Bila Hilang Idea Nak Menulis Blog...

Sunday, May 20, 2018

Bila Hilang Idea Nak Menulis Blog...

Bila Hilang Idea Nak Menulis Blog...

Kadang-kadang rasa frust bila buka blog tapi tak tahu nak update apa. Tulis-tulis, padam balik & repeat dengan beberapa idea yang separuh jalan. Pernah rasa tak macam ni? 

Selalunya kalau jadi macam ni, aku akan cuba untuk tak anggap diri seorang penulis blog yang gagal. Biasalah tu kadang-kadang rutin hidup yang terlalu sama setiap hari buatkan idea kita terhad sebab tak lalui benda-benda baru setiap hari.

Jadi bila hilang idea nak menulis blog, jangan giveup terlalu awal. Kita boleh cari balik spark semangat kita nak mengarang entry di blog dengan banyak cara lagi. Antara cara yang effective bagi aku adalah :

1 - MEMBACA SETIAP HARI

Tun Dr.M pun cakap masyarakat sekarang ni dah tak minat membaca. Betul la tu, sikit je aku tengok yang masih gilakan buku. Aku sendiri malu dengan diri sebab hobi membaca aku suatu masa dulu pun dah mula terhakis bila gadget take over kebanyakan masa terluang aku.

Dah tu kalau dah malas membaca, jangan duk bising la takda inspirasi nak datang. Lepas tu keburukan tak membaca ni, otak pun boleh jadi beku sebab jarang guna. Asyik tengok tv je, imaginasi pun terbatas. Kalau nak jadi penulis berjaya ni imaginasi kena liar sikit.

2 - MENULIS SETIAP HARI

Ya walaupun idea tak ada, jangan berhenti menulis. Macam aku tengah buat sekarang ni lah, hehe. Kalau tak tulis dalam blog pun, boleh ambil pen dan kertas dan mula menulis apa saja random thoughts yang terlintas. Mana tau point dari situ boleh diulas lebih dalam sebagai entry dalam blog, haa kan.

Tak mampu hasilkan entry blog yang panjang, boleh start dengan caption di Instagram & Facebook, dari sekeping gambar yang kita post, elaborate dengan terperinci & menarik. Tulis dan tulis setiap hari, lepas tu inspirasi dan idea kita pun berkembanglah dengan cara macam ni.

Setuju tak?

Apa yang korang buat bila hilang idea nak menulis blog?

Follow

Selamat Menyambut Puasa

Friday, May 18, 2018


Alhamdulillah, berpeluang lagi sekali kita bertemu Ramadan, bulan yang ditunggu-tunggu semua umat Islam. Semoga belum terlambat untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada rakan-rakan blogger & pembaca semuanya.

Semoga kali ini kita diberi kekuatan hati dan jiwa untuk melaksanakan puasa yang berkualiti. Puasa dari makan minum, dan puasa dari dosa-dosa lain.

Janganlah dikeji mereka yang mula berubah ketika Ramadan dengan kata-kata perlian atau nista... Jauhilah sifat "ana khairun minhu - saya lebih baik dari dia", sesungguhnya orang yang ada dalam hatinya sifat sombong dibenci oleh Allah.

Ramadhan ni memang jadual kerja agak pack juga sebab nak cari duit kahwin kan, ya Allah bahang terasa betul la nak korek duit sana sini. Doakan urusanku dipermudahkan ya.

Terima kasih juga kak Linda & Husni yang menempah edit blog untuk minggu ini, insyaAllah aku akan usahakan curi masa dan buat yang terbaik untuk urusan design blog.

Kepada yang berminat untuk mengguna servis blog atau review boleh hubungi email blogmayyjie@gmail.com. Nak sponsor review apa-apa untuk kenduri pun diterima, ihiks.

Okaylah nak tidur dulu. Jangan lupa bangun sahur ya gaiz! Loves!

Follow

Review AH LAI Medan Selera Keladi Kulim

Thursday, May 17, 2018

Review AH LAI Medan Selera Keladi Kulim | Assalamualaikum dan Hi my beloved readers. Terutama untuk orang Kulim, harini aku nak share tempat makan favorite aku lepak dengan adik-adik aku, tak lain tak bukan mestilah dekat Ah Lai Medan Selera Keladi!

Review AH LAI Medan Selera Keladi Kulim

Review AH LAI Medan Selera Keladi Kulim


Lokasi Ah Lai Medan Selera Keladi Kulim 

Senang je nak jumpa Medan Selera Keladi ni. Kedudukannya bertentangan dengan Mini Stadium Keladi Kulim. Medan Selera Keladi ini akan di sebelah kiri kalau dari Kulim Hi-Tech, manakala kalau dari arah Pekan Kulim, medan selera ini di sebelah kanan.

