Mencari Remis di Pantai Port Dickson

Saturday, October 20, 2018

Mencari Remis di Pantai Port Dickson


Sebelum ini memang aku tak pernah tahu langsung pasal kewujudan sejenis siput laut bercengkerang cantik yang bernama 'remis' ini. Maklumlah mana ada pantai kat kawasan Kulim tu, kilang banyaklah, haha. Sampailah satu hari suami balik kerja dia ajak ke pantai, siap bawak baldi lagi, nak kutip siput katanya. Memang excited la aku nak ikut kan. 

So kami sampai ke Pantai Bagan Lalang sebab lokasi ni suami cakap memang ada banyak remis sebab kawan dia pun selalu turun sini mencari remis juga. Selain Pantai Bagan Lalang Port Dickson, blogger Mimi Azirah pun ada share yang pandai belakang Eagle Ranch Resort pun banyak remis yang besar-besar. Cuma belum berkesempatan lagi untuk kami terjah, hehehe.

Mencari Remis di Pantai Port Dickson
Mencari Remis di Pantai Port Dickson 

"Cantiknya, boleh makan ke ni?" adalah antara soalan yang aku terima bila letak gambar remis kat laman sosial.  Confirm lah orang yang tanya tu tak pernah makan remis, sebab aku sendiri pun awalnya tertanya-tanya betul ke boleh makan ni? Rasa macam mana.

Remis boleh makan tak?

Ya remis halalan toyyiban dan boleh dimakan ye kawan-kawan. Selain remis, mungkin ada antara kita yang tak familiar dengan jenis-jenis siput laut yang lain macam pepahat, etok, mentarang dan sebagainya. Ye la selama ni pun tahu kerang dan lala je kan. 

Boleh rujuk post ni untuk kenal-kenal dengan jenis siput dilaut ye.


Masa Terbaik Mencari Remis?

Sebenarnya masa terbaik nak cari remis ni adalah masa air surut. Kalau air surut senang la nak jumpa remis sebab boleh cari sampai nun jauh ketengah kan. Cara nak cari senang je, korek-korek jelah pasir tu, jangan kutip yang terlalu kecik sudah, nanti apa pun tak rasa, haha. 

Tapi masa kami pergi haritu air tengah pasang, dah ombak pun mengganas pula tu. Hasil pun tak lah banyak mana, tapi oleh sebab suka-suka je nak makan berdua boleh lah tu dari tak ada langsung. Cuma lencun jugalah seluar aku, maklumlah sambil cari remis sambil main air.

Mencari Remis di Pantai Port Dickson

Mencari Remis di Pantai Port Dickson

Cara Masak Remis?

Banyak je cara masak remis, ada orang buat remis masak lemak, tapi we are too lazy to masak berat-berat (acewahh padahal tak reti masak), lagipun setakat nak buat ratah sambil bercintan cintun je so suami aku cakap biar dia buat masak serai jelah. Suami aku masak k! Haha.

Sebenarnya dia je yang cari banyak, aku? Aku banyak main air, haha.
Mula-mula rendam dulu remis tu dalam air paip. Nanti semua remis tu terbukak sambil terjelir. Mak oii rupanya panjang-panjang lidah dia. Eh lidah ke yang terjulur tu? Ke badan dia? entahlah nak oii, haha.

Lepas dah rendam tu cuci bersih. Pastu masak je atas api, letak serai sikit, cili sikit sebab nak pedas. Perasakan dengan garam gula.

Siaplah remis kita untuk diratah, nyummy!

Remis Masak Serai

Inilah rupa remis cantik yang dah dimasak tu. Hilang kecantikan dia yalls. Haha. Buat yang tertanya-tanya apa rasa remis ni, isi dia rasa manis. Sedap tauuu, cuma terlalu kecik, rasa tak puas. Masuk telan, masuk telan, tak sedar dah habis seperiuk kecik untuk kami berdua. Haha.

Nanti nak pergi cari remis kat port lain pulak lah, jangan lupa pakai sunblock nanti hitam, kekeke.

Apapun bagi aku tetap kerang for life! Haha, nak nak kerang gemuk yang juicy, aku tak rebus dah, aku siram air panas jer, kakakaka, muntah hijau ler orang yang tak lalu makan cenggitu.

Hangpa pulak paling suka makan haiwan bercengkerang apa?


Follow

Susu Fernleaf Penuh dengan 100% Manfaat Terjamin dari New Zealand!

Tuesday, October 9, 2018

Susu Fernleaf Penuh dengan 100% Manfaat Terjamin dari New Zealand!

Susu Fernleaf Penuh dengan 100% Manfaat Terjamin dari New Zealand! 

Personally, aku rasa rugi betul orang yang tak minum susu sebab susu sangat sedap! Haha boleh ke gitu? Dari zaman asrama dulu, aku bawak susu tepung dan bancuh setiap malam sebelum tidur walaupun ada yang gelakkan aku macam budak-budak minum susu, haha. Kadang-kadang aku siap bancuh untuk bawak pergi prep lagi, memangggg penggila susu aku ni, serious talk!

Bagi penggemar susu, memang confirm kenal lah dengan jenama Fernleaf ni kan, hihi. Antara jenama besar pengeluar susu didunia ni. Tahu tak disebalik kesedapan lemak berkrim rasa susu Fernleaf ni, kenapa susu Fernleaf sangat istimewa dan penuh dengan kebaikan?

Mengenai Fernleaf 

Fernleaf menganggap lembu tenusu mereka sebagai jiwa dalam industri tenusu mereka dan memastikan semua lembu-lembu dijaga dengan penuh dedikasi. Lembu-lembu tenusu diberikan kebebasan untuk meragut di padang rumput yang subur di ladang-ladang mereka.

Itulah sebab susu yang dihasilkan mempunyai sumber makanan semulajadi yang kaya dengan kalsium yang mudah diserap dan digunakan oleh tubuh badan. Ia juga mengandungi banyak nutrien lain seperti protein yang berkualiti tinggi, vitamin A dan vitamin D.


Lembu Tenusu dan Rumput

Memanglah semua lembu makan rumput....eh! Tett salah! Bukan semua lembu tenusu diberi makan rumput ya kawan-kawan.

Tetapi lain dengan Fernleaf ni. New Zealand mempunyai tanah yang subur, kadar hujan yang baik dan terdedah kepada cahaya matahari yang luas menjadikannya salah satu tempat terbaik di dunia untuk menghasilkan susu.

Selain itu ia adalah satu negara yang lembu tenusu dapat meragut rumput secara bebas, tanpa terkurung dalam kandang. 90% masa lembu-lembu tu habis meragut di rumput secara bebas dihari yang cerah, wahh heaven bebenor deme yee. Secara tidak langsung lembu-lembu tu juga mendapat kandungan vitamin D yang sihat.

Itulah kebaikannya, lembu tenusu Fernleaf dapat menghasilkan susu dengan tahap vitamin D yang lebih tinggi berbanding lembu tenusu yang dikurung dalam kandang.

Lembu Tenusu Menghasilkan Susu Secara Semula Jadi

Yup! Tanpa cucuk hormon, tanpa milk booster. Semua lembu tenusu menghasilkan susu secara natural dibantu dengan rumput yang berkualiti tinggi, iklim yang selesa, udara dan air yang bersih. Wow!

Memang khasiat terbaik ni dengan Fernleaf!

Pakar Tenusu

Dengan lebih daripada 140 tahun pengalaman dalam perladangan tenusu, peladang berdedikasi Fernleaf sangat bangga dengan kerja mereka dalam memastikan kualiti tertinggi pada setiap peringkat pengeluaran susu. 

Air yang bersih > Rumput berkualiti tinggi > Pengeluaran susu > Produk sedia untuk diedarkan pada pengguna.

New Zealand juga menjadi peneraju dunia dalam industri tenusu dengan warisan dan kepakaran mereka ni.



100% Mmmmm

Eh kenapa asyik bercerita tentang New Zealand sedangkan kita kat Malaysia ni? Hehehe. Kalau korang tak tahu, sebenarnya susu Fernleaf ini adalah 100% datang dari New Zealand, bukan susu kat sini ye.

Sebab itulah khasiatnya penuh 100% manfaat terjamin dari New Zealand. Jadi kalau nak minum susu, pilihlah Fernleaf! Baru dapat fefeling bercuti di New Zealand, kihkihkih.



Follow

Latest Instagrams

© Noor Maizan. Design by FCD.