Latest Posts

Tasneem Naturel Balm Untuk Kegunaan Seisi Keluarga

Tasneem Naturel Balm Untuk Kegunaan Seisi Keluarga | Kalau ada yang tak tahu, balm ni adalah sejenis minyak urut berasaskan bahan semulajadi yang selalunya digunakan oleh kaum ibu untuk sapu selepas mandi atau sebelum tidur untuk buat baby rasa selesa.

Walaupun fungsi balm hampir sama macam minyak angin, istimewanya balm ini tidak panas (sebab tu sesuai untuk baby), bau balm lebih wangi dan segar, dan balm tidak meninggalkan kesan berminyak kat kulit selepas disapu.

Tasneem Naturel Balm
Koleksi Tasneem Naturel Balm


❤ Tasneem Naturel Balm 


Mesti ramai pernah dengar pasal Tasneem Naturel Balm yang semakin famous hari demi hari sekarang. Kalau tiada angin masakan pohon bergoyang, ahaha, tentulah Tasneem Naturel Balm ni semakin dikenali sebab kebaikannya yang banyak dikongsi oleh pelanggan yang berpuas hati, terutama kaum ibu yang sangat happy sebab Tasneem Naturel Balm ni banyak membantu buat baby mereka selesa!

Tasneem Naturel Balm ni adalah 100% pati minyak (essential oil) yang diperbuat dari bahan semulajadi. InsyaAllah, keselamat dan kesucian produk memang terjamin, lebih-lebih produk ini adalah keluaran bumiputera.

Lagipun, kebaikan balm Tasneem Naturel ni bukan saja untuk digunakan untuk bayi, tapi boleh dimanfaatkan oleh orang dewasa juga. Pendek kata, seisi keluarga boleh menggunakan Tasneem Naturel Balm yang best ini, hihi.


Tasneem Naturel Balm
Jenis-jenis Tasneem Naturel Balm : Calm Time, CF-Rub, Tummy Time, Sleep Time



❤ 4 Jenis Tasneem Naturel Balm 

Tasneem Naturel Balm ni datang dalam 4 jenis balm yang mempunyai kebaikan yang khusus dan lengkap untuk si manja mahupun kegunaan diri kita sendiri.

Calm Time Rub

Lavender, Naval orange, Tangerine, Geranium, Marjoram, Frankinsense, Bergamot, Chamomile
Memberikan keselesaan kepada bayi
Mengurangkan keletihan dan tekanan
Bantu anak lebih tenang ketika tantrum

Sapu di tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang telinga, serta pergelangan tangan


CoughFlu Rub

Lemon, Sweet orange, Eucalyptus, Cypress, Tea Tree

Bantu kurangkan selesema dan cairkan kahak
Bantu melegakan asthma
Mengurangkan suhu ketika demam

Sapu pada hidung, tekak, tulang belakang, tapak kaki, dan dada

Tummy Time Rub

Fennel, Ginger, Wild mint, Tangerine, Patchouli, Lemongrass, Anise, Juniper

Membuang angin dalam perut
Bantu melegakan perut sebu dan kembung

Sapu pada perut dan tapak kaki

Sleep Time Rub

 Cedar, Vetiyer, Roman chamomile, Sweet orange, Marjoram, Targerine fruit fermet, Ylang ylang
Bantu anak supaya mudah tidur lena
Bantu anak bangun dalam mood ceria
Membaiki kualiti tidur

Sapu di tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang telinga, serta pergelangan tangan

❤ Review Tasneem Naturel Balm 

Personally, aku paling suka Calm Time rub & Cough-Flu Rub sebab sangat berguna untuk aku di tempat kerja. 

Cough-Flu Rub ibarat belangkas dengan aku, haha. Maklumlah aku kerja hampir setiap hari dari pagi sampai tengah malam (OT kumpul duit kahwin), dan aircond tempat kerja pula sangat menyengat sampai ke tulang kadang-kadang sejuknya tu. Keadaan ni buat hidung aku asyik berhingus je. Tambah pulak bad habit yang tak dapat tinggal air berais, aduh naya. 