Memang senang nampak sebab ada banner besar warna kuning gittcheww. Haha. Parking space besar, tapi kalau lambat memang cepat penuh. So far aku duk pi dalam pukul 9 malam gitu still boleh parking belah dalam.

Medan Selera Keladi ini bukak waktu lewat petang sampai tengah malam saja tau. Janganlah pergi cari masa lunch pulak. Hahaha. Maluuu wey macam aku haritu dengan adik aku, semangat pergi pukul 5 pun still tak bukak lagi, ahahahahahahahahaha.

Variasi Makanan Ah Lai Medan Selera Keladi Kulim 

Ok masuk topik makanan ni memang best lah nak open cerita. Sebab makanan kat Ah Lai Medan Selera Keladi ni memang bervariasi betul. Cakap je nak apa, ada western, ada chinese food, ada shellout, ada masakan panas, ada masakan melayu, dan sebagainya! Fuhhh memang rasa nak bedal semua weh, tapi ingat pesanan Tun M, jangan terlebih makan!

Nak ikutkan selalu aku makan kat situ, mesti bertukar tukar menu, sebab aku jenis nak rasa semua. Hahaha. Beza dengan adik aku, dia akan stick dengan satu menu yang dia rasa sedap, sampai bila-bila dia order menu tu je. Hahaha.

Jom tengok menu pilihan kitorang haritu...


01 | Koey Tiaw Tom Yam Campur ☆☆☆☆☆

Review AH LAI Medan Selera Keladi Kulim

Tom yam kat Ah Lai ni memang power. Aku rasa antara yang tersedap kat Kulim ni. Lagi best, sebab isi banyak, so sedap dan banyak, memang gempak lah. Jangan hairanlah kenapa tomyam ni jadi menu tetap adik aku bila datang Ah Lai. Dia tak nampak dah gerai-gerai lain kat situ.

Haha dia tak nampak takpa, aku nampak. Hahaha.




02 | Nasi Goreng Ayam Ah Lai 

Review AH LAI Medan Selera Keladi Kulim

Yang ni aku tak tau sedap ke tidak, haha, tapi setiap kali pergi ini jelah yang boyfriend adik aku order. Jadi aku assume sedap lah kan.

Sis perhati je dorang ni, setiap betul dengan satu jenis makanan. Hahaha.

Tapi yelah, nampak menyelerakan kan!


03 | Nasi + Asam Pedas Ikan Bawal Goreng ☆☆☆☆☆

Review AH LAI Medan Selera Keladi Kulim

Yang ni sedap sangat! Haha teringin nak makan bawal tu pasal la beli lauk bawak, padahal ada macam-macam jenis ikan lagi, tenggiri, kembung, pari, dan ayam goreng. Ikutlah selera masing-masing.

Di bahagian deret gerai makcik ni pun ada best. Sebelah makcik ni ada makanan jenis macam ni juga tapi tauke lain, pun sedap ya amat-amat. Selalu aku order yang abang tu punya sebab sedap.

Selang sebuah gerai makcik ni pulak ada gerai Chili Pan Mee. Yang tu pun awesome gila! Aku pernah makan tapi lupa nak snap gambar dulu tu, huhuhu. Tapi memang highly recommended untuk tiga gerai deretan makcik jual asam pedas ni.


04 | Dim Sum ☆☆☆☆☆

Review AH LAI Medan Selera Keladi Kulim

Review AH LAI Medan Selera Keladi Kulim

My favorite ever! 3 mangkuk ni RM10 saja, kalau makan dia saja aku tak rasa aku akan kenyang, so aku buat kudap-kudap je ni sambil makan nasik, hahaha. 

Banyak variasi dimsum yang boleh dipilih. Favorite aku adalah yang salted eggs and black pepper, hehe. Kalau yang chicken mushroom tu adik aku sukalah,tapi aku rasa muak sikit.

Eh banyak tau variasi dia, pilih jangan tak pilih! Haha.

Actually banyak kali dah aku makan situ, antara yang best bagi aku lagi shell out sebab murah dan berpatutan harganya. Tapi time makan tu tak terdetik nak update entry so takdelah gambar. Huhu.

Kalau korang tengah tak tahu nak makan apa bila lapar malam-malam boleh lah try pergi dekat Ah Lai Medan Selera Keladi Kulim tu. Confirm balik membuyong kekenyangan! Hahaha.

Follow

Cabaran Kerja Shift Malam

Monday, May 14, 2018

Cabaran Kerja Shift Malam

Cabaran Kerja Shift Malam | Hidup selepas tamat belajar bukanlah seindah impian. Macam-macam cabaran datang serentak. Selalu bila susah, aku cuba fikirkan tentang orang yang lebih susah, mungkin dengan bersyukur itu dapat membuat aku lupa sekejap kesusahan diri.

Tak tahulah kenapa hotel yang aku kerja sekarang ni taknak ambil security sedangkan dia open 24 jam sehari. Kalau ya pun taknak ambil security, janganlah letak staff perempuan ALONE jaga kaunter kan. Ya Tuhan, sabarkan hatiku dari mencarut.

Jadi sepanjang kerja shift malam yang berterusan ni (tengok jadual sepanjang Ramadhan wey!), aku sendiri dah hadapi macam-macam cabaran yang ikutkan hati aku taknak hadapi tapi disebabkan nak kumpul duit kahwin, aku pejam mata dan redah jelah.

Cabaran Kerja Shift Malam 


Cabaran biasa bagi yang kerja shift malam ni macam tak dapat tidur berkualiti, selalu rasa bengong sebab tak tidur malam, berat badan bertambah (sebab 'terpaksa' kunyah sesuatu nak elakkan mengantuk) dan juga konflik dengan aircond, nak tutup panas sangat, nak buka sejuk sangat. Hahaha.

Tapi bukan yang tu aku nak cerita kali ni. Aku nak kongsikan pengalaman aku menghadapi cabaran kerja shift malam yang melibatkan manusia-manusia yang menyeramkan.

Ya, ini 2018. Manusia lebih menyeramkan dari syaitan.


01 | GUEST MABUK

Guest mabuk tak jadi masalah, yang jadi masalahnya bila dia mabuk dan cuba buat kacau dekat kaunter. Aduhhhh sakitnya hati aku. Bayangkan aku alone kat kaunter tu, dan orang mabuk tu lepak kat lobby sambil usik-usik aku dalam kaunter, seram tak? Seram shit!


02 | GUEST GATAL

Setakat nak puji puji biasa aku senyum dan ucap thank you saja. Tapi ada yang melampaui batas macam kelmarin dulu ada sorang lelaki ni dia check in kat bilik atas. Around 2am dia turun bawah dan tanya aku nak minum apa. Aku jawab taknak, then dia keluar dan bawak balik aku nescafe panas.

Lol of  course aku tak minum sebab aku cakap aku dah bancuh air sendiri. Then dia pun duduk kat sofa lobi hotel yang bertentangan dengan kaunter aku kerja.

Lepastu mulalah dia merapu cakap dia stress la apa so bila nampak muka aku terus rasa tenang. F*** off la sebab muka aku ni bukan menenangkan pun dengan bitchy resting face aku ni dia nak tipu apa/

Dia cakap lagi dia dah jatuh cinta. Puiii. Bodoh apa nak try dengan aku pula, kalau ikutkan hati yang tak fikir aku tengah kerja dan dia seorang guest hotel, dah lama makan makian percuma dari aku.

Fuhhh.

Dia lepak dekat lobby ajak aku borak sampai 6 pagi. Memang aku tak layan la sebab aku time tu duk lapan belas juta kali dah scroll timeline twitter aku yang dah sunyi padahal aku nak bagi sign kat dia supaya berambus masuk bilik aku taknak sembang. FAHAM. Oh sorry, dia tak faham bahasa.

Tolonglah bagi aku kerja dengan aman.


03 | GUEST PERVERT

Guest pervert ni lagi musibat pernah aku jumpa dalam dunia. Memang tak sedar diri betul la bangla ni. Wahai kerajaan kesayanganku yang aku dah undi kalian, tolonglah nyahkan bangsa bangla yang berlebihan kat Malaysia ni.

Around pukul 2 - 3 pagi, masa tu dah sunyi, yelah orang dah tidur kan. Tiba-tiba sorang guest Bangladesh ni dia datang kat kaunter.

"You tahu tak kat sini mana kedai urut?"

Tiba-tiba dia sergah aku cenggitu. Aku cakap la, sorry aku tak tahu kedai urut-urut ni. Then dia berdiri lama kat depan kaunter tak puas hati.

"Betul ke tak tahu?"

"Ya, Sorry sir I tak tahu kedai kat mana, Kalau ada pun dah tutup."

"Tapi saya sakit belakang ni.."

wtf. Aku pun tak jawab apa, pergi meninggallah kau sakit ke nak mati ke, apahal nak bagitau aku.

Dia pun duduk kat sofa lobi yang bertentangan front desk aku kerja ni. Duk mengerang konon sakit nak mampus kat situ. 

Aduh ajowhrinfswuiwoljk vwoewognblnf  carutan aku dalam hati.

Tiba-tiba dia cakap.

"Saya pernah duduk hotel kat KL, orang hotel tu boleh urut-urut."

FUUUUUUUU....

Aku naik suara garang la masa tu. Dia ingat suara aku ni slow macam tu je ke. Kalau guest beradap memang patutlah aku suara sopan, ini guest bangsat memang aku perdengarkan suara nyaring lagi parau aku la.

"TAKDAK. SINI TAKDA URUT-URUT APA SEMUA TU TAKDAK!" 

Then dia masuk bilik. Jilake betul.

Dia ni kalau aku call bapak aku datang ni tak sampai 3 minit, sakgi patah riuk silap-silap cacat seumur hidup baru tau. Fikirkan aku boleh handle dan taknak kecoh-kecoh je aku tak call bapak aku. 


Huhuhu itulah pengalaman ngeri sepanjang aku tak sampai sebulan dapat shift malam ni. Kedepan-depan aku tak tahu, doakanlah semuanya dipermudahkan Allah.

Harap sangat aku dapat panggilan kerja yang setaraf dengan sijil dan result degree aku. Mungkin semuanya rezeki selepas kahwin kot, huhu, takpalah bersangka baiklah dengan rezeki yang takkan pernah salah alamat. 

Thanks for reading!


Apa pengalaman paling teruk korang pernah hadapi di tempat kerja?

Tahniah Kerajaan Baru Pakatan Harapan

Friday, May 11, 2018

Tahniah Kerajaan Baru Pakatan Harapan
SUMBER: Free Malaysia Today

Tahniah Kerajaan Baru Pakatan Harapan
| 9 May 2018 tarikh keramat yang menyaksikan kuasa suara rakyat mampu mengubah pucuk pimpinan negara. Tahniah kepada rakyat Malaysia yang dahagakan perubahan dalam negara kita yang tercinta ini.

Alhamdulillah, aku melihat perkara ini sebagai satu yang positif. Jika satu pihak terlalu selesa dengan status mereka, mungkin lama kelamaan mereka akan lupa fokus utama mereka adalah kerana rakyat. Jadi kita sebagai rakyat, gunakan kuasa untuk memilih yang terbaik untuk kesejahteraan kita. Tiada salahnya kita memberi peluang untuk kerajaan Pakatan Harapan hari ini untuk memikul amanah rakyat pula. 

Tahniah Kerajaan Baru Pakatan Harapan

9 May 2018, benar-benar hari yang mencipta sejarah baru. Terutamanya aku seorang pengundi baru yang pagi itu excited turun menyumbangkan satu undi, tentulah satu berita gembira yang mengharukan apabila melihat keputusan PRU14 ini, rupanya ramai antara rakyat Malaysia yang berkongsi satu impian dengan aku. Impian tentang Malaysia..

What a good day to be alive untuk menyaksikan sendiri :

1 - Pertukaran kerajaan sejak 1957

2 - Kemenangan pertama kali pihak pembangkang

3 - Tun Mahathir menjadi PM Malaysia dua kali, dengan dua parti berbeza.

4 - BN menjadi pembangkang

5 - BN kalah dengan hari mengundi yang diadakan pada pertengahan minggu (RABU)

6 - PM tertua didunia

7 - Orang termuda yang menang pilihanraya berumur 22 tahun

8 - Timbalan Perdana Menteri seorang wanita (Datuk Seri Dr. Wan Azizah)

9 - Kebebasan bersuara pihak media 

10 - RAKYAT MALAYSIA BERSATU 

Bagi yang ingin membaca manifesto kerajaan baru Pakatan Harapan, boleh download di sini : https://www.keadilanrakyat.org/wp-content/uploads/2018/03/BUKU-HARAPAN-.pdf



Follow

Pengalaman Kali Pertama Mengundi di PRU14 Malaysia

Thursday, May 10, 2018

Pengalaman Kali Pertama Mengundi di PRU14 Malaysia | Alhamdulillah tahun ini menyaksikan ramai kebangkitan pengundi muda yang memang bersemangat habis untuk turun mengundi demi PRU14 ini demi Malaysia tercinta.

Of course beberapa hari sebelum mengundi aku siap-siap mencari tips untuk pengundi pertama kali untuk makesure semuanya berjalan lancar. Habis saja kerja shift malam pukul 7 pagi, aku tak balik rumah dah, terus pergi sarapan untuk tenaga nak pergi memangkah calon pilihan, haha. 

Nampak tak semangat tuuuu, walaupun muka ya ampun pucat lesi dengan mata lebam tak tidur, mengundi tetap mengundi. Bak kata Diva AA, ibarat hidup dan mati rakyat ni.


Alhamdulillah, walaupun awal pagi, barisan yang beratur dah panjang, petanda baik bahawa anak muda kita ramai yang sedar pentingnya satu VOTE dari kita. Fuhh, walaupun berpeluh jugak ketiak nak tunggu turn, aku tetap semangat sambil dalam perut berkocak rama-rama rasa macam baru jatuh cinta gituee debarnya. HAHA.

Perkara-Perkara Aku Tak Suka Dalam Sesetengah Novel Melayu

Wednesday, May 9, 2018

Perkara-Perkara Aku Tak Suka Dalam Sesetengah Novel Melayu | Aku sebenarnya seorang peminat novel Melayu dan sangat kagum dengan blogger yang dapat menulis review buku yang sangat berkualiti seperti SiqahIqa & FatinaMdzfr

Kalau aku sendiri yang menulis review, lebih menumpu kepada emosi aku sendiri semasa membaca, bukannya mengenai buku tu sangat pun, hahaha. 


Sekarang ni aku dah mula slow membaca novel melayu tema cinta kerana ada beberapa perkara yang aku tak suka tapi macam satu trend dalam novel cinta mesti ada elemen-elemen ni. Haish.

01. Watak Anak Orang Kaya
Hehehe so lame la watak anak orang kaya baru balik oversea start kerja gaji ribu riban naik kereta sport bagai ni. Please, please, please. Aku rasa stress pula dalam kesempitan ekonomi sekarang ni duk baca pasal watak yang bincang tender juta-juta gitu, hahaha. 

02. Nama Tengku
Hahaha why eh semua watak hero kaya nak letak nama Tengku. Kenapa nama biasa macam Udin takleh jadi jutawan ke? Hahaha.

03. Nama Watak Terlalu Klasik
Maybe sebab nak kelainan, penulis guna nama watak yang terlalu klasik pun aku tak boleh nak hadam. Kalau sorang boleh lagi, ini hampir satu buku nama macam zaman 30-40 an pun aku rasa susah nak menghayati cerita tu.

04. Heroin yang Terlalu Lemah 
This is a big no. Aku rasa susah sangat nak menghabiskan buku yang jalan cerita dari awal sampai akhir pasal penindasan keatas seorang perempuan lemah yang tak reti nak bangun fight untuk diri sendiri. Aduhhhh, tolonglah jangan bagi aku baca cerita macam ni, rasa nak masuk dalam buku tu dan tolong fight sekali. Haha.

Rasanya ini sahajalah. Kalau pasal plot dan jalan cerita masing-masing novel ada kekuatan tersendiri yang penulis nak sampaikan. Jadi tak perlulah aku nak hentam kalau aku tak suka dari belakang sinopsis tu lagi aku tak akan mula baca kecuali ada orang yang recommend cakap best, hehe.

Dan bukan semua novel lah ada apa yang aku tak suka ni. Kalau jalan cerita best walaupun nama watak tu disturbing aku bolehlah pejam mata part tu, haha.

Eh kalau ada novel yang clean dari apa yang aku senaraikan ni bolehlah recommend pada aku tau. Tak sabar nak baca novel cadangan korang.

Hihi.

Disclaimer : Ini adalah entri santai-santai, tiada kaitan dengan mana-mana novel dan penulis. 

Follow

Inikah Dipanggil Seri Bakal Pengantin?

Monday, May 7, 2018


Aku ni dari dulu kerja bahagian yang berjumpa customers, tapi tak tahu kenapa sejak akhir-akhir ni makin ramai pula customers asyik puji semacam.

Mungkin sebab dah nak kahwin lagi 40 hari, seri pengantin dah naik ke muka kot, haha. Perasan. Tapi serius tau, sebelum ni takda siapa pun pernah kacau-kacau ke apa, lately ni baru pelik-pelik terjadi.


Sampai ada customer yang sambil lalu dia layangkan surat cinta. Katanya tak tahan tengok senyuman aku masa tengah register bilik dia tadi. Kalau bos tahu matilah aku, hahaha, kang kena copp penggoda pulak.

Memang tak ramai pun pernah bagitau aku cantik. Dah memang rupa pun level average je kan, sapa nak puji, haha. Tapi sorang je yang selalu cakap aku cantik, tunang aku (Bangman). 

Dan 7 tahun kami berkawan, boleh kata setiap hari dia tengok gambar aku post kat facebook ke, instagram ke (dia takda instagram tapi hari-hari stalk aku), dia akan call dan cakap yang aku ni cantik sangat. 

Dan 7 tahun, dan dia masih tak pernah berubah. 

So of course la bila aku dengar dari lelaki lain, tak terkesan pun pujian tu. Gelak-gelak je boleh, nak terpikat tidak lerr, haha.

Ingatkan dah habislah.

Tadi aku balik kerja rasa lapar burger pulak, singgahlah kedai burger tepi jalan mak teman. Tiba-tiba ada sorang India datang order burger juga tapi dia macam mabuk sikitlah.

Ikutkan hati seram jugaklah tapi sebab ada pakcik burger tu so aku beranikan diri la.

Tiba-tiba budak India tu tegur aku.

"Kak... I likes you eyes."

Aku pun cakap la "Thank You." Sambil seram.

Lepas tu dia sambung.

"KAKAK NI HANDSOME LA."

Adoiii mengekek la aku dengan pakcik burger tu kat situ.Nampaknya seri pengantin aku dah overdose dah ni, sampai jadi handsome. 

Phewww, tidur lena malam ni sebab pertama kali ada orang puji aku HANDSOME :P

Follow

Restoran Nasi Kandar Hameediyah Penang Destinasi Wajib SInggah

Sunday, May 6, 2018


Hi semua, harini rasa nak throwback cerita masa travel ke Penang dengan geng blogger masuk air (Yana, Busyra, Mellya) haritu, haha rindu. 

Sebenarnya 1 hari setengah memang tak cukup nak explore Penang tu, so Yana dah atur perjalanan trip kami untuk pastikan selancar yang mungkin. Walaupun ada antara wishlist kami tak sempat terjah, terubat juga hati bila Yana bawak kami ke Restoran Nasi Kandar Hameediyah Penang tengah hari tu. 
(Appreciation paragraph to Lyana Ishak)

Restoran Nasi Kandar Hameediyah Penang 

Restoran Nasi Kandar Hameediyah Penang


Disarankan untuk datang ke Restoran Nasi Kandar Hameediyah Penang ni dengan motor atau basikal saja sebab parking memang susah nak dapat, kalau ada pun jauh, hahaha. So kalau taknak terima risiko disaman sebab parking bersepah & menghalang laluan orang, baik korang sewa basikal je macam kami haritu. Hihi.

Alhamdulillah nasib menyebelahi kami haritu sebab masa kami sampai, tak ramai sangat orang beratur. Elok je kami beratur, tetiba entah dari pelosok mana datang orang beratur panjang gila sampai ke luar kedai, haha. Dah lah kami ni naik basikal lapar abis kalori burn (poyo hahaha) memang rasa kebulur betul masa tu. 

Restoran Nasi Kandar Hameediyah Penang

Restoran Nasi Kandar Hameediyah Penang

Penat beratur pun boleh hilang bila sampai turn kita nak pilih lauk. Memang rambang mata abis tengok macam-macam jenis lauk pauk terhidang. Dekat sini ada dua jenis nasi disediakan, nasi putih dan nasi briyani.

Of courselah pilih nasi briyani tau kalau datang sini. Sebab nasi briyani restoran Nasi Kandar Hameediyah Penang ni memang the best in town. Rugilah kalau tak rasa sebab tak jumpa kat tempat lain dah adunan nasi bryani yang memang sedap cukup rasa adunan rempah-rempah dan tak hancur.


Restoran Nasi Kandar Hameediyah Penang

Restoran Nasi Kandar Hameediyah Penang

Adoi semua jenis selera sejenis je so inilah hasil kami beratur tadi tu. Yana sorang je lauk lain sikit tapi still ayam la. Lauk aku pilih adalah ayam madu (sayangnya paha dah habis, sis sedih) dan telur dadar.

Lepas suapan pertama je aku terus rasa macam satu feeling yang undescribable gitu, macam "WOW, SEDAP MAMPUIH NI". haha. Sudahlah nasik tu sedap, ayam madu tu pulak memang cukup rasa, tak terlalu manis macam sesetengah tempat sampai nak telan pun rasa muak. Dan korang tau la telur dadar mamak macam mana, memang gebu, mampat dan puas. 

Bab harga standard kedai Mamak la, nasi aku harga RM13.50-RM14.00, antara tu la sebab aku tak ingat sangat. Agak mahal tapi memang worth it la sebab sedap dan kenyang. Kenyang tu penting sebab nak isi tenaga banyak tempat lagi kami nak singgah naik basikal lepas tu.

Untuk sesiapa yang nak ke Penang nanti, pastikan masukkan Nasi Kandar Hameediyah dalam wishlist korang tau. Rugilah kalau tak try, mana nak dapat REAL nasi kandar kat luar Penang, susah weh, serious. Susah dia level mustahil nak jumpa yang betul-betul kawww macam nasi kandar kat Penang.

Sekian saja review ikhlas saya tentang nasik kandar yang sedap ini, menyesal pulak tulis entry macam ni malam-malam buta sekarang aku rasa kebulur balik, haha.

Blogger Utara
Kenal Kami Tak?

Maklumat lanjut :

ALAMAT
Hameediyah Restaurant
164A, Campbell Street,
10200 Georgetown, Penang.

TELEFON
+604-261 1095

FACEBOOK
www.facebook.com/hameediyah-restaurant

BUKA PADA SETIAP HARI JAM
11:00am – 11:00pm


credit semua gambar : Camera Busyra

Follow

Kata Positive dari Starlavenderluna Really Make My Day!

Friday, May 4, 2018

Kata Positive dari Starlavenderluna Really Make My Day! | Pembaca blog Starlavenderluna milik kak Shikin (Klik SINI) mesti tahu yang setiap minggu, kak Shikin akan pilih seorang blogger untuk direview.

Tak sangka minggu ini noormaizan[dot]com terpilih untuk direview. Siapa tak suka kena review kan, at least kita boleh tahu pandangan tentang diri kita dari kacamata orang lain.

Sahabat blogger pilihan Starlavenderluna



Sejak akhir-akhir ni aku tak berapa happy, biasalah macam-macam masalah timpa. Tapi bila baca kata-kata positif dari Kak Shikin, buat aku betul-betul rasa macam naik balik semangat diri ni.

The power of words kan.

Kata-kata kita boleh menaikkan semangat orang. Kata-kata kita juga boleh membunuh impian orang lain.

Hihihi so jom nak share dengan korang apa yang Kak Shikin berjaya buat aku tersenyum dengan kata-kata positif beliau ni.

Cik Mai nie berasal daripada Kedah dan dia sudah berpunya tau (bakal mendirikan masjid tak lama lagi), so cik abang suma tak boleh rapat-rapat dengan Cik Mai yang kiut miut nie..

Hahaha comel tau kak Shikin dah bagi warning para jejaka walaupun takda pun yang ngorat I ni, hahaha. 

Cik Mai jugak boleh membuat 'makeup' yang cantik dan kiut pada template blog dan dah ramai yang dah guna servis dia.. 

Thank you reviewkan servis editing blog. Hihihi Korang, nampak tu kak Shikin cakap hasil design saya kiut, so tunggu apa lagi, cepatlah tempah, hahaha.

Cik Mai jugak selalu support kawan-kawan blogger dengan menyertai pelbagai segmen dan GA yang dianjurkan jika dia tak sibuk dengan kerjalah.. 

Ye betul. Kalau ada GA atau segmen bagitau la sini nanti insyaAllah akan diusahakan juga untuk join & ikut segala rules anda. Cewahhh. 

Saya memang selalu bersembang melalui whatsapp dengan Cik Mai, sebab minat kami sama iaitu KUCING, dan kucing Cik Mai memang comel sangat bila berdepan dengan kamera, apa kata orang, muka fotogenik gitu, dan ianya memang serupa dengan wajah tuannya, wajah fotogenik jugak.. hihihi

Hahaha, kak Shikin cakap Udin photogenik. Memang pun Udin pandai posing tau, kalau follow instagram aku boleh tengok sendiri. Tapi baru-baru ni aku dapat snap Ibang yang posing pula, bukan senang weh.. Hahaha cute sampai rasa nak pengsan tengok kucing sendiri (obses ke ni hah? HAHAHA).



Untuk Cik Mai, akak nak ucapkan terima kasih pada awak kerana terus menerus menyokong akak walaupun kita belum pernah bersua wajah dan akak seronok dapat berkawan dengan awak.. Walaupun kita hanya sembang dalam facebook dan whatsapp tapi terasa amat dekat sekali dengan awak.. Semoga jodoh awak berkekalan hingga ke Jannah dan semoga awak terus sukses dalam dunia blogging nie..  

Last but not least, ayat ini yang buat aku rasa tersentuh sangat...Dimasa aku rasa diri macam tak berguna, tiba-tiba kak Shikin buat aku rasa dihargai sangat, You really make my day kak...

Komen-komen pun penuh dengan kata positive, ya Allah korang ni memang buat terharu betul tau.

Tak percaya baca sendiri...


Terima kasih semua sebab sudi kenal & berkawan dengan Mai. Mai tak boleh balas dengan harta, tapi dengan kasih sayang yang tulus boleh, hihi. Semoga hubungan silaturrahim antara kita terus terjaga dan terpelihara.

Sayang semua!

Follow

Design Sendiri Baju atau Fabrik Lain di Custom My

Thursday, May 3, 2018


Design Sendiri Baju atau Fabrik Lain di Custom My 

Buat sesiapa yang suka custom barangan sendiri supaya nampak lain dari yang lain, atau korang nak buat baju group ke, baju geng ke, ada berita baik untuk korang ni. Sekarang korang boleh design sendiri baju atau fabrik lain di Custom My tanpa pembelian minimum!

Bukan baju sahaja yang kita boleh design sendiri dengan Custom My ni, malah ada lebih kurang 70 barangan lain yang kita boleh design sendiri guna Custom My ni, antaranya totebag, barangan rumah, marketing material , baju futsal, topi, jersey serta termasuklah sarung tilam single dan beg laptop dan sebagainya lagi

Design Sendiri Baju atau Fabrik Lain di Custom My

Tiada minimum order ye dengan Custom My ni. Terpulang pada kita nak design satu ke banyak. Bestnya! Terus terberangan nak design T-shirt geng dengan bestie, nanti boleh pakai sama-sama bila keluar, so sweet!

Selain itu, kita boleh customize barang untuk dijadikan hadiah pada seseorang juga dengan Custom My ni. Antara barang yang comel yang korang boleh custom design sendiri sebagai hadiah dalam seperti hoodie, pencil case, passport cover.

Hahaha paling aku suka mestilah pet outfit yang sesuai untuk kucing dan anjing tu. Cute giler! Harga pet outfit ni RM17 sahaja, murahnya! Paling penting material berkualiti tinggi memang selesa untuk haiwan.

Nak buat baju raya hipster corak sendiri pun boleh. Hah jangan terkejut. Sebab korang boleh design kain cotton tau guna Custom My ni. So nanti bolehlah beraya pakai baju kurung Hello Kitty ke, baju kurung Doraemon ke haha biar orang jeles sikit.





Step untuk Order

  1. Pilih produk
  2. Upload design
  3. Payment
  4. Delivery process


Tempoh Untuk Barang Siap

Setiap pembelian dari Custom My ni diberi waranti selama 48 jam dari tarikh penerimaan barang (mengikut tracking syarikat kurier) dan jika ada kerosakan seperti saiz yang beza 2-3 cm dari size dalam website, hasil cetakan rosak atau senget 20%, design bukan yang kita muat naik (silap cetak), atau jahitan tidak mengikut pola, mereka akan menggantikan barang kita dengan yang baru! 

Tempoh masa untuk barang kita siap pula cumalah 5-10 hari bekerja. Memang cepat betul diorang process barang kita. Setiap order yang kita submit sebelum pukul 2 petang akan diproses pada hari itu jugak. Kalau order selepas 2 petang akan diproses pada esoknya lah.

Delivery akan menggunakan khidmat pos laju. Anggaran 1kg dapat memuatkan 4-5 helai t-shirt. Kalau korang duduk dekat Perak & dekat je dengan syarikat Custom My ni korang boleh collect sendiri kat syarikat je, tapi kena inform diorang dulu lah.


Sistem Dropship

Kalau korang nak jadi dropship Custom My ni pun boleh, just daftarkan maklumat korang lepastu promote lah. Setiap pembelian customer, maklumat pengirim akan diletakkan dengan nama korang, bukan nama Custom My. Hihi.

Sebarang maklumat lanjut :

Alamat
Custom My Printing Sdn Bhd (1210459P)
NO 46A, HALA TAMAN MERU 11,
MERU 2B 30020 IPOH,
PERAK MALAYSIA 
LAT LONG :4.661083, 101.067278

Telefon
05 528 0854
Monday - Friday 9:00 AM - 6:00 PM

Email
info@custom.my

Whatsapp
013-484 5800

Website


Follow

Tampil Cantik Raya 2018 dengan Koleksi SofeaRose Mermaid

 Koleksi SofeaRose Mermaid

Amboi Ramadhan tak sampai lagi dia dah sibuk dengan koleksi raya, haha. Jangan kecam Mai tau wahai kakak-kakak adik-adik sekalian, Mai cuma excited nak kenalkan korang dengan koleksi SofeaRose Mermaid yang duk viral sekarang.

Memang ramai dah yang terjebak dengan SofeaRose Mermaid ni kalau tak percaya korang check #sofearoselover kat instagram, hihi. Errr of course antara orang yang terjebak itu salah seorangnya adalah aku, kuikuikui.

Tudung SofeaRose Mermaid ni bukan saja diinspirasi dari lautan yang indah, tetapi juga membawa misi besar untuk projek menyelamatkan populasi penyu di dunia. I'm so touched!



Latest Instagrams

© Noor Maizan. Design by FCD.