Tuesday, April 24, 2018

Review Restoran Korea Uri Jeju Kulim


Review Restoran Korea Uri Jeju Kulim

Review Restoran Korea Uri Jeju Kulim


Biarpun muka melayu jangan main-main dengan lidah Korea aku, gitchewww. Hahaha, selain minat dengan drama Korea, aku juga peminat makanan korea tau. Ada beberapa restoran korea berhampiran aku, tapi kali ini aku memilih untuk review restoran Korea Uri Jeju Kulim sebab aku dah jatuh hati dengan makanan disitu.

Selain harga yang paling murah antara restoran Korea lain (hahaha bijak berbelanja bukan kedekut), sebab lain yang buat aku suka dengan Restoran Korea Uri Jeju Kulim ni adalah semua makanan boleh delivery kat kawasan Kulim sampai ke pintu rumah/office! Daebakk, kadang-kadang bila lapar kat rumah atau office, aku whatsapp je diorang, lepastu tadaaa, makanan kegemaran sampai depan mata.

Kalau taknak delivery, nak makan kat restoran terus pun boleh. Lokasi restoran Korea Uri Jeju ni DALAM Restoran Rasa Ayamas Kulim. Restoran Rasa Ayamas yang kat area Pasaraya Minat tu, ala orang Kulim mesti tahu punya. 

Lepas tiga kali beli makanan dari situ, baru tergerak hati nak review untuk korang. Yelah benda baik mana best makan sorang, sharing is caring kan...

Rabokki - RM15 

Review Restoran Korea Uri Jeju Kulim
Ramen + Tteobokki = Rabokki

Rabokki adalah gabungan Ramen dan Tteobokki (Korean rice cake). Maafkan flash camera aku yang buat ramen nampak macam laksa tu, hahaha. Over lighting pulak. 

Oleh sebab aku minta extra spicy, korang boleh bayanglah kot level pedas tu macam mana, hahaha. Tebal bibir haa, dah la masa ni kat tempat kerja, nasib boleh control dari sembur kat customer. Hahaha.

Memang sedap dan puas hati. Kalau korang takut pedas, janganlah gatal order extra spicy, ambik yang biasa je pun dah okay.

Oleh sebab aku tak lalu jeruk apa entah yang warna kuning tu, so aku pun pesan siap-siap minta dia jangan letak. Masam ya amat rasa dia. Kimchi pun masam juga, tapi tak tau kenapa yang Kimchi aku boleh telan pulak. Hahaha tekak memilih.

Cakap pasal tteobokki, tu memang antara favorite aku. Aku suka benda kenyal-kenyal, macam rice cakes, mochi, kuih abuk-abuk (tetiba selit). Dah la tteobokki ni favorite kan, pastu banyak pulak tu dia bagi untuk aku! Nyum nyum! Senyum sampai ke telinga lah.

Review Restoran Korea Uri Jeju Kulim
Inilah Tteobokki tu, rasa asal tawar je tapi bila kena dengan kuah dia memang umphh.
 Berapa bintang nak bagi? Sedap +1, Puas Makan +1, Cukup Rasa +1, Servis +1 , Kenyang +0.5, jadi 4.5/5 bintang! Hahaha tak kenyang sebab aku perut tangki, kalau korang yang perut normal insyaAllah kenyang lah kot, haha.

4.5/5 ☆


Bibimbap - RM15 

Review Restoran Korea Uri Jeju Kulim
Bibimbap = 'Nasi Campur'
Bibimbap bermaksud "nasi" "campur". Ya secara literally, memang nasi yang dicampur gaul sampai sebati semua. 

Cara makan adalah gaulkan nasi bersama bahan-bahan. Macam yang diberi adalah kepingan seaweed, jeruk, timun jepun, kimchi, sosej, carrot, dan bijan. Gaul-gaul sekali dengan kuah tu sampai puas hati baru boleh ngapp!

Nasi yang digunakan untuk Bibimbap bukan nasi putih biasa kita makan tu. Mungkin guna beras khas kot, rasanya nak macam nasi sushi tu, liat-liat sikit. Ok yang ni memang kenyang gila makan, maybe sebab nasi jenis tu kot buat perut rasa mampat dengan cepat.

Review Restoran Korea Uri Jeju Kulim
Seaweed tak pernah tak sedap! 
Review Restoran Korea Uri Jeju Kulim
Jatuh cinta dengan kimchi

Ermm berapa bintang nak bagi ni haa... Hahaha. Ok kita kira sama-sama, Sedap +1, Puas Makan +1, Cukup Rasa +1, Servis +1 , Kenyang +1, jadi 5/5 bintang! Yeay! 5 bintang untuk Bibimbap!

5/5 ☆

Sebenarnya ada dua makanan lagi aku duk usha nak try kat Restoran Korea Uri Jeju ni, Jjangmyeon dan Mochi. InsyaAllah tak ada aral nanti aku cuba yang dua tu pulak. Hihi. Untuk menu penuh boleh tengok gambar kat bawah : 

Harga Makanan Restoran Korea Uri Jeju Kulim
Harga makanan di restoran Korea Uri Jeju Kulim

Waktu Operasi

Setiap Hari  | 12 pm - 9 pm


Untuk Maklumat Lanjut / Order Segera 

Whatsapp

Facebook

Instagram

Alamat
Rasa Ayamas, Taman Selasih, 09000, Kulim Kedah

KORANG SUKA MAKAN KOREAN FOOD? SHARELAH FAVORITE KORANG DENGAN MAI!

Follow

Saturday, April 21, 2018

TeddyVille Museum Penang Memang Comel Sangat!




TeddyVille Museum Penang 

TeddyVille Museum Penang

TeddyVille Museum Penang memang comel sangat! Pendapat aku, TeddyVille Museum adalah yang terbaik kalau korang nak bawak anak kecik jalan-jalan atau girlfriend berdating dihujung minggu, hahaha. Confirm diorang akan teruja! Sebab aku yang hati kental pun boleh tukar mood jadi cumi-cumi bila pergi muzium ni haritu, haha.

Ok untuk makluman korang, harga untuk masuk ke TeddyVille Museum ini adalah RM36 dewasa (normal) / RM27 (MyKad), kanak-kanak RM25 (normal) / RM15 (MyKad). Kalau ada kad student & MyKad, korang dapat masuk dengan harga RM22 sahaja. Budak kecik bawah 3 tahun boleh masuk PERCUMA! Yeay!

Lokasinya? Korang boleh guna Waze saja. Muzium comel ini terletak di Ground Floor Hotel DoubleTree Resort by Hilton Penang. So kalau korang dah alang-alang ke Batu Feringghi, bolehlah singgah sini enjoy-enjoy teddy bear yang soooo pluffy! 


Aduh tenggelam kecomelan aku bila bergambar dengan si comel ni. Hahaha besar betul saiz teddy bear kat sini,dan gambar kat atas ni adalah teddy bear terbesar kat muzium ni. Haha. Jangan lepaskan peluang untuk bersandar manja dengan sigebu ni masa nak bayar tiket masuk nanti.

Bukan sekadar disajikan dengan teddy bear yang comel-comel saja, kita dapat tahu sedikit sebanyak asal usul teddy bear & sejarah PENANG dengan cara paling comel sekali! Hihi.

 🐻 Sejarah Teddy Bear 🐻




Rupanya, Teddy Bear pertama wujud di German tau, kemudian barulah tersebar ke USA. Akhirnya, terus keluar variasi teddy bear yang makin hari makin comel dan gebu. Kalau tengok teddybear dulu ada yang creepy semacam, ahaha, tak tahu macam mana budak boleh sayang, lol. 



♫ 
I don't want to be your tiger
Cause tigers play too rough
I don't want to be your lion
Cause lions ain't the kind you love enough
I just want to be, your teddy bear
Put a chain around my neck and lead me anywhere
Oh let me be (oh let him be)
Your teddy bear  - Elvis Presley

Pernah dengar tak lagu Teddy Bear by Elvis Presley, haha. Teddy bear biru itu adalah untuk memperingati Elvis. So rock and roll bebehhh.



So ini pula adalah the original Winnie The Pooh & Piglet kawan baik dia tu. Lain kan dari kartun harini? So versi mana yang korang suka?

Selain dari Elvis dan Winnie, ada banyak lagi patung-patung bersejarah yang dipaparkan kat situ, tapi dalam kaca lah. Takut korang picit-picit mau bersepai kat situ, maklumlah ada yang dah berusia beratus, berpuluh tahun.

🐻 Kenali Malaysia dengan Teddy Bear 🐻





Ini gambaran ketika Captain Francis Light tiba di Fort Cornwallis, hahaha sejarah tak pernah rasa secomel ini! Sempat lagi bergambar dengan Captain Francis Light, hihihi. 




Selain tu ada juga beberapa budaya masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa dipaparkan dalam versi mini Teddy Bear yang cute sangat. Secara tak langsung tourist boleh kenal Malaysia dengan lebih dalam lagi.






 🐻 Penang Syurga Makanan 🐻

Hahaha, kalau datang Penang tak pergi makan street food memang rugilah sebab makanan yang sedap-sedap belaka adalah antara daya penarik di Penang. Tak percaya tengok Teddy Bear ni, haha.




 🐻 Penang & Pantai Tak Dapat Dipisahkan 🐻




 🐻 Tokoh Terkenal yang Berasal Dari Penang 🐻

Tahukah korang, ada antara tokoh & legend Malaysia yang lahir dari Penang. Bangga pula diri yang juga IC 07 ini, haha.

Tan Sri P.Ramlee adalah lagenda yang lahir di Penang!

Jimmy Choo juga tokoh yang lahir di Penang yang berjaya mencipta nama di arena antarabangsa

 🐻 Mencipta Kenangan dengan Group Photo di TeddyVille 🐻




LOL bunga besar tu nak tutup perut boncit je, kahkahkah. Sabo jelah, salah posing sikit hancus hasilnya. Kahkahkah salahkan posing padahal makan tak ingat dunia.

Okaylah aku tutup cerita indah di TeddyVille Museum Penang yang comel sangat! Kang lagi banyak cerita, lagi banyak gambar, hang pula blog aku. Haha.

Jadi kalau korang nak rasakan sendiri kecomelan muzium TeddyVille kat Penang ni, bolehlah singgah nanti. Buka setiap hari, 9pagi sampai 6petang sahaja.

Maklumat Lanjut:

Alamat
Penang TeddyVille Museum
Ground Floor (inside the building)
56, Jalan Low Yat, 11100 Batu Ferringhi, Penang, Malaysia.

E-mail
beary@teddyvillemuseum.com

Facebook


Follow

Pengalaman Masuk Glass Museum Penang (I-Box)


Pengalaman Masuk Glass Museum Penang (I-Box) | Sebut pasal Penang, kita tahu memang terkenal dengan banyak art museum. Antara art museum yang menarik di Penang ni mestilah Ibox Glass Museum, muzium kaca pertama di Malaysia! So aku & the gang pun ambil kesempatan masa 'first gathering' kami kat Penang haritu untuk rasai sendiri pengalaman masuk glass museum Penang (I-Box) ni.

Pengalaman Masuk Glass Museum Penang (I-Box)
Dari kiri : Mellya, Mai, Olivia, MR.BOWIE (the founder), Lia, Busyra, Yana

I-Box Glass Museum ni terletak kat area Georgetown Penang, nak senang boleh guna waze je untuk sampai. Parking agak terhad kat kawasan sini, tapi jangan risau sebab je banyak ruang nak park kereta berdekatan, kena jalan sikitlah dan pastikan ada kupon parking untuk elakkan kena saman.

Kedatangan kami kat situ disambut oleh founder Glass Museum tu sendiri, Mr.Bowie. So thanks to Mr.Bowie yang sudi iringi kami menjelajah glass museum dan mengutip macam-macam ilmu tentang seni dengan kaca. Siapa sangka macam-macam hasil seni dapat dicipta dari sekeping kaca kan. Jujur cakap, memang lepas masuk muzium ni mengubah perspektif aku tentang kaca ni.

I-BOX , Museum Of Glass Penang


Tahu tak korang yang Glass Museum Penang ni dua kali dapat masuk Malaysia Book of  Records. Awesome !!! 

Pertama kali dapat masuk Malaysia Book of Records adalah sebab I-Box is the first glass museum in Malaysia! 

Kemudian salah satu karya seni dari muzium ini juga tercatat dalam Malaysia Book of Records sebagai The Longest Glass Batik Painting yang terpanjang dalam dunia!

So, jomlah aku nak tunjuk sikit apa yang menarik kat situ, hihi.

Longest Batik Motive Glass Painting

Longest Batik Motive Glass Painting ni la yang aku cakap dah pernah tercatat dalam Malaysia Book of Record tu. Mana tidaknya, lukisan ini bersaiz 12 meter panjang, dan 1.5 meter tinggi. Memang besar betul.

Bayangkanlah kesusahan nak ukir corak batik diatas sekeping kaca. Kalau salah, mana boleh repair dah, melainkan buat balik semula atas kaca yang baru. Kagum dengan kegigihan si pengukir tu.

Longest Batik Motive Glass Painting
Kami mengambil kesempatan untuk bergambar dengan ukiran batik terpanjang di dunia!


Sudut Fakta Tentang Ukiran Kaca

Ada beberapa keratan akhbar dan pengenalan tentang ukiran kaca yang korang boleh baca sendiri kat ruangan ni. Jangan risau kalau malas baca sebab akan ada guide yang tolong terangkan serba sedikit dengan bidang pengukiran kaca.

Yang paling aku tertarik kat situ adalah asal usul muzium kaca ni sendiri. Bayangkanlah dari sekecil-kecil rumah, akhirnya tersergam sebuah muzium kat situ.

Antara pesanan Mr.Bowie, founder I-Box Glass Museum Penang yang paling aku ingat sekali adalah, "Jangan hiraukan mulut orang, cari apa yang kamu suka, buat apa yang kamu suka, dan buat betul-betul." Lebih kurang gitulah, point sama, ayat aku hentam je, hahahaha (maafkan short term memory aku).

Asal Usul Muzium Kaca Penang

World Of Avatar

World of Avatar ni ruang gelap yang penuh dengan ukiran kaca yang glow in the dark gitu. Tapi bestnya, warna-warna background ni bertukar-tukar tau.

Kalau korang pernah tengok movie Avatar, haa rasa macam masuk dalam alam tu pulak, hihi. Cuma takda "Jack Sully" dalam tu, haha.

Alaa gambar terlebih cahaya pulak, hancur imaginasi Avatar aku

Interactive 3D Glass Mural

Kat sini bolehlah korang berposing sakan ikut imaginasi kreatif memasing. Kalau tak pandai posing, guide akan tolong korang beraksi, haha. 




Acah-acah bidadari jatuh kebumi gitcheww. Hahaha. Oppss bukan sejenis fallen angel :P . Mohon abaikan kebuncikan pewutt aye...





 DIY Glass Souvenir

Ok selepas sesi bergambar semua tu, kita akan diberi peluang bereksperimen pula dengan seni diatas kaca. Ambikkk, time ni baru kutahu langit tinggi rendah. Hahaha. Susah weh, tambah-tambah aku jenis tak kreatif + tangan pun cemerkap. Adoi.




Of course akan ada orang yang guide kita dari awal sampai akhir. Hahaha. Nak tahu cara nak buat ukiran atas kaca ni, korang kena pergi sendiri, haha. Cuma kalau nak hasil yang cantik, fikirlah siap-siap korang nak lukis apa atas kaca korang nanti.

Hasil ukiran kami semua, hehehe. Purple for life!


Ok actually banyak lagi gambar menarik boleh ditangkap tapi aku taknak tunjuk semualah, sebab nanti tak suprise untuk korang yang belum berkesempatan untuk pergi. Nanti kalau ada plan nak travel ke Penang, jangan lupa masukkan I-BOX Glass Museum Penang dalam list wajib terjah tau!

