Saturday, May 27, 2017

Ragam Ramadhan Masa Kecil Dulu

Ragam Ramadhan Masa Kecil Dulu

-Niat Puasa dengan Lagu Raihan-

Semuanya lebih fun dan mudah melekat dalam kepala dengan lagu. Selain doa-doa harian yang dilagukan oleh kumpulan Tilmiz, niat puasa juga telah dilagukan untuk menarik minat kanak-kanak untuk mengikutnya. Terima kasih kepada kumpulan nasyid Raihan sebab dengan lagu niat puasa yang catchy dan lengkap sekali penerangan tentang puasa.


-Makan Sahur sambil Pejam Mata-

Jam 5 pagi nanti mama akan kejut untuk turun sahur. Liatnya bukan main lagi, tapi turun juga sebab takut lapar esok hari. Maklumlah semangat berkobar nak puasa full demi 'kachingggg $$$' yang abah janjikan untuk siapa yang puasa full. Maklumlah bebudak lagi masa tu. Sahur wajib makan, tapi tak janji la makan sambil terjaga. Kadang-kadang mata tu rapat je tertutup sambil makan.

-Jadi Tahanan Sebelum Subuh-

Selagi belum azan Subuh kami menjadi tahanan di ruang tamu. Tidak dibenarkan untuk naik ke bilik sebab nanti tertidur tak sembahyang Subuh. Hahaha. Masa jadi tahanan ni mata mulalah cerah nak bergosip la, bercerita hantu la, kadang-kadang isi masa dengan membaca komik 'KAWAN', masa tu legend la komik tu.

-Menyaksikan Kawan-kawan 'terlupa' Hari Puasa-

Hahaha cewahhh. Bukan tak mengaku tapi memang aku tak pernah ponteng puasa masa kecil dulu. Sebab 'kachingggg $$$' yang abah janjikan tu tak akan bermakna lah kalau aku ponteng senyap-senyap. Aku pun tak tahu kenapa aku rasa tak bermakna masa tu padahal bebudak je pun. Hahaha tapi kawan-kawan aku kat sekolah tu boleh tahan la jugak menguji iman. Diteguknya selamba depan aku susu RMT yang diorang dapat, gulp gulp gulp aku menahan napsu. Hahah. 

-Tolong Kacau Mak buat Kuih Raya-

Mama suka buat kuih raya waktu malam, memanglah seronok nak menolongnya. Kadang-kadang sambil masukkan dalam balang, sambil masukkan sekali dalam perut. 'Satu untuk balang, satu untuk aku', sudahnya kuih mama pun tiba-tiba jadi susut dengan mendadak. HAHAHA.

-Belajar Anyam Ketupat dari Nenek-

Bab anyam ketupat kami selalu belajar dari Tok (nenek). Sebab Tok power lah bab-bab ketupat ni, maklumlah tangan orang lama, kemas je balutannya. Sedihnya, kami ni hanya mampu merosakkan daun palas tu, sungguh serabai ye hasil kerja aku masa kecik dulu (padahal sekarang pun tak terer-terer lagi, sobss).

-Jalan-jalan Bazaar Ramadhan dengan Atok-

Masa kecil dulu aku setiap hari akan ikut Arwahyarham Wan (atok) aku ke Bazaar Ramadhan naik motor Kriss hijau Wan, heheh. Kadang-kadang kami beli kuih muih, kadang-kadang kami tak beli apa pun, seronok tengok-tengok makanan banyak kat Bazaar. Rindu sangat Arwahyarham Wan & Arwahyarhamah Tok Dah. 

-Berebut Peha Ayam paling Besar Masa Berbuka-

Mama tahu kami semua makan ayam peha sahaja, so mama akan masak pun semua ayam peha. Jangan ingat problem solved sebab nanti masa berbuka ada lagi perang berebut ayam peha yang bersaiz palingggggg besar. Walau secubit lemak pun kami akan teliti betul-betul sebelum cedok supaya pastikan dapat yang paling besar. HAHAHA.

Memang seronok kalau imbas kembali pengalaman berpuasa masa kecil dulu. Terutama bab berbuka, lengkap satu keluarga kat tikar makan tu. Sekarang masing-masing dah besar dan ada komitmen sendiri, jarang sangat nak lengkap lagi kecuali beberapa Ramadhan akhir, itupun kalau ada rezeki lah. 

Apapun semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna. Rebutlah peluang untuk beribadat lebih lagi. Jangan anggap beribadat lebih pada bulan Ramadhan ni satu perkara hipokrit, kerana hanya Allah dapat menilai amalan kita. Kumpullah sebanyak mana pahala yang kita mampu, itu sahajalah mampu buat bekalan kita di SANA nanti, bukan kata-kata orang lain.


Follow

Wednesday, May 24, 2017

Rezeki Menang Mystery Contest By Butik Julita Anje

Butik Julita Anje

Alhamdulillah, rezeki May dah start menjengah, moga berterusan hendaknya May ini membawa berita baik kepadaku (terutama bab kerja,aamiin).

April lalu, blog Anis Khalilah (http://akhalilah.blogspot.my/) telah menganjurkan satu contest dengan bercollaborate bersama penaja Butik Julita Anje untuk berkongsi rezeki dengan kita.

Ikan Siakap Masak Stim Simple Sebagai Menu Ekspress Berbuka Puasa

Ikan Siakap Masak Stim Simple Sebagai Menu Ekspress Berbuka Puasa
Kredit Gambar Siakap Stim - http://rohaisha.blogspot.my/
Marhaban ya Ramadhan! Tak sangka, cepat benar masa berlalu, sudah sampai masa untuk kita menghampiri tirai Ramadhan tahun ini. Tentu ramai kaum ibu-ibu bapak bapak mithali sudah mula menyenaraikan menu berbuka untuk sebulan berpuasa nanti supaya tidak perlu pening-pening kepala fikir ' nak berbuka apa ye hari ini '.

Selalunya dalam suatu hari pada bulan Ramadhan, family aku akan siapkan satu hari untuk berbuka di luar, dimana lauk wajibnya adalah Ikan Siakap Masak Stim. Best weh berbuka lauk ni ramai-ramai, berketang keting bunyi garpu berebut isi yang juicy amat tu. Fuhhh aku bercerita ni pun dah meleleh rasa. 

Monday, May 22, 2017

Hasil Edit Blog Irismyra , Ini Kisah Tia & Elsalicious

Hasil Edit Blog Irismyra , Ini Kisah Tia & Elsalicious

Alhamdulillah sejak start ambil tempahan, tak putus juga kawan-kawan blogger text nak tempah baju baru untuk blog masing-masing. Hihihi. Terima kasih juga atas kepercayaan yang diberi & suka dengan hasil tangan Mai.

Sejujurnya part ubah coding tu je yang aku suka nak buat. Sampai part design header & footer tu aku lemah sungguh, sebab aku tak kreatif. T_T. Tapi aku akan buat juga yang terbaik untuk semua yang menempah, mujur setakat ni semua suka dan tak pernah kena reject lagi.

Review Akulah Aryana - M. Mariann

Review Akulah Aryana - M. Mariann
☆☆☆☆☆/☆☆☆☆☆

Tajuk : Akulah Aryana (dulu dikenali dengan Air Mata Aryana)
Penulis : M.Mariann
Penerbit : Trop Publication
Tarikh Penerbitan : April 2017
Genre : Romance, Childabuse, Violance

Friday, May 19, 2017

Giveaway Busyra Takiyudin: Saya nak Shopping Credit RM1000!!


Sebelum ini Busyra dah ada anjurkan satu giveaway free name card yang masih berlangsung sampai 25 Mei ini, tapi dalam bulan yang sama juga Busyra sekali lagi anjurkan giveaway lumayan yang menawarkan hadiah sehingga RM1000 dan mencari 10 orang pemenang. Serius gempak gila!

Cara Nak Detect Nombor Telefon Penganggu

Cara Nak Detect Nombor Telefon Penganggu

Phone mama selalu ada dengan anak buah aku sebab dia nak tengok lagu-lagu doa Tilmiz sebelum tidur. Pada suatu malam, phone tu berdering, oleh sebab aku tidur dengan anak buah aku, so aku dengarlah handphone mama tu duk berbunyi.

Oh number tak dikenali. Maybe benda penting kot kalau orang call tengah malam ni antara dua je, nak sampaikan berita penting, ataupun just a prank call. So aku assume tu berita penting sebab phone mama, tak mungkin bebudak nak prank orang tua kan.

"Tolong.."
"Ye tolong apa? Ni siapa ni?"
"Saya mesej sekejap. Tolong."
"Kenapa nak mesej? Cakaplah sekarang, siapa ni?"
"Saya mesej, tolonglah."
"Hmm ok."

Wednesday, May 17, 2017

Promosi Perfecto Snacks Popcorn Buy 1 Free 1

Promosi Perfecto Snacks Popcorn Buy 1 Free 1

7 Eleven memang tak lekang dengan promosi yang best-best kan? Masa menyewa kat Shah Alam dengan kawan-kawan dulu, 7E bawah rumah kitorang je, so kalau ada promosi pukul 12 tengah malam tu dah siap sedia nak turun serbu dah. Hahaha.

So tadi malam aku ke 7E sebab adik aku nak beli topap. Sambil tu biasalah aku cari la jajan sikit untuk anak buah aku, maklumlah rasa bersalah pula dorang nak ikut tadi aku tinggal, kehkehkeh. 

Disebabkan si Dania tu memang hantu popcorn, aku grab lelaju la Perfecto Snacks Popcorn yang perisa caramel untuk dia, kang makin lama makin merapu aku beli cekelat tak berfaedah untuk dia. Hahah biasalah overly attached aunty, walaupun dah 7 tahun syndrome jakun dapat anak buah sulung masih tak hilang ye.


Masa nak bayar tu baru tahu yang dekat 7E sekarang ada promotion Perfecto Snack Popcorn ni buy 1 free 1. Pergghhh seronoklah nak memborong kan, RM5.90 dapat dua pack. Rugi tak borong. Perisa pun boleh campur-campur.

Tapi aku ambil yang caramel je, yang tu je ada feel popcorn wayang. Eh ke aku sorang je rasa macam tu? Hahah. Aku suka popcorn wayang, entahlah kenapa rasa sedap dari popcorn beli kat luar ni.

Apapun promosi ni terhad dari 16 Mei 2017 sampai 21 Mei je tau. Jangan sampai terlepas promosi yang best ni. 


Follow

Monday, May 15, 2017

Hasil Edit Blog Kak Lina & Wajah Baru Blog Mayy Jie

Tempahan Edit Blog
Klik Untuk Menempah
Assalamualaikum.

Alhamdulillah Mai dah dapat siapkan blog tempahan Kak Liena, pemilik Blog Lin Liena Story walaupun terjadi drama sikit. Perghhh nak nangis jugalah sebab lepas Kak Lina dah setuju semua, tup tup mai tersalah upload template (nak upload kat blog sendiri tapi tak perasan tu blog kak Lina) yang buatkan semua coding yang dah siap punah.

Nasib baik Mai tulis kat planner apa yang dah siap edit tu, jadi Mai cuma perlu buat sekali lagi je. Hahahaha nasib baik ada Nana kat sebelah bagi support. Itulah lain kali backup template. BACKUP LEPAS SIAP!!!! Tak apalah perkara dah jadi, belajar dari kesilapan. Apapun hikmah edit kali kedua ni Mai buatkan blog Kak Lina sampai achieve 100% mesra SEO.

Kak Lina request theme pink/blue, manakala background warna putih. Jadi aku telah memilih Color Palette #1890 untuk dijadikan warna tema blog Kak Lina.


Sebelum dan Selepas
Sebelum & Selepas
Alhamdulillah senang berurusan dengan Kak Lina. Happy bila akak suka template yang dah disiapkan dengan penuh kasih sayang ni, hihihi.


Lin Liena story adalah sebuah blog peribadi milik Kak Lina, tetapi sangat fun dibaca dan juga ada informasi yang boleh buat kita melekat lama disitu.

Mama aku pun tiba-tiba harini terjebak nak baca blog sebab jumpa resepi macam-macam dalam blog Kak Lina. Mama tanya "boleh percaya ke resepi dalam internet ni?", eh mestilah boleh sebab kebanyakan blogger yang tulis resepi mestilah lepas diorang buat sendiri. Buktinya dalam gambar-gambar tu, real kan. Mama pun teruja lalu mengusha resepi doreyaki dan kuih tako dari label RESEPI. Heheh.

Antara tag menarik dalam blog kak Lina adalah Cuti-Cuti dan Tips and Trick Jemputlah singgah ke sana dan follow blog Kak Lina. Kak Lina peramah tau.



♡♡♡

Okaylah nak cerita pasal template sendiri pulak, hahahahaha. Biasalah aku kan gatal tangan, terusik coding apa entah so aku dah tak boleh reply comment dah. Sedih betul. Dah la jenis tak backup template, terpaksalah aku tukar ke template baru.

Untuk template baru ni, mula-mula aku nak kekalkan warna peach tu,walaupun too girly and aku bukan macam tu, tapi comel kan. Last-last aku fikir dah alang-alang nak bertukar tu, baik aku tukar sepenuhnya. So hijaulah warna favorite aku yang aku rasa nak guna untuk tema blog kali ini.

Color Palette #3132
Color Palette #3132

So yay or nay untuk template baru ni? 

Follow

Sunday, May 14, 2017

13 May 2017 | Kapas Dalam Kenangan


Hi Kapas Sayang.

Masa mama bawak balik awak dari market dulu, awak besar tapak tangan saja. Sangat kecil tapi lincah. Mama rescue masa awak tengah main sorang-sorang tepi gerai kuih. Kakak sangat excited pertama kali tengok awak sebab warna awak cantik sangat macam lembu New Zealand.

Kakak selalu seludup awak masuk bilik masa nak tidur. Kadang-kadang awak nakal sangat kencing atas tilam, tapi masa tu awak baby lagi, kakak pasrahkan aje. Awak cepat belajar, bila banyak kali kakak pesan jangan nakal-nakal awak dah tak kencing atas tilam dah...

dan awak tak nak kencing langsung pulak sampailah kakak letak awak kat luar. Cepat-cepat awak lari pergi kencing/berak dekat rumput. Hahahaha.

Awak ni comel tau.

Masa kakak terpaksa pergi KL seminggu sebab tak ada orang nak pergi kakak rasa tak sedap hati. Patutlah, bila balik aje kakak tengok awak dah buta sebelah mata. Kakak sedih betul tak ada waktu awak perlukan kakak masa tu. 

Cepat sangat virus buat kerja kan, jahat betul.


Tapi kakak rasa awak tetap hensem walaupun mata awak tinggal satu. Awak ni kan Kapas, dah la hensem, manja pula tu. 

Kakak rasa awaklah kucing yang paling tabah bila kakak main bulu-bulu awak yang tebal sampai tersorok jari kakak bila usap tu. 

Awaklah paling baik tunggu kakak makan tapi tak akan minta selagi kakak tak bagi. 

Dan awaklah paling baik bagi kakak peluk tak pernah cakar. 


Orang kata putih ni bahaya, cepat kotor. Tapi awak ni tak pernah kotor. Asal kakak tengok awak je awak tengah mandi, asal awak tengah mandi je kakak tengok awak. Haish. Bersih sangat tau awak ni.

Semalam baru Kakak & Nana uli-uli perut awak. Awak tabah je bagi perut awak yang bambam tu. Kami teruja sebab awak makin hari makin besar dan sado. Kami picit-picit tangan awak tapi awak layankan aje. Terima kasih Kapas.


Kapas.

Tadi masa kakak tengah duduk kat ruang tamu. Mama datang kat kakak. Mama cakap.

"Kapas dah mati."

Kakak rasa dunia kakak dah berhenti berputar. Kakak selalu dengar kata-kata ni dalam drama, tapi harini kakak rasa sendiri, kakak tak percaya Kapas.

Kali pertama kakak mampu maafkan orang lain walaupun hati kakak rasa tersayat teruk. Kakak dah agak dah, Kapas budak baik, memang datang seketika dalam hidup kakak untuk mengajar kakak jadi baik juga.


Kakak dah janji lepas kakak dapat kerja, kakak nak sewa rumah dan bawa semua kucing kakak kat sana. Sebab kakak nak peluk semua masa tidur.

Tapi kakak tak sempat bawa awak Kapas.

Kapas mesti dah dapat 'rumah' baru kat SANA kan Kapas, jangan lupa kakak tau. Nanti Kapas cari kakak kalau tak nampak bayang Kakak kat sana tau :').

Kakak sayang Kapas.



Follow

Saturday, May 13, 2017

TEMPAHAN EDIT RESPONSIVE TEMPLATE


Assalamualaikum!

1) Mai hanya mengambil satu blog seminggu kerana kekangan masa kerana bekerja (9am-11pm 6 hari seminggu) jadi Mai perlu masa lebih untuk fokus 1 blog.

2) Rekaan header hanyalah bertemakan minimalist, tetapi jika mahu ada corak doodle hendaklah sediakan doodle sendiri kerana Mai tidak buat doodle,hihi.

3) Prefer customer cerewet TETAPI sediakan maklumat yang mencukupi termasuk draft untuk saya design. Kalau tak sediakan draft tapi tak cerewet, itu ok, haha.

4) Boleh ubah fikiran template/colour tema hanya dua kali sahaja percuma. Ubah kali ketiga dan seterusnya akan dikenakan RM10.00 setiap kali perubahan.

5) Harap boleh bersabar sekiranya masa edit blog terlebih dari estimate time (3hari) kerana ada hari Mai balik kerja memang flat abis energy jadi tak dapat buat.

6) Kerja mengedit akan dimulakan selepas pembayaran dilakukan.


PAKEJ 1 - RM 30

  • Header
  • Menubar
  • Sitemap blog
  • Mini Author Sidebar
  • Font (Title Sidebar + Title Post + Post)
  • Scrollbar pada blog archive
  • Scrollbar pada bloglist
  • Scrollbar berwarna
  • Cursor
  • Back to Top
  • Share This Post
  • Gadget Top Commentator (REQUEST)
  • Footer (REQUEST)
  • Other requests
PAKEJ 2 - RM 40



  • Header
  • Menubar
  • Sitemap blog
  • Mini Author Sidebar
  • Font (Title Sidebar + Title Post + Post)
  • Scrollbar pada blog archive
  • Scrollbar pada bloglist
  • Scrollbar berwarna
  • Cursor
  • Back to Top
  • Share This Post
  • Gadget Top Commentator (REQUEST)
  • Footer (REQUEST)
  • SEO
  • Facebook Cover Photo
Jika suka dengan hasil kerja Mai & nak bekerjasama, janganlah segan silu emailkan ke blogmayyjie@gmail.com @ whatsapp [013]2080366.


Follow

Wednesday, May 10, 2017

Annas Easkey Beri Duit Pada Random Students yang Memerlukan

random kindness
Be Kind. Always.
Ada pepatah mengatakan, "Be kind always, everyone you meet is fighting a battle you know nothing about." 

Teringat zaman menjadi students dahulu, perjalanan tidak sentiasa lurus tapi fun dengan give and take.

Harini aku susah hang tolong aku.
Esok hang susah aku tolong hang.

Alhamdulillah dekat UiTM Shah Alam dulu dah ada sistem "suspended meal' dengan kupon yang dilekat pada board cafe.

Jadi students yang memerlukan boleh ambil kupon tu untuk tukar dengan makanan. Siapa yang mulakan sistem ni memang patut diberi pujian.

Syukur ada seseorang yang berjiwa besar sudi mendengar masalah para students yang memerlukan dan menghulurkan bantuan kewangan. Subhanallah aku tak sangka masih wujud nice stranger macam ni pada zaman sekarang ni. Orang itu adalah Annas Easkey.

Sedikit pengenalan ringkas pada siapa yang masih tak kenal Annas Easkey ni. Annas adalah seorang jurugambar fashion profesional. Antara artis yang pernah bekerjasama dengan beliau semua yang hebat-hebat juga, seperti Sari Yanti, Neelofa, Hanis Zalikha etc.

Annas Easkey telah menulis pesanan berbunyi "malam ni saya nak bagi sumbangan dekat STUDENT yang perlukan duit belanja (makan/buku). mention berapa awk perlukan & untuk apa ok? RT PLS!" di laman sosial twitter beliau dan mendapat telah mendapat banyak respons dari orang ramai, majoritinya para pelajar.

Akhirnya beliau telah memilih lebih kurang 14 orang random students yang telah menyatakan masalah mereka dan dipertimbangkan untuk menerima duit belanja daripada Annas Easkey.

Antara mereka yang bertuah.


Kesian Dr-To-Be ni sebab barangan medik beliau disamun. Alhamdulillah, siapa sangka pada waktu urgent ni Annas Easkey buka peluang untuk beri bantuan padanya. Rezeki dari Allah kan, selalunya memang datang melalui jalan yang kita tak pernah sangka. Good luck Hanisah.


Aku faham masa FYP memang dasyat kadar penyusutan duit dari dalam dompet. Kejap-kejap print journal, print draft, kos perjalanan nak pergi meeting dengan supervisor, semuanya duit, duit, duit. Bertabahlah students. Semoga urusan kamu dipermudahkan saudari Ain :D


Ok yang ni memang funny! Hahahaha. Pegi pulangkan balik mouse tu k ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚. Fuh tapikan mouse kat DIY RM10 je kot, kalau RM50 tu boleh dapat wireless dah tu, best, best. 


Semoga ayah cepat sembuh ye Nadhiwah. Sorry to hear that, sis faham memang bergegar dunia kita bila tiba-tiba ayah kita sakit. Sis dulu pinjam PTPTN, kalau pinjam PTPTN yuran tu memang siap-siap bayar, tapi tulah pinjam susah, takpinjam susah. Apapun semoga dipermudahkan urusan.

Terima kasih Annas Easkey sebab prihatin dengan nasib para pelajar yang memerlukan. Memang tersepit hidup tau, kadang-kadang duit dalam poket tinggal RM5, nak minta kesian kat parents, tak minta duit nak pakai juga beli makan minum keperluan. Kerja part time? Mimpi jelah kalau kelas ada yang start 8.00 am habis 10.00 pm.

Semoga perniagaan Annas Easkey terus berkembang maju dan berjaya dunia akhirat. Semoga Allah merahmati usahamu saudara. Terima kasih kerana sudi berkongsi rezeki dan memberi mereka-mereka yang memerlukan sinar harapan lagi.


Follow

Monday, May 8, 2017

Giveaway CASH RM1000+ Mei 2017 by Emas Putih

As-Salam




Follow

Hasil Berblogging Paling Bermakna 2017

Good morning! Sobahal khair.

Blogging adalah salah satu hobi yang insyaAllah akan memberi pulangan kepada kita. Kalau tidak dalam bentuk wang tunai dari pengiklanan, kita boleh dapat hadiah hasil join giveaway/contest, atau rezeki dalam paid job (edit blog, review berbayar dsb.). Resepinya, usaha yang berterusan dan never give up!

Sepanjang berblog ini, alhamdulillah banyak kali aku dapat durian runtuh, tak kiralah sebagai urusan kerjasama atau paid blog. Paling terharu apabila ada yang sudi memberi aku paid job edit blog *servis sampai puas hati* yang dibayar lebih sebagai hadiah konvokesyen aku yang lalu (Thanks a lot Kak Jun Zie, love you!).

Rezeki memihak lagi kepada aku apabila Blog Mayy Jie akhirnya lulus Adsense . Memang bagi bulan jatuh ke riba, maklumlah selama ini aku hanya berputih mata apabila melihat blog rakan-trakan blogger lain meriah sakan dengan iklan Adsense didada blog masing-masing.

Hasil berblogging paling bermakna 2017 ini untuk aku adalah apabila berpeluang membelikan hadiah untuk parents aku dengan hasil berblogging ni. Walaupun abah aku tu secara teknikalnya dipaksa secara halus untuk menerima hadiah ni, kehkehkeh.




Hasil Berblogging Paling Bermakna 2017
So here we goes, 

HADIAH UNTUK ABAH

Aku tak tahu ler ni kategori hadiah ke kategori jual beli paksaan. Hahaha, tapi anggap jelah aku bagi hadiah kat abah dengan jual voucher Lazada RM300 separuh harga sebab abah memang kaki shopping online terutama kat LAZADA MY  tu.

KASUT ABAH

Sayangnyaaaa kasut hitam tu Abah tak muat, sedihnya...Abah suruh tolak kat sapa-sapa. Size 41~42, kalau nak whatsapp [013] 20 80 366 aku bagi special price RM150 include postage (nego sampai jadi). 

Eh teriklan pulak. Opps! 


HADIAH UNTUK MAMA

Kalau untuk abah aku beli kat LAZADA, so untuk mama aku beli di EZbuy pula. Hihihi. Sempena sambutan hari ibu 14 May 2017 ni, dapatlah aku beli sesuatu untuk mama tahun ni. Sebab sebelum ni dapat bagi ucapan je, no money T_T.

Walaupun beli kat EZbuy ni banyak barangan luar negara, tapi barangan dari local pun ada jugak tau. Of course masa pun singkat sebab tak payah shipping2 bagai kan. Aku rasa next entrylah aku cerita pasal EZbuy ni sebab aku ada beli barang aku juga tapi belum sampai sebab shipping dari China, hahaha. 


Yezza, Tefal Iron Easydry FS4020   for my mom. Harap mama happy, Hahaha, aku memang dah lama plan nak beli untuk mama, padahal nanti aku pun guna juga. Sebab iron kat rumah ni dah gelong maybe sebab berat pastu jatuh banyak kali kan. Stress nak iron.

Tapi tak patut juga aku hadiah benda yang orang lain pun pakai kan?

Alaaa baru terfikir dah beli dah pun. 

Takpe-takpe, semoga berita baik tentang rezeki untuk aku dapat kerja ni cepat-cepat datang. Nanti boleh beli hadiah lain, banyak-banyak pun takpa.

Bebudak bulus magnet rezeki untuk aku tu pun tengah tunggu turn nak dapat toys & wetfood seguni. Fuhhhh. Kakak must work hard!

#prayforMai #prayforkakak 

Apapun, alhamdulillah, terima kasih Allah atas limpahan rezeki untuk diriku ini.


Jadi apa hasil berblogging yang paling bermakna selama korang berblog ni ? Share lah :D

Follow

Sunday, May 7, 2017

Aku

Aku

Bila baca balik entry lama, tahun 2010 - 2011 yang aku dah mostly aku dah draftkan, aku rasa lain. Ada entry buat aku tergelak, ada entry buat aku sedih, ada yang buat aku terimbas memori lama.

Apa yang pasti semua entry tu aku tulis untuk diri sendiri. Tak harap orang baca. Tak harap orang komen. Just like an open diary. I just be myself, malah boleh dikatakan terlalu selesa menjadi diri sendiri.

Honestly, aku tak jumpa 'soul' dalam penulisan aku yang terkini. Mendatar, dan kebanyakannya aku tulis tanpa ada emosi.

Aku paksa diri aku jadi positif setiap kali masalah datang membelasah aku tanpa perasaan, so I can't publish a story on how strong I am. 

Even I'm not that strong.

Rapuh. I am human, sometimes I can be sad too.

What should I do is just express on how sad I am. Nanti lain kali aku baca, aku boleh tahu kesedihan apakah yang orang pernah paksa aku telan. Dan siapa pula yang ada disebalik kesedihan dan kegembiraan aku. I should blog that! Aku pelupa, tapi itulah antara perkara yang aku tak patut lupa dalah hidup ini. 

Aku tak tahu aku berubah atas sebab faktor umur yang makin meningkat, atau aku try-hard nak hasilkan entry berkualiti macam orang lain.

Yang pasti semakin aku cari, semakin aku kehilangan diri sendiri.

Follow

Saturday, May 6, 2017

Tinta Hatiku | Blog Review

Blog Review

Hi Assalamualaikum!

Haritu aku ada cakap 4 buah blog akan direview oleh aku kan? Tapi setelah perbincangan dengan Sis Hawa, akhirnya aku akan review hanya dua buah blog sahaja, lagi dua Sis Hawa sendiri yang akan review. 

Kali ini blog yang akan menjadi mangsa review aku adalah..........jeng jeng jeng.... TINTA HATIKU by Shahdiana. 


Blog Tinta Hatiku ini adalah milik akak Diana dan sudah wujud sejak 2008 lagi, Fuhhh lama tu, kira tahap super senior dalam dunia blogging ni. 

Bermula tahun 2015 blog ini mula menyepi seketika. Lebih kurang iols lah ni, hahahaha, baru dapat seru nak aktif semula 2017 ni.

Semoga Blog Tinta Hatiku terus maju jaya dan diterima ramai.

MARKAH SEO
Semak di http://chkme.com/page-seo-tools

Sayangnya markah SEO untuk Tinta Hatiku hanya mencapai 36%. Tapi Kak Diana jangan risau, sebab markah ni boleh ditingkatkan dengan beberapa cara.

Apa yang perlu Kak Diana buat untuk buat Blog Tinta Hatiku lebih mesra SEO?

1- Tambah Website Description 
2- Tambah Website Keyword
3- Setiap kali post gambar masukkan sekali properties 


Pendapat tambahan tentang blog Kak Diana, Mai rasa akak patut kurangkan widget sidebar tu, takut berat pula blog nanti terutama bagi yang pakai broadband. Contohnya gambar-gambar tu mungkin boleh diletakkan dalam bentuk slideshow.

>> Beberapa tips kemaskan sidebar Mai pernah share dulu ada kat SINI. 

Rasanya ini sahaja untuk review kali ini. Tapi....Mai ada hadiah untuk TINTA HATIKU iaitu dua buah header, kalau Kak Diana suka bolehlah save dan pakai.

freebies header
Tak Transparent

Freebies header
Transparent

Terima kasih kerana membaca! Jemputlah melawat TINTA HATIKU :D

Follow

Thursday, May 4, 2017

The Blue Sky Tag | Fatina Mudz

A good chance to know each other and be part of the blogging community - Anonymous
Hello, Assalamualaikum...

Yuhuuuuuu I'm back with another Blue Sky Tag.  It is a good time killing activity. We can know each other better and it's a great way for me to polish my English. Yeah, why not to kill two birds with one stone! (Feel free to correct my grammar mistakeS)


THE RULES

1. Thank the person who tagged you
2. Answer their 11 questions
3. Tag 11 people
4. Give them 11 questions to answer

Thank you Fatina for tagging me! Saya suka saya suka ❤❤❤

1. Between baking and cooking, which one do you prefer?
Both. Gosh, I'm so wifey material, but tetttt I'm lying! Lol. I prefer cooking, but I love cakes...

2. Do you enjoy cooking?
I enjoy it a lot if it in my own kitchen (rental house). I don't like sharing kitchen, even with my mom or sister. 

3. What time do you usually wake up in the morning to get ready to work?
Hehehehe, I always prepare everything before sleep so I can get extra sleeping time, lol. I will get up after snoozing my alarm several times. Perhaps an hour before work is the best time for me to wake up and get myself prepared to face the day. 

4. Beside your family/husband/wife/children, share 5 things you cannot live without.
-Money
-Phone
-Internet
-Cats
-Car

5. Which book genre do you enjoy to read?
Mystery. Horror, Thriller, Romance 

6. Do you have a crush on fictional characters?
Dominic Toretto, :P

7. Can you share your most and least favourite books (if you are not into books, you can share on movie/drama)?
I spend more time watching movies than reading (fuh malu nak cakap dengan Fatina tapi tak tertaip pula).

Most Fav Movies - Purge 2,3 / Fast And Furious 1,2,3,4,5,6,7, (8 belum tengok), I Spit On Your Grave 1,2 

Least Fav Movies - All Fantasy/Fairytale Genre Movies

8. Have you ever experience anything supernatural?
Like sleep paralysis? Yes. 

9. What kind of animals have you kept as your pets?
Cats! A lot of cats! Hihihi. Owen, Ibang, Adek, & Kapas.

10. If you been given a chance to travel into a new dimensions, would you take that chance?
To live there forever or just take a short trip? Hahaha. I would go to the future just to see who is my husband. Lalala~

11. What would like to tell your another version from another dimensions?
I'll go tell my teenage self that the dream to marry the highschool sweetheart were all bullshit. It's not gonna happen. Focus on your study. Errr but I know she won't listen anyway. -.-.

I'm going to tag my blogging sweethearts:
http://razanahanis.blogspot.com/
http://thezafirahnazri.blogspot.com/
http://elsaalicious.blogspot.com/
http://mrsteddybearlover.blogspot.com/
http://nourayuadieb.blogspot.com/
http://mellyacrayola.blogspot.com/
http://dorsettpink.blogspot.com/
http://ciknurul23.blogspot.com/
http://syahirahvaliant.com/
http://irazulkeffele.blogspot.com/
http://wxyana.blogspot.com/


It's not compulsory to join me in this tagging game, but I hope you'll enjoy answering my question in your entry,

๐Ÿ’˜What is your childhood ambition?
๐Ÿ’˜What are you the best at?
๐Ÿ’˜What are you absolutely bad at?
๐Ÿ’˜What inspire you to blog?
๐Ÿ’˜What type of blog (niche) that you love to read?
๐Ÿ’˜Your favorite skin care product?
๐Ÿ’˜You are early bird @ night owl?
๐Ÿ’˜You enjoy official music video @ lyric video when listening to a song in youtube?
๐Ÿ’˜ Someone you loves @ someone who loves you? Who will you choose, why?
๐Ÿ’˜ Your definition for 'a good blog'.


Follow

Tuesday, May 2, 2017

THE AMERZING BLOGSLIST: "The Second Chance"

THE AMERZING BLOGLIST
Yassss, Click Here Babe!

Amerzing?!

Let me start with a short review on Amerzing. First, I like how you modified your name into something fancy but meaningful! Hihihi.

Hmm, talking bout your blog, personally, I greatly adored your courage to start blogging in English. And of course, I love your English, it's simple and straightforward.

What I can say is you're born with a great talent in arts, both writing, and designing. You got the soul in writing, I love the cat tales so much! Amerzing layout is clean and organized! Double thumbs up for you, hihihi.

Ok last but not least, I love the way you create the advertisement banner, so cool!

Attractive kan!

____________THE SECOND CHANCE____________

Daddy's little monster

I'm in my early 20s, trying to escape from my parent's strict rules. I thought leaving my house was the crucial part in finding my true self.  I was happy when I know I will be doing my diploma internship in HUKM, far from my hometown in Kedah. 

Few days before the internship, I had a bad feeling to leave my house. Abah was not in a good health. All I can do at the moment were convinced my parents that I can drive to Kuala Lumpur so they don't need to send me there and lying to myself that everything is gonna be okay.

Finally, mama allows me to drive my manual Viva alone from Kulim to KL. That's was my first time driving a long distance and I feel proud of myself. Feeling young and free, it was amazing!

It was great until one day, while I'm eating lunch with my friends. I got a phone call from home.

"Abah dah teruk. Batuk berdarah. Tersembur darah setiap kali batuk. Sekarang dah dekat CCU KPJ. Baliklah."

My world suddenly turns to dark. I failed to concentrate on work that day. Then I called my supervisor there and told her about my dad and asked her permission to go home. 

Alhamdulillah, she said yes.

Next morning, I get myself a bus ticket. Perhaps driving in my condition that time was not a good idea. 

When I arrived, mom took me to KPJ Penang to see my dad. Only 2 people can visit him at 1 time. It's broke my heart to see him like that. I talk to abah's doctor, and when he know that I'm in my internship at HUKM, he gave me a blank leave application so I can put the date myself when I was ready to go back to Kuala Lumpur.

Like daddy, like me :)


My dad's lungs were infected. The risk to operate was too high, and they choose using medicine/antibiotic at that time (dah lupa).

Of course, that scared me to death. I need my dad to recover as soon as possible. I can't imagine living without my dad!

Alhamdulillah. Allah is great!

Even the doctor said my dad is the strongest patients he'd ever met. Abah made it! 

Priceless, ALLAHUAKBAR!
When Abah was healthy again, and he can finally go home with us, it was the most amazing thing that has happened in my life. It was a second chance from Allah for me and make me realized I can never be happy without my parents. 

Semoga Allah memberkati kedua ibu dan ayah kita semua :)

Konvo Diploma 2014
Konvo Degree 2017
I love you mama, I love you abah. Thank you for being AMERZING parents for us. 


"Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil." (Surah al-Israk:24)

Follow

GIVEAWAY FREE NAME CARD BY BUSYRATAKIYUDIN

Free Name Card
Klik Banner Untuk Join

Info Giveaway :

1. Follow blog BusyraTakiyudin, G+, Like Page Busyra.

2. Buat 1 entri, letak banner dan backlink kan ke entri ini.

3. Sebut 3 perkataan menggambarkan blog BusyraTakiyudin (contoh: simple, kemas, comot) hehe

4. Tinggalkan link entry di ruangan komen

5. Setiap pemenang akan dapat 1 kotak (100pcs) namecard (2 pemenang)

6. Tarikh tutup penyertaan pada 25 Mei 2017 (Khamis) 11.59p.m

♡♡♡


3 perkataan menggambarkan www.busyratakiyudin.com - Pretty (owner yang cun), Awesome (penulisan yang sempoi) , Perfect (template lawa + kemas + readers friendly).

OWNER CUN
Of course la cun, awek Kedah kut, geng aku lah tu, hihihi.

PENULISAN SEMPOI 
Gaya tulisan yang bersahaja memang sempoi, even baca review pun tak bosan. 

PERFECT
Template yang simple & kemas, tak serabut dan tak pening kepala nak baca. Kadang-kadang kalau masuk blog yang penuh iklan satu blog, atau ada pop-up iklan, or susunan sidebar bercelaru kat sebelah tu, mood nak baca entry pun boleh terbang kan. 

Busyra ni ada buka tempahan untuk design bisnes & blog tau, so kalau nak boleh contact terus tau...Klik untuk maklumat lanjut. 

♡♡♡

Nasib baik Busyra kata walaupun dah ada name card still boleh join. Aku memang dah ada namecard tapi kesilapan besar aku letak full address dalam tu. Zaman sekarang ni bahaya la jugak, nak kata musuh tu tak tau la ada ke tidak, tapi baik berhati-hati kan.

So kalau ada rezeki dapat namecard dari Busyra ni tentulah aku nak tukar bahagian alamat tu cukup dengan bagitau nama negeri je. Hehehe.

blogger name card
Namecard Sekarang
Apapun kalah menang adat pertandingan. Yang penting bila Busyra buat giveaway ni wajiblah iols join, hihihi. Jom ramai-ramai support Busyra :)



Follow

Monday, May 1, 2017

Blusher & Lipstick antara Alat Wajib Untuk Quick Make-up yang Cantik

Sesetengah orang memang anti-betul dengan perempuan pakai make-up ni sebab utamanya mereka lambat bersiap, hahahaha. Kalau dah bagitau last minute, conformlah lambat, tapi kalau bagitau awal, mereka sejenis yang sanggup bangun bersiap dua jam awal dari waktu temu janji, haaa...

Nak make-up tebal bagi aku elok untuk majlis macam dinner, kenduri, tunang & kahwin saja. Untuk make-up harian nak pergi kerja/kelas, shopping dan sebagainya, aku prefer buat quick make-up saja disebabkan aku ni jenis buat plan last minute. 


 Quick Make-up yang Cantik

Oleh sebab aku dah pernah cerita rutin make-up harian dulu, so harini aku just nak bersembang pasal quick make-up pula. Barang apa yang penting & wajib ada, untuk menjimatkan masa make-up tapi dalam masa yang sama masih nampak fresh.

Aku pentingkan nampak FRESH dulu baru cantik, sebab aku pemilik sejenis muka pucat, bak kata Yana Jie , muka serupa baru keluaq wad spital. Ceh. 

So apa yang kita perlukan untuk tutup betapa pucatnya muka ni tapi tak mau make-up lama-lama. Ingat best ke bertapa depan cermin tu berjam-jam, lenguh kaki weh.

Quick Makeup

01. Foundation (Tiada dalam gambar)
Foundation ni penting untuk bagi bedak tu tahan lama kat muka kita sambil tutup cela-cela yang tercela tu , bagi nampak flawless macam bontot baby. Tapi harini aku terlupa nak pakai, so tengoklah nanti hasilnya, nampaklah sebijik jerawat didahiku itu. Hahahaha. 

Kalau nak ringan-ringan boleh try Maybelline Super BB Cushion, dap dap dah cantik, tapi cepat habis kekekeke. Untuk hasil paling tiptop meletop kebabomm, highly recommend untuk try Dollskin by Sendayu Tinggi.

02. Bedak Pixy  
Code warna untuk kulit aku yang tak hitam tapi tak putih ni adalah Yellow Beige. Sebenarnya Busyra yang kenalkan aku dengan bedak Pixy ni, dah jatuh cinta dah sekarang, hihihi.

Mana tidaknya harga murah je weh, RM14 +- mana nak dapat kan zaman sekarang ni bedak harga gitu. 

Lepas dah pakai foundation & bedak, muka kita pun dah bersinar-sinar kan. Hahahaha. Bolehlah kita mulakan aktiviti menconteng muka pula. 

03. Obuse Kening (Tiada dalam gambar) 
Obuse ni sebenarnya untuk kening, guna brush senget tu just sapu-sapu dari belakang tarik ke hadapan. Kejap je. Jangan lama-lama kang orang cakap lintah melekat kat dahi pulak. Paham-paham jelah mulut orang sekarang ni ramai tak pakai insurans. 

Obuse kening ni pun aku gunakan juga untuk buat shading hidung, gunakan brush senget yang sama juga. Nak pinjam Highlight Sendayu Tinggi adik aku kerap-kerap kang kena penampaq pula, nasib baik aku kreatif untuk guna Obuse ni, kalau tidak pungkoq belanga mak aku pulak jadi mangsa aku gores-gores sapu kat kening.

(Pungkoq belanga = bontot kuali)

04. Eyeshadow Kylie  
Oleh sebab kucing aku Ibang Idola dah pecahkan eyeshadow Sendayu Tinggi aku, aku beli pre-loved Kylie Eyeshadow ni dari adik aku dengan harga RM20. Fuhhhh memang tak menyesal, colour dia cantik dan pigmented gittchewww.

Sapu dari hujung mata (belah telinga), lepastu tarik-tarik kearah dalam (ke belah hidung) sambil blend sampai colour tu tak bercapuk.

05. Eyeliner & Mascara 
Yang ni bukan semua orang suka pakai. Tapi aku perlu pakai sebab kalau tidak mata aku terlalu besar untuk nampak kosong, hehehehe. So estimate time untuk aku sapu dua mendalah ni cumalah 3 minit sahaja. Tak payah sapu tebal-tebal, nanti orang ingat kita heroin filem klasik bollywood.

06. Blusher 
Dulu aku just sapu lipstick kat pipi sebab aku tak ada blusher, maklumlah sejenis manusia 'tiada akar, rotan pun berguna'. Alhamdulillah aku menang contest Mellya di instagram @ravishing obsession tempoh hari dan aku claimed hadiah blusher & highlight dari Sendayu Tinggi, yang dah lama aku idam-idamkan tu.

Personal review aku tentang Blusher & Highlight dari Sendayu Tinggi code 2 ni, warnanya memang terang, mula-mula takut juga nak pakai dengan kulit aku yang tak hitam tapi tak putih ni, hahaha. Sekali aku zuppp ke pipi tudiaa memang pink habis dah macam 'bertentang mata dengan crush pastu dia kenyit mata', gosh so hawttt! Lepastu dah terer dah boleh agak dah nak sapu macam mana sekarang ni. Sikit-sikit pun dah cukup, warna dia memang dah cantik. 

07. Lipstick 
The crucial part dalam make-up ni. Tak guna makeup berjam-jam tapi lupa pakai lipstick, sebab lipstick ni berperanan nak naikkan seri wajah seseorang tu.

Warna lipstick pun tak boleh main terjah je. Kakak aku pernah cakap aku macam orang tua asyik stick dengan warna merah, so dia suggest warna pink untuk aku. End up aku dah macam pondan tua. Dia takpelah pink sebab dia putih kan. So lepas ni aku tak nak dengar cakap orang dah, biar aku decide warna apa yang aku nampak masuk dengan warna kulit aku dengan cara bereksperimen sendiri. So far warna yang sesuai dengan aku adalah oren, merah, dan maroon/purple.

So estimated time untuk aku siap makeup menggunakan kesemua alat solek diatas hanyalah dalam 15 - 20 minit sahaja. Tu pun kadang-kadang aku skip part kening & shading hidung sebab tu yang selalu drag masa jadi lebih lama. Kang cincai-cincai nampak lintah senget pula kan.


Tadaaa! So inilah hasilnya selepas quick make-up aku untuk hari ini. Alaa mula-mula aku makeup sebab nak tepek kat blog je, tapi lepas kakak aku nampak aku dah lawa (perasan,ihiks), dia pun suruh aku pergi belikan kek Anniversary Wedding dorang yang ke 8 tahun + 8 tahun bercinta, so dah 16 tahun.

Happy Anniversary Kakak & Abang Amin, best tak dapat marry your highschool sweetheart gitu? Cewahhh dah melalut lak aku.


Last but not least. belanja sikit hasil selfie indoor and outdoor (curtain selfie so dapat pancaran noor dari matahari, kekekeke).

Jerawat seketul tu tak dapat soroklah, sebab lupa pakai foundation. Alaa tapi hasilnya ok je kan, hahaha. Takde isu future husband terkejut lepas kahwin sebab makwe dia hodoh eh sebab aku dah post dah tu haaa bare face aku. Cehhh. Aku menyampah betul dengan statement sebegitu. 

♡♡♡♡♡
Berminat untuk dapatkan barangan berkualiti dari Sendayu Tinggi dengan harga special. selalu ada promosi, bila buat contest hadiah lumayan giler & of course dari seller cantik dan mesra, korang wajib follow Ravishing Obssession. (Aku suka ler sebab ada nama Obses tu, hihihi).

Alaa lelaki pun boleh follow, kot-kot nak beli hadiah kat mummy ke, kat wife ke, awek ke, fuhhh memang siapa nak tolak, barangan Sendayu Tinggi kotttt, conformlah semua best. (Tak percaya beli la apa-apa satu pastu try).

Klik cepat untuk follow Mellya & Ravishing Obsession ok.


So korang kalau masa kesuntukan masa & nak cepat, macam mana korang manage rutin make-up korang?

Follow