Latest Posts

Aku

By May 07, 2017

Aku

Bila baca balik entry lama, tahun 2010 - 2011 yang aku dah mostly aku dah draftkan, aku rasa lain. Ada entry buat aku tergelak, ada entry buat aku sedih, ada yang buat aku terimbas memori lama.

Apa yang pasti semua entry tu aku tulis untuk diri sendiri. Tak harap orang baca. Tak harap orang komen. Just like an open diary. I just be myself, malah boleh dikatakan terlalu selesa menjadi diri sendiri.

Honestly, aku tak jumpa 'soul' dalam penulisan aku yang terkini. Mendatar, dan kebanyakannya aku tulis tanpa ada emosi.

Aku paksa diri aku jadi positif setiap kali masalah datang membelasah aku tanpa perasaan, so I can't publish a story on how strong I am. 

Even I'm not that strong.

Rapuh. I am human, sometimes I can be sad too.

What should I do is just express on how sad I am. Nanti lain kali aku baca, aku boleh tahu kesedihan apakah yang orang pernah paksa aku telan. Dan siapa pula yang ada disebalik kesedihan dan kegembiraan aku. I should blog that! Aku pelupa, tapi itulah antara perkara yang aku tak patut lupa dalah hidup ini. 

Aku tak tahu aku berubah atas sebab faktor umur yang makin meningkat, atau aku try-hard nak hasilkan entry berkualiti macam orang lain.

Yang pasti semakin aku cari, semakin aku kehilangan diri sendiri.

Follow

You Might Also Like

16 Readers ♥

  1. Biasa tu Mai. Semakin kita meningkat dewasa, perubahan tu mesti akan di lalui. Perubahan tu juga buat kita rasa untuk jadi lebih sempurna. Just move on and be positive :)

    ReplyDelete
  2. Akak pun bila baca balik entri lama2 rasa nak tergelak. Betul ke aku yang tulis ni haha. Betul kata kak ana suhana tu semakin meningkat usia kita, ada perubahan yang berlaku. Cuma kita je yang tak sedar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, susah orang taknak terima hakikat dh tua macam saya ni kak Kinah, hahah.

      Delete
  3. sebenarnya irda pun inginmenulis terus dari hati..tp malangnya bila ada org stalk blog kita. terus jadi kaku dalam penulisan...hemm menyesal sebenarnya pamer identiti diri ..if not boleh tulis je semua cerita..tp dek kerana ingi menjaga sensitiviti org..banyak tulisan kena berlapik..akibatnya..tulisan terasa ada kekosongan sesekali..yg pastinya usaha balik cari manisnya penulisan itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Irda, bila reveal identiti memang tak boleh tulis bukan2 la, air muka nak letak mana, hahahaha (macam lah kalau anon boleh :P)...

      Delete
  4. Be strong Mai..kekdg tu bila baca blog orang lain..terasa ada feeling tapi bila baca blog sendiri...mcm hambar jer..mungkin jugak faktor usia tapi yang pasti faktor masa jugak kot..hehe
    apa-apa pun keep trying the best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya faktor masa tu la paling tepat, faktor idea juga, hahaha.

      Delete
  5. kak fyna pun ada entry lama, yang kakadang tah pape tah bila baca balik.. ada yang da delete n edit.. hehe akk ada tag mayy tau kat blog.. :)

    ReplyDelete
  6. hahaha. sma la mai. kdg tu tngok gmbar lama. trgelak sorang2. hehe. ni apatah lg baca entri budak2 zaman2 dlu. :P

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum

    Lama jugak mayy berblog ey lebih kurang sama la kita. Memang perubahan usia akan turut beri kesan pada perubahan corak pemikiran kita mayy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha Ayie, kita memang dah kenal lama la, tp mesti Ayie yg tak kenal mai dah kot. Kt fb pun kita friend.


      betul tu... Kena move on ni..

      Delete
  8. kalau bace balikkan, lawak pun ada jugak/ gelak dekat diri sendri

    ReplyDelete
  9. laa iye ke mayy? maaf la ayie dah tua banyak yang dah lupa..haha

    ReplyDelete
  10. Kadang-kadang banyak benda nak mengadu kat blog, tapi most of the stuff simpan sendiri, kan..? Life is all about obstacles so be strong, Mai.. :)

    ReplyDelete
  11. Seiring waktu usia meningkat, maka makin berubahlah kita.. kena move on.. Just keep on Blogging.. Insya Allah pasti Mai jumpa balik jiwa tu..

    ReplyDelete