Flower Chimp Menerima Pelaburan Berjumlah RM 6 Juta Berikutan Prestasi Cemerlang di Asia Tenggara

Monday, August 20, 2018

Pengasas Berhasrat Meluaskan Perniagaan ke Singapura Menjelang Pertengahan
Ogos 2018


KUALA LUMPUR, 15 Ogos 2018 - “Ucapkan dengan bunga!” Kepesatan industri e-dagang di peringkat global telah memacu perkhidmatan penghantaran bunga dan membolehkan pengguna mencipta kenangan indah bersama insan tersayang. Bayangkan, betapa mudahnya anda boleh memilih jambangan bunga kegemaran anda dan merancang penghantaran semudah di hujung jari sahaja.


DOSA

Thursday, August 16, 2018

Kita ini manusia kan...Mana pernah lari dari buat dosa dalam sehari tu. Macam mana engkau ada dosa, macam itulah aku juga. 

Syukurlah Allah tak jadikan dosa itu berbau, jika tidak tak tahulah macam mana hina dan kejinya aku ternampak di mata kasar. Tapi masih aku mahu bercakap pasal dosa hari ini, kalau bukan teguran ini untuk kamu, paling-paling untuk aku.






Aku tidak berminat bercakap pasal dosa orang. Iyalah kalau betul dia berdosa, aku jadi mengumpat, jika salah mendosakan dia, malah aku jadi fitnah. Lagipun bercakap pasal dosa orang tidak menjadikan kita suci. 

Apa nak kecoh dengan dosa orang? Dosa kita yang macam sebutir pasir di padang sahara ni siapa nak uruskan?

Tapi itulah manusia. Tahu dosa, tahu. Mana boleh salahkan hidayah tak sampai, hidayahnya sudah lama sampai, semasa kita terdetik kat hati yang kita tahu apa yang kita buat itu dosa lagi. Cuma kita saja tak mahu ambil kan?

Ya tahu dosa, tahu. Tapi masih buat sebab muka tidak malu sama Tuhan. Nikmatnya kau ambil, perintahnya kau abai.

Ya kita berdosa kan. Tapi jangan cabar Tuhan, sayang. Jangan cabar Tuhan dengan mahu menormalkan dosa yang kita buat dengan kata-kata takbur.

"Eleh sembahyang pun masih mengumpat, baik tak payah sembahyang macam aku tapi tak kacau hal orang" 

Itu contohlah, nauzubillahiminzalik. Jangan. Mengumpat itu dosa, tinggal sembahyang itu dosa, jangan sebab tengok si polan nan seorang yang kita benci kita terus pukul rata semua hukum Tuhan dan jadikan alasan untuk kita terus berdosa.

Itu satu hal. Belum lagi hal bila tengok orang lebih berdosa dari kita. Mulalah kita buat perangai syaitan yang selalu anggap diri lebih baik dari yang lain. Jangan kerana dosa orang lain, buat kita ke neraka kerana mulut kita. Diam, diam. Toksah kalut pasal orang.

Kalau belum mahu bertaubat, cukup kita tahu kita sedang buat dosa. Kita akukan dosa kita itu dosa.

Jangan cuba-cuba putar cerita dosa kita itu bukan dosa sebab sudah jadi gaya hidup ramai orang zaman sekarang.

Jangan normalkan apa yang salah.

Jangan sampai dosa yang kita buat jadi satu habit yang susah dikikis dalam diri.

Jangan terlalu seronok dalam dosa. Mati itu boleh datang bila-bila masa. Sebab syaratnya mati itu HIDUP, bukannya sakit, bukannya tua.

Kadang-kadang juga boleh rasa macam separuh matinya hidup dalam rasa berdosa, walau sudah bertaubat dan berjanji dengan Tuhan takkan ulangi salah dulu lagi. Mungkin jika rasa bersalah itu mampu buatku diampuni, aku redha.

Kadang-kadang mahu pulang ke masa lalu, dan tempeleng diri sendiri, dan marah diri sendiri, dan pukul-pukul dengan kayu. Bukan benci, tapi sebab sayang.

Sudah. Mari taubat nasuha. Janji dengan Tuhan, jangan ulang lagi. Malulah dengan Dia yang benar-benar sayangkan kita. Buktinya, dosa kita kala bersendiri, masih tersimpan rapi. Dosa kita depan khalayak, tidak dihukum lagi.

Aku bukan cakap dengan kalian. Aku bercakap dengan aku, mengenai aku, untuk aku. Boleh ambil apa yang baik, jika apa yang aku cakap, terkena di hati kalian. Jika tidak, abaikan. Ini cuma luahan hati aku tentang dosaku sendiri.

Astaghfirullah Rabbal Barroya
(Ampunilah Hamba Ya Allah Maha Penerima Taubat)
Astaghfirullah Minal khotoya.
(Ampunilah Hamba Ya Allah Daripada Segala Dosa)
 Dan perkenankan taubatku dengan taubat nasuha


Follow

Muzik Video Ed Sheeran Happier Versi Wayang Kulit

Sunday, August 12, 2018

Muzik Video Ed Sheeran Happier Versi Wayang Kulit | Rasa kagum dan bangga sangat bila ternampak videoclip lagu Ed Sheeran yang bertajuk Happier ada versi wayang kulit. Dah tengok belum?


Muzik Video Ed Sheeran Happier Versi Wayang Kulit


Official videoclip lagu Happier dari Ed Sheeran menggunakan Puppet sebagai watak Ed Sheeran, tapi versi dari Malaysia ni menggantikan Puppet tu dengan Wayang Kulit! Mula-mula dengar kat radio Era aku tak dapat bayangkan wayang kulit dijadikan videoclip lagu barat, haha. Terus balik rumah cari laju-laju dalam youtube, pergghh kagum sangat tau!

Videoklip berdurasi 2 minit 25 saat ini adalah hasil kolaborasi antara Warner Musuc Malaysia dan TinToy Chua dari Fusion Wayang Kulit. Sebelum ni mereka pernah buat wayang kulit versi StarWars, Superman, Batman, Wonder Woman dan lain-lain. Power kan! Siap boleh gabungkan kesenian tradisional dan budaya moden.

Paling aku "tak puas hati" dengan Ed Sheeran ni, lagu-lagu dia memang boleh buat hati kacau bilau tau. Sekelip mata boleh tukar mood, haha.

Tengoklah lagu Ed Sheeran bertajuk Perfect tu, haha. Lagu Perfect boleh buat orang single pun rasa macam dialam cinta gituuu.

Samalah lagu Happier ni.

Boleh buat orang tak sedih pulak jadi sedih tak semena-mena. Hashtag tiberrr je nak sedih-sedih bagai. Haha. 

Tak percaya korang dengar lah sendiri.

Phewww.



Ed Sheeran // Happier Lyric

Walking down 29th and Park
I saw you in another's arms
Only a month we've been apart
You look happier

Saw you walk inside a bar
He said something to make you laugh
I saw that both your smiles were twice as wide as ours
Yeah, you look happier, you do

Ain't nobody hurt you like I hurt you
But ain't nobody love you like I do

Promise that I will not take it personal, baby
If you're moving on with someone new

'Cause baby you look happier, you do
My friends told me one day I'll feel it too
And until then I'll smile to hide the truth
But I know I was happier with you

Sat on the corner of the room
Everything's reminding me of you
Nursing an empty bottle and telling myself you're happier
Aren't you?

Ain't nobody hurt you like I hurt you
But ain't nobody need you like I do
I know that there's others that deserve you
But my darling, I am still in love with you
But I guess you look happier, you do

My friends told me one day I'd feel it too
I could try to smile to hide the truth
I know I was happier with you

Baby, you look happier, you do
I knew one day you'd fall for someone new
But if breaks your heart like lovers do
Just know that I'll be waiting here for you



Follow

Pemenang "Buka Buku Baru" Giveaway




Tahniah kepada pemilik blog http://www.adianiez.com dengan ucapan beliau  :
kepada Mai,
selamat pengantin baru. moga panjang umur dan berbahagia hingga ke jannah...
alam selepas berkahwin adalah best sgt 😌 . kita ada bestfriend 24 jam, sehidup semati. sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula husband & wife, Mai. pasti ada selisih fahamnya. tapi, selesaikanlah dgn cara yg baik. cara apa? gunalah cara tersendiri, Mai. hanya kita faham diri kita dan pasangan kita 😌.
akhir sekali, moga Mai dikurniakan anak-anak yg comel, cerdik dan soleh/solehah.

Hehehehe, actually aku nak pilih pemenang pakai cabutan bertuah je haritu tapi my husbabe tak bagi sebab tak best katanya.

Jadi pemilihan pemenang dipilih oleh encik asben berdasarkan ucapan yang dia suka, haha. Ikut hati semua ucapan best-best, terima kasihhhh sangat korang yang join dan bagi ucapan. 

Tapi tuah kepada kak Adianiez kerana terpilih.

TAHNIAH! 

Nanti emailkan detail pada saya ya kak ❤️. Atau whatsapp ke 013-2080366 (klik sini).


Follow

Latest Instagrams

© Noor Maizan. Design by FCD.