Friday, June 23, 2017

Tema Baju Raya 2017 #TeamEmeraldGreen !

Tema Baju Raya 2017
Good Morning!

Tentu ramai dah mula bercuti raya hari ini kan? Pada yang belum dapat cuti tu, jangan sedih-sedih tau. Pada yang tengah drive balik ke kampung harini, semoga selamat sampai ke destinasi tau, take care! So harini nak sembang pasal baju raya je sebab family aku baru siap beli baju raya je ni,hahaha. Tema family kami tahun ni adalah Emerald Green! Yippie!

Tuesday, June 20, 2017

#TeamAnakAbah


Kelmarin wish 'Happy Father's Day' kat abah tapi tak dilayan, muahahahaha. Abah memang cenggitu, masa birthday abah dulu, aku wish, 'Yada,yada,yada..I LOVE YOU THE MOST'.

Nak tahu abah reply apa?

Sunday, June 18, 2017

Preparation Majlis Tunang Simple


Mai & Kong finally are getting engaged? Yes, you heard it right! Selepas 6 tahun jadi bestfriend, nasib baik akhirnya dia nampak aku sambil cakap dalam hati 'She's the ONE' lalu mengajak aku untuk teruskan ke next step dalam perhubungan. Hahaha drama tak?

Aku bersyukur sebab ramai kawan-kawan mama yang sponsor serba sedikit untuk memeriahkan majlis tunang aku. Alhamdulillah urusan dipermudahkan Allah. Majlis akan dibuat simple saja, tapi or course sarat dengan kasih sayang, gittchewww~

-Pakaian Tunang-

  • Set Baju Tunang - Sponsor by kawan mama (Cik Ariyah)
  • Kasut - Pakai kasut raya je nanti. Sponsor by Abah.
  • Shawl - Belum beli lagi shawl putih.
  • Veil - Sewa je uols.
  • Makeup - Pakai pakej tunang MUA, nanti akan review.
  • Inai - RM30 both hands.
-Set Pelamin & Hantaran-

  • Background - Set langsir raya mama
  • Alas duduk - Sponsor by kawan mama (Cik Nora)
  • Carpet - Carpet mama + sponsor by Cik Nora
  • Bekas hantaran - DIY sendiri
  • Barang hantaran - 7 dulang ( chocolate, kuih raya 3 dulang, kek lapis sarawak, kek choc, buah)
-Makanan Tetamu-

  • Set Makanan - Sponsor by Mama.
  • Set Kuih Muih pencuci mulut

Hah siap list untuk majlis tunang nanti. Simple je kan? Semoga dipermudahkan urusan kami. Kawan-kawan doakan dari jauh untuk kami ye. Hihihi.

Sekarang aku tengah geram dengan jerawat sejibik atas pipi aku yang muncul entah dari mana ni. Adoi, nasib ada Skrub Ratu by Busyra, hari-hari duk tonyoh. Nanti aku buat full review pasal skrub yang best tu tau! Wait for it.

Kalau ada apa-apa yang aku tertinggal dalam list tu mohon ingatkan aku. Thank you semua yang mendoakan baik-baik untuk kami. Semoga doa yang baik itu berbalik pada kalian dan keluarga, aamiin. 


Follow

Saturday, June 17, 2017

Terukkah Kalau Ada Wechat?

Terukkah Kalau Ada Wechat

Asal sebut 'Budak Wechat' je mesti perkara-perkara negatif menyelubungi fikiran kita. Maklumlah page-page di facebook banyak dibanjiri dengan ke'bodohan' segelintir bebudak yang tak tahu malu membangga dengan keaiban diri sendiri, lalu ada yang mengklasifikasikan semua yang ada wechat tu tak matang, hahah. Kelakar la pulak.

Itu tak masuk lagi bab curang dengan pasangan. Maklumlah dengan aplikasi Wechat ni, senang sangat nak kenal dengan orang baru. Just 'look around' je nanti dapatlah kenal orang-orang berdekatan dengan kita. Sebab tu lah Wechat ni agak 'blacklist' terutama bagi pasangan dalam long distance relationship.

