Thursday, August 31, 2017

What Happened to My Laptop!

Assalamualaikum.

Yes laptop Mai rosak, dan masih rosak. Sedihnya bila terpaksa cancel semua order customer edit blog, hanya Allah yang tahu perasaan tu.. Kehilangan satu punca rezeki buat masa ni.

Apa yang terjadi dekat laptop Mai?

1. Mula-mula dia akan restart sendiri masa tengah buat kerja. Keluar screen biru yang menyebalkan. Tapi dia akan start balik lepas 100% loading tu siap. So ingatkan hal ni kecik jelah.

2. Lama-lama sikit, dia jadi tertutup sendiri, dan tak boleh on balik dalam masa terdekat. Kena tunggu lama sikit. Terpapar perkataan 'no bootable device'. 'Virusss kot?' agak-agak Mai la. 

3. Then Mai pindahkan data penting dalam external hardisk dan factory reset laptop tu. Still problem (number 2) tu jadi. Adoi.

4. Cuba untuk install Windows balik. Gagal. 

5. Mai hantar pada kawan Mai, Syafiq. Syafiq cuba untuk install Windows, pun gagal sebab laptop tak dapat detect internal harddisk.

6. Syafiq buka dalaman laptop tu. Rupanya ada compartment yang patah sampai dia tak boleh detect internal harddisk tu.

7. Syafiq tukarkan internal hardisk baru, beli dari kedai. 

Dan....

Again masalah baru pula timbul dan lagi kronik.


Hmmm... Sedih. :'(
Follow
Previous Post
Next Post

About Author

Hi, nama saya Mai, 24 tahun, graduan biomolecular sains yang bekerja dibidang lain, sangat menyayangi makhluk berbulus terutamanya kucing. Saya mengambil tempahan edit blog dan juga servis review produk. Hubungi saya di blogmayyjie@gmail.com. Terima kasih atas kunjungan anda.

14 comments:

  1. Huhu...alaa kesian kat mai.Akak Pernah mengalami perkara macam ni dua kali mai. Sabar dulu ye. In Shaa Allah ada rezeki lagi besar nt. Mana tau dapat PC pula pas ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu tu la kak... Harap dapat selesaikan elok2 la..Kalau tidak tunggu kerja nantilah beli baru pun T_T

      Delete
  2. Eh lupa... baru follow blog mai. #AFBians #AfbDotMy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasihhhh follow sini, hihi, selamat berkenalan.

      Delete
  3. kesian dkt mai.. sabar k.. abes skrng ni mai update guna apa ni? busyra punya laptop pun dah x leh guna 2 minggu lepas.. tunggu diaa on punya la lama.. huhu. skrng ni pakai komputer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai laptop abah, kadang2 adik punya. huhuhu. PC pun takda dah dalam rumah ni... Kalau pakai laptop orang ni biasalah, rasa terganggu gila dengan nak letak gambar apa pun susah.

      Delete
  4. Adoii dugaan btul tu kalo laptop wat hal. Sabar k. Smga lptop mai cepat sihat dari sakit mcm2 tu.

    ReplyDelete
  5. laptop Nurul pun jadi macam ni.. last2 tukar baru terus.. nak repair mahal sangat.. tu pun belum tentu elok.. huhuhu.. padahal fizikal laptop still cantik lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la baru 2 tahun pakai, sedihnya rasa T_T.

      Delete
  6. sebijik mcm laptop akak dlu.. masa tu xda modal nak buat, tggu dlu. then masa ada duit nak buat, xdpt dselamatkan da. dalam laptop da jadi sarang serangga huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la ramai cakap bila jadi macam ni tak dapat diselamatkan. T_T...

      Delete