DOSA

Thursday, August 16, 2018

Kita ini manusia kan...Mana pernah lari dari buat dosa dalam sehari tu. Macam mana engkau ada dosa, macam itulah aku juga. 

Syukurlah Allah tak jadikan dosa itu berbau, jika tidak tak tahulah macam mana hina dan kejinya aku ternampak di mata kasar. Tapi masih aku mahu bercakap pasal dosa hari ini, kalau bukan teguran ini untuk kamu, paling-paling untuk aku.






Aku tidak berminat bercakap pasal dosa orang. Iyalah kalau betul dia berdosa, aku jadi mengumpat, jika salah mendosakan dia, malah aku jadi fitnah. Lagipun bercakap pasal dosa orang tidak menjadikan kita suci. 

Apa nak kecoh dengan dosa orang? Dosa kita yang macam sebutir pasir di padang sahara ni siapa nak uruskan?

Tapi itulah manusia. Tahu dosa, tahu. Mana boleh salahkan hidayah tak sampai, hidayahnya sudah lama sampai, semasa kita terdetik kat hati yang kita tahu apa yang kita buat itu dosa lagi. Cuma kita saja tak mahu ambil kan?

Ya tahu dosa, tahu. Tapi masih buat sebab muka tidak malu sama Tuhan. Nikmatnya kau ambil, perintahnya kau abai.

Ya kita berdosa kan. Tapi jangan cabar Tuhan, sayang. Jangan cabar Tuhan dengan mahu menormalkan dosa yang kita buat dengan kata-kata takbur.

"Eleh sembahyang pun masih mengumpat, baik tak payah sembahyang macam aku tapi tak kacau hal orang" 

Itu contohlah, nauzubillahiminzalik. Jangan. Mengumpat itu dosa, tinggal sembahyang itu dosa, jangan sebab tengok si polan nan seorang yang kita benci kita terus pukul rata semua hukum Tuhan dan jadikan alasan untuk kita terus berdosa.

Itu satu hal. Belum lagi hal bila tengok orang lebih berdosa dari kita. Mulalah kita buat perangai syaitan yang selalu anggap diri lebih baik dari yang lain. Jangan kerana dosa orang lain, buat kita ke neraka kerana mulut kita. Diam, diam. Toksah kalut pasal orang.

Kalau belum mahu bertaubat, cukup kita tahu kita sedang buat dosa. Kita akukan dosa kita itu dosa.

Jangan cuba-cuba putar cerita dosa kita itu bukan dosa sebab sudah jadi gaya hidup ramai orang zaman sekarang.

Jangan normalkan apa yang salah.

Jangan sampai dosa yang kita buat jadi satu habit yang susah dikikis dalam diri.

Jangan terlalu seronok dalam dosa. Mati itu boleh datang bila-bila masa. Sebab syaratnya mati itu HIDUP, bukannya sakit, bukannya tua.

Kadang-kadang juga boleh rasa macam separuh matinya hidup dalam rasa berdosa, walau sudah bertaubat dan berjanji dengan Tuhan takkan ulangi salah dulu lagi. Mungkin jika rasa bersalah itu mampu buatku diampuni, aku redha.

Kadang-kadang mahu pulang ke masa lalu, dan tempeleng diri sendiri, dan marah diri sendiri, dan pukul-pukul dengan kayu. Bukan benci, tapi sebab sayang.

Sudah. Mari taubat nasuha. Janji dengan Tuhan, jangan ulang lagi. Malulah dengan Dia yang benar-benar sayangkan kita. Buktinya, dosa kita kala bersendiri, masih tersimpan rapi. Dosa kita depan khalayak, tidak dihukum lagi.

Aku bukan cakap dengan kalian. Aku bercakap dengan aku, mengenai aku, untuk aku. Boleh ambil apa yang baik, jika apa yang aku cakap, terkena di hati kalian. Jika tidak, abaikan. Ini cuma luahan hati aku tentang dosaku sendiri.

Astaghfirullah Rabbal Barroya
(Ampunilah Hamba Ya Allah Maha Penerima Taubat)
Astaghfirullah Minal khotoya.
(Ampunilah Hamba Ya Allah Daripada Segala Dosa)
 Dan perkenankan taubatku dengan taubat nasuha


Follow

Muzik Video Ed Sheeran Happier Versi Wayang Kulit

Sunday, August 12, 2018

Muzik Video Ed Sheeran Happier Versi Wayang Kulit | Rasa kagum dan bangga sangat bila ternampak videoclip lagu Ed Sheeran yang bertajuk Happier ada versi wayang kulit. Dah tengok belum?


Muzik Video Ed Sheeran Happier Versi Wayang Kulit


Official videoclip lagu Happier dari Ed Sheeran menggunakan Puppet sebagai watak Ed Sheeran, tapi versi dari Malaysia ni menggantikan Puppet tu dengan Wayang Kulit! Mula-mula dengar kat radio Era aku tak dapat bayangkan wayang kulit dijadikan videoclip lagu barat, haha. Terus balik rumah cari laju-laju dalam youtube, pergghh kagum sangat tau!

Videoklip berdurasi 2 minit 25 saat ini adalah hasil kolaborasi antara Warner Musuc Malaysia dan TinToy Chua dari Fusion Wayang Kulit. Sebelum ni mereka pernah buat wayang kulit versi StarWars, Superman, Batman, Wonder Woman dan lain-lain. Power kan! Siap boleh gabungkan kesenian tradisional dan budaya moden.

Paling aku "tak puas hati" dengan Ed Sheeran ni, lagu-lagu dia memang boleh buat hati kacau bilau tau. Sekelip mata boleh tukar mood, haha.

Tengoklah lagu Ed Sheeran bertajuk Perfect tu, haha. Lagu Perfect boleh buat orang single pun rasa macam dialam cinta gituuu.

Samalah lagu Happier ni.

Boleh buat orang tak sedih pulak jadi sedih tak semena-mena. Hashtag tiberrr je nak sedih-sedih bagai. Haha. 

Tak percaya korang dengar lah sendiri.

Phewww.



Ed Sheeran // Happier Lyric

Walking down 29th and Park
I saw you in another's arms
Only a month we've been apart
You look happier

Saw you walk inside a bar
He said something to make you laugh
I saw that both your smiles were twice as wide as ours
Yeah, you look happier, you do

Ain't nobody hurt you like I hurt you
But ain't nobody love you like I do

Promise that I will not take it personal, baby
If you're moving on with someone new

'Cause baby you look happier, you do
My friends told me one day I'll feel it too
And until then I'll smile to hide the truth
But I know I was happier with you

Sat on the corner of the room
Everything's reminding me of you
Nursing an empty bottle and telling myself you're happier
Aren't you?

Ain't nobody hurt you like I hurt you
But ain't nobody need you like I do
I know that there's others that deserve you
But my darling, I am still in love with you
But I guess you look happier, you do

My friends told me one day I'd feel it too
I could try to smile to hide the truth
I know I was happier with you

Baby, you look happier, you do
I knew one day you'd fall for someone new
But if breaks your heart like lovers do
Just know that I'll be waiting here for you



Follow

Pemenang "Buka Buku Baru" Giveaway




Tahniah kepada pemilik blog http://www.adianiez.com dengan ucapan beliau  :
kepada Mai,
selamat pengantin baru. moga panjang umur dan berbahagia hingga ke jannah...
alam selepas berkahwin adalah best sgt 😌 . kita ada bestfriend 24 jam, sehidup semati. sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula husband & wife, Mai. pasti ada selisih fahamnya. tapi, selesaikanlah dgn cara yg baik. cara apa? gunalah cara tersendiri, Mai. hanya kita faham diri kita dan pasangan kita 😌.
akhir sekali, moga Mai dikurniakan anak-anak yg comel, cerdik dan soleh/solehah.

Hehehehe, actually aku nak pilih pemenang pakai cabutan bertuah je haritu tapi my husbabe tak bagi sebab tak best katanya.

Jadi pemilihan pemenang dipilih oleh encik asben berdasarkan ucapan yang dia suka, haha. Ikut hati semua ucapan best-best, terima kasihhhh sangat korang yang join dan bagi ucapan. 

Tapi tuah kepada kak Adianiez kerana terpilih.

TAHNIAH! 

Nanti emailkan detail pada saya ya kak ❤️. Atau whatsapp ke 013-2080366 (klik sini).


Follow

17 Jun 2018 | Majlis Akad Nikah dan Sanding Akmal & Maizan

Thursday, July 26, 2018


Pejam celik, pejam celik! Begitulah nasib aku sepanjang malam, tak dapat lelap mata langsung pada malam sebelum akad nikah tu. Bukan setakat rama-rama dah menari dalam perut ni, tapi the whole zoo! Masih tak percaya yang aku nak nikah. Rasa seram dan happy bercampur dalam masa yang sama. Fuhh memang tak boleh describe feeling tu. Yang pasti, indah!



Senarai Peserta Giveaway 'Buka Buku Baru'

Monday, July 23, 2018


Assalamualaikum friends & readers. Maaflah lama tak dapat update blog dan blogwalking kat blog kawan-kawan. Bersambung-sambung busy tu, mula-mula busy prepare kahwin, lepastu busy honeymoon (oppss), lepas tu busy tolong husband buat repair assignment beliau dan paling penting, busy balik kampung husband makan buah-buah di dusun, kekeke.

Sekarang dah free sikit ni baru nak susun senarai peserta GA, alhamdulillah ada juga sambutan ya, walaupun hanya 30 orang je yang sudi join. 

Terima kasih sangat pada yang sudi meluangkan masa join, bagi ucapan yang buat Mai tersenyum sorang-sorang dan doa-doa yang baik untuk kami (didoakan melantun kembali kebaikannya pada anda), pheww i'm so touched.



So aku decide untuk buat list nama peserta ni sekali senaraikan ucapan masing-masing, boleh aku abadikan dalam blog ni sampai bila-bila.

SENARAI PESERTA GIVEAWAY


01. http://www.farhanajafri.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Selamat Pengantin Baru, semoga dipermudahkan urusan Mai dan pasangan. Dari haritu excited baca semua post yang berkaitan dengan urusan perkahwinan Mai. Sambil baca sambil take note jugak supaya nanti tak blur hihi. Untuk ucapan alam perkahwinan pulak, relationship is hard tambah pula bila dah kahwin, dah tinggal sebumbung, dah nampak perangai sebenar macam mana. Mak pernah pesan, kena banyak sangat bersabar dan bertolak ansur dalam semua perkara. May Allah bless you guys. Insya-Allah ada rezeki lebih sampai la nanti hadiah pengantin baru ❤🌸

02. http://mija-blur.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Kejap lagi kena kongsi katil (tolong laa jangan duk berebut, kang tak pasal pasal kena bahagi dua katil tu), kena kongsi makanan (berlipat ganda pahala tuuu, suap menyuap lagi lah afdal, masa couple tak boleh boleh main suap-suap makanan haa dah kawin ni boleh la main suap-suap), sama sama pergi pasar beli bahan mentah nak masak, & tolong cakap dekat laki ko Mai, suruh dia tebalkan telinga sebab kita sendiri tak tahu bila kita start membebel, so suruh dia ready siap-siap la ya. Kapas nak sumbat dalam telinga tu, ala ala macam Shah Rukh Khan dalam Khabi Kushi Khabi Gham kena ready jugak laaa ye. 

03. https://messarah.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Selamat menempuh perjalanan hidup yang baru, menjadi keluarga yang sakinah, penuh mawaddah, dan rahmah. Semoga dikurniakan keturunan yang soleh dan solehah, diberikan limpahan rezeki yang berkah serta sentiasa berada dalam lindungan Allah swt :)

04. http://www.mrspip.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

perkahwinan ialah penyatuan dua hati, perkahwinan bermaksud kita bersedia berkongsi suka duka bersama pasangan dan menerima baik buruk pasangan kita ... dan saling nasihat menasihati di antara satu sama lain ... jangan cerita masalah rumahtangga pada sesiapa, lebih baik simpan dan bicara hanya pada Allah SWT ... dalam perkahwinan banyak ujian melanda, jadi sentiasa bersabar dan jadilah pasangan yang bijak, jangan terburu buru dalam membuat sebarang keputusan ... apapun, mrs pip doakan yang baik baik untuk Mai dan pasangan, dan semoga Mai sentiasa gembira dan ceria bersama pasangan tercinta ...

05. https://ailya-saffaa.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Dear Kak Mai, congratulations for finally turning a new leaf in your life. Uppsss, I don't mean that turning from a bad state into a good one but that refers to your entry; opening a new chapter in your life. I wish you a happy life with your partner husband (hehehh), and that both of you can face the challenges in this marriage world together. (Apa yang penting? Kerjasama!) I am not married yet and I don't sure if I wanted to so I don't really know what advice to give to you. Therefore, I will give you a quote from Rumi.
Lovers don’t finally meet somewhere. They’re in each other all along.
So I hope you guys will always in sync in whatever things and again, congratulations!

06. http://www.ciktie.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Kesempatan ini juga akak nak ucapkan tahniah ! Selamat Pengantin Baru. Selamat Menempuh Alam Baru (alam rumahtangga) bersama insan tersayang tu. Semoga Berbahagia hingga Ke Jannah. Aamiin

07. http://www.raydahalhabsyi.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Congratulations!
Sis Mai will soon be a wife and it's a great news. In shaa Allah, may Allah ease everything for you guys and your family as well. May your marriage be blessed.

08. https://aerillhassan.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Tahniah diucapkan kerana bakal membina masjid bersama pasangan tercinta.  Ucapannya adalah semoga jodoh anda berpanjangan, semoga kekal sehingga anak cucu dan juga saling bertolak ansur dalam perkahwinan. ( Macam ada pengalaman je... ) Semoga diberikan zuriat yang comel, soleh dan solehah.
Untuk nasihat pula , rasanya sebagai seorang yang tiada pengalaman dan masih muda lagi, nasihatnya adalah supaya bertolak ansur dalam perhubungan. Itu sahaja.

09. http://kasihkuamani.blogspot.com/2018/06/buku-baru-giveaway-by-mai.html?m=0

Buat Mai, perkahwinan adalah perkongsian hidup.. Masa ini Mai akan mula duduk serumah dengan suami.. Mai kena belajar bertolak ansur dan menyesuaikan diri dengan insan bergelar suami.. Jadinya, komunikasi merupakan perkara yang paling penting, kena sentiasa berkomunikasi untuk memberitahu dan meluahkan..

10. https://ikashoid.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai-saturday.html

Apa yang mungkin ika boleh cakap is, whatever happen. Just stay and stick together for each other. Through upside down and also thick thin. Kena ada rasa tanggungjawab tu bila dah kahwin sebab kahwin bukan untuk berseronok saja. Kita dah pikul satu tanggungjawab besar baik suami atau isteri hee. Banyak lagi benda benda yang nampak remeh masa bujang tapi besar nilai dan pentingnya benda tu bila dah kahwin. 

11. http://zzzyy.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Tahniah yea Mai
Semoga sentiasa diberkatiNya
We only live once
BUT
If we do it right
Once is more than enough

12. http://www.sayidahnapisah.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Two way communication to be exact. One way je tak boleh, tak jalan. Kalau ada masalah or tak puas hati, cerita kat pasangan. Luahkan. Jangan pendam terlalu lama.
Tolak ansur tu pula means setiap kekurangan yang ada pasangan jangan terus melatah dan cepat down. Tolak ansur means setiap perbezaan kita dengan pasangan kena raikan. Cari titik persamaan (i mean things yang dua dua suka gilos).
Ohh lagi satu saya pernah dengar nasihat - jangan expect terlalu tinggi terhadap pasangan yang baru dikahwini. Sebab time dah kahwin la pasangan tunjuk semua kan haha. Tunjuk perangai yang sebenar benarnya. So, try to learn terima segala kekurangan yang pasangan ada sebab kita pun tak sempurna mana.

13. https://rabiadawiyah21.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Selamat pengantin baru kak mai,semoga bahagia hingga ke jannah. Perkahwinan itu satu perjuangan. Rabia doakan semoga kak bahagia hingga ke jannah.

14. https://z3tty.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Selamat Pengantin Baru dan selamat menempuh alam rumahtangga yang penuh kemanisan dan cabaran. Diharap kekal dan bahagia till jannah. Dalam rumahtangga perlu saling percaya mempercayai , perlu kesabaran tinggi , perlu saling memahami antara satu sama lain.

15. http://ejulz.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Ejulz nak ucapkan Selamat Pengantin Baru. Semoga hubungan berkekalan dan bahagia hingga akhir hayat.. Semoga dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah. 


16. http://www.shikinrazali.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Akak nak ucapkan Selamat Pengantin Baru buat Mai dan suami, semoga kekal hingga ke Jannah.. Awak berdua perlu tahu akan tanggungjawab masing-masing kerana itulah amanah Allah yang diberikan pada awak berdua.. Jika ada perselisihan faham, jangan mudah melenting tanpa usul periksa, siasat dulu puncanya kemudian bincanglah bersama-sama, jika takde penyelesaian, mintaklah pandangan daripada kedua-dua orang tua kerana mereka lebih makan garam daripada kita dan tahu dengan selok belok hal perkahwinan.. Alam perkahwinan nie terlalu banyak cabaran dan onak duri tapi jika kita sentiasa niatkan diri kita untuk mencari keredhaan Allah, pasti kita dapat mengharungi dengan tenang.. 

17. http://www.husnieyhusain.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Nasihat husniey untuk Mai dan pasangan, sentiasalah bertolak ansur antara satu sama lain. Kekalkan mana yang baik, 
saling membantu dan saling mendengarkan. 
Letakkan Allah di depan ya. 
Suami ada syurganya, dan suami pula syurga bagi kita. 

18. https://renex89.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

"Selamat Pengantin Baru Mai dan Akmal. Tahniah!! Selamat bercinta sehingga jannah. Semoga pernikahan kalian berdua sentiasa diberkati Allah dan bahagia selalu. Jadikan setiap dugaan dan cabaran itu penguat cinta kalian. Semoga dikurniakan cahayamata yang soleh dan solehah. "

19. http://ciknurul23.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Page not found, hehe.

20. https://belogsjm.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

"Ya Allah, satukanlah hati Noor Maizan dengan pasangannya seperti Engkau satukan hati Adam dan Hawa, Yusof dan Zulaikha dan seperti Engkau satukan hati Muhammad S.A.W. dan Siti Khadijah. Satukanlah hati kedua mempelai ini dengan iman keyakinan dan tawakal kepadaMu. Jadikanlah mereka suami soleh yang sentiasa memimpin dan isteri solehah yang sentiasa membantu. Murahkan rezeki mereka dan kurniakan kepada mereka zuriat yang beriman dan beramal soleh. Semoga kehidupan mereka dipenuhi Al-Mawwadah dan Al-Rahman di dunia dan akhirat.” Aamiin Rabbal Alamin

21. https://salatulzarida.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Sebagai anggota dalam #kelabsuamiisteri apa yang penting adalah menjadi pendengar setia dan sabar dalam setiap tutur kata ataupun perbuatan.  Paling penting untuk tidak pentingkan diri sendiri sebaliknya mengambil kira kekurangan kita yang ditampung oleh kelebihan team kita (suami/isteri).  Setiap perjalanan yang ditempuhi setiap hari adalah semuanya mengenai perkara baru yag mesti dihadam dan difahami.

22. http://www.mamapipie.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Walaupun dah kenal sebelum berkahwin tetapi selepas berkahwin baru kita kenal betul-betul pasangan kita. Waktu inilah kita perlu saling bertimbangrasa dan mencari keserasian bersama pasangan kita. Jangan expect perangai dan kesukaan pasangan sama macam yang kita maukan kerana tentunya mereka adalah orang yang lain, dibesarkan oleh orang lain dalam suasana yang tak sama dengan kita. Kadangkala ada perkara yang kita kena ignore aje dan jika ada perkara yang tak penting tak perlu lah diperbesarkan. Good luck ye Mai. Jangan takut pula baca tulisan mama ni. Perkahwinan adalah satu perkara yang indah buat kita di dunia. Kita dah ada pasangan berkongsi hidup, serta suka duka hidup kita. Kalau merajuk nanti ada orang pujuk kihkih. Best tau alam perkahwinan ni..

23.https://thebeautyofsplendid.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Well, this is organised by Mai, a lovely new bride.
I do wish her all happiness in the world
and may GOD grant her new chapter of life
with loads of love and everlasting joy!
Just be who you are....the outstanding Mai.

24. http://www.adianiez.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

selamat pengantin baru. moga panjang umur dan berbahagia hingga ke jannah...
alam selepas berkahwin adalah best sgt 😌 . kita ada bestfriend 24 jam, sehidup semati. sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula husband & wife, Mai. pasti ada selisih fahamnya. tapi, selesaikanlah dgn cara yg baik. cara apa? gunalah cara tersendiri, Mai. hanya kita faham diri kita dan pasangan kita 😌.
akhir sekali, moga Mai dikurniakan anak-anak yg comel, cerdik dan soleh/solehah.

25. http://adna2029.blogspot.com/2018/06/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

26. https://jombercontest.blogspot.com/2018/07/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Berdoalah setiap hari agar dapat menjadi pasangan yang sempurna. Belajarlah bersabar dan bertolak ansur dengan kelemahan pasangan. 

27. http://www.huhahuhajerr.com/2018/07/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

"Selamat menempuh kehidupan baru...
Pahit manis dan suka duka kehidupam berumahtangga ....
Sementara masih manis dan indah ni hayatilah kemanisannya....
Selepas tu nanti harungilah dengan tabah yer... hahaha!"

28. http://zafirahnazri.blogspot.com/2018/07/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

selamat pengantin baru Mai. semoga dipermudahkan urusan dalam berumah tangga. semoga dimurahkan rezeki ya. 

29. http://www.mrsliez.com/2018/07/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

First of all, Selamat Pengantin baru untuk Mai dan pasangan. Semoga Mai dan suami seronok melayari alam perkahwinan dan menempuh segala pahit manis susah payah bersama. Diawal perkahwinan mungkin akan ada kesukaran untuk menyesuaikan diri tapi lama-lama nanti ok la..Tambahan lagi Mai berkahwin dengan abang askar kan, memang dugaan bila berjauhan ni banyak..
Akhir sekali, KakLiez doakan Mai dan suami dikurniakan anak-anak yang comel. Dimurahkan rezeki dan berkekalan hingga ke akhir hayat.

30. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2018/07/buka-buku-baru-giveaway-by-mai.html

Selamat pengantin baru dan selamat menjalani tanggungjawab sebagai seorang isteri. Tahniah.
Ida nasihatkan agar suami isteri saling bertolak ansur, tolong menolong dan saling menghormati satu sama lain. Sentiasa dekatkan diri dengan-Nya dan doa agar sentiasa diberikan rahmat dan kasih sayang dalam keluarga.
Ida doakan agar korang bahagia dan berkekalan hingga ke jannah. Amin

Alhamdulillah, terima kasih pada semua yang join. InsyaAllah untuk mencari pemenang Mai akan guna method cabut nama atas kertas, kalau sempat Mai videokan masa cabutan tu tau, hihi.

All the best semua yang join. Maaf atas kelewatan memilih pemenang.

SEMUA PESERTA AKAN DIMASUKKAN KEDALAM BLOGLIST :)


Follow

Dapatkan Potongan Harga Hangat di Ekspo Elektronik Shopee Julai Ini

Friday, July 20, 2018

Dapatkan Potongan Harga Hangat di Ekspo Elektronik Shopee Julai Ini


 Ekspo Elektronik Shopee


Jaminan Harga Terendah dengan potongan harga sehingga 90% ke atas lebih 1,000 produk
elektronik!!!

KUALA LUMPUR, 16 JULAI 2018 - Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan bakal melancarkan Kempen Ekspo Elektronik Shopee - Jaminan Harga Terendah (LPG), satu siri promosi hangat dari 23 hingga 26 Julai 2018. Lebih daripada 20 jenama elektronik turut serta termasuklah Armaggeddon, Alcatroz, honor, Mono Digital, Philips, Russell Taylors, Tefal, Vivo, Xiaomi dan banyak lagi. Terdapat lebih daripada 1,000 produk termasuklah telefon pintar, gajet, kelengkapan rumah, komputer dan aksesori yang boleh dibeli dengan potongan harga sehingga 90%. Menerusi usahasama teguh dengan jenama ini, pengguna boleh menikmati harga terendah ke atas semua produk yang dilabel ‘Lowest Price Guaranteed’ (Jaminan Harga Terendah) dan sekiranya mereka terjumpa produk yang sama dijual di platform lain pada harga lebih rendah, Shopee komited untuk menebus semula 120% daripada perbezaan harga tersebut dalam bentuk syiling Shopee.


Ekspo Elektronik Shopee


“Shopee telah bertumbuh pesat sepanjang tahun 2018 dan kami telah menjalinkan usahasama dengan pelbagai jenama terkemuka untuk mengembangkan lagi kategori produk berkaitan elektronik seperti Mobil & Gajet, Komputer & Komputer Riba dan Kelengkapan Rumah untuk menawarkan produk berkualiti kepada lebih 10 juta pengguna. Contohnya, jualan murah eksklusif honor 9 Lite yang berjaya menjual 1,000 unit dalam tempoh lima minit, membuktikan kecenderungan rakyat Malaysia yang memilih produk elektronik bertaraf premium. Dengan Ekspo Elektronik ini, Shopee mengambil selangkah lagi untuk menjadi pusat sehenti platform membeli-belah dalam talian yang memenuhi keperluan dan kehendak rakyat Malaysia,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.


Ekspo Elektronik Shopee


Pada 23 Julai, Shopee menawarkan Jualan Kilat Shocking Sale sepanjang tempoh 24-jam yang membariskan potongan harga ke atas pelbagai produk elektronik berjenama. Pada hari ini, pengguna boleh merebut jualan murah produk elektronik untuk keperluan profesional dan peribadi. Mereka boleh mendapatkan aksesori komputer seperti papan kekunci dan tetikus wayarles daripada jenama Logitech. Sementara itu, penggemar music boleh mendapatkan alat bantuan audio (headphones) daripada jenama Marshall dengan harga istimewa. Pelbagai lagi produk berkualiti dijual pada harga menarik termasuk cakera keras storan (external drive) daripada jenama Seagate dan rangkaian jam pintar untuk mereka yang aktif. 




Selain daripada jualan kilat Shocking Sale, pengguna boleh mendapatkan ratusan produk di LPG Tech Zone sepanjang 4 hari Ekspo Elektronik ini berlangsung. Setiap hari, Shopee akan menampilkan dua jenama elektronik terkemuka dengan barisan produk pada harga menarik. Dalam masa yang sama, pengguna boleh membeli-belah dari rangkaian jualan murah mengikut tema kempen bagi memenuhi keperluan elektronik mereka. Di “LPG Tech Zone”, lebih 500 produk termasuk telefon pintar bertaraf premium, kamera dan komputer riba daripada Xiaomi,

Ekspo Elektronik Shopee


Huawei, honor, ASUS dan pelbagai lagi jenama besar turut menyertai kempen jaminan harga terendah. Pengguna yang mencari kelengkapan rumah yang moden boleh meninjau kempen jualan murah “Everything for Your Home” sepanjang ekspo ini untuk menikmati promosi hebat ke atas produk daripada jenama Philips, Senheng, Tefal, Midea dan banyak lagi. Untuk penjimatan berganda, tebus baucar bernilai sehingga RM100,000 sepanjang kempen untuk pembelian mereka.