Harga Tiket

Pemegang My Kad
RM18 (Dewasa) & RM10 (Kanak-kanak 3-12 tahun)

Non My Kad
RM23 (Dewasa) & RM13 (Kanak-kanak 3-12 tahun). 

Alamat
Glass Museum Penang 槟城玻璃博物馆
6, Jalan Burma, 10050 Penang Malaysia

Website

Facebook

Instagram




Follow

Wednesday, April 18, 2018

Kerja Sebagai Receptionist Hotel


Aku pernah cerita pasal pengalaman bekerja sebagai Hearing Consultant tapi sebenarnya aku tak bertahan lama pun kat situ sebab rasa dipergunakan bila kos nak kursus aku kena keluarkan duit sendiri (dan lebih banyak dari sebulan gaji). Aku memang nak kerja, tapi takdalah terdesak sampai rela dipergunakan syarikat-syarikat besar kan.

Selepas ambil keputusan untuk kembali menganggur, tiba-tiba aku dapat call dari sebuah hotel ni untuk pergi untuk tawaran kerja sebagai receptionist. Bagai orang mengantuk disorong bantal lah masa tu, aku terima tawaran tu dan alhamdulillah bermulalah hidup aku sebagai seorang receptionist hotel, atau nama melayu, "Penyambut Tetamu".

Kerja Sebagai Receptionist Hotel

Kerja Sebagai Receptionist Hotel 

Alhamdulillah, sebenarnya dah 10 hari jugalah aku jadi seorang receptionist ni. Itulah sebab blog aku macam terabai sikit dua tiga menjak ni.

Aku perlukan sedikit masa untuk adapt dengan jadual hidup yang baru. Tapi orang malas memberi alasan kan, aku tabik betul dengan blogger bekerjaya yang boleh consistent update blog. 

Job scope receptionist ni takdalah berat pun, cuma perlu register check in, check out dan uruskan booking bilik melalui telefon je. Tapi bagi seorang yang introvert, agak mencabar bila kena pasang 'topeng' muka yang ceria setiap hari ditempat kerja terutama bila berhadapan dengan guests, haha.

Menariknya, aku seorang je receptionist melayu kat situ tau, yang lain Chinese. Tapi takda gap perkauman pun, sebab diorang sangat helpful & mesra. Alhamdulillah, bila tempat kerja dikelilingi orang positif, kita pun jadi happy nak kerja.

Sebab dah terbiasa jadi kuli kat mall, kerja jam 9 pagi sampai 11 malam setiap hari, bila dapat kerja yang 8 jam ni, rasa relax ya amat pulak. Rasa baru duduk dah boleh balik, haa kau hiperbola gitcheww. Bestnya lebih banyak masa aku boleh luangkan dengan family & kucing!

Degree in Biomolecular Science tu boleh letak tepi dulu. Aku rasa sekarang aku patut bina soft skills dan cari pengalaman sebaik mungkin. Nak buat macam mana, nak tunggu dapat kerja setaraf sijil, memang susah zaman sekarang ni. Bukan aku je, ramai juga kalangan kawan-kawan aku yang senasib dengan aku. Kami tak memilih pun, tapi rezeki belum sampai.

Prinsip aku, apa sahaja yang kita buat, buat sungguh-sungguh. Alhamdulillah bos cakap aku cepat pickup, so point 'fast-learner' dalam resume tu tepat lah kan, haha. Semoga aku disenangi bos & rakan-rakan staff kat sini.

Gaji sebagai receptionist ni tak banyak pun, tapi tak sikit juga. Cukup makan la kata orang. Paling best sebab OT gaji darab dua k. Asikkkk!

Cabaran pula, ada night shift sebab kaunter reception ni open 24 hours kan. Bila kerja malam zaman 2018 ni, aku tak takut hantu pun, tapi aku takut dengan kejahatan manusia. Semoga Allah terus melindungi aku dari anasir-anasir jahat.

Doakan aku ye. Aku harap korang pun terus dimurahkan rezeki dunia akhirat. 


Follow

Tuesday, April 17, 2018

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa


Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Alhamdulillah, sekali lagi Kak Siqah buat GA untuk kita join beramai-ramai. Kalau GA anjuran Kak Siqah ni, aku wajiblah join sebab hadiah semua best-best.

Hadiah utama untuk GA ini adalah tudung dUCk Matte Satin Silk yang diberi nama Love Letter. Curlass betul, hahaha, aku tak pernah pakai merasa pakai scarf mahal yang ekslusif lagi, so why not mencuba nasib mana tahu rezeki kan?

Hadiah kedua menawarkan sebuah buku berjudul Love & Happiness by Yasmin Mogahed. Kalau pernah baca review kak Siqah mengenai buku ni, mesti korang pun tahu yang ini antara buku favorite beliau. Buku yang boleh boost motivasi diri, I need one!

Hadiah ketiga adalah Stuff-It Notebook in Blush. Aduh yang ni pun lawa level infinity. Aku nak juga!!!Tapi takut sayang nak guna pula nanti, haha. Tapi nak!!! Kehkehkeh. Siap ada zipper pocket lagi notebook ni. Awesome!

♡♡♡

Ok done pasal GA. Kak Siqah ada tanya pendapat mengenai blog www.siqahiqa.com. Aku bab komen-komen blog orang memang semangat, hahaha. 

Sebenarnya tak tau nak komen apa sebab aku bila masuk blog seseorang, aku perhati template je. Template blog kak Siqah mmg selalu gorgeous. Dan rasanya blog kak Siqah satu-satunya yang post penuh body, takde sidebar. Unik betul.

Aku pernah ada kenangan buruk pakai template berbayar ni, maybe sebab template murah kot, atau salah seller yang tak berkualiti kat Etsy. So kalau kak Siqah free + rajin nanti, boleh tak saya nak request post pasal tips pilih template premium kat Etsy yang gorgeous dan berkualiti (mesra SEO terutamanya). 

Hihi. Orang suruh komen, dia request-request pulak, hahaha, harap penyertaan GA tak ditolak :P.

Apapun, good luck semua yang join.



Follow

Friday, April 6, 2018

A song to match my mood!



"Real Friends"


No, I think I'll stay in tonight
Skip the conversations and the "oh, I'm fine"s
No, I'm no stranger to surprise
This paper town has let me down too many times
Why do I even try? Give me a reason why
I thought that I could trust you, never mind
Why all the switching sides? Where do I draw the line?
I guess I'm too naive to read the signs

I'm just lookin' for some real friends
All they ever do is let me down
Every time I let somebody in
Then I find out what they're all about
I'm just lookin' for some real friends
Wonder where they're all hidin' out
I'm just lookin' for some real friends
Gotta get up out of this town

I stay up, talkin' to the moon
Been feelin' so alone in every crowded room
Can't help but feel like something's wrong, yeah
'Cause the place I'm livin' in just doesn't feel like home

I'm just lookin' for some real friends
All they ever do is let me down
Every time I let somebody in
Then I find out what they're all about
I'm just lookin' for some real friends
Wonder where they're all hidin' out
I'm just lookin' for some real friends
Gotta get up out of this town

(Lookin' for some real friends)

I just wanna talk about nothin'
With somebody that means something
Spell the names of all our dreams and demons
For the times that I don't understand
Tell me what's the point of a moon like this
When I'm alone again
Can I run away to somewhere beautiful
Where nobody knows my name?

I'm just lookin' for some real friends
All they ever do is let me down
Every time I let somebody in
But I find out what they're all about
I'm just lookin' for some real friends
All they ever do is let me down
I'm just lookin' for some real friends
Gotta get up out of this town, yeah

♡♡♡

Mood nak keluar town dengan my girls, to have good time & good conversation. Hihihi. Seriously I can't wait for 7th April 2018!

♡♡♡
Disclaimer
 Entry ini adalah sebahagian daripada 30 Challenges in 30 Days. Boleh klik SINI untuk join saya!


Follow