Sunday, June 3, 2012

Keadilan dan *Tips disayangi :P

Ustazah : "Saya tidak pernah menolak hukum poligami."


Jamaah : "Wah, hebat ustazah!"

Ustazah : "Saya tidak pernah melarang para suami nikah lagi."

Jamaah : "Wah, benar-benar kelas ustazah."

Ustazah : "Yang penting........"

Jamaah : "Yang penting...adil ye ustazah?"

Ustazah : "Bukan...yang pentingbukan suami saya..

Assalamualaikum .

Harini random talk jelah , Mai takde pape topik nak sembangkan. Hihik , cuma nak sembang-sembang ringan pasal "adil dalam berkasih-sayang" . Muahaha .

Adil = Meletakkan sesuatu pada tempatnya . 
Lawan bagi adil adalah zalim.


Nak tahu tak , dalam kes soal poligami , adil yang dimaksudkan cuma adil yang zahir . Dalam bab perasaan , cinta, kasih sayang , adil tak merangkumi aspek-aspek ini ,ye kawan-kawan. Kenapa tak wajib , sebab Allah tahu memang mustahil manusia mampu adil dalam perasaan , sedangkan manusia bukan ada remote control nak control perasaan tu kan .

Tipu?

Entahlah kalau awak taknak percaya cakap Mai. Tapi Mai sendiri punya pengalaman dengan adik-beradik yang ramai ni . Tipulah kalau Mai tak sayang semua. Mestilah sayang ketujuh-tujuh beradik. TETAPI.... Tahap kasih sayang or senarai nama dalam carta hati Mai tu mestilah ada yang sangat sayang dan ada yang sayang biasa saja. (biarlah Mai sorang tahu yang mana Mai sangat sayang tu karang tahu naik lemak pula,ekekeke)


Macam mana boleh ada yang sayang banyak sayang kurang nie?

Sebab perangai lah..... Manusia kan...?Manusia punya hati kan? Sudah tentulah yang lebih menyenangkan hati tu lebih disayangi . Adatlah tu....

So dengan ini Mai nak berkongsi tips-tips agar disayangi oleh orang lain (family@suami@kawan2@lover@follower blog@bos@dan lain-lain,ekekekeh)

  • Selalu senyum - Senyum kan dapat menyejukkan hati manusia lain, seriously.
  • Jaga tutur kata - Selalulah takut untuk melukakan hati orang, jangan mencarut,jangan mengherdik
  • Bersangka baik dengan orang - Mengelakkan fitnah dan umpat mengumpat
  • Ceria selalu - Kalau duk bermuram durja orang nak dekat pun seram tauuuu (^__^)v
  • Ramah mesra - Selalu bertanyakan khabar , walaupun jauh biar rasa dekat dihati
  • Ringan tangan - Sure orang sayang sebab suka membantu
  • Rendah hati - Jangan selalu berlagak menyombong nanti orang meluat
  • Pemaaf - Heee pasal nie Mai kena bnyk belajar lagi =B
  • Jujur - Siapa yang sayang orang suke berbohong kan? hehehe :) 


Bye eeeee assalamualaikum.....

Rujukan - >sini<>sinun<
Previous Post
Next Post

About Author

Hi, nama saya Mai, 24 tahun, graduan biomolecular sains yang bekerja dibidang lain, sangat menyayangi makhluk berbulus terutamanya kucing. Saya mengambil tempahan edit blog dan juga servis review produk. Hubungi saya di blogmayyjie@gmail.com. Terima kasih atas kunjungan anda.

17 comments:

  1. @yana fauzi : smile back

    ReplyDelete
  2. :D , haha . nice entry

    ReplyDelete
  3. Owh bru tau adil dlm poligami tu wajib untuk zahir..btl jgk ek klu prasaan mmg sush nk adil..

    ReplyDelete
  4. terima kasih utk tips. hihi :D

    ReplyDelete
  5. @Abby : hehek ,tq

    @teratakhati : :) sungguh

    ReplyDelete
  6. @gadis : sama-sama kasih.hehe

    ReplyDelete
  7. muqaddimah entry tak boleh blah.. hahahaha
    anyway, nk senyum jugak la.... (n_n)

    ReplyDelete
  8. @fr : amboi , hehehehek

    @zikrillah: nice ek?heeee..tq

    @chic na : hihik...wc awak

    @pha is : mukadimmah saje nak tarik perhatian.hahaha... jom senyum..sejuk mata org nengok...

    ReplyDelete
  9. haha, suka dialong kat atas tu. tapi bukan saya. haha, adeii

    ReplyDelete
  10. mai sayang bukanretis byk ke sikit? eh?eh? haha

    ReplyDelete
  11. @fiqra : haha mai pun tertarik..sbb tu bt mukadimah

    @bukanretis : ehhhh mestilah sayang banyakkkkk

    ReplyDelete
  12. cm ciri2 yg ade pd ct je...hahahahahaha... perasan la pulak..kihkihkih..

    ReplyDelete