Friday, February 23, 2018

Cara Besarkan Anak Kucing Tanpa Ibu


Besarkan seekor anak kucing tanpa ibu memang cabaran yang berat. Terutamanya sebab anak kucing tanpa susu ibu ni memang antibodinya lemah dan cepat dapat macam-macam penyakit.

Sebelum ni aku tak pernah lagi dapat besarkan anak kucing yang aku adopt dari baby. Selalunya dalam 3 bulan je bertahan, then anak kucing tu akan lemah dan mati. Sedih sangat.

Sampailah aku bertemu dengan Udin 27 Mei 2017 (pertama Ramadhan) yang dibuang dekat gerai kuih masa tu. Aku berjanji dengan diri sendiri akan jaga amanah Allah ini dengan sepenuh hati dan berikan yang terbaik untuknya.

Cara Besarkan Anak Kucing Tanpa Ibu
Mari baca kisah membesarkan Udin

Thursday, February 22, 2018

Kenapa Jumlah Post di Home Page Blog Tak Boleh Ubah? | #solved


Korang pernah jadi tak masalah dekat home page blog korang cuma naik satu atau dua post je walaupun kat dalam setting korang dah set untuk show 5,6 post. Pening kan?

Aku pun baru discover masalah ni bila blog salah seorang customer (Encik Raja) aku direview oleh kak Diana Rashid. 

Sumber : Kak Diana


Dibahagian Home page nampak kosong je.Saya tak tahu kenapa Bro Raja cuma letak 2 post saja di homepage blog ni. Mungkin dia suka kan ketenangan..       krik krik krik.... - Kak Diana

No lah...of course not, hahaha.

Aku pun dihubungi Encik Raja untuk tolong tengokkan blog beliau sebab masa aku final set-up haritu aku set 6 post untuk home page, tiba-tiba tinggal 2 post saja.

Langkah pertama yang aku buat adalah cuba untuk tukar jumlah post show dalam home page blog beliau. 

Ada dua cara untuk tukar jumlah post kat home page ni.

Cara 1 : Setting > Post , Comments and Sharing > Show at Most (masukkan jumlah post korang nak, aku recommend untuk letak 5-6 gitu)

Cara 2 : Layout > Main Blog (klik butang edit) > Masukkan nilai di Number of posts on main page

Ok fine, walaupun aku cuba ubah guna kedua-dua cara tukar jumlah post di home page blog Encik Raja ni, tetap tak berjaya.

Jumlah Post di Home Page Blog Tak Boleh Ubah


Kenapa Jumlah Post di Home Page Blog Tak Boleh Ubah?

Jangan frust kalau korang pun tengah hadapi problem ni. Sebenarnya masalah ni namanya auto-pagination.

Maksudnya template korang takda apa problem pun, puncanya dari Google. Tapi adalah kesilapan kecik punca dari post kita, masih boleh fixed, don't worry.

Punca terjadi Auto-Pagination

  • 01 | Memasukkan gambar dalam entry guna teknik drag and drop
  • 02 | Entry yang terlalu panjang
  • 03 | Terlalu banyak gambar dalam satu entry
  • 04 | Copy paste gambar dari website lain directly

Cara Selesaikan Masalah Auto-Pagination

  1. Check entry terkini, ada tak buat kesalahan diatas, misalnya copy gambar directly dari website orang lain, atau entry terlalu panjang, dan lain-lain.
  2. Letak jumpbreak pada bawah gambar pertama dalam entry tersebut.
  3. Setiap kali nak masukkan gambar dalam blog, guna cara manual dengan klik button kat atas, jangan sesekali drag and drop atau copypaste terus dari website lain walaupun ada keizinan (dari website stockphoto etc). 

Ini butang Jumpbreak kalau ada yang tak tahu, ehehe.
Refresh blog korang beberapa kali, then insyaAllah jumlah entry yang terpapar dalam home page blog kita akan kembali normal seperti sediakala.

Harap entry ini membantu.