Agak menyedihkan juga sebab ada beberapa kes rogol (zina dengan budak bawah umur) berpunca dari aplikasi Wechat ini. Semuanya kerana beberapa syaitan bertopeng manusia berbekal ayat manis memancing perasaan budak-budak baru nak kenal dunia. Ya Allah, budak-budak memang senang nak dapat kan? Dia lupa dia bakal 'MENDAPAT' di akhirat kelak. Nauzubillahiminzalik, moga ahli keluarga kita dijauhkan dari menjadi mangsa atau menjadi pemangsa. 

Tapi semua benda dalam dunia ni mesti ada pros & cons kan. Actually Wechat ni takdelah 100% buruk macam yang disangkakan. Dan bukan semua yang ada WeChat tu 'bodoh' macam yang selalu diviralkan tu. Personally, ada beberapa hal yang aku suka dengan Wechat ni.

-Apa yang Aku Suka dengan Aplikasi WeChat ni?- 

01. Mudah untuk Berjual Beli Secara Cash-On-Delivery (COD)
Oleh kerana WeChat ada 'People Nearby' (dulu dikenali sebagai Look Around) yang membolehkan kita jumpa ramai orang dalam range lebih kurang 100M dari kita, bolehlah kita add ramai peniaga untuk shopping online dengan sistem COD, kalau lagi best, ramai peniaga dalam WeChat yang menawarkan khidmat delivery untuk barang-barang mereka. Best!

02. Lebih Private!
Bestnya WeChat ni sebab boleh update moment yang lebih private dari status facebook atau twit di twiter. Selain boleh control siapa yang boleh baca & tengok gambar dalam moment kita, komen-komen dan jumlah likes dalam moment tersebut pun orang lain tak boleh tengok melainkan kita sendiri & rakan yang friend dengan pengomen tersebut sahaja.

03. Respons Segera Menggunakan 'Drift Bottle'
'Drift Bottle' ni membolehkan kita bertanya soalan/luah perasaan/mencari kawan antarabangsa dengan menulis dalam bottle olok olok pastu campak ke lautan WeChat secara anonymous. Nama dan gambar kita boleh privatekan masa nak campak drift bottle ni. Sesaat je campak, mesti dapat respons. Selalunya kalau aku buntu ke, aku dah tak pakai eeny, meeny, miny, moe dah, aku tanya je dalam drift bottle tu, nanti banyaklah pendapat aku dapat, hahaha.

Thank you adikku YANA JIE pengguna WeChat tegar yang tolong bagi idea untuk entry kali ni, haha. Apapun kemudahan yang ada, kalau disalahguna, memang mudarat yang menanti. Elakkan lah post sesuatu yang boleh memalukan kita & family, bukan di WeChat sahaja, di semua media sosial yang lain juga.



Follow

Friday, June 16, 2017

Kenapa Aku Buang Chatbox dari Blog?


01. Meringankan Loading Blog

Ini salah satu inisiatif untuk aku lajukan loading blog untuk keselesaan visitors & readers yang datang kemari. Yelah musuh utama pembaca setia adalah loading yang lambat. Benda nampak simple tapi kita akan kehilangan ramai pembaca yang tak mahu menunggu lama untuk blog kita habis loading, silap-silap boleh jammed laptop depa, huhu. Tapi tu la, aku pun tak tahulah menjadi ke tidak? Laju tak loading? Hehehe.

02. Template Blog Terkini Tiada Ruang Footer

Ya, template terkini yang aku pakai tidak menyediakan ruang footer 3 tempat macam template terdahulu. Jadinya semua gadget aku perlu diletakkan di sidebar. Kalau dulu, dapatlah aku jimatkan space blog aku supaya tidak terlalu panjang kebawah dengan meletakkan 'blog archive' dan dua senarai bloglist aku dibahagian footer secara memanjang. Untuk mengelakkan blog aku kini terlalu panjang kebawah, aku terpaksa eliminate beberapa gadget yang bagiku tidak terlalu penting, termasuklah chatbox aku itu, hukhukhuk.

03. Menggalakkan visitor comment entry

Hehehehe trick nakal ke? Tak la, sebab aku jenis tak kisah pun orang nak comment walaupun sepatah, malah menggalakkan lagi korang rajin comment. Komen je apa-apa, insyaAllah aku akan respons (kalau perlu) dan balas visit ke blog korang (ini WAJIB). Lagipun kalau ada yang nak tanya soalan kadang-kadang kalau drop dekat chatbox je tu nanti aku takut terlepas pandang.


04. Mengelakkan Spam

Yes, blogger yang meletakkan chatbox memang terdedah dengan aktiviti spam ni. Siapa suka kena spam kan. Ramai blogger mesti pernah terkena spam untuk iklan 8share seseorang, ataupun spam ubat-ubat kuat dan beberapa mendalah lain yang tidak sangat tidak appropriate. Aku pun! Hahaha, tapi ini takdelah sebab-sebab utama aku buang chatbox aku. 

05. Senang balas blogwalking & comment blog blogger yang tinggalkan comment

Oleh sebab aku mewajibkan diri sendiri balas visit dari setiap yang tinggal jejak disini, bila semua tinggalkan dalam ruangan komen, ini memudahkan aku juga untuk pastikan tiada yang terlepas pandang. Lagipun ada sesetengah yang tinggalkan jejak dalam chatbox aku tu, bila aku blogwalking balas, blog depa pun takda chatbox. Aku nak tinggalkan jejak pun kena comment, amboi. hahaha berkira eh CikMai ni. Ala bukan berkira, give and take ler sesama blogger. 

Sebenarnya aku suka je blog aku ada chatbox, tapi tu la atas alasan-alasan kat atas ni aku terpaksa buang daripada blog aku. Permanently atau nanti aku letak balik tu aku pun tak pastilah. Maybe kalau aku tukar template yang ada footer 3, aku akan pertimbangkan balik lah. Buat masa ni aku memang puas hati denga template sendiri ni, kehkehkeh.

Blog korang ada tak chatbox? Kalau takda juga, kenapa?


Follow

Tuesday, June 13, 2017

OST Hero Seorang Cinderella buat aku jatuh hati





-Lirik Hero Seorang Cinderella OST-

Kau buatku tertanya
Dikali pertama
Bertentangan mata

Ku selalu merindu
Hadirnya bayangmu
Kau cuit hatiku

Hanya kau yang ku mahu
Sayang jangan terburu
Sampai bila harus ku tunggu
Oh sayang ku malu
Baby baby can't you see
You and I are meant to be
Hanya kita berdua

Sayang bukan ku tak mahu
Bertemu dengan mu
Sayang, siapa la aku
Jangan la bimbang
Sayang, kan ku bina istana
Engkau permaisuri ku
Sweet annn lagu ni. Hehehehe tengah happy-happy counting days gini sis nak dengar yang happy-happy je :)

Follow

Berjaya Verify Alamat untuk Akaun Google Adsense

Akaun Google Adsense

Alhamdulillah semalam (12 Jun 2017) posmen datang membawa khabar gembira sebab akhirnya surat dari Google pun dah sampai dengan selamatnya kerumah aku. Parents aku tertanya-tanya la surat apa bendalah aku dapat tu, hahaha, rupanya nak dapat duit raya. Tapi bukan duit raya tahun ni la, tahun depan InsyaAllah, kuikuikui. Sis baru merangkak.

Aku mestilah paling excited sebab hanya Tuhan yang tahu betapa susahnya Adsense nak pandang aku sebelum ni, hahaha drama sikit dipagi Ramadhan. Setelah aplikasi kali kedua dengan emel lain barulah akhirnya pinangan aku diterima abang Google Adsense ni.


Setelah beberapa lebih kurang dua bulan aku menabung dengan Adsense, akhirnya duit mencecah 10USD so aku pun dah layak untuk verify alamat aku untuk akaun Google Adsense ini. Alhamdulillah, alhamdulillah. 

Cara untuk verify alamat kita, nanti Google akan send surat dengan number pin, so kita perlu sahkan number pin tu untuk sahkan alamat kita tu betul. Oleh sebab surat tu dari France, adalah dalam 2 minggu aku tunggu untuk sampai ke rumah aku.  (2 minggu dari tarikh notification cakap dia dah send surat).

Akaun Google Adsense

Satu achievement unlock dalam dunia berblog ni. Walaupun masih jauh perjalanan untuk jadi seorang blogger yang hebat, tapi aku happy dengan segala rezeki duit, hadiah dan kawan-kawan yang baik dari dunia blogging ini.

Follow

Cara Autoshare Entry Blog ke Laman Sosial Menggunakan IFTTT

Cara Autoshare Entry Blog ke Laman Sosial Menggunakan IFTTT

Hi!

Antara tips nak tinggikan pageview blog adalah dengan ping entry blog kita selepas publish blogpost, blogwalking dan tinggalkan jejak, dan share entry tersebut di laman sosial kita. Laman social yang sesuai nak promotekan blog bagi aku adalah facebook, fanpage facebook, group blogger, twitter & pinterest.

Bak kata Kak Irra/Mummy Irra, nak jadi blogger berjaya, dipercayai untuk dapat job, kita mestilah jadi media influencer dulu. Untuk jadi media influencer kena kerap tonjolkan dirilah dekat laman sosial kita. Aku rasa satu pencapaian jugalah walaupun segan sebab masa konvo haritu ada yang panggil aku sebagai blogger, HAHAHA.

Alhamdulillah ilmu baru tentang cara autoshare entry blog ke laman sosial ni aku baru dapat dari status Kak Nurfuzie di facebook sangat membantu menjimatkan masa mempromosi post baru kita.

-Cara Autoshare Entry Blog ke Laman Sosial Menggunakan IFTTT-

01. Download IFTTT di Google Store

First sekali mestilah download apps IFTTT didalam phone/desktop kita. Untuk pengguna android seperti aku boleh download kat SINI , pengguna Apple IOS maaf tak tahu, hehehe.

Aplikasi IFTTT

02. Pilih My Applets dan Klik Simbol +

Ok bila dah siap download tu bolehlah open apps tu. Tengok pada bahagian bawah tu ada 4 option, Discover, Search, Activity, dan My Applets.

Pilih My Applets tersebut dan klik pada simbol + dibahagian atas kanan.



03. If +this then that

Ok lepas klik simbol + tadi, akan naik macam ni. So klik pada +this  tu dan cari BLOGGER, kemudian log in dengan akaun blogger kita. Set ikut yang kita nak macam mana, pilih any new post untuk autoshare semua jenis post, atau klik new post labeled untuk autoshare post dengan label tertentu sahaja.


Kemudian dia akan keluar page macam ni lagi sekali, klik pada +that  dan pilihlah laman sosial mana yang kita nak autoshare tu, facebook ke, dalam fanpage ke, dekat twitter ke, di Pinterest ke, semua pun boleh.

Buat macam ni setiap kali nak pilih laman sosial yang berlainan. Contohnya aku nak autoshare dalam facebook, twitter dan fanpages, so aku kena buat tiga kali lah.

04. Siap! 

Dah siap! Senang je kan. Lepas tu publish la satu entry, dan check jadi ke tak. Kalau jadi, boleh tengok kat bahagian Activity tu.


Kalau naik macam ni, maksudnya dia dah share entry latest kita kat mana-mana social media yang kita dah setkan tu.

Dan bila aku check kat Facebook aku, memang dah berjaya autopost dah. Yeay! Senang sangat kerja aku lepas ni.

Cuma aku kena mantapkan lagi la content blog aku bila dah share-share merata macam tu. Kalau merepek sangat nanti kena kecam,kekekeke.

