeliling juga.

Mudah terhibur dengan lawak hambar & akan tersenyum saja bila diusik adalah antara sifat perempuan manja yang boleh kita nampak.

Dan selalunya orang lelaki pula suka perempuan manja sebab selain perangai manja tu buat perempuan nampak comel, sifat manja ni juga buat lelaki rasa diri mereka ibarat superhero yang diperlukan sigadisnya.


Aku punya manja kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua - Fynn Jamal

Tak salah pun nak jadi manja ni. Tapi senyap-senyap dah la. Tak payah tayang kat semua orang. Sebab bila tayang kat public ni, dah tak jadi manja, jadi gedik dan mengundang macam-macam pandangan orang kat kita.

PEREMPUAN GEDIK


Orang gedik ni senang je nak detect, haha. Kalau kali pertama tengok aksi liuk lentuk dia kita rasa mual tu bukan manja lah tu, tu dah masuk level gedik.

Selalunya jenis yang 'try-hard' untuk nampak manja akan masuk level gedik. Ada juga yang jadi gedik sebab nakkan perhatian orang. Contohnya bila dengan ramai kawan-kawan keluar pastu terkinja-kinja, cakap dan gelak kuat-kuat.

Kalau manja ni sifat natural perempuan, yang perangai gedik mengada-ngada pula selalunya dibuat-buat.

Orang tak berapa suka dengan perangai gedik ni bukan sebab apa, bukan je menyampah tengok, tapi kadang-kadang ada yang sampai menyusahkan orang lain sebab sifat mengada-ngada dan tak mahu berdikari, akhirnya semua perkara mengharapkan orang je.

Selain tu orang gedik ni kita boleh perasan dengan cara dia melayan orang lain. Kalau dengan sesama perempuan kemain dia sombong, cakap pun kasar, tiba-tiba dengan lelaki dia berubah karakter jadi lemah gemalai. Sah-sah dah level gedik tahap billion trillion.

♡♡♡

Bagi aku, bagi yang dah bersuami, tak salah pun untuk jadi manja kadang-kadang (tak boleh selalu sebab zaman sekarang ni perempuan semua kena kuat dan berdikari, haha). Terutama yang dah ada anak, haha, asyik transform jadi naga je, sekali sekala jadilah manja sikit depan suami.

And aku takda problem pun dengan perempuan gedik. Lantak kome la. Tapi gedik in private la k kalau korang taknak kena kecam dengan netizen. Kehkehkeh.

Bukan semua perempuan manja tu gedik. Lepas ni jangan simply judge orang manja je terus cop gedik. 

Tapi kalau korang rasa nak muntah hijau bila tengok orang tu..err faham-faham sendiri lah. HAHAHAHA.

Follow

Dos & Don'ts Semasa Kurangkan Bajet Perkahwinan

Monday, February 19, 2018


'Ukur baju di badan sendiri' , itulah yang patut kita amalkan. Elakkan berbelanja melebihi kemampuan diri, sebab nanti yang nak menanggungnya kesan tu kita juga. Macam tu jugalah dalam urusan perkahwinan.

Bajet semasa untuk berkahwin sekarang ni sekurang-kurangnya RM10K jugalah. Itupun abis murah dah, kena cut cost kat banyak perkara juga tau.

Kalau ada yang cakap boleh kahwin bawah 10K tu takyah baca tips dia, banyak sponsor je belaka, siap paksa kawan terer makeup untuk jadi mak andam percuma, pastu suruh kawan ada dslr jadi cameraman free, kahkahkah. 

Nope. The struggle is real ! 

Impian setiap pengantin of course kalau boleh nak kurangkan bajet untuk majlis kahwin ni, tapi dalam masa sama taknak nampak majlis kita macam cincai dan murahan. Takut dek panahan makcik-makcik petir lettew kan. Kehkehkeh,

Setelah aku fikir-fikir pros & cons dalam setiap perkara yang aku nak cut dari perbelanjaan majlis kahwin ni, aku nak share Dos & Don'ts semasa kurangkan bajet perkahwinan dengan korang. Sebab bukan semua benda kita boleh simply cut dari bajet kita, nanti jahanam majlis kita tauuuu.


Dos & Don'ts Semasa Kurangkan Bajet Perkahwinan

(Apa yang Kita BOLEH BUAT vs TAK BOLEH BUAT)

BOLEH BUAT UNTUK KURANGKAN BAJET KAHWIN

01 |  Limitkan Panggilan Tetamu dengan Kad Jemputan 

Jika bajet makanan kita untuk 700 orang, cukuplah kita buat 200 keping kad jemputan sahaja. Setiap kali kita jemput orang, pastikan bagi kad sekali, disitu kita dapat trace jumlah jemputan tetamu kita dengan jumlah bilangan kad. Takdalah terpanggil lebih-lebih had kemampuan kita. 

02 |  Beli kek dari Secret Recipe

Menempah kek pengantin memang mahal, terutamanya kalau yang jenis yang bertingkat-tingkat dan design khas. Apa kata pecahkan tradisi dengan pakai kek dari Secret Recipe je, senang, menjimatkan, dan yang paling penting sedap.

03 |  Tidak Membazir untuk Hantaran 

Barang hantaran tidak berjenama mahal tu bukan satu dosa pun. Beli lah ikut kemampuan kita, dan lebih baik kalau barang tu dapat digunakan nanti lepas kahwin. Kalau ada bajet lebih untuk hadiahkan pasangan pun tak salah, teruskan niat anda. Sebab tips ni aku share dengan orang yang nak jimat je, hahaha.

04 |  Tiada DJ

Kalau nak pasang ayat Al-quran di majlis, tak elok pula sebab ayat Al-quran ni bila kita dengar, kita perlu diam dan hayati. Tapi di majlis ni kan tempat orang bersosial. Nak pasang set karokae pulak nanti ada pulak orang nyanyi lagu 'Pelamin Anganku Musnah' tak ke haru, EH! Hahaha. Nak pasang lagu juga DIY je sendiri, download list lagu sweet-sweet dan minta sesapa untuk pasangkan kat speaker di majlis kita nanti.

05 |  Baju & Pelamin

Elakkan pilih baju baru sebab mahal. Banyak je design baju yang murah-murah tapi cantik gorgeous bila kita pakai. Pelamin pulak, pilihlah yang dalam negeri kita sendiri, jangan nampak cantik kat instagram terus kita nak yang tu, kang merana habis duit kat kos penghantaran je. Rajin-rajinkanlah diri usha kedai-kedai pengantin kat tempat kita.

06 |  Tak Payah Banyak Jenis Goodies

Bagi aku, tak payahlah banyak-banyak pengasingan jenis goodies (doorgift) kita buat ikut darjat konon tu. Kang yang pangkat besor-besor bagi goodies best, orang-orang kampung kita bagi cekelat je, tak baik gitu. Bagi je semua orang goodies yang sama, lebih baik kalau bagi makanan, confirm orang makan. Elakkan bagi bekas2 kecik kaca yang entah apa fungsi tu nanti orang campak ke tong sampah je.


JANGAN BUAT INI WALAUPUN UNTUK KURANGKAN BAJET KAHWIN

01 |  Pilih mak andam entah sapa-sapa

Jangan kedekut nak keluarkan duit untuk mak andam ni wehhh. Kang korang nampak murah je terus grab, tengok-tengok dia pakai barang pasar malam je mekap, then skill mekap kelaut, hasil macam opera cina, baru menyesal tak kesudah menangis dibucu katil pengantin , hahaha. Pastikan betul-betul selidik detail MUA kita, tengok hasil-hasil tangan dia sebelum ni, baru proceed untuk book.

02 | Photographer amik gambar macam pakai phone cap cekodok

Pelamin yang gah, baju yang cantik, makanan yang sedap, semua tu habis kat situ ja. Tapi gambar adalah apa yang kita akan simpan sampai ke anak cucu. Jangan dekut la kengkawan, upahlah jurukamera untuk majlis kita. Bestnya bila kita upah cameraman ni, dah macam ada wedding planner tau, nanti dia akan nasihat kita untuk pilih pelamin camna, baju camna, siap plan flow hari majlis untuk kita sekali. Hehehe. 

03 |  Makanan cincai

Tolonglah jangan kedekut untuk keluarkan duit untuk makanan di majlis kita. Jangan pilih katering yang tak sedap hanya sebab harga yang murah tak masuk akal. Adehhh. Raikan tetamu yang sudi datang mendoakan rumahtangga kita dengan makanan yang sedap-sedap. Tak perlu banyak jenis lauk pun bagi aku, asalkan sedap je.

4. Honeymoon

Haaa kemain jimat-jimat pakai tips aku kat atas tu sebenarnya main focus dia nak spare duit lebih untuk honeymoon lah korang. Ihiks. Bajet lebih bolehlah check in hotel ada jacuzzi indoor ke barulah sweet sikit kan, eh Kbye!

💙💙💙

Korang ada tips berjimat untuk bakal pengantin baru? Kongsikan dengan aku di komen :D

Follow

Mana Nak Baca Review-Review yang betul-betul Padu?

Saturday, February 17, 2018


Kalau baca review, tak kiralah review filem, buku, restoran, dan apa-apa pun, mestilah kita nak baca review yang betul-betul jujur dan padu kan.

