Tuesday, June 5, 2012

Tutorial : bagi meringankan blog

Assalamualaikum . 

Korang dah baca ke kepentingan mempunyai blog yang senang loading & ringan ? Belum ...? Jom baca dan timbang blog korang di >sini< .

Dah?
Gambar hiasan penyeri entry :)

Sekarang mai akan kongsikan kelebihan JQuery Lazy Load . Apa yang istimewanya Lazy Load nie?

Blog akan lebih cepat loading sebab segala gambar hanya akan dipaparkan semasa blog di scroll . Bagi blog yang mempunyai banyak gambar , ini sangat penting untuk mengurangkan tempoh masa loading page .

Walaupun tak mampu meringankan blog secara pukal , namun ini sangat membantu . Kalau nak tengok cara Lazy Load ini berfungsi boleh klik >sini<

Langkah-langkah :

  1. Dashboard > Layout > Add a gadget > Html/Javascript
  2. Pastekan link di bawah
<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>
<script type='text/javascript' src='http://javscript-code.googlecode.com/files/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>
Dah siap? Save .

Senang kan :)

Terimakasih >sumber1<>sumber2<

Assalamualaikum .
Previous Post
Next Post

About Author

Hi, nama saya Mai, 24 tahun, graduan biomolecular sains yang bekerja dibidang lain, sangat menyayangi makhluk berbulus terutamanya kucing. Saya mengambil tempahan edit blog dan juga servis review produk. Hubungi saya di blogmayyjie@gmail.com. Terima kasih atas kunjungan anda.

16 comments:

  1. mesti blog nelly berat kan ? :D

    ReplyDelete
  2. hehe
    nak try lah
    tengs wat tuto nih~~

    ^.^
    blogwalk here
    anda ditag
    jum lah join
    http://sayacikamal.blogspot.com/2012/06/segmen-jom-tingkatkan-follower-anda.html

    ReplyDelete
  3. tengs cikmai. tp takleh la, habis gmbr kita yg gerak2 tu hilang. hikhik

    ReplyDelete
  4. useful tips dr cik mai. thanks sis. :)

    ReplyDelete
  5. semudah ni je ehhh? huhu. :)

    ReplyDelete
  6. @cik amal : eh awak buat ye? hehehehe

    @gadis : ha ah la, baru mai perasan gambar tu tak gerak dh...sorry...

    @sharina : thanks awak

    @chic na : welcome sis :)

    9n0l4 : ye awak :)

    ReplyDelete
  7. dah apply kat layout ... nnt nak test jd tak

    ReplyDelete
  8. eerrr,,,, Headerrr cik maii lawanyaa,,,alololo sweeet

    ReplyDelete
  9. aku dah try ... menjadi der. boleh share tak ? hehe

    ReplyDelete
  10. @gadis gingsul : ye ke?haha design sndiri ni,tima kasih.haha

    @tanpanamader : sila sila :)

    ReplyDelete