Tutorial : Letak button follow twitter di blog

Tuesday, June 5, 2012

Assalamualaikum.

Ahaaa selamat petang . Amacam menu tab baru yang huduh serta cacat tu? Kahkah , cubaan pertama , jangan la gelakkan Mai tauuuuuu.... 

Ok straight to the point. Harini Mai nak ajar cara-cara letakkan butang follower twitter dalam blog . Macam yang kalian boleh tengok dalam blog Mai .

Langkah-langkah (menggunakan dashboard versi baru) :

  • Log in blog ... dah masuk dashboard kan... senyum...
  • Pilih layout 
  • Pilih add a gadget > html/javascript
  • Copy link ini dan pastekan dalam html

<script src="http://s.moopz.com/fanbox_init.js" type="text/javascript">
</script>
<div id="twitterfanbox">
<script type="text/javascript">
fanbox_init("NAMAMENTIONTWITTER");
</script></div>
<style>
.FB_SERVER_IFRAME {
width:200px !important;
height:250px !important;
}
</style>

  • Okay sekarang NAMAMENTIONTWITTER tu korang letakkan nama twitter . Contohnya @normaizan , letakkan normaizan je :)
  • Untuk saiz korang boleh adjust untuk besarkan or kecikkan sesuai dengan blog korang. Yang tu saiz yang Mai pakai tu.
  • Last , preview kalau dah puas hati boleh save yer...
Alhamdulillah . Siap sudah. Yeayyyyyy. 

*Kalau ada soalan nanti tanya Mai ye, kalau nak cepat tanya guna fesbuk pun takpa.

Kalau ada sesiapa nak share , sila-sila, jangan lupa kreditlah dekat blog ambe nie ye . Sayang semua . 

Byeeeeeee Assalamualaikum :)

14 comments

  1. Nice tutorial apa kata awak jemput join GA saya ada hadiah menarik

    http://xiaoxandriabunk.blogspot.com/2012/05/simple-ga-musical-xiao-simple-giveaway.html?showComment=1338877242989#c357299267607622553

    ReplyDelete
  2. tnx for the tutorial..nk try lah ! :D

    ReplyDelete
  3. @xiao : thanks, nty mai pegi usha dulu yah

    @siti_naqiah : welcomey..haha try lah

    ReplyDelete
  4. mai dear, nape tak bley? sedihnya !

    ReplyDelete
  5. Handbag Online? Jom shopping disini >> https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3938824466167.2170914.1146549506&type=3

    PM saya untuk pembelian!

    ReplyDelete
  6. @siti_naqiah : tgk msg kat fb awak, mai dah edit siap2 awak paste je...

    @yana : tahniahhhh... no problem sista

    ReplyDelete
  7. cikmai dah follow dah twitter kite. lalala~

    ReplyDelete
  8. tq for sharing dear :) follow here ~:)

    ReplyDelete
  9. tutorial yg sgt berguna. thanks..

    ReplyDelete
  10. tutorial yg sgt berguna. thanks..

    ReplyDelete
  11. tutorial yg sgt berguna. thanks..

    ReplyDelete
  12. tutorial yg sgt berguna. thanks..

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Noor Maizan. Design by FCD.