Latest Posts

Tutorial | Letak Lagu AutoPlay / Non Auto Play Dalam Entri

By October 15, 2016


Hai, Assalamualaikum.

Haaa , tutorial la sangat kennns, sebenarnya nak simpan buat rujukan sendiri je memandangkan aku sendiri dah lama giler cari tutorial nak masukkan lagu dalam post @ entry ni. Kadang-kadang sesetengah content tu macam lagi syiok pula baca kalau ada lagu, kehkehkeh..Tapi lebih baik kalau lagu tu bukan autoplay sebab sesetengah orang tak suka, eh aku pun sejenis orang yang tak suka dengan lagu autoplay sebab nanti aku terkejut,hahaha...

Untuk coding ni, korang boleh letak di sidebar blog or letak dalam entry gitu je... Mana-mana pun takpa.

Firstly, copy code dibawah.

Code untuk lagu dimainkan secara autoplay
<div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">
<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube.com/embed/FeUC2CtunMM?rel=0&amp;autoplay=1&amp"></iframe>
<font color=#000000>PAUSE HERE</font> </div>
Code untuk lagu dimainkan secara manual, klik baru boleh dengar
 <div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">
<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube.com/embed/FeUC2CtunMM?rel=0&amp"></iframe>
<font color=#000000>PAUSE HERE</font> </div>
Untuk masukkan lagu, nampak tak tulisan yang berwarna biru dibold pink tu, korang perlu tukar dengan embedded link lagu favorite korang dari youtube. Caranya?

1. Buka lagu favorite korang atau apa-apa lagu la yang korang nak letak tu.
2. Click share
3. Click embed
4. Copy link yang aku highlight tu, pastikan stop before tanda soal. Rujuk gambar di bawah untuk lebih jelas.
5. Pastelah dalam tempat sepatutnya tu. hahaha.


Dah siap code korang tu? Bagus. Now pilihkan nak code kat mana korang nak.
  • Sidebar blog - Layout > Add a gadget > HTML/Javasript > Paste code 
  • Entry blog - Create new post - Klik HTML (sebelah compose) > Paste code > Kembali ke compose 

Amacam? Best kan? Nah aku belanja lagu Tajul- Sedalam Dalam Rindu


 Klik pastu dengaq naa

You Might Also Like

8 Readers ♥

  1. Wahh ada tutorial.. leh try nanti bila kelapangan.. hehe.. :)

    ReplyDelete
  2. bagus tutorial nih naa.. ^_^

    ReplyDelete
  3. thanks for this tutorial..really help me!

    ReplyDelete