Akhir sekali, bagi memberi ganjaran kepada peminat Facebook kami, Shopee akan melancarkan pertandingan “Tag a Bro, Win Like a Pro” dari 23 hingga 26 Julai. Peminat media sosial hanya perlu mencari satu produk elektronik dengan label LPG di Shopee, ambil gambar produk tersebut dalam troli membeli-belah, kemudian tag seorang kawan lelaki dan tinggalkan komen mengapa mereka ingin memenangi produk tersebut. Pemenang bertuah akan menerima produk elektronik kegemaran mereka bernilai hingga RM1,000 setiap satu untuk dikongsi bersama rakan baik mereka.

Untuk maklumat lanjut, layari https://shopee.com.my/m/electronics-expo bermula 16 Julai 2018. Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA di App Store atau Google Play. 




Follow

Freshly Bouquet of Flowers that You'll Love to See

Monday, June 25, 2018


A Better Florist is a revolutionary florist, that isn’t only better because their name says so, but because they are simply better when it comes to real life service that they give to their customers. If you haven’t tried out this Malaysia flower delivery, then you’re missing out.

With several ways to shop from them, such as from their florist in Penang, their florist in Ipoh their KL flower delivery and their flower delivery to JB, it’s hard to miss them, but in case you have, it’s about time you got on the A Better Florist bandwagon. They have better florist, better delivery, better prices, and they are simply BETTER.

Freshly Bouquet of Flowers


Initially being the best florist in Singapore, they quickly expanded to be the best florist in Malaysia, by the popular opinion. Their flowers Singapore loved have charmed its way into the hearts of everyone in Malaysia, and no wonder. Their designs are imaginitave, fresh and gorgeous. There are no bouquets and arrangements like A Better Florist arrangements and bouquets. On top of all that, there’s no day that they don’t have fresh flowers. Fresh flowers are their thing, and you’re going to love it. 

best florist in Malaysia

Besides being in Malaysia and Singapore, they have a flower delivery HK writes about all the time, as their Hong Kong flower delivery is what put them on the charts as the best HK florist. They are also known as the best flower delivery in UAE,  because there’s no other flower delivery UAE has that is so talented and so dedicated to keeping their standards high. 

So, their delivery really is amazing because it’s free and it delivers on the same day. This concept is what put A Better Florist on the map, because there’s no other florist that offers this kind of deal. Paired with the fact that you can order and shop online, and have it delivered on the same day, makes them the best florist ever. 

Being that it’s obvious their flowers are the center of attention, it’s worth mentioning that this is also a gift delivery, that offers hampers, and a fruit basket selection that is to die for. They have a baby hamper, for both boys and girls, a get well soon hamper and plenty of other options to scroll through, while you’re at home or on the train, and looking for gift options. It could be a hard choice, simply because everything looks like a million bucks.

Freshly Bouquet of Flowers

Their flower bouquets, hamper collection and fruit baskets are enough to make them THE florist to shop from in Malaysia. And whether you need to count on their flower delivery Dubai has or on the best florist Klang Valley has, you can rest assured that they always deliver the same quality, which is quite a comfort. Check out A Better Florist today!

Follow

Dalila Handsock | Handsock Muslimah yang Murah & Cantik

Saturday, June 9, 2018

Dalila Handsock

Dalila Handsock


Pernah dengar Dalila Handsock? Dalila Handsock menawarkan sarung lengan untuk muslimah yang murah dan cantik tau. Kalau zaman dulu handsock plain dan membosankan je kan, dah tu sekali basuh je dah berbulu dan loose dah. Hahaha, sekarang tidak lagi, sebab handsock pun dah maju dengan design dan kualiti yang semakin baik.

01// Kenapa Pilih Dalila Handsock?


Dalila HandsockMenutup aurat tidak bermaksud kita tak boleh bergaya anggun. Tak hairanlah kenapa Dalila Handsock jadi pilihan ramai muslimah di Malaysia. Selain cantik dan menarik, sarung lengan ini sangat selesa dipakai sebab tidak melorot bila dah pakai lama.

Material Dalila handsock adalah daripada moss crepe dengan panjang lepas paras siku. Kain yang strechable menjamin keselesaan pemakai tanpa mengira saiz lengan berisi atau kecil. 

Paling best, Dalila Handsock ni tak ada getah di hujung lengan, jadi tak adalah rasa gatal terutama untuk mereka yang allergik getah. Lagipun kalau ada getah, handsock akan jadi ketat sangat dan rasa tak selesa sampai kebas tangan kan.

Jadi untuk tak nak rasa menyesal beli handsock, pilihlah Dalla Handsock ok, sejuk selesa dan bergaya! Gittcheww..

02// 2 Jenis Dalila Handsock


Dalila Handsock ni ada dua jenis ; 1 layer dan 2 layer ruffle. So boleh la pilih ikut selera nak jenis simple ataupun vouge gitu. 


Dalila Handsock Ruffle 1 layer
Ruffle 1 layer

Dalila Handsock Ruffle 2 layer
Ruffle 2 layer

03// Pilihan Warna Dalila Handsock


Pilihan warna memang meriah, senang nak mix and match dengan baju tau. Suka jenis pastel pun ada, suka warna bold pun ada. Pilih je mana yang berkenan, nak borong banyak-banyak pun okay je sebab harga murah, siap dapat free postage lagi, tapi takpe japgi aku akan cerita detail pasal cara nak beli. Meh usha warna dulu.


Pilihan Warna Dalila Handsock

Pilihan Warna Dalila Handsock

Pilihan Warna Dalila Handsock

Pilihan Warna Dalila Handsock

Pilihan Warna Dalila Handsock

04// Harga Dalila Handsock

Dalila Handsock 1 Layer Ruffle - RM12
Dalila Handsock 2 Layer Ruffle - RM15

Beli 10 pasang ke atas, akan dapat free postage! So kalau korang nak jimat berganda, jangan lupa order banyak-banyak terus, kumpul order beramai-ramai dengan adik beradik ke, kengkawan pun boleh, haha.

05// Cara Membeli Dalila Handsock


Korang boleh dapatkan handsock yang awesome ni dengan order terus dari ZZ Colection, ❤AuRaT DiJaGa MaRuAh TeRpELiHaRa❤ .


Facebook

Facebook Page

Whatsapp 
0134331007


Penyelesaian Untuk Instagram Error dan Tak Dapat Download Instagram di Google Playstore

Wednesday, June 6, 2018

Instagram APK Penyelesaian Tak Dapat Download Instagram di Google Playstore 


Instagram Error dan Tak Dapat Download Instagram di Google Playstore

Siapa yang perasan harini Instagram error, nak buka pun tak boleh. Then aku pun ikut lah tips dari entah facebook mana cakap, "Delete je instagram tu, then download balik, boleh guna dah." Dah sudah lepas aku delete tu, aku dah tak dapat download Instagram di Google Playstore balik. Ah sudah!

