Sunday, February 25, 2018

Hukum Memutuskan Pertunangan


Bertunang adalah pilihan, jika rasa lebih elok dipercepatkan nikah pun bagus, kalau nak memulakan dengan adat bertunang pun bagus. Yang penting bila kita niat kita tu untuk menghalalkan perhubungan kerana Allah.

Kenapa perlu bertunang?

Bertunang bukan seronok-seronok untuk pakai cantik-cantik sambil tunggu bakal mak mertua sarungkan cincin lalu tersipu-sipu.

Bertunang adalah ruang masa untuk kita manfaatkan dengan mengajak keluarga kita saling berkenal-kenalan dengan keluarga pasangan.

Selain itu, bertunang juga adalah tempoh kita membuat persediaan untuk hari majlis perkahwinan. Maklumlah sebab dah dapat tarikh, jadi senanglah kita nak buat apa yang patut untuk menjamin kelancaran majlis kita nanti.

Dan pertunangan adalah perjanjian untuk mendirikan rumahtangga...dan setiap janji wajib ditunaikan kecualilah ada sebab-sebab yang kukuh untuk memutuskan pertunangan itu.

Hukum Memutuskan Pertunangan

Saturday, February 24, 2018

Cara Mudah Rendahkan Bounce Rate Blogger | #solved


Apa Itu Bounce Rate?

Salah satu cara untuk kita tahu kualiti blog kita adalah dengan nilai bounce rate. Kalau bounce rate tinggi, maknanya pelawat yang masuk dalam blog kita hanya singgah sekejap saja lepastu dia rasa tak menarik dan terus keluar balik.

Nilai bounce rate yang rendah pula bila kebanyakan pelawat yang masuk dalam blog kita untuk baca satu entry, kemudian dia tertarik untuk lepak lama-lama dalam blog kita baca entry lain-lain pula.

Cara Mudah Rendahkan Bounce Rate Blogger

Friday, February 23, 2018

Cara Besarkan Anak Kucing Tanpa Ibu


Besarkan seekor anak kucing tanpa ibu memang cabaran yang berat. Terutamanya sebab anak kucing tanpa susu ibu ni memang antibodinya lemah dan cepat dapat macam-macam penyakit.

Sebelum ni aku tak pernah lagi dapat besarkan anak kucing yang aku adopt dari baby. Selalunya dalam 3 bulan je bertahan, then anak kucing tu akan lemah dan mati. Sedih sangat.

Sampailah aku bertemu dengan Udin 27 Mei 2017 (pertama Ramadhan) yang dibuang dekat gerai kuih masa tu. Aku berjanji dengan diri sendiri akan jaga amanah Allah ini dengan sepenuh hati dan berikan yang terbaik untuknya.

Cara Besarkan Anak Kucing Tanpa Ibu
Mari baca kisah membesarkan Udin

Thursday, February 22, 2018

Kenapa Jumlah Post di Home Page Blog Tak Boleh Ubah? | #solved


Korang pernah jadi tak masalah dekat home page blog korang cuma naik satu atau dua post je walaupun kat dalam setting korang dah set untuk show 5,6 post. Pening kan?

Aku pun baru discover masalah ni bila blog salah seorang customer (Encik Raja) aku direview oleh kak Diana Rashid. 

Sumber : Kak Diana


Dibahagian Home page nampak kosong je.Saya tak tahu kenapa Bro Raja cuma letak 2 post saja di homepage blog ni. Mungkin dia suka kan ketenangan..       krik krik krik.... - Kak Diana

No lah...of course not, hahaha.

Aku pun dihubungi Encik Raja untuk tolong tengokkan blog beliau sebab masa aku final set-up haritu aku set 6 post untuk home page, tiba-tiba tinggal 2 post saja.

Langkah pertama yang aku buat adalah cuba untuk tukar jumlah post show dalam home page blog beliau. 

Ada dua cara untuk tukar jumlah post kat home page ni.

Cara 1 : Setting > Post , Comments and Sharing > Show at Most (masukkan jumlah post korang nak, aku recommend untuk letak 5-6 gitu)

Cara 2 : Layout > Main Blog (klik butang edit) > Masukkan nilai di Number of posts on main page

Ok fine, walaupun aku cuba ubah guna kedua-dua cara tukar jumlah post di home page blog Encik Raja ni, tetap tak berjaya.

