Akhirnya Blog Mayy Jie Lulus Juga Adsense

Lulus Adsense

Alhamdulillah.

Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, tapi Google Adsense yang aku apply dengan emel blog aku masih tidak diterima. Jangan kata nak dapat email, saringan pertama pun tak lepas tau.

Berbulan-bulan aku tunggu untuk letak iklan dalam blog. Tapi dia cakap permohonan aku masih dalam review mereka, so aku hanya perlu tunggu saja. Tunggu apanya, kucing pun bertanduk dah berbulan lebih tapi tak ada berita baik langsung untuk aku.

Setiap kali aku klik 'Ads' dalam dashboard blog, terpapar ayat cakap blog aku tengah direview. Even nak letak iklan kosong pun jadi error. Pelik kan? Kalau nak tolak, kenapa tak ada email pun cakap apa salah aku.

Setiap kali orang post tentang Adsense mereka diterima, aku cuma mampu menumpang gembira jelah. Padahal sedih juga fikirkan apalah salah blog aku ni, asyik mengurat tapi Adsense jeling pun tak sudi.

Sampailah 11 April lalu, bila Blog Syed lulus Google Adsense, aku makin hairan la blog baru pun dah diterima, nampak sangat blog aku ni level bawahan je ahahaha (emo). Tapi bila Syed suruh aku apply dengan emel lain, aku baru terfikir, apesal la selama ni aku tak try. Hahaha. 

Aku balik blog aku, aku repair mana yang tak cukup berdasarkan tips  dari mereka-mereka yang dapat peringatan melalui emel. Maklumlah aku mana pernah dapat emel langsung dari Google Adsense ni, macam halimunan gituuu.

Apa Yang Aku Buat Sebagai Persediaan Nak Apply Google Adsense?

Sebelum aku apply untuk kali kedua, aku cuba untuk kurangkan segala risiko untuk direject oleh google Adsense. Jadi aku pastikan www.missobsesi.blogspot.my telah :

  1. Terbitkan entry original - Yang ni of course lah, takkan blog personal pun nak plagiat hasil orang lain kan. Hahaha. Say no to piracy!
  2. Elakkan tulis entry pendek - Walapun au rasa entry-entry aku tak adalah panjang mana pun, tapi aku sebolehnya elakkan tulis entry sekadar sepatah ayat macam tu. Sebab orang kata Google Adsense tak suka, hihihi. 
  3. Letak About Me, Sitemap, Disclaimer - About me  & sitemap tu memang dah lama bertapak dalam blog aku. Tapi disclaimer tu aku baru je buat sebelum apply adsense kali kedua ni. Kebanyakan blog yang lulus adsense pun recommend untuk letak 3 perkara penting ni dalam blog untuk lulus Adsense.
Kemudian bila aku rasa confident, aku pun invite emel baru aku untuk jadi admin baru blog ini. Kemudian dengan emel tersebut, aku sekali lagi memohon Adsense.

AND THEN MAGIC HAPPENED!


Keesokan harinya bila aku buka 'Ads' kat dashboard, tak ada dah ayat yang mengatakan blog aku tengah kena review lagi. 

Sehari je weh?!

Dalam masa sehari je aku dah boleh letak gadget iklan dalam blog aku. Ya Allah selama ni aku tunggu berbulan tu buat apa, hahahaha.

Masa letak gadget iklan tu, memang akan kosong sementara mereka nak review kali kedua pulak kan. Dupdapdupdap pula hati ni masa diorang nak review tu sebab aku still tak dapat sepatah hapah pun emel dari Adsense.

Alhamdulillah tak sampai dua minggu, akhirnya aku dapat emel mengatakan yang aku dah lulus untuk letak iklan Adsense kat blog. Alhamdulillah, untuk yang kali kedua ni semuanya berjalan lancar, dan tak ada apa yang perlu aku repair sebelum diluluskan.

Terima kasih jugak untuk Syed untuk idea mohon dengan emel baru ni. Kalau tidak sampai kesudah dah give-up dengan Google Adsense ni.

Semoga Blog Seorang Syed akan dapat Adsense Full Account dan dapat menabung dengan blog semula, aamiin.

Dan yang mana belum diluluskan or tak pernah apply lagi tu, cubalah sekarang. Hihihi, insyaAllah kalau rezeki tak akan kemana.



Follow

Previous
Next Post »

71 Comments

Click here for Comments
Siqah Hussin
admin
4/27/2017 5:34 AM ×

Bestnya Mai!! Tahniahhh! <3 Akak masih tak lulus lagi. Btw, Sitemap tu apa MAi? hihi. Akak nak edit blog jugak lah dan guna email baru macam Mai. Hope lulus :)

Reply
avatar
Syah BaNu
admin
4/27/2017 7:13 AM ×

Tahniah, semoga makin bersemangat untuk terus berblogging :)

Reply
avatar
Ana Fatihah
admin
4/27/2017 7:51 AM ×

Tahniahhh. Saya pun sebelum apply, tulis entry yang panjang-panjang dan tak join GA atau segmen buat seketika waktu. Haha nak mengampu punya pasal. :P

Reply
avatar
4/27/2017 8:04 AM ×

tahniah Mai....sekarang ni tunggul posmen la pulak utk antar surat dr Google kan...chaiyok chaiyok Mai...jom sama2 kita jana income..hehe

Reply
avatar
Ucing
admin
4/27/2017 8:52 AM ×

Tahniah ..boleh lah menjana duit kat blog ni (^_^).

Reply
avatar
raihanah
admin
4/27/2017 9:12 AM ×

alhamdulillah tahniah sis

Reply
avatar
Lea Azleeya
admin
4/27/2017 10:38 AM ×

Wahh tahniah mai.. Akak dah malas nak amek port pasal google ads ni.. Malas nak semak kepada dah fikir camne nk ejas blog sampai diterima oleh mereka.. ekekeke.. letih wooo..

Reply
avatar
4/27/2017 11:01 AM ×

Wah, tahniah Mai.
Bolehlah menjana pendapatan dengan google Adsense lepas ni.

Reply
avatar
4/27/2017 11:04 AM ×

wahhh tahniah mai sayang ;)

Reply
avatar
zai zamree
admin
4/27/2017 11:22 AM ×

tahniah...

kita pnya dh lulus pastu tetiba kena tarik blk....sobbbbs

Reply
avatar
4/27/2017 11:25 AM ×

Dah berpuluh kali apply tak pernah lulus haha.
nak try juga email baru gak ah haha T_T

Reply
avatar
Nurul Rasya
admin
4/27/2017 11:43 AM ×

Congrats! Semoga Mai boleh dapat banyak duit. hahhaha

Reply
avatar
Ana Suhana
admin
4/27/2017 12:53 PM ×

tahniah Mai. kak ana puny hanging lagi.haha.

Reply
avatar
IK Tia
admin
4/27/2017 1:17 PM ×

Ni yang berkobar-kobar nak apply nih. hehe

Reply
avatar
Shesyira As
admin
4/27/2017 1:51 PM ×

gembiranya.airah haritu baru je ditolak.kena pply baru ni

Reply
avatar
Mrejoy
admin
4/27/2017 2:31 PM ×

kurang faham dengan apply guna email baru. maksudnya add admin kemudian apply? bukankah ada 2 email nanti?

Reply
avatar
Amer Ridzuan
admin
4/27/2017 5:00 PM ×

Allahu.... tahniha idola ku T^T

Reply
avatar
4/27/2017 5:57 PM ×

Alhamdulilahh tahniah Mai, nanti husni nak try apply lagi la guna cara Mai ni :D
Macam mudah pulak dapat tu, cuma kena edit dan setting mana perlu

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/27/2017 6:15 PM ×

Terima kasih kak Siqah. Hihihi.

Sitemap tu macam isi kandungan blog, akak boleh tengok kat menubar saya tu. kat bawah sekali tu ada link untuk tutorial buat dia.

Akak try la, wish you luck!

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/27/2017 6:25 PM ×

Terima kasih Miss Banu.. insyaAllah :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/27/2017 6:32 PM ×

Tu la, punya susah nak mengorat pun... hahaha

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/27/2017 6:44 PM ×

terima kasih Umi..Ohhh siap dapat surat eh nanti, hahaha teruja pulak. Terima kasih... jom2 menabung sama-sama :D

Reply
avatar
Samsor
admin
4/27/2017 6:54 PM ×

wah bestnye.Tahniah! nak tanya sikit?Berapa banyak artikel blog untuk lulus adsense.

Reply
avatar
Seorang Syed
admin
4/27/2017 8:18 PM ×

Woahhh! Alhamdulillah, tahniah mai! Akhirnya diapprove juga oleh adsense hehehe. Syed ni tak tahu lagi apa nasib badan. hahaha haraplah kena approve. Taknaklah tunggu lama-lama huaaa.