Harap entry aku ini membantu!
Follow

Monday, June 12, 2017

20 Jawapan untuk Hang Bila Nak Kahwin?


Soalan "HANG BILA NAK KAWIN?" ni cukup digeruni oleh orang yang tak ada calon lagi, bagi yang dah ada calon pun tak terlepas dari soalan-soalan begini. Contohnya. "BERKAWAN DAH LAMA AWAT TAK KAHWIN LAGI?", "DIA TAK MEMINANG LAGI KE?" dan sebagainya, fuhhhh.

Sesetengah orang ni kita boleh tahu niatnya bertanya sekadar untuk beramah dengan kita, maklumlah orang tua tak ada topik best lain nak mulakan perbualan, tak logik pula dia nak open topik beli Tupperware ke, harga pinggan kat Langkawi ke bagai dengan kita kan, so topik kahwinlah paling universal sekali, sambil nak mengusik kita.

Tapi ada juga sesetengah yang bertanya soalan sebab nak perli kita yang tak kahwin-kahwin ni. 'Tak laku' pada mata dia. Orang jenis ni elok jauhkan diri je takut hati sendiri yang sakit. Tapi kalau dia tak berputus asa asyik menghimpit kita dengan soalan BILA, BILA, BILA tentang hal yang kita sendiri tak tahu ni, apa salahnya kita bagi jawapan setepek sebelum blah. Kehkehkeh. 

-Jawapan untuk Hang Bila Nak Kahwin?-

  1. Bila tiba masanya.
  2. Tak Sabtu, Ahad.
  3. Saya takda niat nak berahsia pun, tapi ini semuakan rahsia Allah.
  4. Menurut statistik, golongan muda paling ramai bercerai. Saya nak kahwin bila bersedia, bukan sebab ikut kawan.
  5. Esok pun boleh, kalau tiba-tiba jodoh dah sampai.
  6. Minggu depan, eh mak belum bagi kad kat makcik ke?
  7. Bila orang masuk meminang lah.
  8. Belum puas bermanja dengan mak abah.
  9. Ada calon untuk saya ke?
  10. Kenapa nak sponsor ke?
  11. Bila? (Trick anak buah aku kalau taknak jawab soalan, dia ulang soalan sampai kita stop,HAHA)
  12. Musim cuti sekolah, tahun bila tak pasti, hahah.
  13. Kalau tak kahwin lagi jadi apa?
  14. Tunggu kad undangan.
  15. Tunggu shuben makcik la (^_^)y (Okeee cepat lariiiiii!!!)
  16. Tengah kumpul duit ni, kenapa nak bagi pinjam ke?
  17. Nak bahagiakan mak abah dulu.
  18. Ala… Bosanlah kalau dah kahwin nanti takde orang nak tanya soalan PANAS ni kat I lagi
  19. Jodoh masih kat sekolah rendah lagi. 
  20. Allah lebih tahu... (dengan muka redho habis)
Kalau orang tanya aku bila nak kahwin pulak? Aku tengok je mak aku, nanti mak aku back-up lah, hahahaha. Itulah gunanya mak jadi bestfriend, kekekeke.

Follow

Friday, June 9, 2017

Baki Minimum Bank Islam 2017


Assalamualaikum.

Alkisahnya pada tahun pertama aku buat Bank Islam (2011), baki minima yang perlu ada dalam bank hanyalah RM10. Kemudian beberapa tahun kemudian, baki minima itu dinaikkan sebanyak RM50.

RM50 tu adalah sangat banyak dan bermakna bagi students. Ada yang tanya, "Kenapa ko selalu keluarkan semua duit? Tinggallah dalam bank tu." Aku senyum je.

Sebab aku bukan jenis ada RM100 dah call minta duit kat parents. Aku call masa duit aku dah tinggal RM5, tu pun kadang-kadang aku makan sebungkus megi sehari je sebab aku TAK SAMPAI HATI nak minta duit walaupun mak aku cakap "Mintalah duit bila takda nak makan. Kalau tak minta kat mak abah hang nak minta kat sapa lagi." 

Sobs. 