Tapi sedihnya review yang kita selalu jumpa adalah review yang tak specific. Review yang terlalu umum. 

'It's good, you should try it!"
"Movie tu memang best giler."
"Buku ni tak best."

Memang tak puas. Rasa nak jerit-jerit je 'NI REVIEW IKHLAS KE TIDOK?'. Tapi tak boleh la gitu kan, sebab aku sendiri pun bukan pengulas yang baik, hahaha. Aku cuma sejenis manusia yang suka baca review pasal sesuatu, untuk tengok sesuatu benda dari pandangan mata orang lain.

Ada review yang sama dengan pendapat kita. Ada review yang kita rasa tak boleh faham langsung taste orang tu. Tapi pendapat ni mana ada siapa betul siapa salah, cuma best bila boleh tahu alasan disebalik kenapa ada pendapat orang yang tak sama dengan kita.


FARHANAJAFRI.COM BLOG REVIEW PADU

Kalau korang pernah jejak dalam blog WWW.FARHANAJAFRI.COM ni kan mesti korang pun tahu yang Farhana banyak buat review, ada review restoran, buku, dan paling dapat sambutan mestilah review movie yang Farhana tulis.

Kenapa aku suka review-review dari Farhana?

REVIEW MAKANAN BY FARHANA JAFRI

01 |  Review Bergambar

Aku suka baca review yang siap ada gambar yang penulis sendiri snap. Contohnya Review Chizza KFC , kenalah letak gambar makanan tu sekali, taknaklah ambil gambar curik dari google je, tak dapat nak feel review tu, haha. So review-review dalam blog Farhana Jafri ni memang ada gambar tau.

02 | Review Makanan Viral & Terkini 

Aku jenis kalau keluar makanan terbaru kat pasaran, aku tak pergi makan terus walaupun hajat hati terketaq-ketaq nak try rasa. Aku suka baca review blogger yang dah cuba dulu kalau majoriti cakap bagus baru aku try, kalau banyak yang negative letak hold dulu lah. Review makanan dari Farhana pula banyak pasal fastfood & cafe-cafe hipstur.

03 | Berbaloi atau Tidak?

Of course lah makanan & restoran yang nak direview memerlukan kita keluar duit untuk beli. Tapi berbaloi ke tidak nak keluarkan duit untuk makanan tu? Baca pendapat Farhana dulu barulah kita decide nak try jugak ataupun rasa memang tak berbaloi pun.


REVIEW MOVIE BY FARHANA JAFRI

01 | Ada Guideline dalam Bagi Rating

Canggih tak canggih movie review dalam blog Farhana Jafri ni, semuanya dia ambik kira tau. Hahaha.  Selama ni aku main bedal je bagi berapa stars pun untuk movie aku suka, hahaha. Rupanya banyak aspek kena tengok before kita cakap satu movie tu bagus. 

Antara guideline yang Farhana tengok dalam movie adalah :
  1. Team Production.
  2. Storyline
  3. Genre
  4. Acting
  5. Editing
  6. Visual
  7. Themes
  8. Music/Soundtrack
  9. Social Message.
  10. Personal Thoughts/Audience Response

02 | Tiada spoiler 

Wujud ke orang suka spoiler ni? Aku tak suka baca spoiler sebelum aku tengok movie, tak thrill la kan gitu. Jangan risau, segala review-review Farhana ni memang nampak padat, tapi bestnya tak ada spoiler pun tau. Thumbs up!

03 | Review padu habis

Lagi satu bestnya baca review dari Farhana Jafri ni, tak ada langsung ayat cliche yang cakap movie ni best la, wajib tonton la etc. Farhana ni jenis teliti tau waktu tengok movie, kagum aku. Jadi review dari Farhana memang mendalam sikit. Kalau cerita tu tak best, hahaha, abislahhh Farhana akan rungkai satu-satu. Kalau cerita tu Farhana recommend, memang aku wajib cari lah lepas tu kan.


Kesimpulannya, kalau nak baca review, aku paling suka baca review dari blog Farhana Jafri ni. Kalau kita nak request movie review pun boleh minta kat comment blog www.farhanajari.com ni.








Follow

Ayat Al-Quran Tentang Kahwin



Ayat Al-Quran Tentang Kahwin | Sambil-sambil sibuk uruskan bab nak kahwin ni, aku kadang-kadang terfikir juga hikmahnya Allah menciptakan semuanya berpasang-pasangan ni. Salah satunya untuk dapat seorang buddy atau teammate seumur hidup kita dalam usaha untuk mencari jalan ke syurga, cewahh.

Apa jua yang kita akan lakukan, atau sedang lakukan, aku lebih suka berbalik kepada Al-quran. Seronok baca ayat Al-quran tentang kahwin ni sebab banyak teguran dan guideline untuk kita lebih bersedia untuk berumahtangga. Ayat Al-quran tentang kahwin ni juga penting untuk kita reset niat sebenar kita untuk berkahwin ni.

Ayat Al-Quran Tentang Kahwin

AYAT AL-QURAN TENTANG KAHWIN

Surah An-Nisaa’ 4; Ayat 1
يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ ٱتَّقُوا۟ رَبَّكُمُ ٱلَّذِى خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍۢ وَٰحِدَةٍۢ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًۭا كَثِيرًۭا وَنِسَآءًۭ ۚ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ ٱلَّذِى تَسَآءَلُونَ بِهِۦ وَٱلْأَرْحَامَ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًۭا


“Wahai sekalian manusia! Bertakwalah kepada Tuhan-mu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya; Dan daripada keduanya Allah memperkembang biakkan lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturahmi. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.”

Surah An-Nisaa’ 4; Ayat 3
وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا۟ فِى ٱلْيَتَٰمَىٰ فَٱنكِحُوا۟ مَا طَابَ لَكُم مِّنَ ٱلنِّسَآءِ مَثْنَىٰ وَثُلَٰثَ وَرُبَٰعَ ۖ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا۟ فَوَٰحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَٰنُكُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰٓ أَلَّا تَعُولُوا۟

“Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka), maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan (lain): dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja, atau (pakailah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak melakukan kezaliman.”

Surah An-Nahl 16; Ayat 72

وَٱللَّهُ جَعَلَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَٰجًۭا وَجَعَلَ لَكُم مِّنْ أَزْوَٰجِكُم بَنِينَ وَحَفَدَةًۭ وَرَزَقَكُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَٰتِ ۚ أَفَبِٱلْبَٰطِلِ يُؤْمِنُونَ وَبِنِعْمَتِ ٱللَّهِ هُمْ يَكْفُرُونَ

“Dan Allah menjadikan bagi kamu dari diri kamu sendiri pasangan-pasangan (isteri), dan dijadikan bagi kamu dari pasangan kamu: anak-anak dan cucu-cicit, serta dikurniakan kepada kamu dari benda yang baik lagi halal; maka patutkah mereka (yang ingkar itu) percaya kepada perkara yang salah (penyembahan berhala), dan mereka kufur (mengingkari) pula akan nikmat Allah?”

Surah An-Nuur 24; Ayat 32
وَأَنكِحُوا۟ ٱلْأَيَٰمَىٰ مِنكُمْ وَٱلصَّٰلِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَآئِكُمْ ۚ إِن يَكُونُوا۟ فُقَرَآءَ يُغْنِهِمُ ٱللَّهُ مِن فَضْلِهِۦ ۗ وَٱللَّهُ وَٰسِعٌ عَلِيمٌۭ

“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya – pemberian-Nya), lagi Maha Mengetahui.”

Surah Ar-Rum 30; Ayat 21
وَمِنْ ءَايَٰتِهِۦٓ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَٰجًۭا لِّتَسْكُنُوٓا۟ إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةًۭ وَرَحْمَةً ۚ إِنَّ فِى ذَٰلِكَ لَءَايَٰتٍۢ لِّقَوْمٍۢ يَتَفَكَّرُونَ

“Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.”

Surah Luqman 31; Ayat 10
خَلَقَ ٱلسَّمَٰوَٰتِ بِغَيْرِ عَمَدٍۢ تَرَوْنَهَا ۖ وَأَلْقَىٰ فِى ٱلْأَرْضِ رَوَٰسِىَ أَن تَمِيدَ بِكُمْ وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَآبَّةٍۢ ۚ وَأَنزَلْنَا مِنَ ٱلسَّمَآءِ مَآءًۭ فَأَنۢبَتْنَا فِيهَا مِن كُلِّ زَوْجٍۢ كَرِيمٍ

“Dia menciptakan langit tanpa tiang sebagaimana yang kamu melihatnya; dan Dia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapnya (di permukaan) supaya bumi itu tidak menghayun-hayunkan kamu; dan Dia memperkembang biakkan padanya berbagai jenis binatang. Dan Kami menurunkan hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan di bumi berbagai jenis tanaman yang memberi banyak manfaat.”

 Surah Yaasin 36; Ayat 36
سُبْحَٰنَ ٱلَّذِى خَلَقَ ٱلْأَزْوَٰجَ كُلَّهَا مِمَّا تُنۢبِتُ ٱلْأَرْضُ وَمِنْ أَنفُسِهِمْ وَمِمَّا لَا يَعْلَمُونَ

“Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; sama ada dari yang ditumbuhkan oleh bumi, atau dari diri mereka, ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya.”