Gambar dibawah adalah hasil terkini di blog Encik Raja :)



Follow

Tuesday, February 20, 2018

Garisan Nipis di Antara Manja dan Gedik


“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”
“Saya kenal sayang saya” - Fynn Jamal
Teringat bait lirik lagu 150 juta nyanyian Fynn Jamal tiba-tiba. Mungkin penangan isu semasa yang tengah viral kat fesbuk pasal gadis cendol, then kemudian disambung tular dengan kena acah nak babap pun nak menangis. WTH? Kalau baby kena acah nangis aku boleh hadam lagi, hahaha.

Garisan Nipis di Antara Manja dan Gedik

Sebenarnya manja dan gedik mengada-ngada ni nampak je sama, tapi tak sama. Ada garis halus je yang bezakan orang manja dengan orang gedik.

PEREMPUAN MANJA


Manja ni memang sifat natural seorang perempuan. Even sesado mana perempuan tu, jauh disudut hati dia mesti ada sifat manja ni.

Ada perempuan memang manja sejak azali, ada juga sebab keluarga yang layan dia macam princess gittchew.

Perangai orang manja ni sama saja bila dia berhadapan dengan semua orang. Kalau dah jenis manja ni, bukan dengan parents dan pasangan dia saja dia manja, kawan-kawan perempuan boleh faham dah dengan kemanjaan dia.

Tapi disebabkan sifat manja tu natural dan bukan dibuat-buat. Tak adalah orang rasa menjengkelkan atau tak selesa. 

Perempuan manja ni selalunya romantis. Paling penting bukan setiap masa jadi manja, tengok keadaan sekeliling juga.

Mudah terhibur dengan lawak hambar & akan tersenyum saja bila diusik adalah antara sifat perempuan manja yang boleh kita nampak.

Dan selalunya orang lelaki pula suka perempuan manja sebab selain perangai manja tu buat perempuan nampak comel, sifat manja ni juga buat lelaki rasa diri mereka ibarat superhero yang diperlukan sigadisnya.


Aku punya manja kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua - Fynn Jamal

Tak salah pun nak jadi manja ni. Tapi senyap-senyap dah la. Tak payah tayang kat semua orang. Sebab bila tayang kat public ni, dah tak jadi manja, jadi gedik dan mengundang macam-macam pandangan orang kat kita.

PEREMPUAN GEDIK


Orang gedik ni senang je nak detect, haha. Kalau kali pertama tengok aksi liuk lentuk dia kita rasa mual tu bukan manja lah tu, tu dah masuk level gedik.

Selalunya jenis yang 'try-hard' untuk nampak manja akan masuk level gedik. Ada juga yang jadi gedik sebab nakkan perhatian orang. Contohnya bila dengan ramai kawan-kawan keluar pastu terkinja-kinja, cakap dan gelak kuat-kuat.

Kalau manja ni sifat natural perempuan, yang perangai gedik mengada-ngada pula selalunya dibuat-buat.

Orang tak berapa suka dengan perangai gedik ni bukan sebab apa, bukan je menyampah tengok, tapi kadang-kadang ada yang sampai menyusahkan orang lain sebab sifat mengada-ngada dan tak mahu berdikari, akhirnya semua perkara mengharapkan orang je.

Selain tu orang gedik ni kita boleh perasan dengan cara dia melayan orang lain. Kalau dengan sesama perempuan kemain dia sombong, cakap pun kasar, tiba-tiba dengan lelaki dia berubah karakter jadi lemah gemalai. Sah-sah dah level gedik tahap billion trillion.

♡♡♡

Bagi aku, bagi yang dah bersuami, tak salah pun untuk jadi manja kadang-kadang (tak boleh selalu sebab zaman sekarang ni perempuan semua kena kuat dan berdikari, haha). Terutama yang dah ada anak, haha, asyik transform jadi naga je, sekali sekala jadilah manja sikit depan suami.

And aku takda problem pun dengan perempuan gedik. Lantak kome la. Tapi gedik in private la k kalau korang taknak kena kecam dengan netizen. Kehkehkeh.

Bukan semua perempuan manja tu gedik. Lepas ni jangan simply judge orang manja je terus cop gedik. 

Tapi kalau korang rasa nak muntah hijau bila tengok orang tu..err faham-faham sendiri lah. HAHAHAHA.

Follow

Monday, February 19, 2018

Dos & Don'ts Semasa Kurangkan Bajet Perkahwinan


'Ukur baju di badan sendiri' , itulah yang patut kita amalkan. Elakkan berbelanja melebihi kemampuan diri, sebab nanti yang nak menanggungnya kesan tu kita juga. Macam tu jugalah dalam urusan perkahwinan.

Bajet semasa untuk berkahwin sekarang ni sekurang-kurangnya RM10K jugalah. Itupun abis murah dah, kena cut cost kat banyak perkara juga tau.

Kalau ada yang cakap boleh kahwin bawah 10K tu takyah baca tips dia, banyak sponsor je belaka, siap paksa kawan terer makeup untuk jadi mak andam percuma, pastu suruh kawan ada dslr jadi cameraman free, kahkahkah. 

Nope. The struggle is real ! 

Impian setiap pengantin of course kalau boleh nak kurangkan bajet untuk majlis kahwin ni, tapi dalam masa sama taknak nampak majlis kita macam cincai dan murahan. Takut dek panahan makcik-makcik petir lettew kan. Kehkehkeh,

Setelah aku fikir-fikir pros & cons dalam setiap perkara yang aku nak cut dari perbelanjaan majlis kahwin ni, aku nak share Dos & Don'ts semasa kurangkan bajet perkahwinan dengan korang. Sebab bukan semua benda kita boleh simply cut dari bajet kita, nanti jahanam majlis kita tauuuu.


Dos & Don'ts Semasa Kurangkan Bajet Perkahwinan

(Apa yang Kita BOLEH BUAT vs TAK BOLEH BUAT)

BOLEH BUAT UNTUK KURANGKAN BAJET KAHWIN

01 |  Limitkan Panggilan Tetamu dengan Kad Jemputan 

Jika bajet makanan kita untuk 700 orang, cukuplah kita buat 200 keping kad jemputan sahaja. Setiap kali kita jemput orang, pastikan bagi kad sekali, disitu kita dapat trace jumlah jemputan tetamu kita dengan jumlah bilangan kad. Takdalah terpanggil lebih-lebih had kemampuan kita. 

02 |  Beli kek dari Secret Recipe

Menempah kek pengantin memang mahal, terutamanya kalau yang jenis yang bertingkat-tingkat dan design khas. Apa kata pecahkan tradisi dengan pakai kek dari Secret Recipe je, senang, menjimatkan, dan yang paling penting sedap.

03 |  Tidak Membazir untuk Hantaran 

Barang hantaran tidak berjenama mahal tu bukan satu dosa pun. Beli lah ikut kemampuan kita, dan lebih baik kalau barang tu dapat digunakan nanti lepas kahwin. Kalau ada bajet lebih untuk hadiahkan pasangan pun tak salah, teruskan niat anda. Sebab tips ni aku share dengan orang yang nak jimat je, hahaha.

04 |  Tiada DJ

Kalau nak pasang ayat Al-quran di majlis, tak elok pula sebab ayat Al-quran ni bila kita dengar, kita perlu diam dan hayati. Tapi di majlis ni kan tempat orang bersosial. Nak pasang set karokae pulak nanti ada pulak orang nyanyi lagu 'Pelamin Anganku Musnah' tak ke haru, EH! Hahaha. Nak pasang lagu juga DIY je sendiri, download list lagu sweet-sweet dan minta sesapa untuk pasangkan kat speaker di majlis kita nanti.

05 |  Baju & Pelamin

Elakkan pilih baju baru sebab mahal. Banyak je design baju yang murah-murah tapi cantik gorgeous bila kita pakai. Pelamin pulak, pilihlah yang dalam negeri kita sendiri, jangan nampak cantik kat instagram terus kita nak yang tu, kang merana habis duit kat kos penghantaran je. Rajin-rajinkanlah diri usha kedai-kedai pengantin kat tempat kita.

06 |  Tak Payah Banyak Jenis Goodies

Bagi aku, tak payahlah banyak-banyak pengasingan jenis goodies (doorgift) kita buat ikut darjat konon tu. Kang yang pangkat besor-besor bagi goodies best, orang-orang kampung kita bagi cekelat je, tak baik gitu. Bagi je semua orang goodies yang sama, lebih baik kalau bagi makanan, confirm orang makan. Elakkan bagi bekas2 kecik kaca yang entah apa fungsi tu nanti orang campak ke tong sampah je.