Reply
avatar
Eeca Shyaa
admin
4/27/2017 8:33 PM ×

tahniah maii. echa dulu pun sekali je apply. after few days terus lulus. sblm tu dah cek blog supaya tak ada benda yg akn spoilkan adsense punya application. alhamdulillah dapat. hihihi.

boleh tgk sini jugak utk baca tips lulus google adsense!
5 Tips Lulus Google Adsense

Reply
avatar
SHAF NAJMI
admin
4/27/2017 11:18 PM ×

Woah, tahniah Mai! Menabung lagi pas ni hehehe

Reply
avatar
4/27/2017 11:35 PM ×

yay tahniah sis mai! boleh join menabung dengan elsa hakhak yay :*

Reply
avatar
YanaJie
admin
4/28/2017 1:45 AM ×

huntung lajjj hmmm.. i hate youuuii ><

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 2:51 AM ×

Terima kasih, insyaAllah :)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 2:56 AM ×

Terima kasih sis :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 3:00 AM ×

Terima kasih kak Lea :) hehehe cubalah lagi kak Lea..mana tau rezeki..blog akak dh perfect dah mai tengok.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 3:12 AM ×

Terima kasih Pakcik. Aamiin, mudah-mudahan.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 3:17 AM ×

Terima kasih KC sifu <3 <3 <3

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 3:18 AM ×

Alamak macam mana boleh jadi macam tu?

Terima kasih :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 3:24 AM ×

Try la nanti Hafiz :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 3:25 AM ×

Aamiin, thank you Rasya!

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 3:44 AM ×

Terima kasih kak Ana. Semoga dipermudahkan...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 3:44 AM ×

Semoga berjaya sis tia!

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 3:48 AM ×

Good luck Airah :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 3:58 AM ×

Ya, memang ada dua email, apply pakai yang baru je, sebab email pertama tu macam layang2 terputus tali dah.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 4:00 AM ×

Hahaha mekasih Amer..tak layak niii nak jadi idola :P

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 4:22 AM ×

Terima kasih Husni...try tau..moga ada rezeki...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 4:23 AM ×

Rasanya 20 lebis kot Tuan. Tapi kalau blog kita dah layak automatic ada bahagian 'Earning' tu kat dashboard.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 4:39 AM ×

Thank you juga sebab Syed yang bagi idea ni. Semoga dipermudahkan ok. Good luck!

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 4:41 AM ×

Thank you Eeca. Wah hebat tu... memang, wajiblah pastikan blog kita clear dari segala risiko untuk kena reject, sebab nak dapat respons tu dah la tak tahu bila lagi kan.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 4:42 AM ×

Terima kasih Shaf :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 4:43 AM ×

Yeayyyy dah boleh geng dah kita :D

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/28/2017 4:44 AM ×

Hang sorang ja jeles dalam ruang komen ni, syuhhh kamu! hahahah.

Reply
avatar
Irda Garmin
admin
4/28/2017 8:07 AM ×

tq for sharing my dear....i will change like you too...muahh

Reply
avatar
Jasmi Bakri
admin
4/28/2017 9:18 AM ×

Tahniah mai.. Saya pun tengah persiapan nak apply nih.. Doakan ye..

Reply
avatar
Ibu Dilah
admin
4/28/2017 12:54 PM ×

tahniah mai.. akak dah apply aritu dan direject sbb takde 3 item tu.. haha.. kena edit dulu baru apply semula..

Reply
avatar
4/28/2017 4:22 PM ×

yeayyyy . nk ucap tahniah untuk kali kedua lah.. hehe.. kita menabung sma2 ye awak.. hehe :p

Reply
avatar
Adam
admin
4/28/2017 5:31 PM ×

Enviroment nya memikat.
Pasti singgah jika saya ke pp.
Thnks.

Reply
avatar
Mas_FVOME
admin
4/28/2017 8:39 PM ×

tahniahhh maii! waaah makin lma makin maju

Reply
avatar
Nour Adieb
admin
4/29/2017 3:43 PM ×

Tahniah Mai 🎉 Boleh menabung dah 😄

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/30/2017 12:09 AM ×

Jemputlah nanti :)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/30/2017 12:12 AM ×

Jomlah sis Irda. Good luck tau :)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/30/2017 12:13 AM ×

Terima kasih Jasmi... Good luck tau!

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/30/2017 12:14 AM ×

Hihihi cepat tambah balik item tu kak, and good luck untuk second apply nanti :)

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/30/2017 12:15 AM ×

Yeayy.hahaha terima kasih untuk kali kedua....Tu la dapat beli kepci pun jadilah ni.

Reply
avatar
5/02/2017 11:32 AM ×

Alhamdulillah.. Tahniah Mai..

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
5/18/2017 8:05 PM ×

Terima kasih ye teman-teman :D

Reply
avatar
6/01/2017 11:53 AM ×

untunglah..saya punya blog..tiada khabar berita dari adsense..aduyai..keybod pun dah berjanggut.. nampak kat mouse ade sikit uban nak tggu email dorang wakakaka

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/07/2017 4:31 PM ×

Cubalah cara apply kali kedua macam saya ni...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/07/2017 4:32 PM ×

Thank you dear.

Reply
avatar
Migha
admin
6/13/2017 9:07 PM ×

Tahniah Mai. Migha tak mampu lagi nak apply lagi. Tak confident

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
6/13/2017 11:56 PM ×

Apply je Migha, hehehe, mampu tak mampu belakang cerita, haha.

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon