Cara Buat Bio-Link Menggunakan Canva

Pernah tak korang klik link pada IG atau Twitter seseorang, dan keluar satu page yang memaparkan banyak-banyak link berkaitan tuan badan tersebut? Haa itulah namanya Bio-Link. 

Disebabkan IG dan Twitter hanya benarkan letak satu link sahaja pada ruangan profile, jadi memang penting untuk kita buat Bio-Link supaya kita boleh letak sebanyak mana link yang kita hendak pada ruangan tersebut. 

Contoh Bio-Link yang selalu kita nampak adalah macam ni. Sebenarnya banyak lagi yang lebih kreatif, cuma harini sis nak ajar cara buat bio-link paling simple menggunakan aplikasi Canva.


Cara Buat Bio-Link Menggunakan Canva

01// Sign-up Akaun Canva 

Jika korang masih belum ada akaun Canva, boleh sign-up di https://www.canva.com/. Jika dah pernah buat, just log in macam biasa. 

02// Search "biolink" dan pilih template

Search perkataan "biolink" dan tekan enter. Kemudian korang pilihlah design mana yang korang suka. Banyak tauuu, jangan rambang mata, hehe.



03// Adjust template ikut citarasa sendiri dan masukkan link

Selepas dah pilih, adjust template tersebut ikut citarasa kita. Masukkan gambar jika mahu. Dan boleh tukar warna dan perkataan untuk link tu.

Selepas dah siap adjust template, boleh click pada perkataan yang kita nak masukkan link, dan klik pada simbol link (yang sis dah bulatkan merah tu), paste link social media atau whatsapp yang korang nak paste. 



04// Publish as website

Selepas dah settle, publish as website, dengan cara click titik tiga kat atas tu, dan kemudian click 'website'.

Then pilih "scrolling", dan PUBLISH.


05// Pendekkan URL Link di Bitly, and DONE!

Ok dah siap pun! Kalau korang nak pendekkan url link tu, boleh guna website https://app.bitly.com/bbt2/ . Lepas tu bolehlah korang paste Bio-Link korang dekat profile Instagram dan Twitter. Mudah kan?



Semoga bermanfaat! Bye!



Follow

Post a Comment

16 Comments

  1. Baru tahu canva ada feature ni. Thanks mai!

    ReplyDelete
  2. thanks mai share info ni. sllu guna web linktr.ee tu..nti nk try guna yg ni lak

    ReplyDelete
  3. thankyou share tutorial yang berguna . ada masa lapang CCL nak cuba la

    ReplyDelete
  4. dulu cari juga macam mana nak buat bio link ni, last i guna linktree.hehe
    thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas perkongsian, kak. Baru tahu boleh buat bio link di Canva.

    ReplyDelete
  6. Tq share ilmu. Free nanti Leya boleh apply kan

    ReplyDelete
  7. bagus nihhh.. tq mai sharing nii

    ReplyDelete
  8. Thank you share Mai! Hehehe Nanti nak buat. :)

    ReplyDelete
  9. Wah senang jaa tq maii ❤️

    ReplyDelete
  10. Waa,, sy pun bru tau juga pasal biolink walaupun kerap juga guna canva haha

    ReplyDelete
  11. TQ info..slalu guna canva utk buat design2 blaja anak2 je

    ReplyDelete
  12. Yes canva ada feature ni and lenne pernah guna dulu before I went canva pro. Canva pro lagi la banyak cantik cantik T.T but now lenne pakai link blog je, buat satu page for links especially utk letak kat bio. Bila orang tekan, the stat goes back to our blog. A click is a click gitu ^^

    lenne | lennezulkiflly.com

    ReplyDelete
  13. senang je nak buat. ada acc canva, nanti boleh la try buat pulak biolink ni sebab dekat IG tak boleh letak dah link blog haha

    ReplyDelete