Cara Mudah Rendahkan Bounce Rate Blogger | #solved

Saturday, February 24, 2018


Apa Itu Bounce Rate?

Salah satu cara untuk kita tahu kualiti blog kita adalah dengan nilai bounce rate. Kalau bounce rate tinggi, maknanya pelawat yang masuk dalam blog kita hanya singgah sekejap saja lepastu dia rasa tak menarik dan terus keluar balik.

Nilai bounce rate yang rendah pula bila kebanyakan pelawat yang masuk dalam blog kita untuk baca satu entry, kemudian dia tertarik untuk lepak lama-lama dalam blog kita baca entry lain-lain pula.

Cara Mudah Rendahkan Bounce Rate Blogger

Nilai bounce rate blog kita pula tak sepatutnya lebih dari 60%. Kita kena pastikan sekurang-kurangnya 6 dari 10 orang yang masuk ke blog kita untuk jatuh cinta dengan content blog kita dan suka untuk baca penulisan-penulisan kita yang lain.

Antara sebab bounce rate blog kita tinggi adalah :
  1. Content yang berkualiti, bukan tajuk lain isi lain.
  2. Template yang buruk dan berterabut - menyakitkan mata pembaca
  3. Tiada blog archive dan widget popular post di sidebar
  4. Blog yang berat & lambat loading - paling orang benci 

4 sebab diatas adalah punca orang tak suka blog kita. Kualiti blog pun menurun dan orang pun tak akan percaya dah dengan blog kita. 

Jadi untuk rendahkan bounce rate blog kita, antara step yang kita boleh buat adalah pastikan content kita berkualiti, rupa blog yang sedap mata memandang, letak gadget-gadget sepatutnya, dan blog yang cepat loading.

Namun begitu, selepas mencuba Tips Trik Dapat Bounce Rate Blog Rendah daripada Tuan Hasrul Hassan, nilai Bounce Rate untuk www.noormaizan.com turun mendadak tau. Excited betul hati ni bila nampak perubahannya.

Cara Mudah Rendahkan Bounce Rate Blogger


♡♡♡

Cara Mudah Rendahkan Bounce Rate Blogger

1 - Log in akaun Google Analytic.

2 - Copy Tracking Code Google Analytic untuk blog kita. (Rujuk gambar dibawah)

Sumber
Contoh code :

<script>
  (function(i,s,o,g,r,a,m){i[&#39;GoogleAnalyticsObject&#39;]=r;i[r]=i[r]||function(){
  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
  })(window,document,&#39;script&#39;,&#39;https://www.google-analytics.com/analytics.js&#39;,&#39;ga&#39;);
  ga(&#39;create&#39;, &#39;UA-36032534-1&#39;, &#39;auto&#39;);
  ga(&#39;send&#39;, &#39;pageview&#39;);
</script>
3 -  Masukkan code dibawah sebelum </script>.
setTimeout(&quot;ga(&#39;send&#39;,&#39;event&#39;,&#39;Profitable Engagement&#39;,&#39;time on page more than 3 minutes&#39;)&quot;,180000);
4 - Code akan jadi macam ni :
<script>
  (function(i,s,o,g,r,a,m){i[&#39;GoogleAnalyticsObject&#39;]=r;i[r]=i[r]||function(){
  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
  })(window,document,&#39;script&#39;,&#39;https://www.google-analytics.com/analytics.js&#39;,&#39;ga&#39;);
  ga(&#39;create&#39;, &#39;UA-36032534-1&#39;, &#39;auto&#39;);
  ga(&#39;send&#39;, &#39;pageview&#39;);
setTimeout(&quot;ga(&#39;send&#39;,&#39;event&#39;,&#39;Profitable Engagement&#39;,&#39;time on page more than 3 minutes&#39;)&quot;,180000);</script>
5 - Paste code diatas sebelum code </body> dalam coding blog kita. 

Siap!!! Senang je kan. Cubalah nanti. Tapi make sure korang backup template asal sebelum buat semua ni.

Daaa~

Follow

15 comments

  1. Alhamdulillah...seronokkan bila tengok bounce rate semakin menurun...

    ReplyDelete
  2. nice tips..sha dah try dah hihi kena tgu bberapa minggu bru nmpk hasilnya..gud luck for me

    ReplyDelete
  3. yeahhh.. berjaya turunkan.. hehehe.. terima kasih maii ^^

    ReplyDelete
  4. selalunya bounce rate tak tinggi sangat pun. Tapi nanti kalau dah cecah lebih dari had kena try lah cara ni. Thanks Mai! :D

    ReplyDelete
  5. info bagus ni mai....akk punya pun tinggi jugak...kena buat something ni...

    ReplyDelete
  6. Tq share mai...nak try jg nnt, tp sekarang laptop rosak :(

    ReplyDelete
  7. Wahh info yangmai sangat berguna ni Mai.. Thank you so much for sharing

    ReplyDelete
  8. blog saya masih angin sepoi sepoi bahasa..

    bounrate kelaut..

    tafik masih sendu..

    tengah belajar nak tarik trafik

    ReplyDelete
  9. wahh.. nice info! thank you.. ^^

    ReplyDelete
  10. Thanks mai share tips ni. Akak dah cuba. Kena tunggu la seminggu lagi macam mana

    ReplyDelete
  11. wahhh... belajar benda baru lagi! Thanks!

    Myra Beauty Diary

    ReplyDelete
  12. huhu sy tak leh bwat pula huhu T^T
    Tidak boleh tambah code..

    ReplyDelete
  13. Mana nak check bounce rate eh?

    ReplyDelete
  14. Kak Pip dah try ... tengok seminggu dua nnt hope ada perubahan kat BR ...

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Noor Maizan. Design by FCD.