Latest Posts

Tips Presentation / VIVA

By June 19, 2016 , , , , , , ,

Assalamualaikum.


Yippiieee...Alhamdulillah, dah tamatlah presentation paling menggerunkan abad ini.HAHAHA. I'm so proud with myself. Thank you sebab begitu tabah dan kuat untuk melalui semua ini.

Yes, seperti dijanjikan saya akan berkongsi beberapa tips sebelum dan semasa presentation yang diturunkan ilmu daripada sv kesayangan saya.

TIPS MENYEDIAKAN SLIDE PRESENTATION
1. Background slide - WAJIB berwarna cerah, elakkan hitam dan warna gelap lain.
2. Font - Besar, kemas dan professional.
3. Isi - Pendek, ringkas, dan padat. 
SEBELUM HARI PRESENTATION 
1. Banyakkan berdoa untuk diberi ketenangan hati. 
2, Banyakkan baca Al-quran untuk stamina masa berucap panjang.
3. Practice slide anda paling kurang tiga kali.
4. Bila dah practice banyak kali, HAFAL keypoint supaya senang nak menggoreng.
PADA HARI PRESENTATION 
1. Bangun awal pagi dan bersemangatlah!
2. Sarapan.
----JANGAN LUPA PENDRIVE
3. Masuk bilik presentation awal untuk hilangkan kegeruhan hati.
4. Senyum sokmo. 
5. Selawat banyak-banyak.
6. "YA Latif, lembutkanlah hati panel-panel didepanku ini" Fuuhh tiup.HAHAHA

SV saya ada masuk bilik presentation saya pada awal pagi. "Janganlah cuak, ingat 3 seconds rules". Kawan-kawan saya pun pelik, "Apa 3 seconds rules?"

3 seconds rule  - Pandang seseorang yang paling awak suka dalam bilik tersebut selama tiga saat sebelum mula berucap. Kalau tak suka sesiapa carila yg paling cantik, atau lecturer paling awak sayang, asalkan rasa tenang. Ingat, 3 saat je! Lepas tu bagi salam dan START!

Another tips dari SV saya. Presentation semudah A, B, C.
Apa pula A, B, C?

A - Affective ( eg: explaination, conclusion)
B - Big (eg: font, pictures, semangat!) 
C - Clear (eg: graph, pronunciation, objectives)

Ok semua?

Sebelum berundur, Mai kongsi satu doa, pendek, tapi AMAT HEBAT. Benarlah nasib kita semua Allah yang tentukan. Berada di situasi yang buruk (cth:result negative) pada masa yang genting (VIVA FYP), siapa sangka, Allah mudahkan jalan sekelip mata, zuppp semua indah belaka.

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya)
Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.

Terima kasih utk yg mendoakan saya. Next, thesis writing!


You Might Also Like

10 Readers ♥


  1. Assalamualaikum kak. Saya baru dapat upu smlm (8/8/2016). Saya dapat bachelor in biomolecule science. Saya tak Berapa faham dengan kos ni. Akk bleh share smthing psal kos ni ?

    ReplyDelete

  2. Assalamualaikum kak. Saya baru dapat upu smlm (8/8/2016). Saya dapat bachelor in biomolecule science. Saya tak Berapa faham dengan kos ni. Akk bleh share smthing psal kos ni ?

    ReplyDelete

  3. Assalamualaikum kak. Saya baru dapat upu smlm (8/8/2016). Saya dapat bachelor in biomolecule science. Saya tak Berapa faham dengan kos ni. Akk bleh share smthing psal kos ni ?

    ReplyDelete
  4. Salam amir tudin, akak suggestkan awak utk baca blog https://aliazamani.wordpress.com/ sebab macam macam info dan notes yg awak boleh dapat di sana. :)

    ReplyDelete
  5. omo. sama fakulti lah kita. and i will present my fyp proposal inshaAllah this week. Thanks for the info ;)

    ReplyDelete
  6. omo. kita sama fakulti lah. hehe. and inshaAllah this week saya akan present fyp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke awak, all the best ! Chayok2..

      Delete
  7. Assalamualaikum. Terima kasih untuk info dan tips. Tengah dok kalut nak prepare slide untuk viva bulan depan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Sama-sama. All the best for your VIVA. Semoga dipermudahkan!

      Delete