Kenapa Blog Redirect Busuk.Org ?


Kalau tiba-tiba buka blog kita lepastu redirect ke web lain, memang gelabah lah kan. Sekarang ni dah ramai blogger menjadi mangsa BUSUK.ORG, tadi masa blogwalking ke blog ini (http://ash-tsukidate.blogspot.com/), aku hanya sempat membaca tajuk entrynya "Tekan Link Blog, Pergi ke Link lain ? Mengapa ?"  tiba-tiba sekelip mata aku diredirectkan ke satu web berwarna purple bertajuk BUSUK.ORG.

Aduhhh, tak sempat nak baca entry. Bahaya betul. So aku buka balik blog dia pastu scroll ke bawah untuk cari cara hubungi dia. Yes! Nampak emailnya dibahagian Author sidebar. Tak sempat copy, sekali lagi diredirectkan ke BUSUK.ORG. Adehhh. Kali ke berapa entah aku berperang dengan masa untuk copy email dia, akhirnya dapat juga. Aku dah emailkan cara buang BUSUK.ORG tu dari blog.

Mujurlah aku dah tahu apa puncanya jadi macam ni sebab dah pernah handle masa blog Yana Jie baru nak comeback haritu, maklumlah bertahun terbengkalai, dia masih pakai gadget ketinggalan zaman, jadi blog dia pun haritu redirect ke BUSUK.ORG ni juga.


Punca Redirect Blog jadi Page Busuk.Org?


Puncanya? Gadget SHOUTBOX BUSUK.ORG yang korang letak dalam blog tu la. Gadget tu dah expired, malangnya, sekali dengan blog kita menjadi mangsa redirect page BUSUK.ORG tersebut. 

Cara Nak Buang Redirect Busuk.Org Tu?

Masuk ke dashboard blog, pilih layout. Cari code shoutbox BUSUK.ORG tu dan terus padam. Save. Dan viewlah blog korang dengan hati gumbira sebab masalah insyaAllah sudah settle.

Janganlah sedih sebab ada alternative lain untuk pasang chatbox kat blog korang, boleh baca kat Tutorial Pasang Cbox Comel yang aku pernah share dulu.

Kalau korang tak pasang shout box busuk tapi jadi masalah macam ni, maybe korang ada pasang code AUTOPING BUSUK.ORG juga. Cubalah cari dah hapuskan segera. 


Semoga berjaya!

Follow
Previous
Next Post »

20 Comments

Click here for Comments
Kin Naz
admin
4/25/2017 7:12 AM ×

Nasibla akak dah buang. Pakai cbox balik.

Reply
avatar
Ana Suhana
admin
4/25/2017 7:35 AM ×

Macam ni pun ada ye. Tak tahu pun sebelum ni. Thanks for sharing Mai.

Reply
avatar
Ibu Dilah
admin
4/25/2017 10:06 AM ×

oo..patut pun smlm masa bw ada jumpa kes mcm ni.. thanks mai share info ni.. :)

Reply
avatar
4/25/2017 10:24 AM ×

Akk ada ltk busuk ping ni. Hrp2 xde efek lah. Huhu. Kalau ada efek kena follow tuto mai ni.

Reply
avatar
4/25/2017 10:27 AM ×

fuhhh nasib baik sy tak pernah guna busuk.org punya cbox

Reply
avatar
4/25/2017 10:38 AM ×

terbaik Mai dgn penyelesaian utk masalah yg boleh buat kita terkejut heehe..rasanya mana2 blogger yg guna shoutbox busuk.org mesti terkena tempias agaknya..

Reply
avatar
4/25/2017 11:46 AM ×

Hmm... Blog fairuz takde mendalah busuk.org tu. Tapi ada prob tak tengok blog fairuz? Kalau ada, bagitau tau! Masheh... Hee 😁

Reply
avatar
4/25/2017 12:14 PM ×

Owh.. camtu rupanya.. nice sharing Mai..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/25/2017 6:31 PM ×

So far blog awak ok je, hihi.

Reply
avatar
4/25/2017 9:03 PM ×

lah shoutbox expired ke? buat cuak je bila dia redirect tu huhu

Reply
avatar
4/25/2017 9:07 PM ×

elsa tak pernah lah hadapi zaman busuk.org tu. tapi mintak dijauhkan lah masalah macamnie huhu

Reply
avatar
Nurul Afifah
admin
4/25/2017 11:16 PM ×

ok, selamat. saya pakai cbox yayy

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/26/2017 12:25 AM ×

Yep awak, shoutbox busuk expired dah,huhu.

Reply
avatar
Amer Ridzuan
admin
4/26/2017 12:53 AM ×

Amer pernah kena banyak kali pulak tu.. lahaiii..busuk nau perangai nye --

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/26/2017 2:06 AM ×

Hahahaha sabaq jelah kan... Busuk punya olang XD

Reply
avatar
Jasmi Bakri
admin
4/28/2017 3:04 PM ×

Jasmi belum tau fungsi shoutbox tu utk apa. Blogger Malay ramai yang pakai tu jasmi tengok. Indonesia tak ada.,

Reply
avatar
Mas_FVOME
admin
4/28/2017 9:05 PM ×

nsib xde busuk2 nie >.<

Reply
avatar
Nour Adieb
admin
4/29/2017 6:00 PM ×

Sebelum ni, x tau pula tentang busuk.org ni

Reply
avatar
Siqah Hussin
admin
4/29/2017 9:28 PM ×

Sebab shoutbox pun boleh bagi kesan kat blog ek T_T

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon