Monday, December 4, 2017

Cintaiku Kerana-Nya


"Awak tahu? Ada seseorang tanya kenapa awak nampak teruk sekarang? Kurus, cengkung."

Aku pandang dia. Menunggu sambungan kata-katanya. 

"Saya cakap biarlah, awak kan sakit. Memanglah jadi kurus." Sambungnya terus. "Kemudian orang tu tanya, Kong, takmau ke cari baru ke?"

Aku yang mahu tersenyum langsung terus padam. "Habis awak jawab apa?"

"Saya jawab kalau asyik cari yang sempurna, kita takkan dapat jumpa. Fizikal yang cantik belum tentu hati budinya cantik. Yang gemuk tak selamanya gemuk, yang kurus tak selamanya kurus, yang cantik tak selamanya cantik. "




Jeda.

"Awak pernah terfikir tak untuk tinggal saya?" Tanyaku walau aku tahu mungkin jawapan yang aku akan terima akan memedihkan.

"Tak pernah terfikir macam tu Mai. Saya happy sangat dengan awak Mai. Saya selalu bersyukur dapat jumpa awak."

Akhirnya aku dapat tersenyum. Aku tidak mendesaknya tentang siapa yang berkata pahit tentangku itu, kerana mengetahui itu cuma akan membuatku membenci seseorang yang aku kenali.

Aku harap dia itu mendapat kasih sayang yang dia perlukan dan kebahagiaan sendiri. Tidak perlulah perlu menghancurkan hubungan yang kami jaga selama 6 tahun ini.

Tidak perlulah hancurkan harapan aku yang mungkin berharap terlalu tinggi walau pada matanya aku tak layak mungkin.

Ya orang sakit tak layak bahagia kah?

Terima kasih Allah, kerana menghadirkan orang yang baik hati untuk mencintai kelebihan dan kelemahanku. Kebaikan dan keburukan yang ada pada diriku. Mencintai diriku kerana-Allah.
Kepada tunangku yang paling aku sayang, cintailah aku keranaNya, kerana cinta keranaKu akan penuh kekurangan yang akan kau temui. 


Follow

Thursday, November 30, 2017

Potret Kartun Dari Kak Sofie

Potret Kartun Dari Kak Sofie

Wow, excited tau dapat potret kartun pertama kali muka sendiri ni, free pulak tu, kekeke. Sebenarnya potret kartun ni adalah hadiah saguhati untuk SEMUA PESERTA Segmen Suai Kenal anjuran Kak Sofie!

Hadiah utamanya masih belum tahu milik siapa. Berdebar gila hati ni dupdapdupdap nak tahu keputusannya, lumayan tauuu semua. Fuhhh moga ada terselit rezeki aku. Aamiin.

Oh kalau korang join tapi takda potret korang lagi, jangan lupa emelkan gambar korang kat kat Sofie terus tau sebab Kak Sofie tak jumpa lah tu gambar korang, hehe. 

Lukisan-lukisan di atas adalah berdasarkan gambar yang saya jumpa kat blog atau laman sosial korang seperti facebook atau instagram. Kepada yang tak ada dalam senarai, jangan risau! hehe. Saya akan lukis potret kartun korang juga. Disebabkan tak jumpa gambar korang kat blog atau laman sosial, jadi saya tangguhkan dulu. Kepada peserta segmen yang tak ada potret kartun, sila emelkan gambar korang untuk saya lukis di alamat emel saya ; ciksofie90@gmail.com . OK!




Meh la kenal-kenal dengan kitorang yang join segmen ni di SINI. Maklumlah tak kenal maka tak cinta, kihkihkih.

Apapun doakan aku berjaya tau! and All the best semua yang join.


Follow

Wednesday, November 29, 2017

dUCk Giveaway By Blog NadiaIzzati.Nia

dUCk Giveaway By Blog NadiaIzzati.NIA
Click Banner To Join
Hello & Assalamualaikum guys~!

I think it is quite a long time since I joined any giveaway because my Adsense need to be re-review again after my blog upgraded to a dotcom domain. Finally, I got my ads back and of course nothing can stop me from joining all the giveaway and contest now, yehaa!

Innalillahiwainnailayhirajiun. Sorry to hear about your grandfather Sis Nadia, semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang beriman, aamiin.

I know how you and Kak Siqah love dUCk so much! I've seen Syed tweet about people who wearing dUCk got their own class. I couldn't agree more on that. That's the power of premium brand isn't? Same goes to Apple user.

So why not I join this giveaway. Siapa tahu rezeki kan uols. Hihi. Perhaps the gifts could be mine, and maybe it's yours. Jomlah join sama, hihi.

The two lucky winners of this giveaway will be receiving :

1st winner: Brand New Duck Scarves Satin Silk - Rich Monaco colour.
2nd winner: Brand New Duck Whenever Planner ( pink colour ) + New ' Tadabbur ' book.
All you have to do is just follow Sis Nadia's social media & post an entry in your blog, it takes less than five minutes to join this super duper awesome GA.

