Latest Posts

Button Share to Pinterest / Pin It Tidak Berfungsi?

By February 08, 2017 , ,

Button Share to Pinterest


Aku dah perasan lama dah button Pin It @ Share to Pinterest aku kat bawah post ni tak berfungsi tapi aku buat tak endah je sebab tak de kesedaran lagi masa tu, hehehe. Tapi lama-lama aku rasa rugi pula tak pin post aku dalam pinterest mana tahu akan ada sumbangan view dari situ. Mesti ada punya InsyaAllah, ramai kan pengguna pinterest?

Baiklah straight to the point, masalah aku adalah setiap kali aku nak click button Pin-it tu, dia tak ada apa-apa respons, tapi kalau aku klik Share to FB, Twitter, Google+ semua tu tiada masalah. Hmmm.. Masalah juga ni.

Bila aku masuk ke TEMPLATE > EDIT HTML > CTRL+F > cari pinterest.com , code yang aku jumpa pelik semacam.

<span CLASS='share-text'>Share:</span>
<a class='hs-icon fa fatw' expr:href='&quot;http://twitter.com/intent/tweet?text=&quot; + data:post.title + &quot;&amp;url=&quot; + data:post.url' target='_blank' title='Tweet This'/>

<a class='hs-icon fa fafa' expr:href='&quot;http://www.facebook.com/sharer.php?u=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;t=&quot; + data:post.title' target='_blank' title='Share On Facebook'/> 

<a class='hs-icon fa fago' expr:href='&quot;https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=&quot; + &quot;en&amp;url=&quot; + data:post.url' target='_blank' title='Share On Google Plus'/>

<a class='hs-icon fa fapi' href='javascript:void((function()%7Bvar%20e=document.createElement(&apos;script&apos;);e.setAttribute(&apos;type&apos;,&apos;text/javascript&apos;);e.setAttribute(&apos;charset&apos;,&apos;UTF-8&apos;);e.setAttribute(&apos;src&apos;,&apos;http://assets.pinterest.com/js/pinmarklet.js?r=&apos;+Math.random()*99999999);document.body.appendChild(e)%7D)());' title='Pin it'/>

Perasan tak code untuk share ke laman sosial lain semua hampir serupa, tapi code untuk Pin It tu panjang berjela siap javascript bagai. Fuh pening-pening.

Tapi takpa jangan pening lama-lama. Padam je code yang pelik ini:

<a class='hs-icon fa fapi' href='javascript:void((function()%7Bvar%20e=document.createElement(&apos;script&apos;);e.setAttribute(&apos;type&apos;,&apos;text/javascript&apos;);e.setAttribute(&apos;charset&apos;,&apos;UTF-8&apos;);e.setAttribute(&apos;src&apos;,&apos;http://assets.pinterest.com/js/pinmarklet.js?r=&apos;+Math.random()*99999999);document.body.appendChild(e)%7D)());' title='Pin it'/>

Gantikan dengan code ini:

<a class='hs-icon fa fapi' expr:href='&quot;http://pinterest.com/pin/create/button/?url=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;media=&quot; + data:post.firstImageUrl + &quot;&amp;description=&quot; + data:post.title' target='_blank' title='Pin it'/>
So nanti code kita akan jadi macam ni:

Klik Untuk Tumbesaran
Preview, kalau tak ada error boleh save dengan gumbira. Sekarang kita dah boleh Pin je setiap post kita dengan suka hati. Apapun, tutorial ini hanya untuk yang ada masalah dengan button dia je, kalau tak ada masalah dengan button Pinterest tu jangan risau 👌

Pin tutorial ini jika suka, cewahh!
Follow

You Might Also Like

13 Readers ♥

  1. Memang kena check dan ubah walaupun bukan bidang kepakaran kalau dah jadi blogger.. Kadang2 template memang boleh download free tapi blogger sendiri kena ubah setting mana yang berkenaan supaya semua button berfungsi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, banyak juga kena edit html code ni. Kena rajin kelebek2... heheh.

      Delete
  2. sharing menarik ! ju pin tutorial ni mntau bguna nnti kan =)

    ReplyDelete
  3. ohhhh macamtu haha, tak pernah terlintas nak klik pinterest. taktau penting ke tak benda tu. boleh la try nanti hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak penting sangat pun,hahah tapi banyak benda free boleh download. hahaha.

      Delete
  4. padia niee..haha..sign up je tp x guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pinterest ni la lubuk download freebies Mas, hehehe.

      Delete
  5. Siqah pun baru je add on P-Interest button kat gambar. Tapi malas nak pin. Acane tu? Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak kak Siqah, ada tutorial tak? Mai tak tahu la buat tu. Nak juga.

      Delete
  6. Nice info wlaupun mek tkde akaun pin ni :)

    ReplyDelete