Buat Sendiri Homemade Wetfood Kucing Kesayangan Kita


Resepi Homemade Wetfood Kucing

Assalamualaikum, Hi. 

Hahaha, dah baca entry Makanan Yang Baik Vs Bahaya untuk Kucing semalam? Ramai juga yang pelik sebab senarai tu dah macam makanan manusia, ye tak. Mesti korang pelik kan takkanlah kucing tu nak pula makan brocoli, labu bagai kan... Kalau bagi mentah gitu mestilah kucing tak suka, tapi kalau kita kreatif gubah sikit jadi Homemade Wetfood untuk si manja kita, mesti dia berselera, siap bertambah-tambah lagi. Sihat pula tu sebab takda bahan pengawet. 

Jadi aku share resepi homemade wetfood untuk kucing, kalau rajin bolehlah korang buat sekali sekala belanja bebudak tu wetfood, aku pun naik jemu tengok diorang makan kibbles je, lagi pula aku dengar tak elok sangat makan kibbles tu boleh jadi batu karang kucing, haish, mintak simpanglah dari kucing aku sakit.

RESEPI HOMEMADE WETFOOD KUCING

Bahan-bahan
1. Seekor ikan tongkol (boleh juga guna 1kg ikan temenung atau sardin atau ayam bahagian dada+hati ayam)
2. Sebatang lobak merah bersaiz besar, kalau kecik guna 2 batang, tak payah banyak-banyak.
3. Sayur (korang boleh guna bayam @ brokoli @ labu , ikut suka tapi pilih satu sahaja janganlah letak semua,pelik nanti jangan kata kucing aku pun tak lalu, dan aku tak sarankan sangat labu sebab kucing aku jadi cirit, tapi kucing orang lain okay je, aku pun tak tahu, tapi tak payah lah eksperimen pula, hahaha)
4. 400ml air
5. Setengah paket agar-agar (untuk keraskan dia macam wetfood beli tu).

Cara-caranya
1. Rebus ikan/ayam sekali dengan lobak merah dan sayur. Tak payah asingkan pun.
2. Asingkan isi ikan, buang tulang.
3. Campur isi ikan/ayam + lobak merah + sayur + air rebusan dan kisar semua pakai blender, jangan tumbuk pula penat je.
4. Masak agar-agar dalam periuk, tunggu sampai mendidih, masukkan bahan yang kita kisar tadi. Kacau-kacau sampai sebati.
5. Dah mendidih, tutup api, masukkan dalam bekas, boleh simpan dalam peti ais.
6. Nanti masa nak hidang kat si bulus, panaskan sikit dalam microwave.

Senangkan? Selamat dan berkhasiat, kalau manusia makan pun tak mati eh, ahahaha. Jimat kos kita dan kucing pun happy dapat makan banyak. So, dah tahu resepi bolehlah try nanti, nak buat birthday cake wetfood untuk kucing korang pun bereh lepas ni. Hahahaha. 


Previous
Next Post »

27 Comments

Click here for Comments
12/09/2016 12:06 AM ×

Senang buat sendiri kan. Takde bahan2 tmbhn kimia yg tersembunyi.

Reply
avatar
Lea Azleeya
admin
12/09/2016 8:13 AM ×

terbaik mai.. kite tak punye masa nak buat makanan kucem.. so beli yg siap aje.. hehehe

Reply
avatar
Unni Anje
admin
12/09/2016 1:21 PM ×

wahh skg resepi pulak.. memang pncinta kucing mai ni, sunnah Rasulullah :)

Reply
avatar
Jun Zie
admin
12/09/2016 2:17 PM ×

Haa ju pun ada meow, mmg better buat homemade wetfood sdiri. Jimat & mudah ! =D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/09/2016 2:20 PM ×

Betul tu cik renek, kalau bebudak amik makan pun tak risau..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/09/2016 2:21 PM ×

Hehehe kalau cuti2 boleh lah kak Lea...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/09/2016 2:21 PM ×

Hehehehe reward kucing sekali sekala Mrs Fuzy..

Reply
avatar
ayunie ramli
admin
12/09/2016 4:44 PM ×

Oo cm tu je eyh. Mek gaul je ikan dgn nasi :$

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/09/2016 7:57 PM ×

Alhamdulillah, dari seorang penakut kucing skrg mai syg makhluk comel ini, hehehe.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/09/2016 7:58 PM ×

Betul tu kak Jun Zie, haha, kadang2 hati ayam tu kita tak makan pun , bila bt macam ni at least tak membazir, kucing pun suka, campur2 dengan isi ayam.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/09/2016 7:59 PM ×

Try la nanti mek,hahaha

Reply
avatar
12/09/2016 9:02 PM ×

buat sndiri sbenarnya kucing lg suka kan. sbb lagi sedap!

Reply
avatar
Siqah Hussin
admin
12/09/2016 10:41 PM ×

Serius memang boleh jimat. Makanan kucing pun mahal dah sekarang..

Reply
avatar
12/09/2016 10:46 PM ×

bagusnyaaa...kucing kat rumah makan nasi ngn ikan rebus je.heee

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/09/2016 11:30 PM ×

ehehe tu la, kadang2 kalau beli yang jenama entah apa2 tu lagi banyak jelly dari isi...kesian kucing2...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/09/2016 11:31 PM ×

Betul tu kak Siqah, kadang2 lupa beli, tgh malam kucing lapar, pegi 7e lagi tersedak la dengan harga dia, tp terpaksa juga la beli,hhahaha

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/09/2016 11:32 PM ×

HHehehe sekali sekala je ni kak zati.

Reply
avatar
12/10/2016 10:07 AM ×

Rajin mai.. tips yg bagus.. semoga berguna juga untuk yg ada kucing..

Reply
avatar
Reen Johari
admin
12/10/2016 2:03 PM ×

Kalau ada gambat wetfood lagi cantik dik.. Kalau akak, idok le nak rajin buat gini. Akak punya rebus je ikan, nah ambik makan seko ikan utk stiap kucing.

Ni bila akak tengah kaya boleh la hihihi

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/10/2016 3:46 PM ×

Hehehe semoga bermanfaat.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/10/2016 3:47 PM ×

Buat haritu tak ambil gmbr, hehehe, sama je mcm wetfood kedai kak reen, cuma tak de bau pelik tu

Reply
avatar
12/11/2016 12:24 AM ×

Boleh cuba try resipi ni.
WP biasanya bagi ikan rebus + friskis aje.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
12/11/2016 1:23 AM ×

Cubalah nanti WP, ringkas je ni, hehehe, harap kucing wp suka, kucing saya suka...

Reply
avatar
nabila farah
admin
3/17/2017 6:58 PM ×

skrg mmg buat makanan ni je .kucing sy suka sgttt ,tp rasenya dia mc tak kenyang lah .sbb syik nak je .kalau tak bg kacau org pastu bising .satu bekas brg harga semua total 15ingit untuk (ikah tongkol,carrot ,bayam ,agaragar)tp tahan 5hari je :( rase mcm mahal .tp nak buat mcm mana dia suka dan makin gemok .tp mcm mana nak buat kucing sy knyg makan ? pening lah .ikan tu sy beli sekilo tau lebih .

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/18/2017 2:37 AM ×

Cuba guna ayam, kucing mai lebih prefer ayam dari ikan...

Reply
avatar
7/15/2017 8:06 PM ×

wah resepi untuk kucing pun ada..hebat lah kak.kak mesti pencinta kucing kan.

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon