Friday, February 10, 2017

Cara Blog Mayy Jie Skor 100% SEO

Skor 100% SEO

Sebelum ni kalau check markah SEO dekat http://chkme.com akan dapat 59%, tapi semalam bila check je terkejut dan sedih sebab tengok markah jadi 38% je. Itupun tergerak hati nak check markah selepas baca entry Busyra (http://www.busyratakiyudin.com/2017/02/rahsia-nak-dapat-seo-blog-100.html) yang dah berjaya dapat 100% markah, fuh jeles. Hahaha.

Jadi apa lagi aku pun ambil kesempatan untuk tiru la apa Busyra buat sampai dapat 100% tu, ceh kalau dulu masa belajar macam ni punya semangat sure ANC dah, muahaha. Laaa rupanya tak susah pun nak dapat 100% ni, cuma dulu rasa susah sebab tak faham apa yang entry panjang lebaq duk ajar tu.

Tak faham juga? Tak apa Mellya dah ringkaskan cara nak skor SEO 100% dengan cara paling mudah dan ringkas. So apa yang Mai dah tukar dalam coding blog ini?

(Tutorial dari Mellya : http://mellyacrayola.blogspot.my/2017/02/tips-edit-blog-seo-friendly.html)
01. Tambah Title Tag
02. Tambah Meta Tag
03. Gunakan rel='canonical'

(Tutorial Kangismet : http://blog.kangismet.net/2012/10/mengatasi-h1-zero-that-is-really-bad-di-chekme-com.html)
04. Mengatasi H1: Zero, that is Really Bad di Chkme.com

(Tutorial dari Blogleski : http://belajarblogleski.blogspot.my/2013/08/9-Tips-Edit-Template-blog-agar-SEO-Friendly.html )
05. Cara mengubah tag <h3> menjadi <h2>
06. Ubah <h2>menjadi <h4>,

Jadi setelah mengikut keenam enam tips yang diberi oleh tiga blogger hebat ni.. Sukacitalah untuk aku mengumumkan markah SEO terbaru aku yang meningkat ni. I'm a happy blogger! Wehuuu.

Skor 100% SEO

Follow
Previous Post
Next Post

About Author

Hi, nama saya Mai, 24 tahun, graduan biomolecular sains yang bekerja dibidang lain, sangat menyayangi makhluk berbulus terutamanya kucing. Saya mengambil tempahan edit blog dan juga servis review produk. Hubungi saya di blogmayyjie@gmail.com. Terima kasih atas kunjungan anda.

38 comments:

  1. Kak Ana punya tak naik lagi. No of posting main kan peranan ke Mai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pasti pula kak Ana, hehe, apa yang tak naik, markah ke?

      Delete
    2. Aah. Naik dalam 10% jer lepas buat semua dekat atas ni. Mesti ada yang tak betul lagi ni. Hehe😅

      Delete
    3. Mai dah check kan blog akak, h1 and h3 tag akak tak ada, so kena wujudkan, lagi satu dia cakap post title akak ke blog title tak ada link.

      Delete
  2. haip haipp.. nape semua blog power² seo ni... mane aci cenggini. Hahaha. Terbaikkk la Mayy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heehehe blog kak Lea pun 100% kannnnn.. Thanks kak Lea. hehehehe, kena mantap la tengah join contest ni,kekekekeke.

      Delete
  3. wahhhhh.. berjaya jugak akhirnye ^^ tahniah awak ! :D

    ReplyDelete
  4. yay tahniah sis mayy :* kita sama! sepp sikit hehe. elsa jugak baru sudah baca entry dari sis mellya tadi. alhamdulillah semangat lepasnie nak menulis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay geng la kita Elsa. Selamat maju jayaa. jom update kerap2 sikit next time.

      Delete
  5. Congratulation! Saya dari 100% menurun jadi 85% pastu turun lagi jadi 80%. Sedihnyaaaa. Padahal dah buat semua tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke Ana, kenapa ya? Cuba cerita mana thu saya boleh tengok2kan.

      Delete
  6. Lya check, Lya punya 57 je haha tapi masih malas nak update, nanti2 lah hihi.

    Tak perasan pon, header baru ke tu? Cantikk !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dulu rasa camni juga, tetiba rasa berkobar lepas ramai yang try mellya punya step menjadi, hahaha.

      Thank you, yeay orang pertama tegur, ye header hasil tangan Mellya,

      Delete
  7. SEO saya 80% je, tapi takut pulak nak edit coding template ni hehe. Btw baru perasan warna blog ni dah tukar. Cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpa Farhanah, pelan2 kayuh.. Hehehe memang baru perasan sebab saya baru sangat tukar, hihihi, thank you Farhanah <3

      Delete
  8. hahaha. bab anc tu.. lawak la mai ni.. tapi kan betul la kalau tak kita dua dah anc dah. tp susah nau nak dapat anc time study. haha. and yeayyyy.. tahniah mai.. kita sama2 naikkan blog ye. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tau takpa, masa dulu tgk orang skor pandang sebelah mata je,hahahaha. yeay, inspirasi dari Busyra la ni, kalau tak sampai kesudah ditakuk lama.

      Delete
  9. Blog akk 57% . Nanti ada masa nk try guna tutorial semua ni. Kot2 dpat 100%. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpa nanti free2 try la ikut semua tutorial tu, insyaAllah dapat 100%

      Delete
  10. alhamdulillah. tahniah sbb dpt score 100%. Banyak lagi yang saye kena repair ni. Tqsm share info ni. lepaih ni nak merajenkan diri gak lah utk edit template blog ni n cuba gak utk score 100% tu. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih :D , takpa pelan pelan kayuh, nanti skor punya...

      Delete
  11. SEO blog akak last akak check hari tu 39 %. Rasanya sama jela tu. Huhu. Akak takut nak main dengan coding, takut terlepas pandang nanti kang jenuh nak betulkan balik. Ada sesiapa Mai tahu yang boleh tolong editkan SEO tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya Syahirahvaliant ada offer untuk betulkan seo, kena email...

      Delete
  12. Alahhhh nak try lagi la! susah la nak dapat 100% haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try lagi Syed, cuba masukkan heading H1 tu dulu.

      Delete
  13. mai , saya dah guna tips awak . tak menjadi lh . saya ada problem dekat H3 . huhu

    ReplyDelete
  14. Wah dapat score 100%! Saya tak dapat pun. Just dapat adlam 50% ++ je... adeh... still wondering perlu ke nak dapat score sampai 100% tu? Cause selama ni lebih fokus untuk masuk ke page pertama google berbanding dapat score macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni la salah satu ikhtiar saya untuk masuk page pertama google. Tuan ada cara lain? Kongsikan lah.

      Delete
  15. saya baru join blogging ni. tips ni sangat berguna. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga membantu :D Sama-sama...

      Delete
  16. Yg h1..h2..h3 tue mcm mana?
    I mean mcm mana nak hightlight kn h1 and so on dlm blog? Guna yg 'heading, subheading dan minor heading' tue kahr time tulis entry? Sy kurg faham part tue ja huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai pun tak tau Nurul, just ikut je semua tu. Haha... Nak ka Mai tolong buatkan, nanti invite lagi sekali :D

      Delete
    2. Hahaha x apa,, sy ikut tips tue semua dulu..kalau x faham juga sy invite Mayy lgi hahaha xD

      Delete