Kemudian aku tak tahu kenapa, baki minimum tu sekali lagi diturunkan jadi RM10. Baguslah masa tu aku rasa Bank Islam dah faham students perlukan duit, tak perlulah sekat sampai RM50 , kena ada preparation RM10 kot kot nak ambil kat ATM MEPS masa emergency, kan dah RM60 tersekat gitu je. 

Okaylah. Kusangka panas sampai ke petang, rupanya hujan ditengah hari. Hahahaha.

Baki Minimum Bank Islam 2017 - RM50.00 (Al-awfar)

Thank you Bank Islam, aku ambil tempahan buat blog 5 orang, so aku ingat bolehlah nak belanja mak aku kat bazaar pastu beli wetfood sekotak nak buat kenduri Whiskas. Rupanya impianku punah. Nasib baik ada job lain masuk. Haish, sabar jelah.

Tak kesian ke kat students hah buat macam ni? Lagi satu kat ATM tu, tambah-tambah dalam kawasan Univesiti, banyakkanlah not RM10 & RM20. Bukan semua orang nak cucuk RM50 kan setiap kali nak ambil duit.

Nak kena buka akaun bank lain lepas ni yang mudah nak buat jual beli. Maybank ke CIMB best?

*Update (22/11/2017)
Baki minimum kembali jadi RM10. Mungkin semasa ada cabutan bertuah tahunan je baki RM50 diwajibkan dalam bank. Hehehehe.



Follow

Thursday, June 8, 2017

Ramadhan Playlist


Apa khabar puasa kawan-kawan? Hihihi. Memandangkan bulan Ramadhan ni kita perlu mengawal diri bukan sahaja dari makan dan minum di siang hari, tetapi menjaga dari segala sudut termasuklah hati yang tidak lalai

Demi menjaga pahala puasa aku, aku pun berubahlah arah dari asyik melagho layan Bollywood kepada dengar-dengar lagu nasyid Ramadhan. Haha.

Kenapa tak dengar lagu Raya lagi? Aduhhh, Ramadhan baru je menyapa tak sampai dua minggu lepastu dah pasang lagu raya, sedihlah Ramadhan. Hilang kenikmatan tu.

Okaylah takmau bebel lagi. Banyak rupanya lagu Ramadhan yang sedap didengar (ada yang takda sebut Ramadhan pun tapi masuk dengan theme Ramadhan) bila aku buat list macam ni.

  1. Opick - Ramadhan Tiba | Official Video
  2. Hijjaz- Ramadhan Bulan Berkat
  3. NADAMURNI - Hidupkan Ramadhan
  4. Opick - Astagfirullah | Official Video
  5. Opick - Astagfirullah | Official Video  
  6. Nasihat Ramadhan Hijjaz   
  7. Opick feat. Amanda - Alhamdulillah | Official Video 
  8. Ae-man - Ramadhan Bulan Puasa
  9. Rabbani - Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan dengan lirik
  10. In Team Ft Unic - Kemuliaan Ramadhan
  11. PUASA DULU BARU RAYA - RAIHAN

Playlist Ramadhan (11 lagu)

Jadi apa lagu Ramadhan favorite korang pula ? Ada dalam list tak?


Follow

Tuesday, June 6, 2017

Download Nota Percuma, Bank Soalan Exam, Dan Semak Keputusan Peperiksaan hanya di Sistem Guru Online

-Sistem Guru Online-

Sistem Guru Online ini adalah sebuah website yang sangat berguna kepada para guru, memudahkan ibu bapa dan juga bermanfaat untuk para pelajar dari tahun satu sehingga UPSR tahun enam, PT3 di tingkatan tiga mahupun mereka yang mengambil SPM di tingkatan lima. Pendek kata sistem ini sesuai untuk para pelajar sekolah bermula dari darjah 1 sehinggalah tamat tingkatan lima.

Sistem ini diwujudkan seiring dengan peredaran zaman dimana semuanya boleh didapati dihujung jari. Seharusnya para guru, ibu bapa dan para pelajar memanfaatkan sebaik mungkin kemudahan yang ada seperti ini untuk membina masa depan yang cemerlang.