Instagram can't be downloaded. Try again, and if the problem continues, get help troubleshooting. (Error code:941)

Jemmm. Eh aku ni takleh kalau sehari tak post selfie kat Insta Story, ahaks, macam mana nak teruskan hidup ni. Tudia punya drama duk bayang hidup-hidup seterusnya tanpa Instagram, camna aku nak show off kucing aku yang comel tu dah, hahaha.

Mental. Biasalah orang lagi seminggu nak kahwin memang mental eh?

Dah hentikan drama. Akhirnya aku terfikir satu penyelesaian untuk instagram error dan tak dapat download instagram di Google Playstore ni. Cara ni selalu aku guna untuk jadi lanun vsco filter je, haha. Tak lain tak bukan adalah........Download APK.

Cara Download APK Instagram


01) Pergi ke laman web ini : https://apkpure.com/instagram/com.instagram.android

02) Klik download APK dan tunggu sampai selesai

03) Klik File yang dah siap download dan open file tersebut, tunggu loading habis.

04) Klik button Install. 

05) Done!

Taraaa finally aku dapat guna balik Instagram aku. Yeay. Harap membantu pada yang ada masalah sama macam aku.

Tata!



Follow

Prosedur Kahwin Negeri Kedah

Sunday, June 3, 2018

Prosedur  Kahwin Negeri Kedah


Prosedur kahwin negeri kedah

Hi, hi assalamualaikum semua. Wahh semakin menghampiri raya, semakin berdebar rasa hati ini mengenangkan diri dah nak menamatkan zaman solo. Rupanya nak kahwin ni tak senang juga sebab macam-macam prosedur kahwin nak kena tempuh tau. Tapi alhamdulillah berjaya juga aku selesaikan sampailah di step yang terakhir sebelum akad nikah bermula...iaitu..step untuk hantar borang kebenaran kahwin di Pejabat Agama Kulim.

Walaupun berasal dari negeri yang sama, tetapi pasangan aku (BangMan) bekerja di luar negeri Kedah, nampaknya tetap semua prosedur untuk kahwin ni kami terpaksa buat secara berasingan lah. Jom kita refresh balik apa yang prosedur Kahwin Negeri Kedah dah aku dan BangMan dah buat sebelum ini.


Prosedur Dapatkan Kebenaran Nikah di Kedah


01 | Menghadiri kursus kahwin 

Tunang aku mengikuti kursus di kem tenteranya, manakala aku pula menghadiri kursus kahwin di kawasan aku sendiri. Personally, aku menyokong 100% kursus kahwin ni diwajibkan pada pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga sebab bagi aku ilmu yang kita boleh dapat sepanjang kursus tu priceless! Bukan untuk kepentingan orang lain, untuk keharmonian rumahtangga kita sendiri juga.


02 | Membuat permohonan online melalui laman web SPPIM

Untuk permohonan online ni, tunang aku yang buat. Masuk dalam laman web Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia atau dikenali sebagai SPPIM dan buatlah permohonan baru. Isi detail pengantin perempuan, pengantin lelaki dan wali. Kemudian boleh la print sebab nak ambil page yang perlu bawa ke klinik atau hospital untuk urusan seterusnya pula iaitu Ujian HIV.


03 | Membuat Ujian HIV

Antara hikmah ujian HIV adalah mengelakkan penganiayaan kepada pasangan jika salah seorang pembawa virus ini. Tambah kesian lagi kalau virus ni pula diwariskan kepada bayi yang lahir-lahir terus jangkit, memang kesian kan. So kalau tak pernah buat seks bebas sebelum kahwin, atau gaya hidup yang tak terdedah kepada risiko terjangkit HIV ni, janganlah takut nak buat test ni. Tak sakit pun.


04 | Pihak Lelaki Selesaikan Borang Kebenaran Kahwin di Tempat Tinggalnya

Oleh sebab tunang stay di Negeri Sembilan, jadi dia perlu selesaikan borang kebenaran nikah di dengan Pejabat Agama Negeri Sembilan dan dengan Pihak Tentera dulu. Jadi time ni aku chillax dulu la makan eskrem sementara tunggu dia selesaikan urusannya. Yang penting bekalkan dia apa yang diperlukan supaya urusan dia smooth gituee, antaranya Sijil Kursus Nikah Perempuan, IC Perempuan & IC wali, dan juga borang ujian HIV yang negative tu.

Maklumat lengkap disini ↠ Prosedur Berkahwin dengan Tentera

05 | Hantar Borang Benar Nikah Pihak Perempuan di Pejabat Agama Kulim

Ok lepas tunang dah berjaya lulus kebenaran nikah dengan Pejabat Agama Negeri Sembilan dan dapat Kebenaran Kahwin dari Tentera, dia akan serahkan borang-borang tersebut kat kita. Pastikan kita ada yang ori ye, jangan yang photostat saja. Ikut checklist yang disediakan dari laman web SPPIM tu, check semua ada, boleh bawak ke Pejabat Agama daerah masing-masing.

Walaupun dalam borang tu cakap kena hantar kat Pejabat Agama datang bersama wali kan, tapi abah aku kerja dan tak dapat datang. Alhamdulillah diorang faham saja, tapi aku maklumkan lah pesanan abah aku yang abah nak akad sendiri, tak pakai wakil. Lagi senang kerja tok imam kan. Tok imam tempat aku pun baik sporting je, hehe.

Kemudian aku perlu sign satu borang sumpah yang aku adalah anak dara (of course bukan bini orang). Alhamdulillah masa tu Tok Imam Masjid yang aku nak akad nikah tu ada kat office beliau, jadi smooth la urusan aku hari tu. Berkat Ramadhan, alhamdulillah. 

"Nak akad nikah bila ni?" Tok Imam tanya.

"Raya ketiga.."

"Haish raya ketiga orang cuti, tutup semua.."

Gulp....

"Pukul 10 raya ketiga ok."

Hahahaha pandai tok Imam gurau, sikit lagi gue nak pingsannnn disitu, sabo je ler. Haha.

Okay semua borang dah dapat copp lulus, bayaran perlu dibuat di kaunter. Ya Allah aku punyalah prepare sampai RM50, rupanya RM10 sahaja untuk urusan ni.

Aku pun ambil number Tok Imam untuk remind beliau beberapa hari before majlis. Dan boleh balik dengan senyuman sampai ke telinga dan rasa hati yang bercampur aduk antara gembira, gemuruh dan tak percaya yang tak lama lagi aku akan bergelar isteri kepada teman baikku sendiri.

Semoga aku dapat hakis perangai rock and roll aku tu dengan suami sendiri, Wish me luck! 

P/s: Buat blogger dan sahabat di kawasan Kulim pada raya ketiga nanti, say "Haluuu orang Kulim" kat komen tau , nanti aku PM kad kenduri supaya korang dapat datang memeriahkan majlis. Loves!