This giveaway is valid until  25/12/2017, join before it's too late okay! All the best!



*it's 2am now, ignore any grammar mistakes because I can't even thinking straight right now. Pheww, good night luv.

Follow

Sunday, November 26, 2017

I'm Fine.

Mereka tidak pernah peduli,
Kesusahanku, kesedihanku,
Namun ketika aku tidak mampu menuruti kehendak mereka,
Lantas terus mereka membenciku.



Sudahlah harini kerja penat macam buruh non-stop dari pagi sampai tengah malam, hati pula dirundung sedih. Too tired to be sad but I my heart can stop bleeding right now. 

Di dunia ini mereka yang bermulut manis memang senang menang. Senyuman manis mereka menutup hitamnya hati mereka.

Aku tak pandai mengadu domba. Aku tak pandai jadi selain diriku sendiri.

Aku kalah?

Mungkin ya, kerana untuk membela diri sendiri pun aku tidak mampu. Mungkin juga tidak kerana beralah itu bukan satu dosa.

Aku tak tahu macam mana lagi nak sucikan nama sendiri yang dirosakkan orang. Entah macam mana aku nak padam fitnah tentang diriku yang telah sebati dalam ceritanya. 

Ya tidak perlulah cuba menerangkan sesuatu pada mereka yang cuma mahu dengar apa yang mereka percaya. Tetap salah apa yang aku buat, tetap khilaf apa yang aku cakap.


I'M not FINE.
Bukankah itu yang kau mahu dengar?

Follow

Friday, November 24, 2017

Betul ke Blogger Suria LekatLekit Kena Saman

Betul ke Blogger Suria Lekat Lekit Kena Saman | Mungkin blogger memang kenal dengan Kak Suria Lekatlekit dan kita sedia maklum yang kak Suria sedang berdepan satu kes saman sivil. Sesungguhnya itu satu ujian besar buat kak Suria, semoga Allah terus membantu beliau menegakkan kebenaran.

Tapi sedihnya, ada segelintir orang yang tak kenal Kak Suria malah meragui kes tersebut. Sudahlah meragui, tanpa hati perut terus mengeluarkan kata-kata yang menghiris hati orang dan sedikit sebanyak boleh mempengaruhi orang lain yang nak membantu kak Suria supaya berfikir dua kali.

Tak kesian ke dengan Kak Suria hah korang ni. Kalau tak mampu membantu memudahkan beliau, janganlah korang susahkan pula. 

Orang tengah dalam masalah, janganlah kita ketawakan. Suatu hari nanti mungkin kita ditempat yang memerlukan kita menagih simpati orang lain.

But you've done, you'll get back. Buatlah perkara baik-baik sahaja, supaya perkara baik-baik juga yang melantun kat kita semula.


HABIS KENAPA SURIA TAK NAK REVEAL KENAPA DIA KENA SAMAN?

Ok korang takut kena tipu kan? Baiklah aku tolong explain ya. Kak Suria kena perintah injuksi dan akan dikenakan tindakan mahkamah kalau bercerita detail tentang kes saman ini. 

Blogger Suria ni memang kita tahu banyak buat review dan pendedahan tentang produk kecantikan untuk kebaikan masyarakat. Cukuplah kita tahu yang kak Suria ni telah dikenakan saman sivil kerana menulis satu pendedahan dalam blog beliau.

So lepas ni kalau korang mesej secara personal pun, tak payahlah nak korek sampai kelubang cacing, Marilah kita sama-sama tolong FAHAMI situasi kak Suria. 


KOS GUAMAN YANG DIPERLUKAN BLOGGER SURIA UNTUK FIGHT KEMBALI?

SUMBER : Facebook Suria Lekatlekit

Kos guaman sangat tinggi lebih kurang RM40K. Jadi berbagai usaha kak Suria buat untuk mengumpul dana bagi membayar kos guaman tu. 


Memang mencabar kerana Kak Suria cuma seorang blogger & surirumah yang mempunyai anak mild autisme. Saman ni pula difailkan di negeri pantai timur sedangkan beliau di Selangor. 


Mahu tak mahu, Kak Suria memang kena melawan membela diri, kalau tidak risiko beliau bakal berhutang RM 3 JUTA dan dimufliskan. Nauzubillahimizalik, Semoga Allah terus membuka jalan rezeki padamu.


BAGAIMANA INGIN MEMBANTU?

Alhamdulillah sekiranya ingin menghulurkan bantuan untuk perjuangan Blogger Suria Lekatlekit berlawan membela diri dan menegakkan kebenaran, ada beberapa cara yang kita boleh lakukan :

1) Salurkan bantuan terus ke akaun bank kak Suria Lekatlekit
Maybank account 162795008709 (Nursuria). Allah kata nak rezeki bertambah, kita kena belajar memberi dulu. Berilah semampu boleh, kita takkan jatuh miskin kerana bersedekah.

2) Gunakan servis review di blog Suria Lekatlekit
Upah kak Suria untuk review produk anda di blog beliau dengan upah yang mampu milik.

3) Gunakan servis entri berbayar dari Suria Lekatlekit
Tak cukup masa nak tulis blog tapi ada job nak buat? Upah saja kak Suria Lekatlekit untuk tuliskan entri anda dengan penulisan yang sempoi dan berkualiti.

4) Gunakan servis review di Facebook dengan bayaran yang rendah
Upah Suria Lekatlekit untuk review produk korang di facebook dengan bayaran serendah RM15, memang mampu milik harganya.

5) Tolong Viralkan Kes Kak Suria supaya ramai orang akan tahu
Share, share, dan terus share pasal kes Kak Suria. Bantu viralkan kes beliau supaya ramai orang tahu dan turut membantu. Mana tahu bila kes ni viral nanti kes Kak Suria dapat membuka mata pihak-pihak yang dapat memberikan bantuan lebih besar dari kita.

6) Sumbangan Doa
Sumbangkan doa untuk kekuatan Kak Suria menempuhi ujian berat ini dan semoga dipermudahkan urusan beliau.


Ikuti perkembangan semasa Blogger Suria LekatLekit Kena Saman ni dengan follow laman sosial beliau :

Facebook.-Suria Lekatlekit
Website    -www.lekatlekit.com
Email       -lekatlekitgurl@yahoo.com

Follow

Thursday, November 23, 2017

Kisah Benar Jumpa Toyol

Kisah Benar Jumpa Toyol |  Cerita yang aku nak tulis ni memang kisah benar yang terjadi kat rumah aku sendiri, tapi bukan aku yang ditakdirkan jumpa ni, tapi adik aku. 

Kisah Benar Jumpa Toyol

Masa adik-adik aku kecik, kami semua tidur kat ruang tamu ramai-ramai sebab semua takut nak tidur tanpa parents. Time tu kat kawasan rumah kami ada rumors pasal satu pasangan suami isteri yang bekerja 'mengubat orang' dikatakan 'membela'.

Ceritanya pada suatu hari adik aku si Liyana ni dia tidur lambat sikit dari orang lain. Masa dia terkebil-kebil nak tidur tu, tiba-tiba dia nampak ada budak kecik main lompat-lompat dekat tangga di hujung kepala dia.

Bila 'budak kecik'' tu nampak Yana tak tidur lagi, dia pun datang turun ke bawah dan datang dekat Yana. Yana cakap saiznya kecik je macam baby, seluruh badan dia hitam, muka dia kosong kecuali ada mulut dan gigi yang tajam saja.

"Eh tak seram ke Yana?" , Aku pelik la sebab adik aku boleh relax lagi kan bila bertembung dengan 'budak kecik' yang seram gitu. Tapi Yana cakap tak takut pun masa tu, mungkin terpukau ke, entahlah dia pun tak tahu kenapa dia tak rasa takut.

'Budak kecik' tu pun datang hampiri Yana dengan cerianya. Macam budak kecik yang happy dan comel walau hakikatnya rupa dia seram. Dia mulakan perbualan dengan Yana. Yana cakap suara dia kecik je dan comel.

"Macam mana nak bukak tin biskut?" dia tanya Yana.

So Yana fikir dia lapar la. Yana pun ajar, "Alaa hang ambik la garfu, lepastu bukak je."

"Alaa tak reti, tolong la ajar."

Masa Yana setuju nak ajar tu, tetiba Yana kata dia tersentak. Macam baru bangun dari tidur walaupun tak tidur. Dan 'budak kecik' tu hilang dari pandangan dia. Macam mana dia nak mimpi kalau belum tidur.


Esoknya, Yana cerita kat family pasal apa yang jadi malam tu. Apa lagi terkejutlah mama dan abah sebab hanya mereka yang tahu pasal 'TIN BISKUT' tu. Beberapa minggu sebelum tu sebenarnya duit abah selalu hilang dari dalam dompet.

Duit hilang ni boleh buat gaduh dan saling syak wasangka kan.

Jadi bila abah cerita dengan kawan abah, kawan abah ni cadangkan simpan duit dalam 'TIN BISKUT' supaya orang tak tahu.

Malah kami adik beradik pun tak tahu yang duit abah masa tu letak dalam tin biskut. Jadi mana logiknya Yana tetiba mimpi nak buka TIN BISKUT? Dah la biskut kering yang tak sedap tu lagilah kami tak peduli dengan tin tu, hahaha.

Misteri kan?

Hanya Allah S.W.T sahaja yang tau apa sebenarnya yang terjadi.