Monday, September 19, 2016

Tutorial : Cara Letak Mudah Letak Page Number Dibawah Blog

Hai Assalamualaikum.

Tutorial kali ni adalah untuk uols yang nak letak page number instead of 'previous-home-newer' icon yang biasa tu. Ikutlah korang prefer yang macam mana. Best sebab tutorial ni tidak perlu edit coding HTML, cuma perlu add a gadget saja.



Firstly macam biasa,masuk ke dashboard, layout, dan pilih add a gadget. Kemudian klik pada HTML/Javascript. Pastekan code dibawah.

<style>#blog-pager{clear:both;margin:20px 0 20px;font-size: 12px;padding:10px 0;}#blog-pager-newer-link{float: left;}#blog-pager-older-link{float: right;}.Profile img{border:3px solid;float:left;margin:5px 10px 5px 0;padding:2;-webkit-border-radius:4px;-moz-border-radius:4px;border-radius:4px;}.profile-data{color:#999999;font:bold 20px/1.6em Arial,Helvetica,Tahoma,sans-serif;font-variant:small-caps;margin:0;text-transform:capitalize;}.profile-datablock{margin:0.5em 0;}.profile-textblock{line-height:1.6em;margin:0.5em 0;}a.profile-link{clear:both;display:block;font:80% monospace;padding:10px 0;text-align:center;text-transform:capitalize;}h2.date-header, .PageList h2{display:none;}#blog-pager-older-link a,#blog-pager-newer-link a,a.home-link,.showpageNum a,.showpage a{background: url(http://i0.wp.com/girlfriendshoes.com/wp-content/uploads/2013/03/mosaic-e1364288524466.png) repeat-x;border:1px solid #000  ;color:#000;margin:2px;padding:6px 10px 5px;text-decoration:none;text-shadow: 1px 0 1px #000;}#blog-pager-older-link a:hover,#blog-pager-newer-link a:hover,a.home-link:hover,.showpageOf,.showpagePoint,.showpageNum a:hover,.showpage a:hover{background: url(http://i0.wp.com/girlfriendshoes.com/wp-content/uploads/2013/03/mosaic-e1364288524466.png) repeat-x;border:1px solid #000000;color:#000;margin:2px;padding:6px 10px 5px;text-shadow: 1px 0 1px #000;}</style><script type='text/javascript'>var postperpage=7;var numshowpage=6;var upPageWord="Prev.";var downPageWord="Next";var urlactivepage=location.href;var home_page="/"</script><script src='https://googledrive.com/host/0B_Bwy_zKUPWraVgtLTlsS28xODQ/page-navigation.js' type='text/javascript'></script>
Untuk link yang bold berwarna tu, kalau korang taknak ubah pun takpe, tu pun kalau sesuai dengan blog korang la. Kalau tak sesuai, korang perlu pastekan image url gambar pilihan korang. Okay?

Kalau macam tu aku carilah sikit untuk korang, kalau tak suka tu korang cari sendiri okay. Hahah. Copy je link tu kalau nak ambil okay, harap membantu, byeeee~


https://3.bp.blogspot.com/-yvA58lWMMzg/V9_9t7l9SAI/AAAAAAAACyc/C_2OE7fBthUtn_ZTQ3u2UxUANWEb5-9QwCLcB/s320/82776d27772201.559da2a1e8319.jpg


https://4.bp.blogspot.com/-wNjRtJVIwSs/V9_9uGkijzI/AAAAAAAACyo/LzCq9Z8YTs0AIMrpkZNhrTEiKu6on8cGwCEw/s200/Pastel-orange-grunge-background-with-yellow-and-pink-highlights.jpg



https://1.bp.blogspot.com/-KC6Leq5jtBE/V9_9uZJyMkI/AAAAAAAACyo/X34UOyb3iesuSta5S97ttQmgYUI_zXgVgCEw/s200/pastel_space_background___wallpaper___3_by_goldcat742-d71vlqr.jpg
Reference:
Jiwarosak

Previous Post
Next Post

About Author

Hi, nama saya Mai, 24 tahun, graduan biomolecular sains yang bekerja dibidang lain, sangat menyayangi makhluk berbulus terutamanya kucing. Saya mengambil tempahan edit blog dan juga servis review produk. Hubungi saya di blogmayyjie@gmail.com. Terima kasih atas kunjungan anda.

2 comments:

  1. Hahaha..
    Sha fail bab2 nie.. memang x faham..
    Tapi perkongsian yang bagus..

    ReplyDelete
  2. @Shahida Dzulkafli hahaha kadang2 mai pun pening juga bab godek2 code blog ni, tapi minat.hahaha..

    ReplyDelete