Cough-Flu rub ni aku akan gosok atas hidung dan tekak pastu gosok-gosok. Aku offer kawan aku guna sekali sebab dia pun jadi berhingus macam aku, terus dia pun jatuh cinta dengan Tasneem Balm ni, hahah.

Bekerja dengan manusia ni macam-macam ragamnya. Kadang-kadang hampir hilang juga sabar aku nak handle pe'el masing-masing, lepas tu stress sorang-sorang. 

Jadi sekarang aku kena lebih bijak tangani stress tu dengan bernafas dalam-dalam, dan sapu Calm-Time rub di kawasan nadi ataupun hidu bau yang fresh tu untuk rasa lebih segar! Ayook jangan stress lama-lama, tak elok untuk kesihatan!

Sleep Time Rub tu aku share dengan anak-anak buah. Haha. Kemain seronok diorang menadah belakang untuk aku sapu sebelum tidur. Cepat sikit tidur diorang tu, kalau tidak pokpekpokpek tak larat nak melayannya. 

Aku pun dapat berehat yang berkualiti dengan Sleep Time Rub ni sebab kadang-kadang aku ni badan je penat, tapi mata taknak pejam, seksalah pagi esok. No worries, sekarang aku gosok-gosok Sleep Time di belakang telinga, kejap je mata layu lalu tertidur dengan nyenyaknya, yeay!

❤ Testimoni orang mengenai Tasneem Naturel Balm 






❤ Harga Tasneem Naturel Balm 

RM49.00/sekotak 

❤ Cara dapatkan Tasneem Naturel Balm 

TASNEEM NATUREL NETWORK
15-1, JALAN PUTRA KAJANG, TAMAN PUTRA KAJANG,
43000 KAJANG, SELANGOR
HOTLINE: 011-20964665 (ORDER) , 010-8453469 (DAFTAR AGEN & STOKIS)

Instagram
TASNEEM NATUREL (OFFICIAL HQ)

Facebook
 TASNEEM NATUREL HQ

Whatsapp
011-2096 4665

Web
www.tasneemnaturel.com





Follow

Hidup dengan 'Bitchy-Resting-Face'

Bitchy Resting Face 

A bitchy alternative to the usual blank look most people have. This is a condition affecting the facial muscles, suffered by millions of women worldwide. People suffering from bitchy resting face (BRF) have the tendency look hostile and/or judgemental at rest. Their expression does not necessarily reflect how they are feeling inside. BRF can ruin friendships and first impressions, start fights and kill an atmosphere.



Aku memang marah betul kalau ada orang cuba nak candid muka aku tanpa sedar, sebab memang hasilnya akan buruk angkara sindrom bitchy-resting-face yang mana muka aku selalu nampak masam mencuka bengis dan garang bila duduk saja-saja.

Antara buruk dan baik ada muka natural beauty ganas ni macam:


1) Orang Ingat Aku Sombong
Hampir 90% orang yang dah lama kenal aku akan cakap dialog macam "Dulu aku ingat hang sombong!" Haha. Well of course la aku tak sombong, mungkin pemalu tu ya, tapi selalu disalah erti dengan muka yang ketat dan kalau senyum pun kelat macam muka aku, sabar jelah. Hanya orang yang sudi kenali hati aku baru la tau aku macam mana, hehe. Tunang aku cakap funny,ekekeke :P


2) Tak Stress pun Nampak macam Stress
Bila tak stress pun nampak macam stress ni boleh menimbulkan rasa stress sebenar tau, haha. Kita duk relax ja tapi orang duk kata kita stress mau tak pening. Tapi tu la, kalau duk saja campur pakej termenung serius orang ingat aku ada masalah negara, haha. Sedih tul nak berangan lauk makan tengahhari pun orang ingat serabut kerja tak siap. 


3) Ikhlas tak ni?
Bila kawan minta tolong aku, then aku tolong tapi muka serius sangat orang jadi takut pula. Aku pulak rasa takkan nak renyih tiap masa lenguh la mulut aku, haha. Aku sebenarnya tak kisah pun nak tolong orang, hehe tapi orang pun kena la tolong faham yang muka aku je nampak macam nak makan orang, tapi aku cool je, haha.


4) Tak Photogenic untuk Gambar Candid
Ya please, please, please, janganlah candid gambar aku walaupun aku tengah happy masa tu, hahaha. Bukan apa, selain nampak hodoh dengan muka masam gitu, takut disalah erti yang aku tengah marah or sedih or tak puas hati pulak dalam gambar tu. Suruh aku sengih angkat peace dulu before snap ok.


5) Perisai Semulajadi
Satu yang aku paling suka dengan muka sendiri yang tak berapa mesra alam ni adalah......selalu jadi perisai dari diganggu buaya darat, HAHAHA. Mungkin orang takut nak kacau, atau mungkin juga orang tak selera, hahaha. Biasalah buaya darat suka yang comel lotey je sokmo. Alhamdulillah selamat kito, haha.


Jadi lepas ni kalau terserempak dengan aku yang muka macam tengah fikir bajet tahunan negara korang janganlah fikir aku sombong pulak tau. Haha aku ni muka je serius, hati bak kebun bunga. Acewahhh.

Follow

Lirik Saling Merindui - Ayie Leon (Lagu Baru)


LIRIK SALING MERINDUI (LAGU BARU)

Usah kau tangiskan aduhai kekasih, 
Jangan merajuk menjauhkan diri.
Berapakah harga salah nak ditebus,
Memadaikah dengan gubahan ini?

Senyumlah kekasih hati sanubari,
Itulah hiasan disudut hati,
andainya kau padam api cinta ini,
Sengsaralah aku kelam sendirian.

Corus:
Pudarlah warna pelangi,
Turut gerhana mentari,
Keruhlah air dikali
Kerna setitis air matamu,
Duhai bungaku...

Andai kuada menyakiti hati,
maafkanlah daku oh kekasih,

Kurentasi jenuh aku mencari,
Kutemui mawar ditaman ini,
Kusedari biarpun kau berduri,
takku peduli, akan ku genggami,
inginku miliki,

Engkaulah bunga yang teristimewa,
kan ku belai memenuhi jiwa,
kau dan aku pasti saling merindu,
saling kasihi,
saling menyayangi,
saling merindui.

💙💙💙

Wow! Just wow! Kagum gila aku dengan suara brother Ayie dari kumpulan Leon (dulu terkenal dengan lagu Balasan Janji Palsu, dan Saling Merindu). Haha macam tertelan kaset kan, suara live dengan rakaman tak beza pun.

Aku ni memang peminat lagu jiwang 80-90an tau. Zaman bapak mengorat mama dengan petikan gitar dan karya lukisan-lukisannya, hihiks, puitis bapak gue lol. 

Tengok lirik lagu lama sudahlah, panjang dan bermakna tersirat lagi tersurat. Lagu sekarang tulis tiga baris then ulang sampai lebam, no offense but ini cuma pendapat aku je. Catchy, but seminggu je terus bosan.

Kalau kumpulan lama-lama dulu of course aku minat Iklim (sekarang minat Syafiq Farhain kahkah), Leon, Damasutra, Putra, BPR, Olan, Dinamik, dan ramai sangat-sangat lagi, haha.

Aku harap akan banyak lagi karya baru yang diberi nafas macam zaman 80-90 an baru feel nak layan, ihiks. 

Korang minat lagu jiwang macam iols tak? Hihi. 




Follow

5 Cara Kawal Berat Badan Walaupun Sibuk


Cara Kawal Berat Badan Walaupun Sibuk | Aku ni jenis kalau duduk rumah, sehari tak makan pun takpa. Yelah, duduk melingkar macam dugong terdampar, mana guna energy, so tak lapar pun perut. Tapi semuanya berubah bila aku start kerja,

Maklumlah, bila bekerja ni bukan tangan je tak boleh berhenti, mulut pun sama, ngapp ngapp ngapp setiap masa. Tak boleh skip langsung masa makan, nanti mulalah perut merintih. Hasilnya berat badan aku daripada 54kg naik ke 59kg dalam masa sebulan (1 Oct-31 Oct).

4 KILOGRAM! 59 kg tu kalau nak banding dengan tinggi aku 163cm masih dalam paras normal weight kalau kira BMI. Tapi aku tak boleh terima hakikat sebab lemak yang menggebu tu tumpu pada perut. Belly fat bukan saja tak cantik, tapi berbahaya juga, lubuk penyakit tu.

Nak exercise, tak cukup masa sebab aku kerja pagi sampai malam. Nak diet, aku tak boleh tahan rasa lapar perut ni. Arghhh semua tu alasan je sebenarnya. Itulah jadinya kalau plan nak turunkan berat badan dan maintain tapi takda hala tuju.

'When you failed to plan, you planned to fail.' Exactly. Aku ni bukan jenis pengalah, tapi tak kuat juga nak lawan nafsu sendiri ni kang buat-buat nyanyuk pula, exercise tidak tapi makan macam bela saka.

Alhamdullillah sekarang aku dapat jumpa solution untuk kawal berat badan. Current weight aku pada 14 November ini adalah 58kg. Dan belly fat mula kurang sikit. Penat oh kalau boroi ni, duduk pun semua terlipat-lipat, hahaha. Oklah tu aku puas hati bila nampak kesan ni, Insya Allah aku akan teruskan sampai dapat balik berat idaman aku 55kg dan shape badan yang fit, kan nak kahwin ni, ahaha, tetiba.


Apa yang aku buat untuk maintain berat badan walaupun jadual kerja memang pack dan selalu lapar?


1) Kawal nafsu makan - Payah memang payah sebab aku ni ada penyakit hyperthyroid, so double la azab nak kawal makan tu sebab aku selalu lapar.

Jadi aku download apps MyFitnessPal Calori Counter dari Google Store. Apps ni memang hebat sebab kau type je apa makanan yang kau makan, contoh 'kuih lompang;, 'nasi lemak' , semua ada dalam database dia. Kalau makanan dalam pack pun boleh scan barcode tu nanti dia akan detect kalori makanan tu. Mula-mula dia akan tetapkan kalori yang diperlukan badan kita untuk turun berat badan ideal, then dia kira la berapa kalori makanan kita sehari, berapa kalori terbakar bila kita exercise atau mengemas rumah, then setiap malam dia buat kesimpulan berapa berat kita akan capai kalau kita teruskan ikut kalori yang dia bagi.



2) Senaman 7 Minit Sehari - Ya senaman pun aku memerlukan bantuan apps untuk guide. Haha maklumlah tak mampu nak pergi gym dan bayar trainer. Ala zaman sekarang ni dihujung jari je, dalam apps 7 Minute Workout ni, kita boleh pilih apa saja jenis senaman yang kita nak. Sebut je nak bentuk abs perut ke, nak punggung solid ke, nak bina badan ke, nak senaman untuk stamina ke, semua ada.

Hanya 7 minit sekali sesi, tapi memang all out la. Serius memang lencun kalau ikut betul-betul. Penat beb. Tapi nak kurus punya pasal. Yang bestnya, dia bagitau berapa kalori kita burn satu sesi tu. Bagus, boleh key in terus dalam apps MyFitnessPal Calori Counter tu terus (rujuk point no 1).



3) Banyakkan berdiri kat tempat kerja - Kerja aku ni tak tentu, kalau hari busy memang syoklah bakar lemak-lemak kat badan ni kehulu kehilir buat kerja. Tapi kalau hari tenang, memang duduk jelah nak menulis mengira semua.

Jadi aku akan buat kerja sambil berdiri, so bila berdiri ni banyak sikit pergerakan, goyang sana, goyang sini, barulah aktif sikit segala otot-otot badan ni bila digunakan selalu.


4) Senaman atas kerusi kerja - Workout kat tempat kerja memang pelik la pulak kan, Tapi encik tunang cadangkan aku buat senaman L atas kerusi. Caranya, duduk tegak atas kerusi, dan cuba angkat kedua belah kaki setinggi yang mampu. Kalau boleh sampai jadi macam bentuk L la (90 darjah), 

Perghhh aku rasa angkat sikit dah nak putus urat peha. Tapi aku tahu la tak mustahil sebab en tunang buat relax je walaupun badan montel,hahaha. Takpa-takpa, sis akan cuba sampai boleh. Senaman ni untuk perut juga, nak hilangkan belly fat tu so kena guna muscle perut dan kaki la.

5) Stop Supper - Balik kerja setiap hari hampir jam 11 malam, dan aku selalu akan makan nasik juga sebelum tidur. Memang amalan tak sihat kan, tapi yelah lapar kot balik keje.

Jadi sekarang aku akan stop makan tengah malam, tapi gantikan dengan minuman saja, green tea suam tanpa gula dan susu. Rasa nak menangis juga tahan lapar tu, macam sekarang lah, aku nak hilangkan rasa lapar sambil taip entry ni, 

HAHA, kenapa tak tidur je? Sebab malam aku akan buat job berkaitan blog la pula, edit blog, entry review, tulis entry, semuanya aku pulun masa balik kerja la. Kan aku dah tulis kat tajuk tu '5 Cara Kawal Berat Badan WALAUPUN SIBUK' , yes jadual aku memang sibuk betul.

Baiklah aku harap aku dapat istiqamah dalam menurunkan berat badan walaupun busy kemain mengalahkan YB kawasan, haha. Kalau korang nak try apps tu nanti, download je kat phone sebab free je, serius berbaloi. Err tapi android la, kalau IOS aku tak pastu ada tak.

WISH ME LUCK! Tata!


Follow

Blog Mayy Jie Bertukar Domain



Bismillahirrahmanirrahim, dengan ini aku nak merasmikan domain baru untuk www.missobsesi.blogspot.my yang telah bertukar kepada WWW.NOORMAIZAN.COM. Alhamdulillah, finally dapat juga belanja blog sendiri dengan hasil titik peluh dari blogging sendiri.

Walaupun adsenseku kini merajuk entah ke mana, aku redho jelah sambil cari jalan nak pujuk dia balik, sobs.

Apapun! 

Terima kasih kerana selalu support jatuh naik blog aku ni ye, aku sayang semua readers blog ni 💓



Follow

Jika Bukan Jodoh

I think it's strange that you think I'm funny 'cause he never did
Kalau Taylor Swift tulis lagu berdasarkan pengalaman dia, maknanya sama lah pengalaman kami, hahaha! Ada ex boyfriend bukanlah perkara yang menyedihkan sangat pun, dan kesilapan lalu boleh dijadikan kayu ukur supaya kita tak mengulangi kebodohan mempercayai orang yang salah lagi.

"Saya tengok orang lain selalu gelak-gelak bila on call dengan girlfriend masing-masing. Tapi kita ? Awak ni membosankan!"

My ex said that to me. Honestly it hurt like hell, yelahh orang yang kita ingat soulmate kita sendiri kata kita membosankan, macam mana nak grow old together kan. Rupanya itu hint dia untuk berpisah, kenapalah aku slow sangat masa tu untuk faham yang kami tak mungkin dapat bersama lagi.

Bukan tak faham, cuma tak nak faham. Takut sangat nak hidup sendirian, aku bayangkan dunia akan sepi. Alahai. Akhirnya bila terpisah jua kami, aku fikir dia lelaki jahat! Sampai sanggup melukakan aku.

Damn, I'm wrong!

Bila Allah letak tanda noktah, sepatutnya aku tak payah sambung dengan tanda soal. Sebab semua yang berlaku pastilah ada hikmahnya.

Aku pasti dia sedang ketawa mengekek-ngekek dengan cinta sejatinya, dan cinta sejatiku pula terus terbahak-bahak dengan jenakaku. 

Jika bukan jodoh, mana datang keserasian, dan patutlah orang yang salah dulu tidak pernah rasa bahagia walau sedaya mana aku usaha.

Dan aku salah dengan menganggap dia seorang lelaki jahat. Aku selfish sebenarnya bila memaksa dia untuk sayang aku balik macam mana aku cuba sayang dia.

Sekeras mana pun lelaki, dia akan lemah dengan perempuan yang dia cinta. 

Dia bukan jahat, dia cuma tidak cintakan aku. Dan aku tak sepatutnya paksa itu.

🎜🎜I've been spending the last eight months
Thinking all love ever does is break and burn and end
But on a Wednesday in a cafe I watched it begin again🎜🎜


Follow