Latest Posts

Nama-nama Syaitan dan Tugas

By October 29, 2012

Assalamualaikum, and happy Monday guys :)


Harini Mai ada terbaca satu artikel dan berniat nak kongsikan dengan kawan2 blogger dan readers.About nama-nama syaitan , dan tugas mereka.

Wah , syaitan pun ada organisasi lengkap nak menghasut anak Adam. No wonder la yang lemah mesti rebah dihasutnya.

Tapi Allah ada menyebut, orang yang ikhlas tidak akan dapat diperdaya iblis(bapa segala syaitan) dan tenteranya.

Syaitan telah membahagikan ketua dalam tugas-tugas tertentu .

Qarin - mendampingi manusia sejak lahir bagi mengajak ,merayu , dan menghasut supaya menyimpang dari jalan Allah.
Al-Wilhan - menganggu manusia sedang wudhu'
Al-Hinzab - menganggu manusia sedang solat
Thibr - bertugas membinasakan manusia
Awar - menggoda manusia melakukan zina
Mabsut - membisikkan manusia supaya berdusta
Dasim - Bertugas menjadikan manusia bersengketa dengan keluarga
Zalanbur - Bertugas dipasar-pasar, membisik supaya manusia melakukan penipuan dalam urusan jual beli 

................................. 

Demikianlah

Semoga kita terhindar dari godaan syaitan selalu...

p/s:kawan-kawan doakan final exam encik askar saya, beliau sedang menghadapi paper physic pagi ni, besok paper titas, kemudian siskom , english , dan calculus. Moga dipermudahkan urusan.

You Might Also Like

13 Readers ♥

  1. perkongsian yg bagus.hikss

    good luck utk encik askar awak ^^

    ReplyDelete
  2. bru taw setan ada nama gak.. err teruk nye rasa -.-

    p/s: good luck to en askar tuu :D

    ReplyDelete
  3. class wooo tugas2 syaitan ni. huhu. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  4. tq sharing mai. dah lupa sebenarnya. :)

    ReplyDelete
  5. Thanks Mai atas perkongsian ni.. semoga kita semua terpelihara dari godaan syaitanirrajim ni.. All the best gak buat incit askar awak..! Hehe.. =)

    ReplyDelete
  6. cik abang awak tgh exam ye. gudluck.

    ReplyDelete
  7. Good sharing dear :-)

    Good luck juga buat encik askar awk tu yer..

    ReplyDelete
  8. nice sharing .. awak terus usaha okay ? sehingga berjaya ..awak ada potensi

    ReplyDelete
  9. hari2 mesti die ikut kite kan,hehe moge terhindar dr hasutannya

    ReplyDelete
  10. TERBAIKKK ! Ingatkan malaikat je ada tugasnya , ahahaha .

    ReplyDelete