Follow

Apa Perlu Buat Jika Adsense Hilang Bila Tukar Domain Blog?

Apa Perlu Buat Jika Adsense Hilang Bila Tukar Domain Blog? | Hi semua. Ok nak confess sikit, sebenarnya dulu takut nak tukar domain sebab risau iklan Adsense hilang tak lepas tukar domain ni, haha paranoid uols. Jadi sebenarnya, betul ke Adsense hilang kalau kita tukar domain ni kawan-kawan? 

Jawapannya adalah... Adsense tak hilang kalau kita tukar domain, kita masih boleh pakai account Adsense tu, dan tabungan kita dalam tu pun selamat. Jangan risau. Cuma ada beberapa step yang perlu kita buat lah untuk dapatkan semula account Adsense kita.

Apa Perlu Buat Jika Adsense Hilang Bila Tukar Domain Blog?
Jangan terkejut kalau lepas tukar domain tiba-tiba iklan Adsense dalam blog tak muncul. Ini adalah kerana account Adsense kita yang selama ini adalah jenis 'HOSTED ACCOUNT'. Kekurangan 'HOSTED ACCOUNT' ini adalah kita hanya boleh pasang iklan Adsense kita dalam satu blog (blogspot) kita sahaja, Limited. Tak boleh pasang tempat selain blogspot kita. Itulah sebabnya bila blogspot dah jadi dotcom tiba-tiba iklan Adsense tu tak muncul lagi.

Jadi untuk membolehkan kita guna account Adsense kita dekat blog berdomain baru ni, kita perlu tukarkan status 'HOSTED ACCOUNT' kita kepada 'NON-HOSTED ACCOUNT'. Bila dah Non-Hosted ni, dah tak terikat dengan blogspot lama dah, nak pasang dekat youtube pun boleh (tapi jangan tanya cara sebab tak tahuuuu, kehkehkeh).

Cara Tukar Hosted Account Adsense kepada Non-Hosted Account

01) Semak status account Adsense

Log in account Adsense, klik pada gambar profile kita di bahagian atas sebelah kanan. Disitu akan ada status account Adsense kita, kalau hosted ada tulis disitu. 

Apa Perlu Buat Jika Adsense Hilang Bila Tukar Domain Blog?


02) Register domain baru

Klik 'My Ads' > Other Product > Masukkan Url Domain Baru 

Apa Perlu Buat Jika Adsense Hilang Bila Tukar Domain Blog?
Source :www.dannimedia.com

03) Copy code kedalam coding blog

Ok kemudian akan naik satu code dari Adsense. Copy code tersebut, dan paste dibawah code <HEAD> dalam template blog kita. Jangan lupa delete perkataan 'src' dalam code tu kalau tidak tak boleh save.

Lepas dah settle save dalam blog, masuk balik account Adsense kita, tick dalam kotak kecik dan click DONE.

Apa Perlu Buat Jika Adsense Hilang Bila Tukar Domain Blog?
Source : https://www.helpsinhindi.com/

Ok dah siap semua step ni, tunggulah email approval dari Adsense dalam dua tiga hari (atau lebih). Aku dulu dalam dua hari je iklan muncul balik dah.

Maaf tutorial ni terpaksa guna gambar dari sumber lain sebab masa buat kat account Adsense sendiri haritu lupa nak snap step by step, hehe.

Harap membantu korang yang memerlukan tutorial ini.

Follow

Gembira Sebarkan Aib Orang?

Friday, June 1, 2018

Gembira Sebarkan Aib Orang ?

Kebelakangan ni aku tengok kat laman social ada beberapa hits yang diperkatakan, dicanang orang sana sini, tetapi yang menyedihkan perkara yang disebar-sebar itu adalah keaiban individu lain.

Mula-mula kes video call seorang artis lelaki, kemudian diikuti tersebarnya pula video lain seorang wanita melayu bersama lelaki warga asing. Ini bulan Ramadhan korang, kenapa korang pilih bulan Ramadhan ini untuk dirosakkan dengan penyebaran aib orang lain.

Sedangkan aib kita sendiri pun Allah tak bagi canang rata (of course orang jenis ni aib dia simpan rapat, aib orang dicakap-cakap), apatah pula aib orang lain. “Seorang mukmin adalah cermin bagi mukmin lainnya. Apabila melihat aib padanya, dia segera memperbaikinya.” (Al-Bukhari).

Tambahan pula kalau mereka melakukan dosa dengan Allah, biarlah Allah sahaja yang menghukum mereka. Mana ada orang yang sempurna dalam hidup ni, kadang-kadang kita sendiri pun tersasar dari landasan lurus, tapi kita bernasib baik hanya Allah dan kita saja tahu.

Lainlah kalau video penderaan haiwan ke, kanak-kanak ke, patutlah disebar untuk awareness masyarakat. Biar terjumpa penjenayah tersebut. Tapi kalau video dosanya dengan Tuhan, tutup mata, jangan kongsi, jangan kecam, jangan hina. 

Orang yang suka bercakap tentang aib orang lain ni, sebenarnya cerminan pada hati dia sendiri. Orang begini tak boleh dipercayai, dia tidak amanah memegang rahsia, lemah sifat setiakawan, penggosip tegar, dan boleh jadi pembohong dengan tokok tambah ceritanya. Kalau ada kawan jenis penggosip ni, jauhkan la diri, hari ini dia cakap tentang orang lain, boleh jadi esok lusa kita pula yang jadi topik gosipnya.

”Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu menggunjing sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang” (QS. Al Hujurat [49] :12).

Paling menyedihkan bila tersebarnya aib orang itu disaat dia sudah bertaubat. Sedangkan jika Allah sudah mengampuninya, kenapa manusia lain sanggup memalukan orang lain. Dan kita sendiri tak tahu cerita disebalik video berdurasi beberapa minit itu, kenapa sanggup menanggung dosa mengecam dan menghina.

Jadi mulai hari ini aku rasa boleh berhenti dah kot cakap pasal aib orang lain. Baik cermin diri sendiri, takut nanti cela kita pula tersebar rata. Kalau betul pun orang itu ada buruknya, janganlah dilupakan kebaikan dirinya yang lain.

Yang suka menyebarkan aib dan dosa orang tu, ingatlah orang itu dosanya dengan Tuhan. Bila-bila saja taubatnya boleh diterima dan diampuni. Dia boleh jadi lebih suci dari kamu. Tapi dosa kamu menyebarkan aib manusia? Dosa dengan manusia hanya boleh terhapus dengan kemaafan orang yang kamu aniayai.



Follow

DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash Memenuhi Keperluan Lelaki Moden

Wednesday, May 30, 2018

DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash

DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash

Betul ke DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash memenuhi keperluan lelaki moden? Yes, exactly. Maklumlah zaman sekarang ni semua nak mengejar masa dan nak cepat, dalam masa yang sama nak tampil menarik dan macho dengan menggunakan produk yang berkualiti dengan harga berpatutan.

Wahh nampak macam melampau kan, tapi semua tu tak jadi masalah dengan adanya set mandian DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash ni. Tambah-tambah pula jenama DASHING ni memang dikenali sebagai lambang maskulin dan keyakinan lebih daripada 20 tahun di Malaysia.

DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash

Amalan rutin kebersihan harian dapat mengekalkan kebersihan dan meningkatkan keyakinan diri. Produk mandian yang unggul  dapat menghasilkan kulit yang bersih dan licin dengan membuka liang pori dan menyingkirkan toksin. Buih mandian DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash memberikan kebersihan menyeluruh ini serta kesegaran berpanjangan untuk muka dan badan tanpa iritasi.

Membersihkan muka dan badan sebelum menghadapi hari yang mencabar dapat memberikan kesegaran serta menghalang pengeluaran minyak muka yang berlebihan. Manakala membersihkan wajah dan badan pada waktu malam pula akan menyingkirkan semua kotoran yang melekat pada kulit akibat daripada pencemaran, kelembapan dan habuk.

Pelancaran produk baru buih mandian DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash menjadikan proses pembersihan muka dan badan lebih mudah dan berkesan. Pembersih wajah dan badan ini telah dirumus khas untuk wajah dan badan lelaki agar kekal hidrat dan juga mencerahkan kulit, tersedia dalam pek pam bersaiz 700-gram.

Selain itu, mandian khas ini padat dengan ramuan untuk menyingkirkan kotoran di kulit dan memberikan pembersihan muka yang mendalam dari muka hingga ke tapak kaki untuk kelihatan bersih dan segar sepanjang hari.

DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash


Variasi Terbaru DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash

DASHING 2 in 1 Muka & Badan terdapat dalam 4 variasi; Cool, Active, Hattrick dan Ultimate Kick. Diformulasi dengan pewangi DASHING eau de toilette (EDT), ia memberikan kesegaran serta haruman maskulin kekal lama untuk lelaki.

DASHING COOL
Khas untuk jejaka kontemporari yang berpersonaliti relaks, gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan serta menghadapi kehidupan dengan tenang. Haruman penuh maskulin ini melambangkan identiti dan daya tarikan maskulin lelaki. Haruman maskulin ini dilengkapi dengan gabungan wangian Bergamot dan Galbanum dengan campuran Powdery Amber dan Musk sebagai nota asas. Haruman ini direka untuk menyerlahkan personaliti lelaki yang cool dan maskulin.

DASHING ACTIVE
Pelengkap si jejaka yang bergaya lasak  dan  menikmati kehidupan aktif.
Haruman ini adalah gabungan nuansa FougΓ©re dengan Citrus, Lavender, Muguet Heart dan Amber. Wangian ini dicipta untuk memastikan setiap lelaki tampil yakin dan berdaya aktif dengan aroma maskulin yang luar biasa.

DASHING ULTIMATE KICK
Wangian sebenar seorang juara. Ultimate Kick menyerlahkan ciri-ciri lelaki sofistikated dalam setiap aspek kehidupan modennya. Ultimate Kick mempunyai haruman yang menggabungkan ramuan Lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran Cardamom serta disulami nota asas aroma Vanilla dan Musk.

DASHING HATTRICK
Simbol kemenangan unggul buat setiap lelaki DASHING, aroma misteri Hattrick membara  semangat dan keghairahan untuk mencapai  impian. Hattrick merupakan gabungan unik kesegaran Epal dan Citrus, beserta  dengan  haruman Amber.  

Variasi Cool dan Hattrick buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan mempunyai formula dwi-aksi dengan tiga kali ganda agen pemutihan yang lembut dan berkesan untuk membersihkan wajah serta memberikan anda tona kulit rata untuk tampil lebih cerah. Pada tubuh pula, formulasi penghidratan yang mengandungi mineral mikro yang membantu mempertingkatkan kadar lembapan kulit serta menguatkan sistem pertahanan kulit, agar lebih sihat dan segar.

Manakala variasi Active dan Ultimate Kick pula, kotoran dan minyak berlebihan pada wajah dapat dihapuskan agar kelihatan bersih dan tidak berkilat. Dengan ciri-ciri detox dan pembersihan yang mendalam, ia membantu kulit untuk mengatasi sebarang habuk dan kotoran harian, serta memberikan anda pengalaman mandian yang hebat dan menyegarkan.

Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan boleh didapati pada harga RM17.90 untuk pek bersaiz 700 ml. Buih mandian ini mempunyai harga yang sangat berpatutan dan berbaloi kerana memberikan anda manfaat 2 dalam 1 pada kulit dan tubuh badan. 

Aku merancang untuk membawa set DASHING 2 in 1 Face & Body Wash ni semasa honeymoon nanti, save ruang untuk letak sabun, hahaha. Aku pun boleh tumpang sekaki rasanya ni. Hehehe.

Kalau korang berminat untuk dapatkan Dashing 2 in 1 ini, boleh cari di mana- mana farmasi dan pasaraya berhampiran anda.


RALAT:
Sticker pada gambar pertama tertukar tapi aku tak perasan, hahahaha. Ni semua kerja anak buah aku. Nasib baik tunang yang inform kalau tidak sampai kesudah aku tak perasan. Maaf ye, botol hitam adalah untuk DASHING Ultimate Kick, manakala botol biru untuk DASHING COOL.
Ini adalah penjenayah merah jambu itu, haha.

DASHING 2 IN 1 Face and Body Wash


Follow

Tak Perlu Lagi Shift Malam! Yeay!

Sunday, May 27, 2018


Alhamdulillah, Ramadhan ni doa senang makbul kan, hihiks. Akhirnya doa aku untuk tak dapat shift malam berterusan dah dikabulkan. Boss ambil staff lelaki untuk jaga shift malam sahaja, alhamdulillah! Syukur!!!

Kalau yang tak tahu kenapa aku agak trauma dengan shift malam, boleh baca pengalaman aku disini >>> CABARAN KERJA SHIFT MALAM.

Kalau mengorat saja, try nasib saja tak apalah aku anggap saja gurau-gurau. Tapi kalau tahap menimbulkan rasa tak selesa dan gurauan double meaning memang aku surrender la, seram gilos.

Lelaki pervert ni memang tak boleh bawak main. Macam kes baru-baru ni bila seorang lelaki bernama Azrul ni terang-terangan memalukan YB Izzah dalam satu siaran radio & live. Memang kurang ajar betul lah kan buat macam tu. 

Imam Al-Syafie berkata: “Siapa yang menasihatimu secara sembunyi-sembunyi, maka ia benar-benar menasihatimu. Dan sesiapa yang menasihatimu di khalayak ramai, ia sebenarnya tengah menghinamu."

Bulan Ramadhan ni oii, berhentilah jadi syaitan separuh masa, belajar-belajar jadi manusia. Fuhh. 

Follow

Latest Instagrams

© Noor Maizan. Design by FCD.