Tuesday, February 28, 2017

My February Playlist


01. Jampi - Hael Husaini Video + Lirik


LIRIK

Bermula pandang pertama
Terlihat kamu di depan mata
Terasa debar di dada
Menahan rasa bila kau ada

Kau buat ku terpaku 
Sepertinya diriku yang mahu
Diri kamu

Dan bila kau hadir bagai satu misteri
Ternyata diriku bagai sudah dijampi
Dan bila kau hambakan hati ku kembali
Ternyata hanya kau harus aku cintai 

Ha ha ha aku ketawa
Terasa aku tak tentu arah

Kau buat ku terpaku 
Sepertinya diriku yang mahu
Diri kamu

Malam, berganti malam
Masih terbayang
Apa yang berlaku
Pada diriku
Ternyata kamu
Ternyata kau mahu diriku
Selamanya kau milik ku

Aduhai, pertama kali dengar aku sudah kena jampi dengan lagu ini, repeat sampai lebam, muahahaha. 


02. Aku Sanggup - Sufi Rashid Video + Lirik


Termenung sendu…
Ratapi luka yang telah terguris..

Mengejar bayang… 
Moga terbukanya pintu hati..

Rindu saat kita.. 
Seperti lalu saling menyanyangi..

Namun kau berubah.. 
Tawar hilangnya kasih..

Apa gunanya berbicara.. 
Jika hati tak sekata..

Andainya masih ada cinta.. 
DENGARKANLAH!

(chorus)

SAYANG.. 
Tak usah kau pergi.. 
JAUH.. Dari diri ini..

Jika kau mahu aku sanggup.. 
Rebah melutut merayu..

JIWA.. Masih mencintai.. 
KITA.. Punya harapan lagi..

Jika kau mahu aku snggup.. 
Mulakan hidup baru..

OHHHH…OHHHH…

Apa gunanya berbicara.. 
Jika hati tak sekata..

Andainya masih ada cinta.. 
DENGARKANLAH..

(ulang chorus)

JIWA.. Masih mencintai.. 
KITA.. Punya harapan lagi..

Jika kau mahu aku sanggup.. 
Mulakan Hidup baru..

SAYANG

Aku sanggup…………

Aku memang peminat Sufi, dan bila keluar lagu baru ni lagilah bertambah minat. So lagu-lagu Sufi ni memang kena betul dengan jiwa aku yang masih terperangkap dalam zaman rock leleh.


03. Warkah Untukku - Ara AF Video + Lirik

Cintamu Hancurkan Zahirku,
Rela Dicampak Ke Penjaramu,
Dari Diperlakukan Begini.

Sungguh Kau Yang Kumahu,
Berdoa Semoga Kau Kan Berubah,
Mendampingiku Selalu.
Kasihku Tolong Lihatkanlah,

Tunjuk Dia Jalan Kepadamu,
Yang Tersesat Tiada Bertuju.
Berikan Hatimu Padanya,
Kau Akan Rasa Cinta Sebenar,
Dalam Kau Mencari Aku.

Sungguh Kau Yang Kumahu,
Berdoa Semoga Kau Kan Berubah,
Mendampingiku Selalu.
Sungguhnya Kau Yang Kumahu,
Berdoa Semoga Kau Akan Berubah,
Mendampingiku Selalu. 
Ara memang power lah! 
05. Mencari Cinta Sejati - Cakra Khan Video + Lirik

Hembusan angin meniup wajah alam
Mataku tak berkedip menatap langit
Terlalu luas tak bertepi pandang
Bisakah aku menyentuh awan

Berwaktu-waktu aku mengasuh rasa
Mendengarkan jiwaku berkata-kata
Tak mungkin aku abaikan kata hati
Ku harus jujur pada hatiku

Kau dan aku tak bisa bersama
Bagai syair lagu tak berirama
Selamat tinggal kenangan denganku
Senyumku melepaskan kau pergi

Engkau bukanlah sebuah kesalahan
Tak pernah aku menyesal mengenalmu
Tapi biarkanlah aku terbang bebas
Mencari cinta sejati

Berwaktu-waktu aku mengasuh rasa
Mendengarkan jiwaku berkata-kata
Tak mungkin aku abaikan kata hati
Ku harus jujur pada hatiku

Kau dan aku tak bisa bersama
Bagai syair lagu tak berirama
Selamat tinggal kenangan denganku
Senyumku melepaskan kau pergi

Kau dan aku tak bisa bersama
Bagai syair lagu tak berirama
Selamat tinggal kenangan denganku
Senyumku melepaskan kau pergi

Kau dan aku tak bisa bersama
Bagai syair lagu tak berirama
Selamat tinggal kenangan denganku
Senyumku melepaskan kau pergi
Sedihnya lagu ni, sobs sobs. 
Follow

Monday, February 27, 2017

Kuiz Personaliti Diri

Kuiz Personaliti Diri

Quiz ni aku tak pasti mana sumbernya, tapi lepas aku jawab, memang 99% jawapan tu tepatlah dengan personaliti aku, Muahaha, jadi cubalah korang pula jawab tengok betul tak?

Jangan ambil serius sangat dengan jawapan tu okay, dan ingat! Jawab dengan jujur.

SOALAN-SOALAN

01. Anda sedang berjalan menuju ke rumah teman lelaki/perempuan anda. Ada dua jalan menuju ke sana. Ada jalan pendek dan amat cepat untuk sampai. Dan satu jalan lagi berliku-liku namun penuh dengan permandangan indah.

Jalan yang mana yang anda pilih?

02. Dalam perjalanan, anda melihat ada dua jambak bunga ros. Satu jambak ros putih dan satu jambak lagi bunga ros merah. 

Ros berwarna apa yang akan anda berikan pada pasangan anda?

03. Akhirnya anda sampai ke rumah pasangan anda. Anda menekan loceng dan pembantunya yang keluar. Apa yang anda lakukan?

Bertanya kepada pembantu itu tentang pasangan anda?
Atau anda hanya sekadar bertanya dalam hati.

04. Sekarang anda berada dalam bilik pasangan anda. Tiada sesiapa pun di sana. 

Anda memutuskan untuk meletakkan bunga ros itu di atas katil atau sebelah tingkap?

05. Kemudian saatnya anda tertidur. Apabila anda bangun pagi dan melihat pasangan anda, apa yang anda lihat?

Adakah dia sudah bangun atau belum?

06. Waktunya untuk anda pulang. Ada jalan biasa namun cepat sampai ke rumah dan ada satu jalan berbelok belok dan lama untuk sampai ke rumah.

Jalan mana yang akan anda pilih?

dah jawab?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JOM BACA JAWAPANNYA!

01. Kalau anda pilih jalan yang pendek dan cepat sampai. Itu bermaksud anda mudah jatuh cinta dan kalau anda memilih jalan yang berliku dan memerlukan masa yang lama untuk sampai ke rumah pasangan anda, itu bermaksud anda adalah orang yang memerlukan waktu untuk jatuh cinta. Perlu pemikiran, perjuangan, dan pastinya keyakinan.

02. Kalau anda memilih bunga ros putih, itu bererti anda jenis pemberi. Kalau anda memilih ros merah, anda jenis penerima.

03. Kalau anda bertanya pada si pembantu, itu bermaksud anda adalah jenis orang yang akan melibatkan orang lain dalam hubungan anda. tapi kalau anda memilih ros merah, anda adalah jenis orang yang menyelesaikan segala sesuatu dengan sendiri, termasuk ketika ada masalah dengan pasangan anda.

04. Pilihan tempat tidur merupakan petanda bahawa anda ingin melihat pasangan anda setiap hari. Pilihan di tepi tingkap adalah petanda anda tidak keberatan bila sehari tidak melihat pasangan anda.

05. Apabila masuk ke dalam bilik pasangan anda dan dia masih tertidur, anda termasuk orang yang dapat menerima seadaanya. Tapi kalau melihat dia sudah terbangun, itu bermaksud pasangan anda akan berubah kerana/untuk anda.

06. Pilihan jalan pulang lama menandakan anda sejenis orang yang menjaga suatu hubungan, sementara jalan cepat bermaksud anda cepat mengakhiri suatu hubungan.

Sunday, February 26, 2017

4 Free Stock Photos Favorite Aku


Entry tanpa gambar adalah sangat membosankan, kecualilah kita ada trick tersendiri yang mampu memukau pembaca dengan sekadar penulisan. Kerana 'desperate' nak tawan hati pembaca, kebanyakan blogger mesti pernah buat satu jenayah ini ; Curi Gambar Orang Tanpa Credit

Termasuklah aku. Google dan ambil tanpa rasa bersalah. Paling sopan kasi kredit pada 'Google', lagi kerap tak bagi credit langsung. Oh tidak! Itu adalah hak milik blog orang lain sebenarnya, bukan google. 

Sejak datang kesedaran dalam diri ini, aku mula mencari stock photos percuma untuk menghiasi entry-entry aku. Stock photos ni pula kebanyakan memang berkualiti HD, dan percuma, tiada sebab untuk kita tidak menggunakannya sebaik mungkin. 


01. StockSnap.io - https://stocksnap.io/

All photos on StockSnap fall under the Creative Commons CC0 license. That means you can copy, modify, distribute any photo on the site, even for commercial purposes, all without asking permission! - https://stocksnap.io/license

Ini adalah laman web paling kerap aku guna.

Caranya aku right click + copy image url, taraaa siap untuk memudahkan aku menggunakan gambar-gambar tersebut untuk menghiasi setiap episod novel aku dalam Wattpad. Hihihi. 

So yeah! Dia kata boleh guna tanpa minta izin pula tu, ambillah yang mana berkenan, hihi.


02. Kaboompics - http://kaboompics.com/

When possible, please include a photo credit with link to www.kaboompics.com - "Photo by Kaboompics.com" (or similar statement). You can place the links anywhere you like so long as they are displayed on the same page that the photograph is used; Under the photo or at the bottom of the footer is fine. I request this as a courtesy. If you can't or don't want to give photo credit, that's okay - photos can be used uncredited. I'm incredibly happy when I see that you use my photos! - http://kaboompics.com/terms

Kaboompics ni lebih kurang sama je dengan StockSnap tu, hihi. Bezanya Kaboompics galakkan kita bagi credit untuk diorang pada setiap gambar yang kita guna, kalau tak bagi pun takpa, tapi dah dia suruh tu bagi jelah kan. 

Cara nak cari gambar sesuai dengan entry kita tu, boleh search dekat ruang atas tu, ataupun melalui hashtag. 


03. Pexels - https://www.pexels.com/


It's hard to understand complex licenses that is why all photos on Pexels are licensed under the Creative Commons Zero (CC0) license. This means the pictures are completely free to be used for any legal purpose.
The pictures are free for personal and even for commercial use.
You can modify, copy and distribute the photos.
All without asking for permission or setting a link to the source. So, attribution is not required.  - https://www.pexels.com/photo-license/

Yang ni pun aku suka. Tak perlu bagi kredit + gambar dia class gittchewww. Savelah mana yang kita suka, nak search pun senang. 

Guna jangan tak guna. Hahaha.


Peringatan mesra:

Semua gambar daripada ketiga-tiga web ini bersaiz sangat besar, so jangan lupa optimize dulu sebelum guna. Kalau malas nak optimize jangan tanya kenapa blog kita berat sangat dan loading terkedek-kedek.

Nak optimize gambar boleh ke laman web favorite aku http://optimizilla.com/ ataupun resize sendiri pakai Photoscape tu, mana-mana pun boleh.


04. Canva - https://www.canva.com/

Guna Canva paling best! Kenapa? Tak perlu optimize lagi, dan tak perlu edit pakai Photoscape dah. Just edit guna applikasi itu sendiri.

Kalau tak suka dengan template free canva tu, click free photos tu so pilih gambar background dari situ. Kebanyakan gambar kat situ pun diorang ambil dari free stock photos so tak ada isu curi gambar pun, no worries.

Fonts dari Canva pun tak kurang menariknya, macam-macam jenis fonts duk ada. Tinggal tahap kreativiti kita je kena asah lagi.

Dah siap edit? Click download > ambil format PNG or JPEG , janganlah save PDF macam mana nak upload kat blog pula. 

Kelebihan Canva bukan boleh buat gambar blog je, siap boleh design cover photos Facebook, Twitter, Google + dan buat cover buku Wattpad, cubalah sendiri!


Semoga entry kali ini bermanfaat untuk semua :)



Follow

Saturday, February 25, 2017

GIVE AWAY by ASHASRAH

Pouch & Perfume
KLIK BANNER UNTUK JOIN 
Ditag oleh : https://merahcekelat.blogspot.my/2017/02/give-away-by-ashasrah.html (Thanks dear!)

Dianjurkan oleh : http://ashasrah.blogspot.my/2017/01/give-away-by-ashasrah.html

Hadiah : Pouch Neko comel & Perfume Aquarius

Terbuka untuk : Blogger @ Instagram User

Tarikh Tutup : 28 February 2017 (3 HARI LAGI)

Tarikh Pengumuman : 4 March 2017

Oleh sebab tarikh tutup adalah lagi 3 hari, dan masih ramai belum sedar kewujudan giveaway awesome ni, saya mau tag ramai-ramai untuk memeriahkan lagi giveaway Ash ni. Ok, jomlah kita support kawan kita nih, hihi.

Makin meriah makin seronok kan, mana tahu rezeki ada dalam ni. Tak kisahlah rezeki siapa pun. All the best to me and all, hahah.

Saya Tag!

Follow

Friday, February 24, 2017

Design Personal Blog Ikut Cara Aku

Design Personal Blog
Design Personal Blog

Template blog memainkan peranan penting untuk bagi first impression mengenai theme blog kita. At least kalau tak ada niche sekalipun, template dan design blog mampu untuk clasify antara blog serius dan blog santai.

So kali ni aku akan bercerita mengenai design blog sendiri (entry ala-ala syok sendiri) dan kenapa aku pilih design ni? 

Oleh sebab blog aku adalah blog personal santai-santai dan aku seorang perempuan, macam tak sesuai pula untuk aku pakai template magazine theme kan (bagi aku magazine theme sesuai untuk blog berita/serius/specific niche ataupun blogger maskulin).

Contoh magazine template:
http://www.themexpose.com/2015/06/wagazine-responsive-blogger-template.html


01. TEMPLATE
Template yang aku pakai adalah Espellete from Etsy so sebab tu aku bebas tukar sana-sini. Free template bagi aku takde hal kalau nak pakai, tambah-tambah bagi blogger yang cepat boring dengan satu-satu design, jadi terpulanglah untuk pakai template apa pun, tak apa. Bersyukur tau sebab banyak template personal blog yang mudah didapati sama ada free ataupun berbayar. 

Untuk free responsive template, aku sudah pernah explain dengan panjang lebar, Jadi jika berminat boleh baca panduan install free responsive template dan juga di mana kita boleh dapat responsive template dengan percuma ni dalam entry INI

Kalau berminat untuk beli template personal blog yang cantik, profesional, elegan dan cute, dengan harga yang berpatutan, aku sarankan untuk beli di:
  • https://www.etsy.com/shop/BloggerTemplate
  • http://wanaseoby.com/shop-opening-scarlet-blogger-template/ (Malaysia)
  • https://www.etsy.com/shop/BestForBlogger?ref=l2-shopheader-name


02. TEMA WARNA
Warna kegemaran aku adalah merah dan hijau tapi dua-dua belum lagi aku gunakan untuk tema blog aku, perasan tak? Aku ni jenis bedal je warna apa yang aku rasa menarik bila aku edit guna customization template tu.

Tema warna buat masa sekarang adalah peach, insyaAllah aku gunakan warna ni dalam jangkamasa yang lama sebab ramai bagi feedback warna ni cantik dan soft. 

Antara gabungan warna cantik untuk blog adalah :
  • Biru/putih - Sangat mendamaikan, rasa sejuk je, aku sendiri pernah guna theme biru ni
  • Gold/putih/hitam - Warna gold ni exclusive dan nampak mahal
  • Pink - Sesuai untuk mereka yang suka girly theme, cute gituee
  • Hitam/putih - Serius aku suka blog minimalist gini, kebanyakan blog matsaleh la, tapi bila nak apply kat blog sendiri rasa tak ngam pulak sebab aku ni jenis otak rainbow sikit. So blog orang okay, blog sendiri tak mau. HAHAHA.


03. HEADER 
Header ni bagi aku satu trademark yang sangat powerful untuk memukau mata setiap orang yang singgah ke blog kita. Bagi aku tak kisahlah header tu cuma pakai tulisan, atau vector, atau illustrasi menggambarkan isi blog, janji kemas dan cantik.

Semua orang boleh jadi kreatif dengan adanya berjuta freebies daripada pinterest. Searchlah apa gambar korang nak + free kat belakang ayat dalam pinterest tu, takkan kecewa punya. Downloadlah segala free vector, floral, wreath, brushes dan macam-macam hadoo.

Bagi orang yang tak berapa nak kreatif (contohnya akulah, bukan orang lain), jangan runsing, sebab kita boleh dapatkan servis header dengan harga yang murah je. 

Nak header cantik tapi tak kreatif? Dapatkan khidmat/servis berpatutan daripada :
  • https://mellyacrayola.blogspot.my/
  • http://sishawa.blogspot.my/


04. RUANGAN ABOUT ME/PENULIS
Ruangan  PENULIS yang terpampang jelas pada menu bar blog ini bagi aku itu adalah salah satu elemen penting yang aku sangat titik beratkan dalam setiap blog yang aku jenguk.

Ruangan penulis ni sedikit sebanyak memberi pembaca rasa selamat berada dalam blog kita. Macam ni lah, kalau kita tak kenal orang tu, mesti rasa macam takut duduk dalam rumah dia kan, rumah orang tak dikenali. Tapi kalau rumah orang yang kita kenal, mesti kita rasa selamat. Itulah analogi yang aku boleh simpulkan. 

Tapi terpulanglah pada empunya blog itu sendiri. Dan jangalah pula masukkan data sulit sekali dalam tu, cukuplah 'Blogger from Kedah' , jangan tulis alamat sekali poskod bagai, hahah. 

Manakala ruangan HUBUNGI tu aku wujudkan untuk memudahkan orang menghubungi aku. Mana tahu ada tawaran menarik ke, nak bagi duit ke, muahahaha.

Cara letak Contact Me asing dalam page Menu Bar :
http://www.bloggerplugins.org/2013/05/create-separate-contact-page-for-blogger.html


05. PEMILIHAN FONT
Font idaman aku adalah Futura-PT tetapi oleh sebab aku ni penganggur pokai aku terpaksa pakai free alternatif yang lebih kurang Futura-PT iaitu font Josefin sans. Kalau nak tahu dua font ni lebih kurang je,tapi of course my idaman Futura-PT nampak lagi cantik dan kemas, maklumlah barang kena bayar kan. Kekekeke.
Design Personal Blog
Bagi blog formal/serius, font sans serif lebih sesuai dan nampak profesional. Tetapi bagi blog personal, aku lebih suka menggunakan font jenis sans. Dan title post aku menggunakan font Dancing script yang harmoni dengan Josefin Sans ni. Boleh google gabungan fonts yang serasi untuk blog, supaya tak sakit kepala orang baca.
Fonts sesuai untuk blog personal:
  • Roboto - free
  • Josefin sans (perasantan,kekeke) - free
  • Quicksand - free
  • Futura PT - bayaq!


06. GADGET-GADGET LAIN
Ada beberapa gadget penting yang akhirnya aku decide untuk tetap biarkan pada sisi sidebar blog aku walaupun ramai dah tak pakai (contohnya chatbox) atas beberapa alasan tersendiri.

  • Search bar - Memudahkan urusan pembaca stalk cari apa yang mereka nak cari dari blog ini. Yelah, ada ilmu kita kongsi-kongsikan.
  • Mini about me - Briefly cakap nama penulis, ada apa dalam blog ni dan cara nak contact. Kata mudahnya ni adalah ringkasan dari page ABOUT ME yang panjang tu.
  • Social Link - Kalau sesiapa rasa suka nak berkawan dengan aku silalah add/follow beberapa media sosial aku tu, jangan lupa bagitau hangpa blogger, baru aku followback, kekeke.
  • Follow - Aku cuma letak button follow Blogger dan button follow Google+ sahaja, aku dah tak sanggup lagi nak memobesitikan blog aku ni dengan segala button follow media sosial lain, cukuplah url selalu orang salah baca jadi missobesiti.blogspot.com.
  • Popular Post - Saja la nak bagi hangpa lekat lama sikit dalam blog ni, hehehe. Lagipun senang juga untuk aku pantau sendiri orang suka apa dalam blog aku ni, penulisan merapu kah, motivasikah, doktor cinta kah, atau orang cuma cari tips & tutorial.
  • Chatbox - KLIK SINI kalau nak juga online users simple macam aku tu dan SINI untuk tutorial cbox comel macam aku. Oh ya cbox ni ramai blogger dah buang dari blog sebab ramai salah guna dengan link iklan dan juga orang singgah just tinggal jejak tapi tak baca entry pun. Bila tak da cbox ni padan muka semua haaa kena komen juga entry nak tak nak. Tapi aku kekalkan je cbox dalam blog aku ni,lantak kome la nak baca ke tak entry ni, janji blog aku mesra pengunjung. Lagipun bukan apa, cbox ni memudahkan aku blogwalking dari satu blog ke satu blog lain. Tapi apa salahnya komen jela entry aku tu, alang-alang masuk kan. HAHAHA.
  • Autoping - Babab.net dan Pingje adalah pilihan aku untuk ping entry aku secara auto. Kelebihan autoping ni kalau tak salah aku boleh percepatkan google untuk index @ crawl (aku tak ingat mana satu term betul) entry terbaru kita. Walaupun aku tak ingat term dia, tapi yang aku pasti banyaklah kelebihannya autoping ni. 
  • Bloglist - Blog selalu aku singgah, siapa nak masuk bloglist sini habaq kat chatbox sana link ok. 
  • Blog archive - Senang nak cari entry lama balik. Kan? Ke korang rasa tak penting?
  • Instagram - Eh haruslerr tayang selfie-selfie terkini, gittewww. 
Apapun design yang aku buat untuk blog aku ni, aku sentiasa fikir dari pihak readers supaya orang selesa dan suka singgah sini. Jadi kalau ada yang rasa tak suka dengan design blog ni (terutama font) sharelah dengan aku font ni walaupun cantik, senang tak baca?
Harap gembira disini. 
Follow

Thursday, February 23, 2017

Kisah Adik Aku Jual Keropok Hingga Dapat Beli Huawei P9 Plus.

Haaa, selepas entry aku yang semalam tu, aku tengok ada yang macam berminat nak tahu keropok apa adik aku jual sampai dapat P9 Plus tu? 

Perghh aku hanya mampu kagum dalam senyap jelah, sebab bapak dengan mak aku kemain membebel sebab beli phone ribu riban (#pembaziran), tapi bebel sikit jelah, nak bebel banyak pun dia bukan minta kan, dia usaha. Lainlah spesis redho macam aku,phone apa orang bagi,aku pakai je, nak beli sendiri kirim salam jelah. Hahah.

Aku perhati je dia ni, power weh strategy dia bisnes. Oleh sebab target customers dia budak sekolah rendah je, so dia jual barang yang confirm bebudak akan beli sebab murah + bebudak suka + setiap hari habis. Apa benda tu?

Koala Kids Perisa Susu, Coklat & Cheese
Koala Kids Perisa Susu, Coklat & Cheese

Nabati Cheese
Nabati Cheese
Koala Kids dan Nabati Cheese ni adalah dua jajan yang dia jual disekolah, memanglah laku kan bebudak mestilah suka, harga pun murah 1/4 je dari duit sekolah bebudak tu, dia jual 50sen satu pek Koala kids, dan untuk Nabati aku tak ingat harga dia jual berapa sebab lepas je dia boleh beli phone tu dia berhenti berniaga. Hahah.

Beli kat mana? Dia beli kat kedai pemborong terus. So dapatlah harga murah kan. Tambah2 dia terus beli banyak kotak besar, terus dapat harga special.

Bila berniaga ni mana kenal family. Dia betul-betul nekad kalau kami adik beradik nak makan pun kena bayar harga sama, kuang asam betul. Hahaha.

So aku rasa dalam tiga bulan macam tu dia mampu pakai Huawei P9 Plus habaq hang, berharga RM2500. Itulah magicnya berniaga ni weh, memang orang beli, ada ja rezeki dalam tu. Kalau tak cuba mana nak tahu.

Antara cabaran dia adalah hari orang tak beli barang dia, dia promosi kat rumah pulak. Memang hati kering dia ni, siap paksa kami beli lagi. Dia bagi siap2 pastu minta duit, macam tu punya orang pun ada. HAHAHA.

So siapa kata berniaga kena ada modal beribu, try la dulu kan. (Tepuk bahu sendiri).









Follow

Tuesday, February 21, 2017

Apa Aku Nak Buat Selepas dapat Brim Bujang 2017

Brim Bujang 2017



Selepas permohonan BRIM Bujang 2017 aku telah diluluskan, aku sudah merancang beberapa plan baru untuk manfaatkan duit tersebut. Oh ya, untuk check status BRIM dan tengok Jadual Bayaran BRIM berperingkat boleh tengok kat sini 

| https://ebr1m.hasil.gov.my/DefaultSemakanKeluar.aspx?m=s&y=2016 | .

Untuk permohonan BRIM Bujang bernilai RM450, jadi pastinya aku sudah merangka plan untuk manfaatkan duit itu. Pada mulanya aku ada plan lain untuk guna duit tu, tapi disebabkan plan tak jadi, aku tukar ke plan lain pula.

01. Tempah Hotel di Shah Alam untuk Majlis Konvo Aku
Oleh sebab Majlis Konvokesyen UiTM Shah Alam akan mendahului kali ini, jadi majlis aku akan jatuh dalam bulan April nanti. Jadi aku perlu tempah awal untuk memastikan aku dapat hotel yang berdekatan dengan UiTM nanti (of course akan cepat penuh kan, UiTM Shah Alam kot!). Alhamdulillah aku ada menang boucher dari Traveloka dalam contest Instagram diorang, so nanti boleh kot pakai boucher tu masa tempah hotel. 

02. Cuba Mulakan Bisnes Kecil-kecilan 
Aku ada planning untuk menceburkan diri dalam bidang bisnes ni dan aku sudahpun berhubung dengan pemborong 'produk' tersebut. Ini adalah kali pertama aku nak berbisnes, dulu aku pernah tolong mak aku jual nasik ayam kat kantin sekolah je, hahaha (sekolah agama rakyat dalam pengubahsuaian so mak aku jadi pembekal makanan jap a.k.a kantin tidak rasmi). Kakak aku pun ada perniagaan stationary, adik aku pun meniaga keropok (hati kering weh dia tu jual keropok kat sekolah sampai boleh beli Huawei P9). InsyaAllah semoga berjalan lancarlah plan aku yang ni.

03. Belanja Orang
Hahaha. Aku memang suka belanja orang pun. Dan aku rasa berpotensi besar ni duit aku nak habis dengan bebudak dua ketul kat rumah aku ni. Ya Allah seram pulak bila fikir,hahahahah. Tapi aku rasa, perasan tak korang, rezeki aku tahun ni tak putus, lepas satu, satu aku menang giveaway. Memang aku tak kerja tapi masih ada duit yang masuk, aku anggap itu rahmat dan rezeki yang dibawa dua budak kecil tak berdosa ni dalam rumah aku, dan bila aku jaga, aku lah terkena tempiasnya. Subhanallah, Alhamdulillah. Jangan lupa belanja parents juga, kekekeke.

Okaylah plan banyak-banyak pun belum tentu jadi pun, apalah sangat RM450 boleh buat zaman sekarang ni. Jadi inilah plan utama aku untuk duit kali ini. 

Korang dapat BRIM tak? So apa plan korang selain menabung?



Follow

GIVEAWAY #1 BY AISYAH


Klik Banner untuk Join | Ini adalah kali pertama aku jumpa blog Adik Manis yang bernama Aisyah ini, dan jumpa pula giveaway ni, hahaha. Jomlah korang ramai-ramai memeriahkan giveaway Aisyah ni. 

3 peserta bertuah akan memenangi perfume pen Riffora ni, dan semua peserta akan dimasukkan kedalam bloglist selama 5 bulan! Yeppieee. Kiranya 2 dalam 1 la giveaway ni. Tarikh tutup penyertaan adalah apabila cukup 50 orang join, fuh kena cepat ni. Sekarang pun dah 8, 

Aisyah tanya, KENAPA NAK JADI PESERTA BERTUAH?

Mestilah nak jadi peserta bertuah sebab aku suka perfume! Nak nak pula aku pernah kerja kat kedai perfume, jadi banyak jugalah bau perfume aku tahu dah, cewahhh. Padahal aku tahu yang aku suka je.

Okaylah dari penyiasatan aku terhadap Pen Perfume Riffora ni, perfume ni adalah EDT dan baunya adalah inspirasi daripada perfume-perfume terkenal. EDT ni tahan selama 8 jam kat baju kalau kat kulit tu ikutlah kulit korang lembap ke kering.


Omagad! Banyaknya bau yang aku suka, Nina Ricci tu paling favorite lah. Selain tu aku suka Gucci Flora, Forbidden Rose, dan Midnight Fantasy (manis giler bau ni, rawrrrr) Hahaha tetiba, ampunkan aku. Ni la kalau jumpa perfume jadi ginilah. Hahah. 

Kalaulah aku terpilih menang (cewah perasan), memang aku attack Nina Ricci tu la, kekeke. Bau wangi oh, dulu masa kerja aku spray bertubi-tubi yang tester punya. Balik rumah mak aku tanya, 'BAU APA HANG NI? KUAT BETOI.' Hahahaha. 

Hihihi okaylah banyak pula membebelnya. Entah kena sampuk apa sekarang ni, entry giveaway pun nak berletiaq panjang (padahal tricks duk mengorat Adsense) hahah. 

Email : maizanfauzi93@gmail.com


Follow

Sunday, February 19, 2017

Plan Tak Jadi | Ujian atau Bad Sign ?

Plan cinta tak jadi

Hidup penuh dengan rancangan, tapi bukan selamanya hari kita akan cerah. Kadang-kadang plan yang kita plan sepenuh hati ini boleh gagal dalam sekelip mata, pufff! Hilang. Dan kita tak mampu buat apa-apa.

Kerana kita manusia.

Dan kita hanya mampu merancang, dan sebaik-baik perancangan itu adalah rancanganNYA. 

Kita manusia, apabila rancangan kita gagal untuk dijadikan sebuah realiti, pasti macam-macam perasaan akan datang tanpa boleh dikawal.

1. Sedih
2. Marah
3. Rasa bersalah
4. Rasa malu
5. Takut
6. Tertekan
7. Rasa diri tidak cukup - sempurna, usaha, dan sebagainya. 

Pernah rasa? Yes aku dah rasa. Sampai satu tahap aku rasa macam, "Weh ni bad sign Tuhan nak tunjuk awal-awal, better aku give up." I was so sad, mad, ashamed, dan apa yang aku buat, I talk to stranger! Bukan stranger pun, kawan blog je cuma beliau bukan orang terdekat dengan aku so senanglah aku nak cerita sini habis sini. Hahaha, thank you untuk pesanan yang sangat bermakna.

"Itu bukan bad sign nor good sign." It's just a test! Untuk uji kesungguhan hati dan juga kesabaran yang senipis kulit bawang. "Bad or good, itu kita yang tentukan." Yah, kalau kita rasa perkara itu tak elok, itu tak layak untuk kita perjuangkan, dan kalau kita rasa perkara itu good, why not giving its another chance and fight for it! Gagal merancang itu salah kita, tapi kalau rancangan gagal itu luar dari kawalan kita. 

I feel better now, thank you Mek.

Bila plan aku tak jadi.....Aku terpaksa...

TERIMA HAKIKAT
Plan tak jadi ini bukan salah aku, dan bukan salah engkau, bukan juga salah dia, pendek kata bukan salah sesiapa. Cuma kita kena terimalah hakikat bukan semua benda dalam dunia ni kita boleh control.

Bila kita cuba untuk kawal segalanya, dan memaksa keadaan jadi sempurna, itu kerja gila. Penat je dapat pada akhirnya. Terutama apabila plan kita melibatkan hidup orang lain juga.

Kita tak dapat kawal bersin sampai terkentut kan,muahahaha? Macam tulah kita takkan pernah dapat kawal keadaan.

BERSIFAT TERBUKA
Kita tak dapat kawal keadaan atau manusia, tapi kita dapat kawal penerimaan diri kita tentang perkara tersebut. Bersifat terbuka dan redho menerima ujian memberikan kita kekuatan untuk meneruskan perjalanan mencapai matlamat asal ataupun mengubah strategi kita.

Bersifat terbuka untuk cuba perkara baru, jangan biar diri tergantung dengan harapan yang musnah tu lama-lama, cewahh. Apabila hati dan minda kita terbuka untuk tengok sesuatu dengan positif, mudah untuk kita nikmati hidup yang singkat ini.

Hello kawan, life is short, make it sweet.



BERANI
Plan yang gagal tidak sepatutnya menjadikan aku kalah dan lemah. Perlu berani untuk decide perkara itu berbaloi untuk diperjuangkan balik atau lebih baik tukar jalan lain.

Membuat pilihan yang tepat perlukan keberanian. Kerana kadang kala kita perlu melawan kemahuan hati juga.


JUJUR DENGAN DIRI SENDIRI 
Grieve your losses and disappointments. They are real and deserve to be acknowledged. Mana tidaknya plan tu bukan datang dengan angan-angan je, mestilah ada usaha dan kerja keras yang kita dah buatkan,tiba-tiba boleh pula plan tak jadi, frust menonggeng ler, sis faham sis faham.Hahah.

Tapi janganlah sedih lama-lama sangat, lepas jujur dengan diri tu carilah punca pula kenapa plan kita boleh gagal macam tu. Cari punca dan settlekan ia cepat-cepat then decide la nak stick dengan plan ni atau tukar. 



INGAT SEMUA ORANG PUN ADA UJIANNYA
Ingatlah hidup orang lain pun bukan semuanya menjadi seperti yang diorang rancang. Maksudnya bukan untuk membanding-banding ujian pula, tapi sedar setiap orang ada masalah masing-masing, tapi semuanya ada penyelesaiannya, insyaAllah.

Malang tidak berbau, tapi ingatlah kadang-kadang rezeki juga datang dalam cara yang kita tak expect pun. So bersangka baiklah dengan Allah.



Ingatlah... Didunia ini, kehidupan dan rancangan kita sentiasa berubah,tapi Tuhan tetap ada. Have faith.



Follow

Giveaway by FatinDiana

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hi, selamat hari Ahad.

Buat apa tu hari-hari cuti ni? Meh la aku nak ajak join satu giveaway anjuran Fatin Diana dan ditaja juga oleh Eymasu dan Nazirah. Mereka mencari 7 orang pemenang untuk mendapat hadiah yang super awesome weh, tak tipu. 

By FD



By Eymasu (x3 pemenang)


by Ezyra Clothing


by Cik Chenta



Itulah senarai hadiah untuk giveaway kalini, gempak kan? Kalau ada yang berkenan dihati dalam senarai hadiah ni, silalah rajinkkan diri join giveaway ini mana tahu rezeki korang ke kan.

Okay kalau nak join, pastikan sebelum 10 Mac 2017 jam 10 malam okay. Good luck semua.




Follow

Saturday, February 18, 2017

Laman Web Terbaik Tonton Movie Free

Laman Web Terbaik Tonton Movie Free

Laman web terbaik untuk tengok movie online terbaik bagi aku adalah http://www.subsmovies.com/. Seperti yang selalu baca movie reviews aku tahu yang aku seorang thriller/horror freak jadi website online adalah tempat terbaik untuk aku dapatkan movie yang menepati selera aku. 

Kadang-kadang tu adalah terselit tengok filem bergenre lain macam comedy, sci-fi dan romance yang juga antara genre kegemaran aku. Mana tidaknya dari laman web http://www.subsmovies.com/  semua tu aku boleh dapatkan dengan mudah.

Kenapa aku suka website ini berbanding beberapa sumber website dan telegram lain?


Tonton Movie Free

01. Tiada Iklan Melampau 

Tiada iklan melampau contohnya kena tunggu beberapa minit untuk klik Watch Movie end up kita button tu rupanya sejenis pernipuan iklan. Menyirap oh kalau jadi macam tu. Yep website ini still ada pop-up dan iklan kat sidebar dia, alaa macam blog je, senang. (Aku disable Ad-block sebagai tanda terima kasih diorang belanja aku movie, kekekeke).

02. Tiada Kekeliruan

 "Wah itu pun link Watch Movie". "Eh jap ada lagi satu." , "Eh kat bawah ni pun ada Watch Movie, aduhhh mana satu ni.", mulanya nak tengok movie, last-last kita yang berdrama kat situ mencari link yang benar untuk kita tengok movie tu. Salah klik binasa ler mahunya, menyampah aku. So di website Subsmovie ini klik saja movie pilihan kita terus ada video tu, tinggal nak play je.

03. Senarai Movie Berdasarkan Genre

Submovies

Tengoklah sendiri senarai genre tu, rambang mata. Yang selalu aku klik adalah Horror, Thriller, and Romance (eh), hahaha. Dalam TV Series tu pun best tau, kalau korang selalu tengok series la, macam aku nak tengok Walking Dead pun senang, semua seasons full episod + substitle dok ada, baekkk punya. 

Kalau nak search movie kegemaran pun boleh, type la kat search tu, doa banyak-banyak minta-minta dah ada, kekekeke, kalau takde request je kat komen tu. Eh diorang layan ke request kita? 

04. Boleh Request Movies Kegemaran

Boleh requestlah weh. Aku kan gerenti inilah laman web terbaik kalau nak tengok movie online. Buktinya aku teringin nak tengok movie Dhoom3 semalam. Haritu aku cari kat Telegram bersepah aku kena tipu dengan link iklan. Aku cuba nasib je request kat team Subsmovie pulak.


Semalam aku request, harini dah dimasukkan dengan 17 bahasa subtitles, weh daebak laman web ni serius aku cakap, korang kena tengok kat sini juga nanti, Ok aku sedang paksa ni.


05. Movies Pelbagai Negara

Peminat movie Bollywood, Hollywood, Russia, German, Korea, Japan, cakap je, semua negara dia sumbat dalam website ni. Best kan? Aku ni jenis redah je tonton tak kira movies apa, janji rating tinggi. 

Subtitle confirmlah ada, tengoklah nama laman web tu pun SUBSmovie. Tapi sesetengah je ada subtitle Melayu, kebanyakan English. Kalau ada pun aku pasang yang English je, bukan apa, yang Malay tu dia pakai google translate je, tak boleh fokus aku ngan movie kang, muahahaha. Boleh improve English sekali kan.



Bestkan 5 sebab kenapa aku cakap Subsmovie ni adalah laman web terbaik untuk kita tengok online. Kalau siapa yang tengah cari laman web nak tengok online aku sangat suka untuk recommend laman web ini, yelah fed up kan dengan laman web iklan lebih. Kadang-kadang dia tipu kita bagi tengok sekerat lepastu suruh subscribe dengan email & no phone bagai, memang sakit hati sangat.

Okaylah nak pi tengok Dhoom 3 sekarang ni. Bye!

*UPDATE;

okay sebab ramai comment cakap kena log in bagai, maksudnya hangpa salah la tu, link kat atas tu aku dah semak memang tak ada salah pon. 

Kalau tak jumpa juga mohon google sendiri, subsmovie, pilihlah yang rupa macam gambar aku bagi tu.

Lagi satu, nak komen mohon letak nama walaupun takda blog,choose (name/url). Sebab aku tak suka layan anon. Ok.

Follow

Friday, February 17, 2017

Jatuh Saham Weh...

ICT Kulim

Setelah semalaman berhempas pulas pasang template blog, pada mulanya aku tukar dua template latest dari ThemExpose dan juga Beauty Template yang aku download secara percuma tetapi aku rasa tak serasi pula. Akhirnya aku bertukar kembali dengan theme Espalette ni. Tapi aku beri beberapa nafas barulah, amacam suka tak? Ok last la aku dah insaf lepas ni, no more buang sana tambah sini code ni dah, penat oh nak tukar.

So petang Jumaat ni aku nak jadi lebih produktif dah sihat (kononnyelah), aku ajak anak buah aku beriadah. Antara tempat selesa dan selamat untuk beriadah di Kulim ni adalah taman permainan ICT Kulim. Hahaha macam kelakar pula ICT Kulim, aku tak pernah datang lagi pada waktu malam, family aku bukan jenis melepak malam, nak buat cemno. Tapi ICT Shah Alam aku dah sampai dua kali dah, memandangkan rumah sewa aku dulu sebelah ICT Shah Alam je, buka tingkap nampak ICT mau tak berkobar nak pergi, jalan kaki pun sampai. 

ICT Kulim

Sebelum sampai ke playground sempat ajak aku singgah kat kedai RM2 beli bola tu, aduh, layan jelah, nasib baik sayang. Dah tu baru main beberapa minit minta aiskrim durian pula. Alhamdulillah produk bumiputera, wangi dan sedap aiskrim tu.

Jatuh Saham

Tapi ada ke patut waktu aku beli aiskrim tu, makcik and pakcik jual aiskrim tu cakap aku mak bebudak ni. Aku tak nafikan pun aku biar jelah. Senyum jelah bayar duit, murah je RM1. 

Masa aku duduk dekat bangku tu penat bersenam sekali bebudak ni, ada seorang akak tu datang duduk sebelah aku. Dia tanya 'Anak sulung tu umur berapa?' Hahahaha, aku pun tak tahu nak tergelak ke camne, sebab aku tengok Dania tengah bersenam sambil terjerit-jerit, mestilah orang pelik sebab Dania tinggi tapi perangai macam budak-budak.

"7 Tahun. Hehe." 

"Ohh tinggi, besar dia.. Ingat dah darjah 3 ka." 

Aku pun berborak pasal umur dan sekolah bebudak ni dengan akak tu, ala macam mak mak duk sembang. Aku pun tak tahu nak selit macam mana cakap aku cuma aunty diorang, muahahaha. Agaklah, kalau orang tahu umur aku takkan logik aku ada anak 7 tahun.

Ni mesti muka aku pun tua sekali. Arghh tension betul aku. Hahaha. Semalam tension dengan template, harini tension dengan umur. 

Jatuhlah saham aunty hangpa ni oiii dari dulu jalan mana-mana bawak anak buah. Dari aku 20 tahun ada lesen, aku selalu usung anak buah aku kesana sini alone, kakak aku pun tabik dengan aku sebab dia kata dia tak boleh handle kalau keluar tanpa husband.
Aku anggap tu sebagai pujianlah, hehehe see I can live without a man. 

(Sembang gebang je,nak bukak jem pun cari bapak. Kekekeke.)


Follow

Thursday, February 16, 2017

Masalah dengan Template

Masalah dengan Template

Template blogger ni kalau tak buat masalah ada tak sah, hahaha. Kalau tiada masalah dengan web, masalah dengan mobile view je. Susah betul nak cari template yang sempurna. Masalah template aku pakai sekarang ni pun banyak dah aku kenal pasti.

01. Masa customize template tiada live preview
Masa kita nak customize template tu, kat bawah tu sepatutnya ada live preview kan baru lah kita boleh decide elok ke tidak perubahan tu. Ini kena save dulu baru nampak apa yang berbeza. Masalah ni baru je berlaku tapi aku tak pasti bila start, adakah aku yang dah rosakkan coding blog aku sendiri? 

02. Hanya cantik bila view guna chrome dan Iphone

Masalah dengan Template

Itulah perbezaan bila view pakai phone menggunakan Iphone dan juga android. Kalau pakai android memang cantik HANYA bila guna browser Chrome. Siapa je pakai browser tu sekarang ni, sebab ada yang lebih laju dan jimat data macam Opera, UC browser bagai kan. Dia berapa kerat je Iphone user kan, aku sendiri pakai android, so aku jadi tension la view hodoh mcm ni baik aku pakai simple template je.

03. Tiada pin-it button pada hover gambar
Aku cuba untuk letak pin-it button sendiri tapi malangnya sekali dengan header dia ada button pin-it tu. Cacatlah penampilan blog aku, tapi aku tak mampu buat apa. Merata aku godek cara buang pin-it button pada header tapi gagal. End up aku buang je pin-it button tu balik. Tension!

04. Kotak komen tak best 
Ini tak ada kaitan pun dengan template tapi salah satu perkara lagi yang aku tak suka dengan blog aku. Hahaha, bukan apa, serabut betul nak reply mesej tapi setiap kali publish dia refresh page, dah la blog berat macam anak gajah. Aku ingat nak tukar ke disqus komen tapi tak semua orang ada disqus kan, nanti susah pula orang nak join aku membebel kat sini, so aku stick je dengan komen ni. Lagipun komen disqus pun ada keburukan dia, susah nak detect balik blog commentators.

Hahaha tension-tension ni jangan kejap lagi aku tukar template lagi dah. Baru je capai 100% SEO woi. hahaha. Moodswing betoi dengan template blog pun nak ajak gaduh. 



Follow

Tutorial Letak Pin It Button Pada Hover Gambar

Hola...

Lama tak tulis tutorial, aku tulis ni pun untuk rujukan aku sendiri je masa depan nanti, tapi siapa nak guna tutorial ni silakan.

Dah lama aku cari button pin it pada setiap gambar disebabkan template aku tak ada kemudahan tu, sayanglah kadang-kadang aku rasa nak pin post tu tapi tak boleh. Jadi aku godek sana godek sini pun tak jumpa tutorial yang boleh tolong aku. 

Tara! Sekarang aku dah pun jumpa cara mudah nak letak pin it button tu, disebabkan cara ni mudah so dia simple dan tak lawa ler, tapi takpelah asal ada kan. 

01. Log in Pinterest kita

02. Buka profile dan klik pada tiga dot > pilih make a widget

Tutorial Letak Pin It Button Pada Hover Gambar

Review Filem Ae Dil Hai Mushkil

Review Filem Ae Dil Hai Mushkil


Sinopsis Ae Dil Hai Mushkil:


Ayan (Ranbir Kapoor) telah jatuh hati dengan best friend dia Alizeh (Anushka Sharma), tetapi Alizeh memilih untuk kembali kepada cintanya Ali (Fawad Khan). Ayan yang kecewa membawa diri sampai dia terjumpa Saba (Aishwarya Rai Bachchan) seorang penulis yang matang dan menggoda. Masa Ayan menjalinkan hubungan dengan Saba, dia tersedar perasaan sebenarnya pada Alizeh.


Wednesday, February 15, 2017

Kenapa perlu keluar dating at least sekali sebelum kahwin?

keluar bersama sebelum kahwin


Hai dah kenapa minah ni tetiba cakap macam ni, buang tebiat ke, or nak sokong valentine? Of course no, kemon lah. Aku nak share pendapat aku tentang kenapa kita perlu dating atau keluar dengan seseorang sebelum kita pilih dia sebagai teman hidup kita. Dan ini adalah pendapat peribadi aku dipersilakan untuk ambil atau bangkang, sukati hangpa.

Bagi aku, perlu untuk ambil masa keluar dengan si dia at least sekali sebelum confirm untuk ke next step. Kalau next step tu setakat couple ke tunang tak apa lah ada masa lagi, tapi kalau dah kahwin, tiada jalan pulang yang mudah ok. Melainkan terima jelah perangai dia yang tak berapa nak boleh go dengan kita tu.

01. Tengok cara dia layan orang
Mungkin cara layanan dengan kita dia boleh menyamar seperti seekor sesumpah, tapi susah untuk dia kawal diri dari cara sebenar dia layan orang lain seperti peminta sedekah ataupun waiter restoran. Dari situ kita bolehlah nampak true color dia. Apa guna manis mulut dengan kita tapi dengan orang lain diherdik,dimaki atau dilayan macam sampah.

02. Komen dia masa kita makan
Ada jenis orang dia tak suka cara kita makan, selera kita, dan condemn badan kita kaitkan dengan makanan kita. Fuh aku paling tak suka jumpa jenis ni tapi dia wujud. Hahaha so aku tahu je jenis ni, lari terus. Ada juga yang jenis perosak diet, dia tak suka kita diet lepastu asyik sumbat makanan je, hahaha yang ni best, lalala~

03. Bila tiba waktu solat
Hmm test sikit dia alert tak dengan waktu solat. Acemno nak kawin kalau luar tengah azan dia tarik kita masuk bilik karokae ke (contoh je,tak pernah dating situ), atau time tu la dia nak masuk wayang ke, Urghhh major turn off. Betul tak?

04. Gelenyar dalam wayang 
Hehehe biasalah kalau dating mana lagi nak pergi, wayang je kan.  Tapi aku tak suka masuk wayang sebenarnya, aku tak akan masuk pakai duit sendiri, siapa nak ajak sila belanja (kecuali Train to Busan haritu, tak menyesal beb tiket mahal). Ok bab dalam wayang ni, dah kau beli tiket nak tengok movie, kau tengok jelah movie tu. Pengalaman sendiri, aku pernah keluar dengan kawan lelaki aku, aku ingat dia normal, rupanya dia sangat annoying. Ade ke patut nak sendeng2 pula, dia cakap sejuk.
Sikit lagi aku nak tapakkan kasut saiz 40 kat dia. Datang dari hutan amazon ke tak tahu wayang sejuk, bawalah sweater. Jenis ni memang kena avoid la, gelenyar. Itu waktu kawan, kalau dia boyfriend entah lagi dasyat gelenyar.

05. Sembang
Kalau sembang dalam text je memang senang. Kalau sembang kat luar tak sama. Dari duduk lepak lepak mamak je pun kita dah boleh create bonding tu, tengok selesa ke tak, serasi tak berdua, ke asal bertembung je dah jadi medan perdebatan.

Dating maksud aku kat sini adalah keluar, ambil masa untuk berkenalan antara satu sama lain. Aku bukan nak cakap cinta lepas nikah tu tak relevan lagi, cinta lepas nikah memang sangat relevan sepanjang zaman, sebab tu term dia CINTA selepas nikah, bukan KENAL selepas nikah. Maksudnya apa? Maksud dia, berkenalan kenal la dulu. 

Tak salah kan kita kenal dulu dengan siapa kita nak hidup bersama nanti? So kita pun ada hak untuk buat pilihan, dan semoga kita jadi yang terpilih juga. :D

Follow

GIVEAWAY PRE-LOVED BUKU 2017

GIVEAWAY PRE-LOVED BUKU 2017

Assalamualaikum, hi readers!

Ada giveaway lagi ni, dekat dua jam jugalah aku duk fikir nak join ke tidak, nak join ke tidak, kalau join nak pilih buku mana. Cepat-cepat aku buka goodreads dan tilik dari satu buku ke satu buku. Sudah lama aku tidak membaca sebuah buku nyata, asyik baca buku online dari Wattpad je, rindu juga bau enak setiap helaian-helaian buku.

Paranoia, Selumbar, Langit Petang, Awek Chuck Taylor, Rehabilitasi, dan juga Reinkarnasi adalah senarai buku yang kita perlu pilih dua darinya. Sejujurnya aku sejenis suka mengumpul buku yang ada sekuel or trilogi. Jadi aku sekarang dalam dilema pula perlukah aku pilih reinkasi dan sekuelnya rehabilitasi atas sebab satu set, ataupun pilih yang betul-betul aku minat.

Jadi setelah fikir-fikir campur analisis dari komen jujur lagi tajam menikam dari pembaca kat Goodreads, aku nekad untuk memilih dua buku ini, iaitu SELUMBAR dan REHABILITASI.

Saya nak menang buku SELUMBAR dan REHABILITASI mestilah kerana komen positif daripada pembaca dalam Goodreads. Buku yang bagus ni adalah buku yang mampu bawa kita ke satu dimensi lain yang penulis cipta, dan bukan semua penulis mampu lakukan itu. So aku ingin dalami kisah hidup LGBT yang aku hanya mampu pandang serong tanpa memahami mereka melalui Selumbar, dan juga nak buku Rehabilitasi sebab buku tu cool, aku pernah tengok kawan punya, hihihi.

Sekian. Goodluck to myself dan semua peserta. 

Follow

Monday, February 13, 2017

Cara Semak dan Sah Maklumat Peribadi Konvokesyen ke 86 UiTM

 Konvokesyen ke 86 UiTM
Kenangan Konvo Diploma


Bagi student UiTM yang telah tamat pengajian pada Jun/July 2016, korang mesti dah dapat juga mesej dari Unit Konvo yang minta kita sahkah maklumat peribadi kita. Tapi bila kita klik aje link tu mesti tak dapat kan?

Ok tak apa, untuk sahkan maklumat anda, pergi ke laman web ini http://isisweb52.uitm.edu.my/SPORTAL_app/CONVOCATION_STUDENT_PROCESS/student_search_form.cfm dan masukkan student ID korang dan no IC.

Lepastu klik pada SEMAKAN PENGESAHAN MAKLUMAT untuk update number phone, email dan alamat latest anda dan klik SAHKAN selepas korang pastikan semua maklumat peribadi adalah tepat dan benar. Kalau ada masalah contohnya salah tarikh lahir atau number IC, baru korang cetak dan ikut arahan seterusnya. 

Baiklah buat masa ini hanya perlu sahkan maklumat peribadi sahaja. Nanti dia akan update untuk kita sahkan kehadiran dan juga jubah convo. 

Tahniah semua graduan. We did it~!

Follow

15 Blogging Facts About Me

15 Blogging Facts About Me

Inspirasi daripada ErinAzmir - http://www.erinazmir.com/2017/02/blogging-facts-about-me/

1. Blog ini adalah seperti online diari aku dan cuma akan ditulis perkara yang aku rasa nak tulis. Kebanyakan cerita adalah untuk aku flashback hidup aku hari ini dimasa hadapan memandangkan aku seorang pelupa.

2. Blog ini tiada niche tertentu dan jarang aku menulis dengan nada serius, jadi janganlah baca blog aku dengan nada serius, manja-manja gitueee, bwuekkk, kekekeke. 

3. missobsesi.blogspot.my adalah url yang aku letak semasa gila-gila remaja, aku sendiri rasa url itu childish tetapi aku lebih sayangkan trafik blog untuk tukar begitu sahaja. 

4. Suatu masa dulu aku suka betul dengan template comel dan berwarna warni tetapi kini aku dah jatuh cinta dengan simple look responsive template, dan aku tak ingin patah balik ke masa lalu lagi, cewahhh.

5. Aku pernah terjebak dengan letak lagu rock kapak kuat gila dalam blog TANPA BUTTON PAUSE or STOP. Muahahahahaha, ampunkan daku yang khilaf itu. 

6. Blogger idola aku adalah Abang Ben Ashaari, tetapi aku belum join lagi kelab beliau atau mana-mana kelab blogger di Malaysia ini, huhuhu. Tapi! ye ada tapi. hahahaha, aku join group whatsapp Family Blogger, adminnya adalah http://nurnabla.blogspot.my/.

7. Aku jarang join giveaway berhadiah top-up, bukan sebab berlagak ke apa, sebab aku pakai postpaid, maaflah kawan-kawan, rugi je kalau aku menang nanti, so aku kasi chance la untuk orang lain hadiah tu. Tudiaahhh confident macam menang je kan. Tapi kalau tuan giveaway tu kemain datang jemput aku yang berhati tisu ini, nanti aku join jugak sebenarnya. Lalala~

6. Dalam semua laman sosial aku paling suka blog dan rasa lebih bebas untuk jadi diri sendiri kat sini. 

7. Aku sudah 6 tahun menjadi seorang blogger, dapat ramai kawan dari sini dan ada yang kekal dari dulu hingga sekarang, dan juga ramai kawan baru yang semakin bertambah hari ke hari. Sayangnya aku pun belum berpeluang untuk jumpa sesiapa lagi kat dunia realiti. Kalau ada rezeki mana tahu suatu hari nanti kan?

8. Aku download Evernote dalam laptop dan phone konon untuk selalu latih diri drafting dalam tu, at last aku guna untuk sync maklumat je. Aku lebih selesa menulis draft dalam blog terus, kalau sempat publish, kalau tak sempat habiskan aku draftkan balik je. 

9. Dulu aku seorang penjenayah yang suka ambil gambar sesuka hati dari google, ampunkan saya. Yelah dulu mana la ada kesedaran nak guna stock photos, kurang ajaran gitue, hahaha, sekarang dan banyak belajar dari kawan-kawan baru so baiklah aku guna je stock photo yang confirm-confirm bagi free tu. 

10. Walaupun aku selesa untuk menulis menggunakan kata ganti diri 'AKU' , kadang-kadang aku rasa bersalah juga dengan pembaca yang lebih berusia. Maafkan saya. (Oleh sebab inilah kata ganti diri dalam blog ini selalu berubah-ubah mengikut kesesuaian)

11. Aku tak pernah berpeluang untuk buat review berbayar melainkan aku hanya review hadiah-hadiah giveaway yang aku menang. Dan aku berpendapat tidak salah untuk blogger menerima untuk membuat review berbayar selagi mereka dibenarkan untuk tulis fakta yang benar dan pengalaman yang jujur. 

12. Sepanjang pakai simple template dulu, adik aku yang akan design template aku. Since aku tukar kepada responsive template, semuanya aku buat sendiri. Template pertama yang aku download adalah Sugar daripada ThemExpose, kemudian aku bertukar kepada Rosemary juga daripada ThemExpose. Template ketiga dan terkini adalah Espellete daripada Etsy, hadiah daripada giveaway Kak Reenri. 

13 Sebenarnya aku rasa semua template dalam shop tu macam sama je, aku pun tak tau apa beza diorang, jadi sangat susah untuk aku buat pilihan. Eh ke aku je rasa macam ni?

14. Banyak entry lama yang telah aku draft kerana tahap loya entry tersebut sungguh dasyat. Hahaha.

15. Aku adalah peminat blog sendiri, kekekekeke. Eleh macam korang tak macam tu. :P Gurau je.

Sharelah blogging facts korang pula ❤



Follow