Jumlah Post di Home Page Blog Tak Boleh Ubah


Kenapa Jumlah Post di Home Page Blog Tak Boleh Ubah?

Jangan frust kalau korang pun tengah hadapi problem ni. Sebenarnya masalah ni namanya auto-pagination.

Maksudnya template korang takda apa problem pun, puncanya dari Google. Tapi adalah kesilapan kecik punca dari post kita, masih boleh fixed, don't worry.

Punca terjadi Auto-Pagination

  • 01 | Memasukkan gambar dalam entry guna teknik drag and drop
  • 02 | Entry yang terlalu panjang
  • 03 | Terlalu banyak gambar dalam satu entry
  • 04 | Copy paste gambar dari website lain directly

Cara Selesaikan Masalah Auto-Pagination

  1. Check entry terkini, ada tak buat kesalahan diatas, misalnya copy gambar directly dari website orang lain, atau entry terlalu panjang, dan lain-lain.
  2. Letak jumpbreak pada bawah gambar pertama dalam entry tersebut.
  3. Setiap kali nak masukkan gambar dalam blog, guna cara manual dengan klik button kat atas, jangan sesekali drag and drop atau copypaste terus dari website lain walaupun ada keizinan (dari website stockphoto etc). 

Ini butang Jumpbreak kalau ada yang tak tahu, ehehe.
Refresh blog korang beberapa kali, then insyaAllah jumlah entry yang terpapar dalam home page blog kita akan kembali normal seperti sediakala.

Harap entry ini membantu.

Gambar dibawah adalah hasil terkini di blog Encik Raja :)



Follow

Tuesday, February 20, 2018

Garisan Nipis di Antara Manja dan Gedik


“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”
“Saya kenal sayang saya” - Fynn Jamal
Teringat bait lirik lagu 150 juta nyanyian Fynn Jamal tiba-tiba. Mungkin penangan isu semasa yang tengah viral kat fesbuk pasal gadis cendol, then kemudian disambung tular dengan kena acah nak babap pun nak menangis. WTH? Kalau baby kena acah nangis aku boleh hadam lagi, hahaha.

Garisan Nipis di Antara Manja dan Gedik

Sebenarnya manja dan gedik mengada-ngada ni nampak je sama, tapi tak sama. Ada garis halus je yang bezakan orang manja dengan orang gedik.

PEREMPUAN MANJA


Manja ni memang sifat natural seorang perempuan. Even sesado mana perempuan tu, jauh disudut hati dia mesti ada sifat manja ni.

Ada perempuan memang manja sejak azali, ada juga sebab keluarga yang layan dia macam princess gittchew.

Perangai orang manja ni sama saja bila dia berhadapan dengan semua orang. Kalau dah jenis manja ni, bukan dengan parents dan pasangan dia saja dia manja, kawan-kawan perempuan boleh faham dah dengan kemanjaan dia.

Tapi disebabkan sifat manja tu natural dan bukan dibuat-buat. Tak adalah orang rasa menjengkelkan atau tak selesa. 

Perempuan manja ni selalunya romantis. Paling penting bukan setiap masa jadi manja, tengok keadaan sekeliling juga.

Mudah terhibur dengan lawak hambar & akan tersenyum saja bila diusik adalah antara sifat perempuan manja yang boleh kita nampak.

Dan selalunya orang lelaki pula suka perempuan manja sebab selain perangai manja tu buat perempuan nampak comel, sifat manja ni juga buat lelaki rasa diri mereka ibarat superhero yang diperlukan sigadisnya.


Aku punya manja kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua - Fynn Jamal

Tak salah pun nak jadi manja ni. Tapi senyap-senyap dah la. Tak payah tayang kat semua orang. Sebab bila tayang kat public ni, dah tak jadi manja, jadi gedik dan mengundang macam-macam pandangan orang kat kita.

PEREMPUAN GEDIK


Orang gedik ni senang je nak detect, haha. Kalau kali pertama tengok aksi liuk lentuk dia kita rasa mual tu bukan manja lah tu, tu dah masuk level gedik.

Selalunya jenis yang 'try-hard' untuk nampak manja akan masuk level gedik. Ada juga yang jadi gedik sebab nakkan perhatian orang. Contohnya bila dengan ramai kawan-kawan keluar pastu terkinja-kinja, cakap dan gelak kuat-kuat.

Kalau manja ni sifat natural perempuan, yang perangai gedik mengada-ngada pula selalunya dibuat-buat.

Orang tak berapa suka dengan perangai gedik ni bukan sebab apa, bukan je menyampah tengok, tapi kadang-kadang ada yang sampai menyusahkan orang lain sebab sifat mengada-ngada dan tak mahu berdikari, akhirnya semua perkara mengharapkan orang je.

Selain tu orang gedik ni kita boleh perasan dengan cara dia melayan orang lain. Kalau dengan sesama perempuan kemain dia sombong, cakap pun kasar, tiba-tiba dengan lelaki dia berubah karakter jadi lemah gemalai. Sah-sah dah level gedik tahap billion trillion.

♡♡♡

Bagi aku, bagi yang dah bersuami, tak salah pun untuk jadi manja kadang-kadang (tak boleh selalu sebab zaman sekarang ni perempuan semua kena kuat dan berdikari, haha). Terutama yang dah ada anak, haha, asyik transform jadi naga je, sekali sekala jadilah manja sikit depan suami.

And aku takda problem pun dengan perempuan gedik. Lantak kome la. Tapi gedik in private la k kalau korang taknak kena kecam dengan netizen. Kehkehkeh.

Bukan semua perempuan manja tu gedik. Lepas ni jangan simply judge orang manja je terus cop gedik. 

Tapi kalau korang rasa nak muntah hijau bila tengok orang tu..err faham-faham sendiri lah. HAHAHAHA.

Follow

Monday, February 19, 2018

Dos & Don'ts Semasa Kurangkan Bajet Perkahwinan


'Ukur baju di badan sendiri' , itulah yang patut kita amalkan. Elakkan berbelanja melebihi kemampuan diri, sebab nanti yang nak menanggungnya kesan tu kita juga. Macam tu jugalah dalam urusan perkahwinan.

Bajet semasa untuk berkahwin sekarang ni sekurang-kurangnya RM10K jugalah. Itupun abis murah dah, kena cut cost kat banyak perkara juga tau.

Kalau ada yang cakap boleh kahwin bawah 10K tu takyah baca tips dia, banyak sponsor je belaka, siap paksa kawan terer makeup untuk jadi mak andam percuma, pastu suruh kawan ada dslr jadi cameraman free, kahkahkah. 

Nope. The struggle is real ! 

Impian setiap pengantin of course kalau boleh nak kurangkan bajet untuk majlis kahwin ni, tapi dalam masa sama taknak nampak majlis kita macam cincai dan murahan. Takut dek panahan makcik-makcik petir lettew kan. Kehkehkeh,

Setelah aku fikir-fikir pros & cons dalam setiap perkara yang aku nak cut dari perbelanjaan majlis kahwin ni, aku nak share Dos & Don'ts semasa kurangkan bajet perkahwinan dengan korang. Sebab bukan semua benda kita boleh simply cut dari bajet kita, nanti jahanam majlis kita tauuuu.


Dos & Don'ts Semasa Kurangkan Bajet Perkahwinan

(Apa yang Kita BOLEH BUAT vs TAK BOLEH BUAT)

BOLEH BUAT UNTUK KURANGKAN BAJET KAHWIN

01 |  Limitkan Panggilan Tetamu dengan Kad Jemputan 

Jika bajet makanan kita untuk 700 orang, cukuplah kita buat 200 keping kad jemputan sahaja. Setiap kali kita jemput orang, pastikan bagi kad sekali, disitu kita dapat trace jumlah jemputan tetamu kita dengan jumlah bilangan kad. Takdalah terpanggil lebih-lebih had kemampuan kita. 

02 |  Beli kek dari Secret Recipe

Menempah kek pengantin memang mahal, terutamanya kalau yang jenis yang bertingkat-tingkat dan design khas. Apa kata pecahkan tradisi dengan pakai kek dari Secret Recipe je, senang, menjimatkan, dan yang paling penting sedap.

03 |  Tidak Membazir untuk Hantaran 

Barang hantaran tidak berjenama mahal tu bukan satu dosa pun. Beli lah ikut kemampuan kita, dan lebih baik kalau barang tu dapat digunakan nanti lepas kahwin. Kalau ada bajet lebih untuk hadiahkan pasangan pun tak salah, teruskan niat anda. Sebab tips ni aku share dengan orang yang nak jimat je, hahaha.

04 |  Tiada DJ

Kalau nak pasang ayat Al-quran di majlis, tak elok pula sebab ayat Al-quran ni bila kita dengar, kita perlu diam dan hayati. Tapi di majlis ni kan tempat orang bersosial. Nak pasang set karokae pulak nanti ada pulak orang nyanyi lagu 'Pelamin Anganku Musnah' tak ke haru, EH! Hahaha. Nak pasang lagu juga DIY je sendiri, download list lagu sweet-sweet dan minta sesapa untuk pasangkan kat speaker di majlis kita nanti.

05 |  Baju & Pelamin

Elakkan pilih baju baru sebab mahal. Banyak je design baju yang murah-murah tapi cantik gorgeous bila kita pakai. Pelamin pulak, pilihlah yang dalam negeri kita sendiri, jangan nampak cantik kat instagram terus kita nak yang tu, kang merana habis duit kat kos penghantaran je. Rajin-rajinkanlah diri usha kedai-kedai pengantin kat tempat kita.

06 |  Tak Payah Banyak Jenis Goodies

Bagi aku, tak payahlah banyak-banyak pengasingan jenis goodies (doorgift) kita buat ikut darjat konon tu. Kang yang pangkat besor-besor bagi goodies best, orang-orang kampung kita bagi cekelat je, tak baik gitu. Bagi je semua orang goodies yang sama, lebih baik kalau bagi makanan, confirm orang makan. Elakkan bagi bekas2 kecik kaca yang entah apa fungsi tu nanti orang campak ke tong sampah je.


JANGAN BUAT INI WALAUPUN UNTUK KURANGKAN BAJET KAHWIN

01 |  Pilih mak andam entah sapa-sapa

Jangan kedekut nak keluarkan duit untuk mak andam ni wehhh. Kang korang nampak murah je terus grab, tengok-tengok dia pakai barang pasar malam je mekap, then skill mekap kelaut, hasil macam opera cina, baru menyesal tak kesudah menangis dibucu katil pengantin , hahaha. Pastikan betul-betul selidik detail MUA kita, tengok hasil-hasil tangan dia sebelum ni, baru proceed untuk book.

02 | Photographer amik gambar macam pakai phone cap cekodok

Pelamin yang gah, baju yang cantik, makanan yang sedap, semua tu habis kat situ ja. Tapi gambar adalah apa yang kita akan simpan sampai ke anak cucu. Jangan dekut la kengkawan, upahlah jurukamera untuk majlis kita. Bestnya bila kita upah cameraman ni, dah macam ada wedding planner tau, nanti dia akan nasihat kita untuk pilih pelamin camna, baju camna, siap plan flow hari majlis untuk kita sekali. Hehehe. 

03 |  Makanan cincai

Tolonglah jangan kedekut untuk keluarkan duit untuk makanan di majlis kita. Jangan pilih katering yang tak sedap hanya sebab harga yang murah tak masuk akal. Adehhh. Raikan tetamu yang sudi datang mendoakan rumahtangga kita dengan makanan yang sedap-sedap. Tak perlu banyak jenis lauk pun bagi aku, asalkan sedap je.

4. Honeymoon

Haaa kemain jimat-jimat pakai tips aku kat atas tu sebenarnya main focus dia nak spare duit lebih untuk honeymoon lah korang. Ihiks. Bajet lebih bolehlah check in hotel ada jacuzzi indoor ke barulah sweet sikit kan, eh Kbye!

💙💙💙

Korang ada tips berjimat untuk bakal pengantin baru? Kongsikan dengan aku di komen :D

Follow