Menggunakan Anjing untuk Mengesan Barah Payudara?

menggunakan anjing untuk mengesan breast cancer
The Sun 30 March 2017
Selain makhluk yang kuat untuk bertempur dan setia dengan tuannya, anjing juga kenali dengan kepintarannya. Walaupun umat Islam tidak dibenarnya untuk membela mereka, tidak bermaksud umat Islam dibenarkan untuk menzaliminya. 

Semasa membaca akhbar The Sun bertarikh 30 Mac (Khamis), aku sangat tertarik dengan artikel bertajuk "Dogs trained to sniff out breast cancer". 

Beberapa ekor anjing dari baka German Shepherds telah digunakan dalam kajian ini untuk mengesan bandages yang dipakai oleh beberapa pesakit barah payudara dengan cara menghidu sahaja.

Pada pusingan pertama, mereka hanya mampu mengesan 28 daripada 31 bandages pesakit barah payudara. Namun pada pusingan kedua mereka berjaya mengesan 100% samples barah payudara.

Amazing, huh?

Sekiranya benar penyakit barah payudara dapat dikesan dengan bantuan anjing-anjing menggantikan mammograms, mudahlah untuk digunakan di negara-negara susah yang kurang alat canggih kerana cara ini ringkas dan murah.

Walaubagaimanapun, perkara ini masih dalam kajian dengan menambah bilangan pesakit dan anjing pengesan.

Apa pendapat korang dengan menggunakan anjing untuk mengesan breast cancer macam ni? Cool kan? 


Follow
Previous
Next Post »

18 Comments

Click here for Comments
3/31/2017 1:14 AM ×

Assalammualaikum. Jemput join sis http://akhalilah.blogspot.my/2017/03/mystery-contest-by-butik-julita-anje.html?m=1

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/31/2017 2:07 AM ×

Esok saya join ye sis.

Reply
avatar
FeyLiez
admin
3/31/2017 9:11 AM ×

tak perlu alatan canggih kan untuk kesan... maybe ada pro dan contra la kannn...

Reply
avatar
3/31/2017 10:39 AM ×

Cool memamng cool tapi kalau la kaedah ni digunakan dalam Malaysia emm alamatnya ramai doktor tak bertauliah yang ceramah percuma menyimpang ke lain akan kebaikan dan keberkesanannya huhuhu 😓

Reply
avatar
Jun Zie
admin
3/31/2017 11:13 AM ×

Assalammualaikum dan salam jumaat Mai =D
Ju bru bksempatan bw ari ni. Btw, pelbagai cara perubatan skrg kan tp dgn teknik ni sekira nya kajian mnunjukkan potensi deria anjing dpt mbantu, apa salah nya di gunakan kelak kan. sokong kata mai, lebih jimat untuk mereka yg kkurgn kos medical checkup

Reply
avatar
3/31/2017 2:29 PM ×

uishhh first time dngaq.. dgn cara hidu sja kotttt

Reply
avatar
nadhie wueen
admin
3/31/2017 4:43 PM ×

bagus jugak la lagi2 bagi negara atau kawasan yg kurang teknologi. n maybe pada org2 yg taknak menggunakan momogram tu

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/31/2017 10:27 PM ×

Betul tu, tapi rasanya untuk saringan pertama okay juga, kemudian verify dengan machine,hehe.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/31/2017 10:30 PM ×

Hahaha biasalah tu typical meleis.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/31/2017 10:31 PM ×

Waalaikumussalam Ju :D

Betul...bagi Mai memang banyak baiknya dari buruk kalau suatu hari nanti disahkan cara ni betul2 berkesan.

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/31/2017 10:32 PM ×

Tu laaa anjing mmg power...

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
3/31/2017 10:33 PM ×

Tu la... kalau betul berkesan cara ni memang bagus...

Reply
avatar
Mat Jo
admin
4/01/2017 10:08 PM ×

Penemuan baru nie, mungkin satu hari nanti akan jadi alternatif dalam perubatan untuk mengesan kanser, :)

Reply
avatar
Jari Manis
admin
4/02/2017 5:30 PM ×

Woww deria bau anjong tu leh kesan eh

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/03/2017 12:58 AM ×

Betul tu, sebagai Alternatif yang murah & cepat. why not kan?hehe

Reply
avatar
Noor Maizan
admin
4/03/2017 12:59 AM ×

Tu la tajam deria anjing ni...

Reply
avatar
Nour Adieb
admin
4/03/2017 12:27 PM ×

kalau cara ni berkesan, apa salahnya kan. tapi kalau di Malaysia, memula memang akan viral pastu membantah itu ini.

Reply
avatar
4/13/2017 11:09 AM ×

SubhanaAllah.. daysat sungguh deria bau mereka..

Reply
avatar

Tinggalkan pendapat/nota/surat cinta/amaran/soalan pada saya. Jika soalan saya akan menjawabnya, Jika nota cinta maka saya akan melawat blog anda semula.
Komen berbaur rasist, provokasi & lucah tidak akan dipublish. ConversionConversion EmoticonEmoticon