Surah Adz-Dzariyaat 51; Ayat 49
وَمِن كُلِّ شَىْءٍ خَلَقْنَا زَوْجَيْنِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

“Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan, supaya kami dan mengingati (kekuasaan kami dan mentauhidkan Kami) akan kebesaran Allah.”


♡♡♡

Banyak kali juga bab perkahwinan ni disentuh dalam Al-Quran. Apapun, ajal, jodoh, rezeki semua tu rahsia Allah. Jangan terlalu stress kalau masih tak jumpa lagi pasangan, banyakkan berdoa & tanam niat yang betul untuk berkahwin.

Berkahwin bukan semasa hati sunyi bila ramai kawan lain dah mula berkahwin, tapi berkahwinlah kerana kita sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab yang lebih besar dalam hidup kita.


Follow

Apa Itu BOLEHCOMPARE & Cara Mudah Tambah Duit Poket Melaluinya !

Thursday, February 15, 2018


Zaman dulu, semua benda terhad. Sesetengahnya kita tak mampu nak buat pilihan langsung, pakai saja apa yang ada di Malaysia ni. Even nak pakai internet pun terpaksa sambung dengan kabel telefon rumah. Seksa weh.

Alhamdulillah, kita sempat merasa zaman kepesatan teknologi. Sekarang ni untuk satu benda pun ada banyak pilihan untuk kita pilih. Contohnya syarikat telco yang pelbagai, macam-macam jenama handphone, dan nak berinternet pun dah senang dengan macam-macam plan internet terkini.

Hahaha, biasalah bila banyak pilihan ni kita pulak yang kena pastikan kita tak tersalah pilih. Jangan risau sebab sekarang aku nak perkenalkan korang dengan BOLEHCOMPARE untuk pastikan lepas ni senang kalau korang nak bandingkan apa-apa servis yang korang nak pakai.


Apa Itu BOLEHCOMPARE?

BOLEHCOMPARE adalah satu program dibawah MDEC (Malaysia Digital Workers Company)- e-rezeki.

Di website BOLEHCOMPARE ni, kita bukan saja dapat bandingkan harga, malah segala kelebihan dan kekurang produk juga.

Masa dan tenaga kita pun dapatlah dijimatkan, hanya dihujung jari saja kita boleh dapat maklumat dari beberapa syarikat dan buat pertimbangan sebelum kita nak pilih sesuatu. Ini juga melatih diri kita untuk jadi pengguna yang bijak!

Paling best, kita boleh akses website BOLEHCOMPARE ni dan buat perbandingan dimana saja, bila-bila masa, just guna smartphone kita saja sebab ia mobile-friendly. Memang memudahkan.

Apa yang BOLEHCOMPARE boleh bandingkan?

BOLEHCOMPARE boleh tolong kita jimat masa, tenaga dan duit kita dengan memberikan maklumat yang tepat untuk memastikan kita buat pilihan yang tepat.

Antara benda yang kita boleh bandingkan guna BOLEHCOMPARE ni adalah :

01 |  Broadband

Ada pelbagai plan Broadband yang boleh dibandingkan dalam BOLEHCOMPARE ni. Maklumat lengkap tentang harga dan kelajuan sesuatu pakej juga boleh didapati dalam website BOLEHCOMPARE ni.

Contohnya korang boleh cuba bandingkan promosi Fibre Broadband & TM Unifi Broadband sebelum pilih mana-mana yang korang rasa sesuai dengan korang.

Fibre Broadband

02 | Telco Terbaik 

Dalam pilihan Telco ni korang boleh bandingkan sendiri kelebihan plan internet setiap telco, komitmen bulanan, kalau nak pakej beli sim card sekali phone baru pun boleh bandingkan dalam BOLEHCOMPARE ni.


03 | Insurans

Tak kiralah insuran am ataupun insurans kereta, boleh je kita nak compare dalam website BOLEHCOMPARE ni.

Kalau korang nak renew insurans kereta pun boleh tau. Senang sangat kalau melalui BOLEHCOMPARE,korang hanya perlu follow step kat bawah ni :

CARA RENEW INSURANS KERETA MELALUI BOLEHCOMPARE

Klik Butang 'RENEW NOW!' 
Isi borang yang disediakan 'Quotation for Car Insurance Renewal'

CARA RENEW INSURANS KERETA MELALUI BOLEHCOMPARE
CARA RENEW INSURANS KERETA MELALUI BOLEHCOMPARE

Selain itu, BOLEHCOMPARE boleh juga digunakan untuk mendapatkan maklumat dan membuat perbandingan untuk :

04 | Bank 

  • Kredit Kad
  • Loan Peribadi
  • Loan Rumah

05 | Telefon Bimbit dan Aksesori 

Kalau ada yang tengah cari phone baru tu, bolehlah korang try usha kat BOLEHCOMPARE ni untuk buat perbandingan.

💙💙💙

Inilah serba sedikit info pasal BOLEHCOMPARE ni untuk rujukan korang kalau ada yang belum pernah dengar lagi. 

Pssst... nak tahu lagi tak apa yang best pasal BOLEHCOMPARE ni?

Belum habis cerita ni...yang paling best pasal aplikasi BOLEHCOMPARE ni mestilah peluang nak jana pendapatan dan dapat duit poket.

Serius ke boleh buat duit dengan aplikasi ni?

Apa Itu BOLEHCOMPARE & Cara Mudah Tambah Duit Poket Melaluinya !


Buat duit dengan aplikasi BOLEHCOMPARE?

Ya selain membanding servis, kita boleh juga menjana pendapatan dari BOLEHCOMPARE affiliates. Senang sangat nak buat duit dengan BOLEHCOMPARE ni, hanya perlu share link ke laman social kita, tunggu orang klik dan guna servis BOLEHCOMPARE ni untuk kita dapat komisen.

Kaching! Kaching!

Pertama kali sign up pun dah masuk duit tau, RM100 pulak tu. Walawehhh, kalau korang tak percaya meh aku tunjuk.

klik untuk tumbesaran

Ayokkk, ok ada yang dah tak sabar nak sign up kan? Meh aku ajar cara-cara senang nak buat duit dengan BOLEHCOMPARE ni. 

CARA BUAT DUIT DENGAN BOLEHCOMPARE AFFILIATES

2) Login ke account affiliate BolehCompare.com dan pilih produk yang bersesuaian dengankeperluan masing-masing
3) Klik Promote Now.

Klik Untuk Tumbesaran
4 ) Share URL tersebut dalam laman sosial kita
 
5 ) Orang yang berminat untuk dengan pakej yang kita share akan klik pada butang 'Interested'

Klik Untuk Tumbesaran

6) Pastikan rakan / keluarga / orang isi borang dengan lengkap

7) Semak status permohonan rakan / keluarga / orang di LEADS SALES dan lihat proses.
8) Jika berjaya, kita boleh check status di SALES yang kita dapat komisen dan komisen tersebut akan dapat pada bulan hadapan.

Klik Untuk Tumbesaran

Senang je kan? Jangan pening-pening tau, hihi.


Follow

Surat Untuk Diriku yang Dulu

Tuesday, February 13, 2018

Assalamualaikum diriku yang dulu,

Aku menulis surat ini kerana aku sudah bersedia untuk melepaskanmu dan membuka lembaran hidup baruku.

Tak lama lagi aku akan berkahwin dengan seseorang yang kau takkan percaya dia wujud. 

Seseorang yang bangga akan diriku, dan mencintai setiap kelemahanku.

Seseorang yang menarikku dari terjatuh. Dan mendokong setiap impianku.

Dia jujur mengakui ibunya terletak di ruang hati paling tinggi sebelum aku. Namun tidak pernah melayan aku seperti seorang pilihan terakhir.

Malah lelaki ini tidak pernah cuba menghinaku, mengherdikku, dan melukai hatiku.


Diriku yang dulu,

Aku telah nampak hikmah Allah membuang lelaki yang salah dalam hidupku, kerana apa yang aku dapat hari ini tidak terjangka layaknya aku untuk terima. Malulah diri yang cuba mempersoalkan takdir yang sememangnya sudah tersedia.

Diriku yang dulu, 

Putus cinta memang sakit, tapi apa yang tidak membuatkan kau mati itu akan membuat kau lebih kuat. Parcayalah aku.

Diriku yang dulu,

Buanglah nama-nama yang bukan untukmu dari hati. Sifat dendam itu hanya akan merosakkan diri, tiada apa yang dapat dimanfaatkan juga.

Diriku yang dulu,

Terima kasih kerana menjaga diriku dengan baik. Kini aku dapat mempersiapkan yang terbaik juga untuk cinta sejatiku.

Kini aku sudah siap untuk melupuskan kamu dan kisah-kisah kamu dari hidup aku. Seperti kata Malique, "Dulu-dulu dah habis."

Follow

Elemen Wajib Ada dalam Sebuah Blog

Thursday, February 8, 2018

                                                                                               
Elemen Wajib Ada dalam Sebuah Blog | Masa aku edit template blog, tak kiralah template sendiri ataupun untuk blog customer, aku akan make sure untuk pastikan beberapa elemen wajib ada dalam sebuah blog tidak tertinggal.

Kerana sebuah blog yang baik, bukan hanya akan cantik dipandangan mata tuan blog sendiri je, tapi perlulah selesa dan mesra pembaca. Tanpa pembaca, blog kita takkan dapat berdiri hebat, dan kita akan jadi blogger yang kesepian sebab tak ada orang nak jenguk.

Elemen Wajib Ada dalam Sebuah Blog

Apa Yang Patut Ada Dalam Blog

Header yang Tersendiri

Header adalah perkara perkara pertama yang readers akan nampak bila masuk dalam blog kita. Pastikan header kita memberi first impression yang baik untuk blog kita. Kalau boleh biarlah header tu melambangkan kita sendiri, kalau tak pandai buat sendiri boleh tempah je dengan mana-mana designer boleh tolong buatkan.

Navigasi yang Jelas 

Terpulangkan untuk letak navigasi blog dimana. Tapi kedudukan paling sesuai adalah diatas header (top-navigation), ataupun menubar dibawah header. Pastikan navigation blog kita responsive supaya tak semak dipandang bila view guna phone. Kalau guna premade template free ataupun berbayar, dah siap-siap ada dah tak payah pening-pening nak buat lagi.

About Me - Contact - Sitemap - Disclaimer

4 beradik ni bukan saja penting untuk blog nampak professional, tapi kalau nak apply Google Adsense pun dia akan minta kita untuk letak About Me, Contact, Sitemap dan Disclaimer ni baru senang dia nak approvekan Adsense kita. So check balik kalau tak ada, bolehlah letak sekarang.

Search Bar

Search bar ni kita tak rasa dia penting, sampailah satu saat, kita ingat blogger tu pernah tulis pasal info yang kita cari, then kita masuk blog dia, tengok-tengok search bar takda. Dan entry dia ada beribu-ribu lemon, hahaha. Macam mana nak godek satu persatu ni. So pastikan kita letak search bar untuk kemudahan visitor nak cari info.

Social Media Icon 

Bila readers dah mula suka penulisan kita, mesti diorang akan nak jadi kawan kita di media social. Best tau bila berkawan dengan blogger di media social ni, 90% yang akan support like dan komen post kita kat facebook & insta nanti pun kawan-kawan blogger juga. Orang berbudi kita berbahasa, jangan lupa boom back mereka yang rajin respond dengan post-post kita walaupun post kita hambar belaka, kehkehkeh, Nak tambah kawan blogger di social media? Letak social media icon di sidebar atau top navigation ok.

Related Posts & Popular Post & Blog Archive

Kalau nak pastikan readers melekat lama, make sure blog kita ada ruangan 'Related Post' , 'Blog Archive' dan 'Popular Post'. Then pastikan juga tajuk-tajuk entry kita catchy untuk tarik perhatian readers supaya ralit membaca satu post ke satu post yang lain dalam blog kita. Bila readers melekat lama, impak positif jadi keatas bounce rate blog kita. 

Ruangan Komen

Aku suka sangat dengan sistem komen Disqus, tapi disebabkan ramai permintaan rakan blogger yang selalu komen disini minta aku jangan pasang Disqus, aku pun kekalkan sistem komen blogspot di blog sini. Kemahuan aku apalah sangat kalau dibandingkan kesudian mereka meninggalkan komen dan pendapat di setiap entry aku. Sistem Disqus ni kekurangan dia, tak semua orang ada akaun Disqus, dan lambat loading kata sesetengah orang. Jadi kalau nak pakai sistem komen apa pun kat blog, minta pendapat readers setia kita dulu.

Kotak Follower Blogspot & Google Plus

Pastikan kita letak widget untuk readers follow blog kita, tidak kiralah melalui follower blogspot ataupun follower Google Plus. Ini penting sekali untuk pastikan mereka dapat tahu setiap kali kita publish entry terbaru. Walaupun ada yang cakap pageview lebih penting dari follower, tapi aku tetap berpendapat Follower juga penting untuk sebuah blog tu terus diterima ramai & dipercayai. 


Elemen wajib ada dalam sebuah blog yang aku kongsikan kali ini adalah pendapat aku sendiri.

Ada tak diantara senarai ini yang korang rasa tak releven dah? Kongsikan pendapat dengan aku di ruangan komen! 


Follow

Hari Pertama Kerja Sebagai Hearing Consultant

Wednesday, February 7, 2018


Alhamdulillah! Lepas genap sebulan menganggur balik haritu, 6 Februari 2018 ni aku dah dapat rezeki memulakan hidup baru di tempat kerja baru. Nak cari kerja zaman sekarang ni memang susah betul, terutama yang takda 'kabel' macam kita-kita ni, orang biasa, phewww.


Hari Pertama Kerja Sebagai Hearing Consultant

Alhamdulillah rezeki datang dari macam-macam sudut. Ada kawan lama dari sekolah menengah aku dulu tiba-tiba contact aku untuk offer aku kerja ini. Peluang menimba pengalaman lagi.

Lepas aku setuju untuk grab offer tu, bermulalah hari pertama aku bekerja di syarikat baru. Syarikat ni berkaitan juga dengan medikal, jadi aku akan berurusan dengan hospital juga nanti berkaitan pesakit.

Kehilangan deria pendengaran memang menyiksakan. Aku try buat ujian pendengaran juga tadi, hahaha. Kot kot lah yang nak handle orang-orang pekak ni pun pekak jugak. Alhamdulillah, masih range normal walaupun aku tak mampu nak dengar-dengar berfrekuensi terlalu rendah. Harap je capang, haish.

Skop Kerja Sebagai Hearing Consultant

  • Memberikan konsultasi mengenai pendengaran dan Alat Bantu Mendengar
  • Melakukan pemeriksaan pendengaran kepada pelanggan dengan skill dan knowledge dari Training yang diberikan
  • Melakukan pemasangan Alat Bantu Mendengar
  • Membantu pemilihan Alat Bantu Mendengar yang tepat sebagai solusi gangguan dengar kepada pelanggan.
  • Melakukan tugas administratif.

Waktu Kerja Sebagai Hearing Consultant

Alhamdulillah waktu kerja aku kali ni office hour. Dapatlah aku luangkan masa untuk kucing-kucing aku lebih sikit. Kalau tidak dari pagi sampai ke malam aku duk mereput kat tempat kerja. Life pun takda.

____________________________________

Korang doakan aku dapat cepat-cepat menyesuaikan diri di tempat baru ye.. Hihihi ada rezeki lebih nanti boleh aku kongsikan dengan giveaway. 

Wish me luck, untuk esok dan hari-hari berikutnya!

Follow

Bestnya join GALS, hadiah untuk 5 PEMENANG

Monday, February 5, 2018

Seronok tau join giveaway LubukSeni.com

So far, puas hati dengan hadiah yang di-offer. Selain spesis jarang ditemui, hadiah meleleh tu untuk ramai pemenang. Kali ni, pemenang untuk 5 orang. Ramai tuhhh, rugi la tak join kanss.

Nak join giveaway? Klik je gambar bawah ni ya!


Banyak rupanya entry menarik kat LubukSeni.com . Kalau sesaperrr minat seni eloklahh singgah blog ni sebab memacam idea uols boleh dapat. Antara perkongsian dalam blog ni ialah:


Dah alang-alang singgah tu, jom Follow BLOG Lubuk Seni [tekan sini] Jom korangg follow LubukSeni sebab lepas ni, banyak lagi entry kreatipp penuh warna-warni. 

Follow rerapatt okke!

Follow

HAPPY BIRTHDAY SISHAWA DOT COM

www.sishawa.com

Hai awak awak semua. Kalau nak tahu SIS HAWA sedang meraikan ulangtahun blognya yang pertama sekarang ini. Awak semua turut di undang untuk memeriahkan lagi suasana dengan menyertai contest HAPPY BIRTHDAY SIS HAWA DOT COM yang awesome!

Contest ni terbuka pada semua blogger Malaysia dan hadiah yang di tawarkan adalah sangat-sangat lumayan. Antaranya, WANG TUNAI $$$ dan lain-lain hadiah sampingan yang menarik dan best!! Seramai 10 pemenang akan di cari dan hadiah akan di tambah sekiranya jumlah peserta berjaya melepasi sasaran yang telah di tetapkan. Yang lebih menariknya lagi, semua peserta yang mengambil bahagian akan di masukkan ke dalam bloglist SISHAWA.COM untuk tahun 2018.   


SYARAT UNTUK MENYERTAI
1. Buat entry yang bertajuk - " HAPPY BIRTHDAY SISHAWA DOT COM "

2. Follow blog SIS HAWA dan SISHAWA DESIGN

3. Follow semua blog dan IG milik sponsor yang terlibat dengan contest ini:

FOLLOW BLOG ( Wajib!! klik icon untuk follow) :
          

FOLLOW INSTAGRAM (jika ada akaun IG)

6. Publish entry dan tinggalkan URL ENTRY , URL IG bersertaEMAIL ke ruangan komen di bawah.

7. Jangan lupa Share entry contest ini ke facebook masing-masing berserta dengan hashtag #sishawadotcom . untuk mengajak rakan-rakan yang lain

Senarai semua hadiah akan di umumkan dalam masa yang terdekat. Yang pasti, hadiah untuk contest kali ini akan ada wang tunai $$$$ untuk di rebut. Tunggu apa lagi, jom join segera beramai-ramai.


CONTEST AKAN TAMAT PADA : 08 FEBRUARI 2018 

Latest Instagrams

© Noor Maizan. Design by FCD.