Wednesday, August 19, 2015

Rawat Jerawat dengan Doxycycline

Assalamualaikum and hi, apa khabar readers?

Tonight,i'm super excited to tell you my experienced fighting with the pimples on my face. Ada jerawat ni tak best tau, orang selalu pandang serong, kata mereka kami tak pandai jaga kebersihan diri sebab tu naik jerawat. Lebih kejam yang menyindir konon air wudhu' mereka buat muka flawless, apa ingat kami yang berjerawat tidak bersolatkah?

It's okay, mari move on dari kisah sedih itu. 


Alhamdulillah. Cara aku treat jerawat-jerawat durjana itu menggunakan antibiotik Doxycyclin. Ambil dari klinik atas pantauan dan nasihat doctor ya, jangan korang pandai-pandai sendiri pulak.Eheks.

Sekarang cuma tinggal parut je. Hmm, aku tak tahulah produk apa yang bagus untuk hilangkan parut bekas jerawat gitu...

Kalau ada cadangan best,beritahulah,,! Jangan lawa sengsorang je, Hiuhiuhiu.

Tata.

Tuesday, August 18, 2015

Cara belajar yang efektif untuk pelajar blur.

Assalamualaikum and hi...

Okayy setelah lebih 4tahun (since diploma) bereksperimen dengan cara belajar yang efektif untuk pelajar yang blur (me). Yeah, aku bukanlah jenis pelajar aktif dalam kelas. Memang aku duduk paling depan lagi, untuk amik berkat awal, tapi aku susah sangat nak fokus dalam kelas.

For the last semester, aku amik keputusan nak try method baru untuk belajar. Agak tough untuk orang yang sangat susah untuk bangun tidur awal pagi, because aku ni lebih letih lepas bangun tidur dari sebelum tidur. Tapi aku cuba untuk bereksperimen dengan diri sendiri. 

Lepas maghrib aku dah tidur terbongkang. Tak mandi. Sebab nak mandi bila bangun tidur nanti. Save baju ler woi duduk asrama,haha. So dalam pukul 2 pagi or lebih sikit aku bangun, mandi,solat isyak, kalau hari rajin buat la solat sunat, kalau korang rajin buat hari-hari, jangan macam aku , (T_T) , baca Al-Quran, pastu pegang pen dan buku, baca bismillah ok boleh study.

Al-Quran jangan lupa. Tu pesanan abah. Abah mmg pentingkan Al-Quran sebab itu kunci kekuatan akal fikiran manusia. Lagipun nak asah otak sikit, kasi warm up, kan baru bangun tidur kang terus buka buku Molecular Biology ke Genetic ke sentot otak terus otak ini.

Solat Dhuha penting. Itukan kunci murah rezeki. Result yang gempak kan rezeki. Haa orang pemalas macam aku, aku buat sekali je time study week dulu. Sebelum ni tak pernah buat langsung time study week. MasyaAllah kesannya, itu baru buat sekali tu. Lain kali takmo malas-malas.

Nota aku tak istiqamah mcm student lain. Kalau rajin aku buat mind map cantik siap kaler kaler tauu. Kalau malas aku buat atas kertas kajang lipat dua je. Kalau paling tak rajin aku conteng atas buku or atas sticker note pastu tampal kat buku. Aku kan blur. Aku tak mampu baca tanpa menconteng balik, nanti aku lupa. Fikiran aku ni kalau tak tambat elok elok sakgi dia melayang jauh. Sampai ke honeymoon kat Bora-Bora.EH.

Paling penting, try ajar orang. Dah nama pun pelajar blur. Dah blur, aku selalu buffering, cakap melayu pun lambat (Cara aku sembang mcm cara Nasir Bilal Khan,slow lambat dan stop stop), cakap Inggeris apatah lagi. Memang susah sbb aku takut kawan aku pun tak faham apa aku cakap, tapi aku try jugak. Jangan sesekali kedekut ilmu. Ilmu dan dari Allah, kongsilah. Kalau aku faham satu topik yang agak susah, terus aku jerit "HAA aku dah faham, kau nak aku terang tak?" , kalau kawan aku pun dah lama faham,alhamdulillah, kalau dia belum faham aku cuba fahamkan dia. Kalau tiba-tiba kami berdua pening balik, carilah top student. Hiuhiuhiu.

Kadang-kadang aku sedih bila dalam lab aku akan ketinggalan, aku kan blur. Itu tak dapek nak nolong lah. Lagipun aku bukan jenis dalam perhatian lecturer or kesayangan lecturer. Siapa sayang orang blur oi. Aku tak pandai bercakap. Aku tak pandai bersembang mahupun ambil hati lecturer. So jalan agak sukar bila lecturer tak kenal kita. Kalau boleh korang ramah tamah la dengan lecturer. Jangan jadi macam aku. Setiap hari aku doa, 

"semoga Allah lapangkan dadaku, permudahkan urusanku, dan lancarkan lisanku, supaya mereka faham perkataanku"

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي
[25-28: طه]

O my Lord! expand me my breast; Ease my task for me; And remove the impediment from my speech, So they may understand what I say
[20:25-28]

Setakat ini tips dari seorang pelajar blur. Aku sekadar nak berkongsi perkara yang baik, maafkan kalau ada yang tak baik dari entry ini.

Nak aku belanja gambar terbaru tak? Aku memang suka payung gambar,so aku sudahi entry ini dengan muka aku yang comel. Byeee. Thanks yang baca sampai habis. Tinggalkan komen. TATA

Assalamualaikum,

Tuesday, August 4, 2015

Japanese Village , Bukit Tinggi.

Assalamualaikum.

Hi. Nice day ,korang. Cuti sem ni takde apa nak buat, nak keluar pun malas, so duduk atas sofa dan berangan perkara indah-indah. Produktif kan hidup aku. 

25June , tarikh birthday aku, cuma malang bertimpa tahun ni, ada paper final on 25th June 2015. Bukan satu ye tuan puan, 2 paper FINAL EXAM ,belah pagi and petang, dan lebih dasyat, esoknya ada satu lagi paper killer. Dasyat birthday aku tahun ni.

So ada orang amik keputusan nak sambut birthday aku lagi awal, so aku ada time untuk study sebab sepanjang study weeks and exam , boyfriend are not allowed. HAHAHA. Nasib baik dapat boyfriend baik dan memahami, hensem plak tu, (Kasi bodek cikit).

So dia bawak aku ke Bukit Tinggi,Pahang. Aku ingatkan jauh, dekat je rupanya. HAHAHA. Terima kasih awak yang baik hati, terharu tauu. 

Sampai je kat Bukit Tinggi tu, bayaran RM12 seorang. So dia pun decided untuk bawa aku je Japanese Village. Park je kereta, aku berderau darah tengok tangga yang tinggi,HAHA, Dasar gemuk pemalas. Padahal takdelah tinggi mana pun. Time naik tangga, dia lebih semput dari aku, rasa amazing sangat bila aku ternyata lebih sado dari abang askar. Ni mesti sebab aku dah selalu sangat panjat bukit dan tangga Fakulti Sains Gunaan Uitm tu, takpun naik asrama tingkat4 hari2. 

Pintu masuk 

Gedik sungguhlaaa hai...

Hereeee we are. Dah naik,serius hilang penat tu, Cantiknyaaa, Subhanallah. Rasa tenang sangat dikelilingi oleh pokok-pokok yang cantik. Paling best sebab ada kolam ikan. Sebab aku sangatttttttt suka tengok ikan berenang. Tenang dan rasa so fresh so good sangat,


Bila dah jumpa ikan, dah taknak kawan dengan dia dah. Sibuk bagi makan ikan. Makanan ikan boleh beli kat situ, RM1 je.HAHA. 

Ada yang bergambar sambil pakai kimono bagai tapi aku malaslah. Tak pakai kimono pun dah comel mcm awek Jepun dah.Ehhh..

SPA pun ada


Kemain model rumah jepun. Oleh sebab pergi berdua so takde cameraman nak amik gambar kami. Sobs.. Takpelah...



AHAHA , pandang saya je sampai akhir hayat awak tau...Zamzam alakazammmm... Mandrem sket. 

Tak banyak gambar berdua, cuma banyak gambar ala-ala aku jadi model adelah. Maklumlah boyfriend suka amik gambar permandangan, akulah mangsa dia suruh bergaya. Maybe aku ni salah satu permandangan indah kat mata dia kut.Ihiks perasan sgt uols,

Then dalam pukul 4 macam tu kami pun turun dan singgah makan di RNR before beransur.So inilah hadiah paling best birthday aku tahun ni,

Thanks sweetheart. Luang masa untuk saya.