Cara Aku Menghabiskan Duit BR1M 2018

Wednesday, February 28, 2018


Cara Aku Menghabiskan Duit BR1M | Alhamdulillah duit BR1M yang ditunggu-tunggu masuk juga pada 27 Februari ni walaupun lewat petang dah masa tu. Hahaha. Gigih tau check RHB Now nak tengok dah masuk ke belum :P


So terima kasih kepada rakyat Malaysia yang membayar cukai, hehehe. Tahun ini aku sekali lagi dapat memanfaatkan duit BR1M yang bernilai RM450. So agak-agak apa yang aku nak buat dengan duit ni?

Tukar Screen Huawei Honor 7 Enhance aku Yang Dah Retak

Phone aku ni ceritanya tergelincir dari beg aku masa aku pergi fitting baju kahwin haritu. Aku bersyukur jelah sebab retak je, buatnya masa jatuh tu aku tak perasan lagilah sedih kan phone hilang.

Jadi sementara tunggu BR1M masuk haritu, aku surveylah kedai-kedai yang boleh tukar screen ni dulu. Banyak je kat kedai tukar screen retak kat Kulim ni. Harga pun lebih kurang range RM280 (ada waranty) - RM240 je semua kedai.

Bajet : RM250.00
Baki  : RM200.00

Belanja Mama


Bukan selalu aku belanja Mama kan, kalau nak tunggu poket kembung baru nak menghulur mmg entah la bila dapat kucapai.

Doakan sis.

Bajet : RM50.00
Baki  : RM150.00

Beli LitterBox Udin

Susah betul nak train Udin berak kat toilet,sebab dia jenis takut kalau tak nampak batang hidung manusia ni. Nanti dia nangis-nangis, beraknya tidak. Bila aku masuk teman baru dia nak berak, sambil jeling-jeling aku pulak tu, haha.

Jadi aku rasa nak tukar cara lain pula, kena ajar dia berak dalam pasir kot. Maybe cara ni lebih berkesan untuk simanja debab aku tu, haha. Dah la nak bawak dia pindah duduk dengan husband nanti, kang husband rindu-rindu pulak aku kerap sangat masuk toilet teman Udin berak, kekekekekekeke. #sisgurauje.

Bajet : RM30.00
Baki  : RM120.00


Baki RM120 tu aku tak tau nak buat apa lagi. Rasanya banyak benda nak buat ni, hahaha, tapi belum difikir lagi lah nak settle mana dulu. Terutama bab perkahwinan nanti, banyak lagiiii wuuuuu. Tanak pikir lah!



Follow

19 comments

  1. Bestla Mai dapat Br1m. Hehe...
    Betul tu Mai, cara mudah latih kucing berak adalah dengan menggunakan pasir 😊

    ReplyDelete
  2. Hi ! Habis dah Nona pakai.....bayar untuk kereta rosakk...bahahaha~ Tahniahhhh guna sebaiknyaaa...

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah~ syukurlah dah masuk BR1M hehe~

    ReplyDelete
  4. Baki tuh boleh lah disimpan dulu untuk keperluan akan datang

    ReplyDelete
  5. Wah congrat dapat duit Brim...Selamat berbelanja...Saya tak dapat duit BRIM sob sob sob :(

    ReplyDelete
  6. Wahhh untung la Mai. Akak Tak dapat pun huhu

    ReplyDelete
  7. udin mesti masuk dlm senarai kan..hihii tah niah dpt brim

    ReplyDelete
  8. pandai mai nie , berbelanja dengan berhemat hehehe

    ReplyDelete
  9. wahh seronok nye dah dapat BRIM .. kita tak xdapat lagi :'(
    cek status still dalam proses huaaaa :(

    ReplyDelete
  10. sama dah masuk semalam, saya takda plan nak buat apa duit brim. maybe buat modal business dan makan tempat fav

    ReplyDelete
  11. bagus jugak buat senarai gini...xdelah duit habis tanpa dikesan kan mai...

    ReplyDelete
  12. Rabia dulu dpt brim belanja mak ayah makan , beli jam baru

    ReplyDelete
  13. ahahaha Udin tu lawakla.. penakut rupanya =D

    ReplyDelete
  14. untung lah dapat BR1M
    hehehe

    ReplyDelete
  15. bagus buat bajet macam kalau kita memang boros la kalau part belanja ni, baik simpan dulu..hihi

    ReplyDelete
  16. mai buat benda smua tu sngt berguna.. bagus .. inshaAllah murah lg rezeki kita..

    ReplyDelete
  17. Simpan baki, nnt adalah brg kena beli time nak kawin nnt ..so ada juga extra duit kan..

    ReplyDelete
  18. Cepat aje kan 450 habis -.-
    Ni la jadi tiap kali sy amek gaji.. tak pi main2 jalan2 makan2 pown lagi.. repair ni bayar tu.. blablabla.. tadaa.. sudah habis xD

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Noor Maizan. Design by FCD.