Antara keistimewaan website Sistem Guru Online ini adalah menyediakan nota percuma untuk para pelajar download sendiri, terdapat juga bank soalan UPSR, PT3 dan SPM. Website ini juga sarat dengan informasi tentang semakan permohonan kerja, tips and trick mencari kerja, dan memudahkan para ibu bapa untuk directly semak keputusan peperiksaan anak mereka melalui SAPS.

SGO
https://www.sistemguruonline.my/

-Download Nota Percuma di Sistem Guru Online-

Nota pembelajaran yang boleh didapati di website Sistem Guru Online padat untuk pelajar UPSR, PT3, dan SPM. Sudah semestinya perkara seperti ini amat membantu untuk mereka yang berasal dari keluarga berpendapatan rendah dan tidak mampu membeli buku rujukan yang banyak.

-Bank Soalan UPSR, PT3 & SPM-

Bank soalan peperiksaan oleh Sistem Guru Online ini menyediakan termasuklah soalan-soalan peperiksaan awal tahun, pertengahan tahun dan akhir tahun. Selain itu, soalan-soalan percubaan bagi peperiksaan awam pun disediakan, seperti soalan Percubaan UPSR, Percubaan PT3, dan Percubaan SPM. Latih tubi yang mencukupi dengan set peperiksaan sebenar memberi peluang pelajar untuk bersedia dengan format dan skema soalan.

-Semakan Permohonan-

Semakan permohonan ini pula memudahkan guru-guru untuk merujuk proses permohonan dan status semakan keputusan pertukaran guru di eg-tukar. Terdapat juga rujukan untuk permohonan ke sekolah berasrama penuh (SBP), Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan sebagainya. 

-Semak Keputusan Peperiksaan (SAPS)-

SAPS IBU BAPA  adalah singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah , sebuah aplikasi online yang membolehkan keputusan peperiksaan pelajar sekolah diperiksa secara online. SAPS Ibu Bapa  ini boleh digunakan oleh waris untuk memeriksa keputusan peperiksaan dan ujian bagi murid sekolah bermula dari sekolah rendah pada tahun 1 sehinggalah pelajar sekolah menengah dalam tingkatan 5


Semak Keputusan Peperiksaan Online SAPS Ibu Bapa

Sebenarnya ada banyak lagi informasi dan manfaat yang boleh didapati di Sistem Guru Online ini. Kita beruntung kerana sekarang segalanya mudah untuk kita ambil berat hal pelajaran anak-anak, tidak seperti zaman dahulu. Semoga segala kemudahan ini dapat dimanfaatkan bersama.

Klik Sini untuk ke Website Sistem Guru Online


Follow

Sunday, June 4, 2017

Parvovirus Killed My Baby - 2 Jun 2017


Ya Allah, aku tak tahu nak tulis macam mana entry kali ni sebab rasa sebu sebak sedih semua ada. Hati aku betul-betul hancur semalam bila aku kehilangan Adek sekelip mata. Parvovirus killed my baby dalam 24 jam sahaja! 

-1 Jun 2017-

Petang tu sebelum berbuka aku tengok Adek lain macam. Dia tak pernah masuk toilet saja-saja kecuali untuk buang air, tapi petang tu dia masuk dan tidur dalam toilet. Aku pun ambil dia dan lap, aku suruh dia tidur atas sofa, dia pergi tidur dekat toilet balik, walaupun aku dah tutup pintu, dia melepek depan pintu toilet tu.

Friday, June 2, 2017

6 Hari Global Super Sales dari ezbuy Malaysia dengan 65eDay !

ezbuy 65eday global super sales

Kalau korang nak beli barang murah dari China, nak bergaya dengan barangan kecantikan dan fesyen dari Korea sambil makan jajan sedap dari Taiwan, mahu gadget terkini dari US ataupun beli barangan local dengan tawaran harga yang terendah, yes, ternyata korang memang wajib kenal laman web ezbuy Malaysia ni!