JANGAN BUAT INI WALAUPUN UNTUK KURANGKAN BAJET KAHWIN

01 |  Pilih mak andam entah sapa-sapa

Jangan kedekut nak keluarkan duit untuk mak andam ni wehhh. Kang korang nampak murah je terus grab, tengok-tengok dia pakai barang pasar malam je mekap, then skill mekap kelaut, hasil macam opera cina, baru menyesal tak kesudah menangis dibucu katil pengantin , hahaha. Pastikan betul-betul selidik detail MUA kita, tengok hasil-hasil tangan dia sebelum ni, baru proceed untuk book.

02 | Photographer amik gambar macam pakai phone cap cekodok

Pelamin yang gah, baju yang cantik, makanan yang sedap, semua tu habis kat situ ja. Tapi gambar adalah apa yang kita akan simpan sampai ke anak cucu. Jangan dekut la kengkawan, upahlah jurukamera untuk majlis kita. Bestnya bila kita upah cameraman ni, dah macam ada wedding planner tau, nanti dia akan nasihat kita untuk pilih pelamin camna, baju camna, siap plan flow hari majlis untuk kita sekali. Hehehe. 

03 |  Makanan cincai

Tolonglah jangan kedekut untuk keluarkan duit untuk makanan di majlis kita. Jangan pilih katering yang tak sedap hanya sebab harga yang murah tak masuk akal. Adehhh. Raikan tetamu yang sudi datang mendoakan rumahtangga kita dengan makanan yang sedap-sedap. Tak perlu banyak jenis lauk pun bagi aku, asalkan sedap je.

4. Honeymoon

Haaa kemain jimat-jimat pakai tips aku kat atas tu sebenarnya main focus dia nak spare duit lebih untuk honeymoon lah korang. Ihiks. Bajet lebih bolehlah check in hotel ada jacuzzi indoor ke barulah sweet sikit kan, eh Kbye!

💙💙💙

Korang ada tips berjimat untuk bakal pengantin baru? Kongsikan dengan aku di komen :D

Follow

Saturday, February 17, 2018

Mana Nak Baca Review-Review yang betul-betul Padu?


Kalau baca review, tak kiralah review filem, buku, restoran, dan apa-apa pun, mestilah kita nak baca review yang betul-betul jujur dan padu kan.

Tapi sedihnya review yang kita selalu jumpa adalah review yang tak specific. Review yang terlalu umum. 

'It's good, you should try it!"
"Movie tu memang best giler."
"Buku ni tak best."

Memang tak puas. Rasa nak jerit-jerit je 'NI REVIEW IKHLAS KE TIDOK?'. Tapi tak boleh la gitu kan, sebab aku sendiri pun bukan pengulas yang baik, hahaha. Aku cuma sejenis manusia yang suka baca review pasal sesuatu, untuk tengok sesuatu benda dari pandangan mata orang lain.

Ada review yang sama dengan pendapat kita. Ada review yang kita rasa tak boleh faham langsung taste orang tu. Tapi pendapat ni mana ada siapa betul siapa salah, cuma best bila boleh tahu alasan disebalik kenapa ada pendapat orang yang tak sama dengan kita.


FARHANAJAFRI.COM BLOG REVIEW PADU

Kalau korang pernah jejak dalam blog WWW.FARHANAJAFRI.COM ni kan mesti korang pun tahu yang Farhana banyak buat review, ada review restoran, buku, dan paling dapat sambutan mestilah review movie yang Farhana tulis.

Kenapa aku suka review-review dari Farhana?

REVIEW MAKANAN BY FARHANA JAFRI

01 |  Review Bergambar

Aku suka baca review yang siap ada gambar yang penulis sendiri snap. Contohnya Review Chizza KFC , kenalah letak gambar makanan tu sekali, taknaklah ambil gambar curik dari google je, tak dapat nak feel review tu, haha. So review-review dalam blog Farhana Jafri ni memang ada gambar tau.

02 | Review Makanan Viral & Terkini 

Aku jenis kalau keluar makanan terbaru kat pasaran, aku tak pergi makan terus walaupun hajat hati terketaq-ketaq nak try rasa. Aku suka baca review blogger yang dah cuba dulu kalau majoriti cakap bagus baru aku try, kalau banyak yang negative letak hold dulu lah. Review makanan dari Farhana pula banyak pasal fastfood & cafe-cafe hipstur.

03 | Berbaloi atau Tidak?

Of course lah makanan & restoran yang nak direview memerlukan kita keluar duit untuk beli. Tapi berbaloi ke tidak nak keluarkan duit untuk makanan tu? Baca pendapat Farhana dulu barulah kita decide nak try jugak ataupun rasa memang tak berbaloi pun.


REVIEW MOVIE BY FARHANA JAFRI

01 | Ada Guideline dalam Bagi Rating

Canggih tak canggih movie review dalam blog Farhana Jafri ni, semuanya dia ambik kira tau. Hahaha.  Selama ni aku main bedal je bagi berapa stars pun untuk movie aku suka, hahaha. Rupanya banyak aspek kena tengok before kita cakap satu movie tu bagus. 

Antara guideline yang Farhana tengok dalam movie adalah :
  1. Team Production.
  2. Storyline
  3. Genre
  4. Acting
  5. Editing
  6. Visual
  7. Themes
  8. Music/Soundtrack
  9. Social Message.
  10. Personal Thoughts/Audience Response

02 | Tiada spoiler 

Wujud ke orang suka spoiler ni? Aku tak suka baca spoiler sebelum aku tengok movie, tak thrill la kan gitu. Jangan risau, segala review-review Farhana ni memang nampak padat, tapi bestnya tak ada spoiler pun tau. Thumbs up!

03 | Review padu habis

Lagi satu bestnya baca review dari Farhana Jafri ni, tak ada langsung ayat cliche yang cakap movie ni best la, wajib tonton la etc. Farhana ni jenis teliti tau waktu tengok movie, kagum aku. Jadi review dari Farhana memang mendalam sikit. Kalau cerita tu tak best, hahaha, abislahhh Farhana akan rungkai satu-satu. Kalau cerita tu Farhana recommend, memang aku wajib cari lah lepas tu kan.


Kesimpulannya, kalau nak baca review, aku paling suka baca review dari blog Farhana Jafri ni. Kalau kita nak request movie review pun boleh minta kat comment blog www.farhanajari.com ni.








Follow

Ayat Al-Quran Tentang Kahwin



Ayat Al-Quran Tentang Kahwin | Sambil-sambil sibuk uruskan bab nak kahwin ni, aku kadang-kadang terfikir juga hikmahnya Allah menciptakan semuanya berpasang-pasangan ni. Salah satunya untuk dapat seorang buddy atau teammate seumur hidup kita dalam usaha untuk mencari jalan ke syurga, cewahh.

Apa jua yang kita akan lakukan, atau sedang lakukan, aku lebih suka berbalik kepada Al-quran. Seronok baca ayat Al-quran tentang kahwin ni sebab banyak teguran dan guideline untuk kita lebih bersedia untuk berumahtangga. Ayat Al-quran tentang kahwin ni juga penting untuk kita reset niat sebenar kita untuk berkahwin ni.

Ayat Al-Quran Tentang Kahwin

AYAT AL-QURAN TENTANG KAHWIN

Surah An-Nisaa’ 4; Ayat 1
يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ ٱتَّقُوا۟ رَبَّكُمُ ٱلَّذِى خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍۢ وَٰحِدَةٍۢ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًۭا كَثِيرًۭا وَنِسَآءًۭ ۚ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ ٱلَّذِى تَسَآءَلُونَ بِهِۦ وَٱلْأَرْحَامَ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًۭا


“Wahai sekalian manusia! Bertakwalah kepada Tuhan-mu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya; Dan daripada keduanya Allah memperkembang biakkan lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturahmi. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.”

Surah An-Nisaa’ 4; Ayat 3
وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا۟ فِى ٱلْيَتَٰمَىٰ فَٱنكِحُوا۟ مَا طَابَ لَكُم مِّنَ ٱلنِّسَآءِ مَثْنَىٰ وَثُلَٰثَ وَرُبَٰعَ ۖ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا۟ فَوَٰحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَٰنُكُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰٓ أَلَّا تَعُولُوا۟

“Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka), maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan (lain): dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja, atau (pakailah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak melakukan kezaliman.”

Surah An-Nahl 16; Ayat 72

وَٱللَّهُ جَعَلَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَٰجًۭا وَجَعَلَ لَكُم مِّنْ أَزْوَٰجِكُم بَنِينَ وَحَفَدَةًۭ وَرَزَقَكُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَٰتِ ۚ أَفَبِٱلْبَٰطِلِ يُؤْمِنُونَ وَبِنِعْمَتِ ٱللَّهِ هُمْ يَكْفُرُونَ

“Dan Allah menjadikan bagi kamu dari diri kamu sendiri pasangan-pasangan (isteri), dan dijadikan bagi kamu dari pasangan kamu: anak-anak dan cucu-cicit, serta dikurniakan kepada kamu dari benda yang baik lagi halal; maka patutkah mereka (yang ingkar itu) percaya kepada perkara yang salah (penyembahan berhala), dan mereka kufur (mengingkari) pula akan nikmat Allah?”

Surah An-Nuur 24; Ayat 32
وَأَنكِحُوا۟ ٱلْأَيَٰمَىٰ مِنكُمْ وَٱلصَّٰلِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَآئِكُمْ ۚ إِن يَكُونُوا۟ فُقَرَآءَ يُغْنِهِمُ ٱللَّهُ مِن فَضْلِهِۦ ۗ وَٱللَّهُ وَٰسِعٌ عَلِيمٌۭ

“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya – pemberian-Nya), lagi Maha Mengetahui.”

Surah Ar-Rum 30; Ayat 21
وَمِنْ ءَايَٰتِهِۦٓ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَٰجًۭا لِّتَسْكُنُوٓا۟ إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةًۭ وَرَحْمَةً ۚ إِنَّ فِى ذَٰلِكَ لَءَايَٰتٍۢ لِّقَوْمٍۢ يَتَفَكَّرُونَ

“Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.”

Surah Luqman 31; Ayat 10
خَلَقَ ٱلسَّمَٰوَٰتِ بِغَيْرِ عَمَدٍۢ تَرَوْنَهَا ۖ وَأَلْقَىٰ فِى ٱلْأَرْضِ رَوَٰسِىَ أَن تَمِيدَ بِكُمْ وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَآبَّةٍۢ ۚ وَأَنزَلْنَا مِنَ ٱلسَّمَآءِ مَآءًۭ فَأَنۢبَتْنَا فِيهَا مِن كُلِّ زَوْجٍۢ كَرِيمٍ

“Dia menciptakan langit tanpa tiang sebagaimana yang kamu melihatnya; dan Dia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapnya (di permukaan) supaya bumi itu tidak menghayun-hayunkan kamu; dan Dia memperkembang biakkan padanya berbagai jenis binatang. Dan Kami menurunkan hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan di bumi berbagai jenis tanaman yang memberi banyak manfaat.”

 Surah Yaasin 36; Ayat 36
سُبْحَٰنَ ٱلَّذِى خَلَقَ ٱلْأَزْوَٰجَ كُلَّهَا مِمَّا تُنۢبِتُ ٱلْأَرْضُ وَمِنْ أَنفُسِهِمْ وَمِمَّا لَا يَعْلَمُونَ

“Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; sama ada dari yang ditumbuhkan oleh bumi, atau dari diri mereka, ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya.”

Surah Adz-Dzariyaat 51; Ayat 49
وَمِن كُلِّ شَىْءٍ خَلَقْنَا زَوْجَيْنِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

“Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan, supaya kami dan mengingati (kekuasaan kami dan mentauhidkan Kami) akan kebesaran Allah.”


♡♡♡

Banyak kali juga bab perkahwinan ni disentuh dalam Al-Quran. Apapun, ajal, jodoh, rezeki semua tu rahsia Allah. Jangan terlalu stress kalau masih tak jumpa lagi pasangan, banyakkan berdoa & tanam niat yang betul untuk berkahwin.

Berkahwin bukan semasa hati sunyi bila ramai kawan lain dah mula berkahwin, tapi berkahwinlah kerana kita sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab yang lebih besar dalam hidup kita.


Follow