Friday, March 7, 2014

The kiss

Kiss me dear kiss me with lustful.

Kiss me dear kiss me with luxurious.
Kiss me dear kiss me with lyrical.
Kiss me dear kiss me with lovable.

But.......

Kiss may be dangerous and cause fatal . Kalau kamu dicium si Nyamuk ! 

Denggi/Dengue.

Dengar kisah Syamsul Yusof yang terkena demam denggi? Kesian beliau, dah dekat hari bahagia, diberi ujian. Semoga beliau cepat sembuh dan terus kuat.

SUMBER 
Mai nak bercerita pasal denggi harini.Apakah simptomnya?

Biasanya penghidap denggi akan tiba-tiba jadi demam panas , sakit kepala , sakit otot , loya dan muntah-muntah. Pesakit juga akan jadi ruam di kulit dan bleeding .Kadang-kadang kita akan fefeling "Eh aku demam biasa je kot" . NOOOOO! Jangan begitu, cepat pegi check, sebab sekarang musim denggi tahu. 

Mai tahulah. Sebab Mai waktu praktikal dulu, kalau ada suspect denggi. Kitorang akan check, mostly memang positif resultnya. Naik meremang bulu roma sebab terlalu banyak yg positif. Kesian pesakit-pesakit tu kan. (T_________T)

Nak tahu tak macam mana kitorang check? Ada ilmu baik kita kongsi kan. Hihi. 

Kitorang akan guna kit, bentuk nak macam ala-ala pregnancy test kit tu. Bentuknya macam ni :


Firstly kita akan dropkan pesakit punya sample plasma dan dilution dalam well yang label S tu. Tunggu 15 minit. Kalau positif akan naik line warna merah (ala-ala pregnancy test kit) kat atas tu.

Kat bahagian CTR tu control. Maksudnya nak tengok kit tu valid or tak valid, maksudnya kalau lepas 15 minit tak naik line kat CTR tu, buat lagi sekali.

Bila line naik dekat IgG , itu menunjukkan itu jangkitan denggi kali kedua. Maksudnya pesakit tu dah pernah kena denggi sebelum ni. 

Bila line naik dekat IgM, itu menunjukkan pesakit tu SEDANG kena denggi. 

Kalau nak tahu lebih lanjut maksud IgG dan IgM boleh ke >SINI<

Ini sekadar ilmu yang mai dapat sewaktu praktikal dulu. Kalau ada kesilapan bolehlah tegur ,kita kongsi-kongsi ilmu ye~

Byeeeeeee u'ols.




Previous Post
Next Post

About Author

Hi, nama saya Mai, 24 tahun, graduan biomolecular sains yang bekerja dibidang lain, sangat menyayangi makhluk berbulus terutamanya kucing. Saya mengambil tempahan edit blog dan juga servis review produk. Hubungi saya di blogmayyjie@gmail.com. Terima kasih atas kunjungan anda.

0 Readers ♥: